endziki 16.02.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam wszystkich. Dzisiaj dostałem wycenę fundamentów z jednej z "zacnych" firm. Otóż za fundament 7x8 m (głębokość 1 m, z bloczków betonowych), miły Pan z profesjonalnym podejściem zażyczył sobie 37,5 tys. w tym 14 tys robocizna, reszta to materiały. Z tego co mi wiadomo cena jest mocno zawyżona. Przegrzebałem stare fora i znalazłem różne opinie, mam wątpliwości co do tego ile takie fundamenty mogą kosztować. Zdaje sobie sprawę ze wszystko zdrożało w porównaniu z poprzednim rokiem, ale czy ceny poszły aż tak w górę?Proszę o informacje czy mieliście do czynienia z uczciwymi firmami we Wrocławiu i czy możecie coś polecić. Z góry dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 17.02.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 miły Pan z profesjonalnym podejściem zażyczył sobie 37,5 tys. w tym 14 tys robocizna, reszta to materiały. Z tego co mi wiadomo cena jest mocno zawyżona. Na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? Masz wykształcenie budowlane? Jesteś kosztorysantem ? Posiadasz kosztorys w którym pozycja "fundamenty" jest wyceniona z materiałem i robocizną na np 15 tys zl czy po prostu tak sobie twierdzisz że dużo??? A może skoro tak szokują Ciebie ceny to po prostu Ciebie nie stać na budowę domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 17.02.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Co jest w cenie?zdjęcie humusuwykopaniezazbrojeniezabetonowanieścianka fundamentowaizolacjezasypaniekanalizacja podposadzkowachudy beton / płytafundament to prostokąt 7x8 Jeśli to wszystko z materiałem i robione przez firmę, to taniej raczej nie znajdziesz.Kolegi zibik_eng nie słuchaj, to taki troll wioskowy na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.02.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? Masz wykształcenie budowlane? Jesteś kosztorysantem ? Posiadasz kosztorys w którym pozycja "fundamenty" jest wyceniona z materiałem i robocizną na np 15 tys zl czy po prostu tak sobie twierdzisz że dużo??? A może skoro tak szokują Ciebie ceny to po prostu Ciebie nie stać na budowę domu? Wszyscy w domu zdrowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.02.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ja za takie fundamenty zapłaciłem (dobrej "firmie" murarskiej - w grudniu 2008r) 8 tys - robocizna (materiały sam kupowałem). W cenie było:-wykopanie (humus ja usuwałem)-wylanie ławy-wymurowanie z bloczków bet ściany fundamentowej-malowanie dysperbitem (wew/zew)-zasypanie i zagęszczenie (za piach płaciłem ja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letkus 20.02.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jestem na etapie zbierania ofert od wykonawców na wykonanie fundamentów około 10x10m.Koszt robocizny - od 6000 do 16000zł - rozrzut całkiem spory.Zakres prac podobny - bez rozprowadzenia kanalizacji podposadzkowej i wylania chudziaka. Obecnie są to tylko oferty, zobaczymy, co wyjdzie "w praniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 22.02.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 (edytowane) ENDZIKI troszkę chyba drogo Ci policzyli (ale to według mnie)u nas fundamenty 8,82x8,82 wyjdą w granicach ok.25tyś.(materiał+robocizna7tyś.)dodam iż firma robiła wykop załatwia materiały Edytowane 22 Lutego 2011 przez ulciam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts