Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściemniacz oświetlenia

Recommended Posts

Witam. Kupiłem dzisiaj ściemniacze oświetlenia obrotowe firmy Elektro Plast Nasielsk 40-400 VA. Zamontowałem, wszystko niby ładnie pięknie działa ale jest jeden problem. Otóż po włączeniu ściemniacza urządzenie brzęczy w całym zakresie regulacji (obojętnie czy nastawię na maksymalne ściemnienie czy rozjaśnienie) Czy takie brzęczenie to normalna sprawa w tego typu ściemniaczach oświetlenia?

Delikatne buczenie jest sprawa normalna w ściemniaczach. Czasem większe czasem ledwo słyszalne. Problemem który wydaje mi się chciał naświetlić kolega jest właściwy dobór ściemniacz do typu obciążenia. Wyróżniamy obciążenia R np lampy żarowe; L np niskonapięciowe lampy halogenowe ; C - np niskonapięciowe lampy halogenowe z elektronicznym transformatorem o pojemnościowej charakterystyce. bądź ich wzajemne kombinacje RL, RC, RLC. Pytanie do Ciebie jakiego typu masz ściemniacz i jakiego typu źródła nim zasilasz ?

Witam. Kupiłem dzisiaj ściemniacze oświetlenia obrotowe firmy Elektro Plast Nasielsk 40-400 VA. Zamontowałem, wszystko niby ładnie pięknie działa ale jest jeden problem. Otóż po włączeniu ściemniacza urządzenie brzęczy w całym zakresie regulacji (obojętnie czy nastawię na maksymalne ściemnienie czy rozjaśnienie) Czy takie brzęczenie to normalna sprawa w tego typu ściemniaczach oświetlenia?

TAK, w tego typu to normalne, że brzęczy.

Nie używam tych produktów, ale w ciemno strzelam że nawet wymiana żarówek na zwykłe żarowe nic nowego nie wniesie w temacie brzęczenia.

Bezpośrednim sprawcą brzęczenia ściemniacza jest dość sporych rozmiarów dławik w układzie wyjściowym triaka. Mówiąc prosto to, triak to taki element elektroniczny wewnątrz ściemniacza, który "ściemnia". Natomiast dławik służy do eliminowania zakłóceń, które są emitowane podczas ściemniania. Zakłócenia te w dużej mierze słyszalne są na falach długich i średnich. Producenci ściemniaczy są zobligowani do montowania w/w dławików aby uzyskać zgodność z tak zwaną kompatybilnością elektromagnetyczną, co w dalszej kolejności związane jest z uzyskaniem znaku CE. Jeżeli brzęczenie bardzo Cię irytuje i nie zależy Ci na gwarancji, a także nie słuchasz Programu 1 Polskiego Radia albo Moskwy na falach długich to...

To możesz bez skrupułów zmostkować (wywalić) dławik ze ściemniacza i będzie cicho.

Bezpośrednim sprawcą brzęczenia jest gówniany produkt.

Dzisiaj z ciekawości bawiłem się ściemniaczami w Leroy-Merlin w Gliwicach.

Jest plansza na której jest chyba z 30 czynnych ściemniaczy.

Fakt grała muzyka w sklepie i ludziska się kręcili - nie było kompletnej ciszy.

Ale żaden ściemniacz nie brzęczał, nie buczał i nie drgał.

Specjalnie przykładałem małżowinę uszną do tej planszy i wsłuchiwałem się w sinusoide sieciową.

Ja osobiście niewiele ściemniaczy zamontowałem ale nigdy wcześniej czegoś podobnego nie zauważyłem / nie usłyszałem. Każdy z nich był "prawie" bezdźwięczny ale nigdy na tyle by ktoś stwierdził, że jest za głośny.

Ostatnio jeden Klient pytał się dlaczego przetwornica mu "brzęczy" kiedy zasilanie sieci jest wyłączone a pracuje tylko na akumulatorze.

Robertsz ma rację- niektóre produkty brzęczą i tyle z powodu fatalnego montażu. Można się ratować zalewając klejem dławik, ( ale nie wiem co z chłodzeniem) albo go wywalić, ( czego nie polecam, bo taki triakowy ściemniacz to 'sieje' po sieci takie zakłócenia że hej)

Natomiast

Delikatne buczenie jest sprawa normalna w ściemniaczach. Czasem większe czasem ledwo słyszalne. Problemem który wydaje mi się chciał naświetlić kolega jest właściwy dobór ściemniacz do typu obciążenia. Wyróżniamy obciążenia R np lampy żarowe; L np niskonapięciowe lampy halogenowe ; C - np niskonapięciowe lampy halogenowe z elektronicznym transformatorem o pojemnościowej charakterystyce. bądź ich wzajemne kombinacje RL, RC, RLC. Pytanie do Ciebie jakiego typu masz ściemniacz i jakiego typu źródła nim zasilasz ?

Same lampy żarowe ( w tym halogeny0 mają obciążenie li i jedynie typu R, natomiast gadżety do nich podłączane ( transformatory) dopiero zmieniają ich charakter. Posłużyłeś się tutaj skrótem myślowym , ale niektórzy to mogą tak zrozumieć, ze źródło światłą samo w sobie jest C, lub L)