jacekbuz 17.02.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam, Po raz kolejny proszę o pomoc. Jak połączyć poniższy układ w układzie otwartym a jak w układzie zamkniętym? Który układ jest lepszy i dlaczego? Załączony rysunek przedstawia kominek oraz kocioł Vitodens 100 podłączony do wymiennika i podłogówki. Zamierzam dokupić turbodym w zależności od potrzeb układu z wężownicą zabezpieczającą lub bez (na rysunku z wężownicą). Chciałbym aby energia uzyskana podczas palenia kominka nagrzała wodę w wymienniku a następnie została skierowana na podłogówkę. Nie zależy mi na utrzymywaniu temperatury w podłogówce. Ma ona służyć do wtrącania energii a przy okazji będzie podgrzewać. Uważam, że problemem jest brak kaloryferów i po ogrzaniu wody CWU nie można skierować za gorącej wody w podłogówkę. Chyba trzeba ją jakoś zmieszać/ostudzić z czymś, aby uzyskać odpowiednią temperaturę dla podłogówki. Dom z użytkowym poddaszem około 180m2. Ogrzewanie gazowe propanem z butli. Piec Vitodens 100. W domu instalacja tylko podłogowa - rurki Wavin fi 16 długości około 1500m, czyli z moich obliczeń około 30 litrów wody. Brak kaloryferów. Pojemnościowy podgrzewacz wody Vitocell 100-W z dwoma wężownicami. Solar Vitosol 100-F. Rekuperacja Vitovent 300. Kominek Zuzia 16 KW + DGP. Czy ktoś może mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.02.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 panie "profesorze" za dużo pan zadał i chyba wszyscy poszli na wagary ja też narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbuz 18.02.2011 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 panie "profesorze" za dużo pan zadał i chyba wszyscy poszli na wagary ja też narka Dziękuję za odpowiedź. Z pewnością pomoże mi ona rozwiązać problem. Oby więcej takich "fachowców" wypowiadających się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts