Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chodniki i podjazd z bruku klinkierowego? Kto ma? Warto?

Recommended Posts

Ja mam taras z takiego bruku, ale zrobiony parę miesięcy temu więc wiele o trwałości powiedzieć nie mogę.

Cegiełki są b. twarde - fachowcy którzy mi go układali musieli szukać po sklepach lepszych tarcz do kątówki, bo te zwykłe nie bardzo go chciały ciąć.

Na pewno jest kilkakrotnie trwalszy od kostek betonowych, nie blaknie, nie nasiąka olejami (nie łapie plam) i nie trzeba go niczym impregnować.

Jest sporo tekstów w internecie porównujących kostkę betonową i klinkierową (betonowa pozostaje daleko w tyle)

Ja mam taras z takiego bruku, ale zrobiony parę miesięcy temu więc wiele o trwałości powiedzieć nie mogę.

Cegiełki są b. twarde - fachowcy którzy mi go układali musieli szukać po sklepach lepszych tarcz do kątówki, bo te zwykłe nie bardzo go chciały ciąć.

Na pewno jest kilkakrotnie trwalszy od kostek betonowych, nie blaknie, nie nasiąka olejami (nie łapie plam) i nie trzeba go niczym impregnować.

Czy na takim bruku zauważyłeś zjawisko białych wykwitów?

Co z krawężnikami? Z czego masz obrzeża na tym tarasie?

Może pochwal się jakimiś zdjęciami, proszę :)

Pozdrawiam

Mam ze zwykłej cegły klinkierowej i jest ok. Krawężniki to cegła na 12 cm. Wykwitów brak. Od strony lasu pięknie porasta zielonym :) i wygląda staro :) Od południa kolor naturalny. Warto się zastanowić nad fugami czy piasek czy cement. Mam piasek z bardzo małą ilością cementu i jest do dupy, ale to wina brukarzy. Chyba będę to na nowo fugował cementem. pozdr adam

Mam ze zwykłej cegły klinkierowej i jest ok. Krawężniki to cegła na 12 cm. Wykwitów brak. Od strony lasu pięknie porasta zielonym :) i wygląda staro :) Od południa kolor naturalny. Warto się zastanowić nad fugami czy piasek czy cement. Mam piasek z bardzo małą ilością cementu i jest do dupy, ale to wina brukarzy. Chyba będę to na nowo fugował cementem. pozdr adam

Te krawężniki z cegły (co rozumiesz przez "na 12 cm"?) osadzane były na betonie? Na stronach CRH klinkier każą je osadzać na zaprawie do klinkieru - czy to nie przegięcie, zwłaszcza cenowe?

Cegła na leżąco w pionie :) czyli tak, że patrząc z góry widzę wymiar 24x6 układana na niby zaprawie czyli dużo piachu i mało cementu. Myślę, że przy lepszej zaprawie byłoby wieczne, wystarczyłoby dodać więcej cementu. Nie stosowałem żadnych super zapraw nawet do murowania słupków. pozdr adam