mmjk11 16.02.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam. Kupiłem dzisiaj ściemniacze oświetlenia obrotowe firmy Elektro Plast Nasielsk 40-400 VA. Zamontowałem, wszystko niby ładnie pięknie działa ale jest jeden problem. Otóż po włączeniu ściemniacza urządzenie brzęczy w całym zakresie regulacji (obojętnie czy nastawię na maksymalne ściemnienie czy rozjaśnienie) Czy takie brzęczenie to normalna sprawa w tego typu ściemniaczach oświetlenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.02.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 A jakie masz żarówki za tym ściemniaczem? Łunijne? Czy normalne? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.02.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Delikatne buczenie jest sprawa normalna w ściemniaczach. Czasem większe czasem ledwo słyszalne. Problemem który wydaje mi się chciał naświetlić kolega jest właściwy dobór ściemniacz do typu obciążenia. Wyróżniamy obciążenia R np lampy żarowe; L np niskonapięciowe lampy halogenowe ; C - np niskonapięciowe lampy halogenowe z elektronicznym transformatorem o pojemnościowej charakterystyce. bądź ich wzajemne kombinacje RL, RC, RLC. Pytanie do Ciebie jakiego typu masz ściemniacz i jakiego typu źródła nim zasilasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam. Kupiłem dzisiaj ściemniacze oświetlenia obrotowe firmy Elektro Plast Nasielsk 40-400 VA. Zamontowałem, wszystko niby ładnie pięknie działa ale jest jeden problem. Otóż po włączeniu ściemniacza urządzenie brzęczy w całym zakresie regulacji (obojętnie czy nastawię na maksymalne ściemnienie czy rozjaśnienie) Czy takie brzęczenie to normalna sprawa w tego typu ściemniaczach oświetlenia? TAK, w tego typu to normalne, że brzęczy. Nie używam tych produktów, ale w ciemno strzelam że nawet wymiana żarówek na zwykłe żarowe nic nowego nie wniesie w temacie brzęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.C 17.02.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Bezpośrednim sprawcą brzęczenia ściemniacza jest dość sporych rozmiarów dławik w układzie wyjściowym triaka. Mówiąc prosto to, triak to taki element elektroniczny wewnątrz ściemniacza, który "ściemnia". Natomiast dławik służy do eliminowania zakłóceń, które są emitowane podczas ściemniania. Zakłócenia te w dużej mierze słyszalne są na falach długich i średnich. Producenci ściemniaczy są zobligowani do montowania w/w dławików aby uzyskać zgodność z tak zwaną kompatybilnością elektromagnetyczną, co w dalszej kolejności związane jest z uzyskaniem znaku CE. Jeżeli brzęczenie bardzo Cię irytuje i nie zależy Ci na gwarancji, a także nie słuchasz Programu 1 Polskiego Radia albo Moskwy na falach długich to...To możesz bez skrupułów zmostkować (wywalić) dławik ze ściemniacza i będzie cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Bezpośrednim sprawcą brzęczenia jest gówniany produkt.Dzisiaj z ciekawości bawiłem się ściemniaczami w Leroy-Merlin w Gliwicach.Jest plansza na której jest chyba z 30 czynnych ściemniaczy.Fakt grała muzyka w sklepie i ludziska się kręcili - nie było kompletnej ciszy.Ale żaden ściemniacz nie brzęczał, nie buczał i nie drgał.Specjalnie przykładałem małżowinę uszną do tej planszy i wsłuchiwałem się w sinusoide sieciową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.02.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ja osobiście niewiele ściemniaczy zamontowałem ale nigdy wcześniej czegoś podobnego nie zauważyłem / nie usłyszałem. Każdy z nich był "prawie" bezdźwięczny ale nigdy na tyle by ktoś stwierdził, że jest za głośny. Ostatnio jeden Klient pytał się dlaczego przetwornica mu "brzęczy" kiedy zasilanie sieci jest wyłączone a pracuje tylko na akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 21.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Robertsz ma rację- niektóre produkty brzęczą i tyle z powodu fatalnego montażu. Można się ratować zalewając klejem dławik, ( ale nie wiem co z chłodzeniem) albo go wywalić, ( czego nie polecam, bo taki triakowy ściemniacz to 'sieje' po sieci takie zakłócenia że hej) Natomiast Delikatne buczenie jest sprawa normalna w ściemniaczach. Czasem większe czasem ledwo słyszalne. Problemem który wydaje mi się chciał naświetlić kolega jest właściwy dobór ściemniacz do typu obciążenia. Wyróżniamy obciążenia R np lampy żarowe; L np niskonapięciowe lampy halogenowe ; C - np niskonapięciowe lampy halogenowe z elektronicznym transformatorem o pojemnościowej charakterystyce. bądź ich wzajemne kombinacje RL, RC, RLC. Pytanie do Ciebie jakiego typu masz ściemniacz i jakiego typu źródła nim zasilasz ? Same lampy żarowe ( w tym halogeny0 mają obciążenie li i jedynie typu R, natomiast gadżety do nich podłączane ( transformatory) dopiero zmieniają ich charakter. Posłużyłeś się tutaj skrótem myślowym , ale niektórzy to mogą tak zrozumieć, ze źródło światłą samo w sobie jest C, lub L) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SubExecutive 21.02.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Krótko - proponuję jak kolega napisał wyżej mostkować dławik albo kupić produkt "lepszej" firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts