JERZY0 16.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam . Rozprowadzam instalację elektryczną , i czy to będzie dobre rozwiązanie gdy zrobię gniazda bez puszek górnych a oświetlenie z puszkami górnymi . Z takim rozwiązaniem nie miałbym problemu z podłączeniem , czy w ogóle górne puszki są jeszcze dozwolone ,na którymś z forum ktoś zaklinał że puszki górne są zabronione . Może miałby ktoś jakieś rysunki połączeń bez puszkowych. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 16.02.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Nie słyszałem,żeby ktoś zabronił montowania puszek.Raczej odchodzi sie od nich ze względów estetycznych.Trendy się zmieniają,np. włączniki teraz podobno powinno się instalować na wysokości 1-1,3m pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.02.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam . Rozprowadzam instalację elektryczną , i czy to będzie dobre rozwiązanie gdy zrobię gniazda bez puszek górnych a oświetlenie z puszkami górnymi . Z takim rozwiązaniem nie miałbym problemu z podłączeniem , czy w ogóle górne puszki są jeszcze dozwolone ,na którymś z forum ktoś zaklinał że puszki górne są zabronione . Może miałby ktoś jakieś rysunki połączeń bez puszkowych. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Nie są zabronione. Ja kiedyś rzuciłem takie hasło na tym forum, ale jak znajdziesz tą wypowiedź to zrozumiesz jej sens i do kogo to piłem. Możesz spokojnie robić instalacje z górnymi puszkami. Puszki górne możesz nawet ukryć pod tynkiem, wcześniej zrób fotografie. Teoretycznie powinno Ci pójść mniej kabla przy takiej koncepcji. Niezależnie od tego stosuj głębokie puszki instalacyjne, łatwiej połączysz i schowasz tam sobie większe zapasy przewodów. Przestrzegam jedynie przed skrętami i polemiką na ich temat. Zastosuj kostki i żyj długo i szczęśliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.02.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Mam puszki, zatynkowane, nic nie widać. Oczywiście zdjęcia gdzie są. Połaczenia skręcane i lutowane Ach ta polemika pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JERZY0 17.02.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Bardzo dzięki za podpowiedzi , chcę tak połączyć ,bo wydaje mi się najprościej , nie koliguję gniazdek z włącznikami.mniejsza też jest plątanina przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JERZY0 18.02.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jakie stosować połączenia przewodów , tradycyjne kostki czy złączki WAGO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.02.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Generalnie nie ma to znaczenia, to i to jest OK.Jeśli masz miejsce to zastosuj tradycyjne kostki. Łatwiej znaleźć przyczynę usterki, o ile taka wystąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts