Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena fundamentów - Wrocław

endziki

Recommended Posts

Witam wszystkich. Dzisiaj dostałem wycenę fundamentów z jednej z "zacnych" firm. Otóż za fundament 7x8 m (głębokość 1 m, z bloczków betonowych), miły Pan z profesjonalnym podejściem zażyczył sobie 37,5 tys. w tym 14 tys robocizna, reszta to materiały. Z tego co mi wiadomo cena jest mocno zawyżona. Przegrzebałem stare fora i znalazłem różne opinie, mam wątpliwości co do tego ile takie fundamenty mogą kosztować. Zdaje sobie sprawę ze wszystko zdrożało w porównaniu z poprzednim rokiem, ale czy ceny poszły aż tak w górę?

Proszę o informacje czy mieliście do czynienia z uczciwymi firmami we Wrocławiu i czy możecie coś polecić.

Z góry dziękuję za informacje

Gość zibik_eng
miły Pan z profesjonalnym podejściem zażyczył sobie 37,5 tys. w tym 14 tys robocizna, reszta to materiały. Z tego co mi wiadomo cena jest mocno zawyżona.

Na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? Masz wykształcenie budowlane? Jesteś kosztorysantem ? Posiadasz kosztorys w którym pozycja "fundamenty" jest wyceniona z materiałem i robocizną na np 15 tys zl czy po prostu tak sobie twierdzisz że dużo???

A może skoro tak szokują Ciebie ceny to po prostu Ciebie nie stać na budowę domu?

Co jest w cenie?

zdjęcie humusu

wykopanie

zazbrojenie

zabetonowanie

ścianka fundamentowa

izolacje

zasypanie

kanalizacja podposadzkowa

chudy beton / płyta

fundament to prostokąt 7x8

Jeśli to wszystko z materiałem i robione przez firmę, to taniej raczej nie znajdziesz.

Kolegi zibik_eng nie słuchaj, to taki troll wioskowy na tym forum.

Na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? Masz wykształcenie budowlane? Jesteś kosztorysantem ? Posiadasz kosztorys w którym pozycja "fundamenty" jest wyceniona z materiałem i robocizną na np 15 tys zl czy po prostu tak sobie twierdzisz że dużo???

A może skoro tak szokują Ciebie ceny to po prostu Ciebie nie stać na budowę domu?

Wszyscy w domu zdrowi?

Ja za takie fundamenty zapłaciłem (dobrej "firmie" murarskiej - w grudniu 2008r) 8 tys - robocizna (materiały sam kupowałem). W cenie było:

-wykopanie (humus ja usuwałem)

-wylanie ławy

-wymurowanie z bloczków bet ściany fundamentowej

-malowanie dysperbitem (wew/zew)

-zasypanie i zagęszczenie (za piach płaciłem ja)

Jestem na etapie zbierania ofert od wykonawców na wykonanie fundamentów około 10x10m.

Koszt robocizny - od 6000 do 16000zł - rozrzut całkiem spory.

Zakres prac podobny - bez rozprowadzenia kanalizacji podposadzkowej i wylania chudziaka.

Obecnie są to tylko oferty, zobaczymy, co wyjdzie "w praniu".