Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Puszki górne czy nie???

Recommended Posts

Witam . Rozprowadzam instalację elektryczną , i czy to będzie dobre rozwiązanie gdy zrobię gniazda bez puszek górnych a oświetlenie z puszkami górnymi . Z takim rozwiązaniem nie miałbym problemu z podłączeniem , czy w ogóle górne puszki są jeszcze dozwolone ,na którymś z forum ktoś zaklinał że puszki górne są zabronione . Może miałby ktoś jakieś rysunki połączeń bez puszkowych. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam . Rozprowadzam instalację elektryczną , i czy to będzie dobre rozwiązanie gdy zrobię gniazda bez puszek górnych a oświetlenie z puszkami górnymi . Z takim rozwiązaniem nie miałbym problemu z podłączeniem , czy w ogóle górne puszki są jeszcze dozwolone ,na którymś z forum ktoś zaklinał że puszki górne są zabronione . Może miałby ktoś jakieś rysunki połączeń bez puszkowych. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Nie są zabronione.

Ja kiedyś rzuciłem takie hasło na tym forum, ale jak znajdziesz tą wypowiedź to zrozumiesz jej sens i do kogo to piłem.

Możesz spokojnie robić instalacje z górnymi puszkami.

Puszki górne możesz nawet ukryć pod tynkiem, wcześniej zrób fotografie.

Teoretycznie powinno Ci pójść mniej kabla przy takiej koncepcji.

Niezależnie od tego stosuj głębokie puszki instalacyjne, łatwiej połączysz i schowasz tam sobie większe zapasy przewodów.

Przestrzegam jedynie przed skrętami i polemiką na ich temat. Zastosuj kostki i żyj długo i szczęśliwie.