grzegorz_si 16.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 WitamPytanie do użytkowników bruku klinkierowego, niestety w mojej okolicy nie znalazłem żadnego: pochwalcie się, warto robić? Jesteście zadowoleni?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montwa 17.02.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 dolączam się do pytania, również bardzo interesuje mnie ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.02.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ja mam taras z takiego bruku, ale zrobiony parę miesięcy temu więc wiele o trwałości powiedzieć nie mogę.Cegiełki są b. twarde - fachowcy którzy mi go układali musieli szukać po sklepach lepszych tarcz do kątówki, bo te zwykłe nie bardzo go chciały ciąć.Na pewno jest kilkakrotnie trwalszy od kostek betonowych, nie blaknie, nie nasiąka olejami (nie łapie plam) i nie trzeba go niczym impregnować. Jest sporo tekstów w internecie porównujących kostkę betonową i klinkierową (betonowa pozostaje daleko w tyle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 22.02.2011 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ja mam taras z takiego bruku, ale zrobiony parę miesięcy temu więc wiele o trwałości powiedzieć nie mogę. Cegiełki są b. twarde - fachowcy którzy mi go układali musieli szukać po sklepach lepszych tarcz do kątówki, bo te zwykłe nie bardzo go chciały ciąć. Na pewno jest kilkakrotnie trwalszy od kostek betonowych, nie blaknie, nie nasiąka olejami (nie łapie plam) i nie trzeba go niczym impregnować. Czy na takim bruku zauważyłeś zjawisko białych wykwitów? Co z krawężnikami? Z czego masz obrzeża na tym tarasie? Może pochwal się jakimiś zdjęciami, proszę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.02.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Mam ze zwykłej cegły klinkierowej i jest ok. Krawężniki to cegła na 12 cm. Wykwitów brak. Od strony lasu pięknie porasta zielonym i wygląda staro Od południa kolor naturalny. Warto się zastanowić nad fugami czy piasek czy cement. Mam piasek z bardzo małą ilością cementu i jest do dupy, ale to wina brukarzy. Chyba będę to na nowo fugował cementem. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.02.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Czy na takim bruku zauważyłeś zjawisko białych wykwitów?NIE Co z krawężnikami? Z czego masz obrzeża na tym tarasie?z kawałków granitu (łamanego tak jak kostka brukowa) 60x25x10 cm. postawionych na pion Może pochwal się jakimiś zdjęciamijak śnieg stopnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.02.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Doświadczalnie sprawdziłem, że lepiej odśnieżać na bieżąco. Pozostała, mała ilość śniegu szybciej się topi i bruk jest czysty i suchy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 24.02.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Mam ze zwykłej cegły klinkierowej i jest ok. Krawężniki to cegła na 12 cm. Wykwitów brak. Od strony lasu pięknie porasta zielonym i wygląda staro Od południa kolor naturalny. Warto się zastanowić nad fugami czy piasek czy cement. Mam piasek z bardzo małą ilością cementu i jest do dupy, ale to wina brukarzy. Chyba będę to na nowo fugował cementem. pozdr adam Te krawężniki z cegły (co rozumiesz przez "na 12 cm"?) osadzane były na betonie? Na stronach CRH klinkier każą je osadzać na zaprawie do klinkieru - czy to nie przegięcie, zwłaszcza cenowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.02.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Cegła na leżąco w pionie czyli tak, że patrząc z góry widzę wymiar 24x6 układana na niby zaprawie czyli dużo piachu i mało cementu. Myślę, że przy lepszej zaprawie byłoby wieczne, wystarczyłoby dodać więcej cementu. Nie stosowałem żadnych super zapraw nawet do murowania słupków. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.02.2011 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 aadamuss24 - dzięki za odpowiedź panfotograf - czekam na roztopy i zdjęcia Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakalaka 04.03.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 a cegła nie będzie za krucha na krawężnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts