Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viadrus

jaras40

Recommended Posts

Znajomy ma Viadrusa zasypowego ale pali w nim węglem a głównie koksem. Ja w swoim żeliwniaku też przepalałem drewnem i paliłem węglem - o wszem jak z węgle zostało trochę miału to go dorzucałem ale na węgiel.

Nie paliłem samym miałem bo u mnie przez ten stały wodny wymiennik miał by po prostu przeleciał.

Wcześniej mieliśmy Viadrusa i był to bardzo dobry piec. Teraz mamy nową wersję z podajnikiem Klimosz ling combi. To ten sam piec, tylko że z podajnikiem na ekogroszek. Jedyną wadą są zawiasy drzwiczek. Bolec lubi się przemieszczać i trzeba go młotkiem dobijać. Ta wada była w starym piecu i o dziwo w nowym jest tak samo. Trzeba na to uważać. Z eksploatacją nie ma żadnego problemu. Przy czyszczeniu można się trochę pobrudzić, więc warto mieć dużo starych ciuchów roboczych.

Przecież do czyszczenia używsz szczotki drucianej, będącej na wyposażeniu pieca. Czyszcząc kanały wylotowe nad paleniskiem, tak mocno się ubrudzisz?

Moja konstrukcja kotła jest trochę inna ale tez żeliwna i pomimo, że pale eko to czyszczenie jest kłopotliwe. takie jak na tym obrazku http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html

• 2 weeks później...
Widzę, że kocioł niepopularny. Nikt go nie użytkuje

Witam to mój powitalny wpis na tym forum -jestem użytkownikiem kotła Viadrus U24 I obecnie po nauce jego obsługi jestem bardzo zadowolony niestety nauka palenia w nim ekonomicznie kosztowała mnie puszczeniem w komin niepotrzebnie 2 ton węgla tej zimy.Bardzo wiele informacji na temat tego kotła i innych można znależc na forum "ogrzewanie info' ,oczywiście podobnie jak i na tym forum po rejestracji i logowaniu.