Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o kontrłaty - do reklamacji czy nie?

Erik

Recommended Posts

Mam problem. Mianowicie w styczniu b.r. kupiłem dom w stanie surowym. Na dachu została ułożona dachówka cementowa BRAAS celtycka kolor grafitowy, membrana wysokoparoprzepuszczalna. Jeżeli chodzi o sam dach to jest to dach dwuspadowy o kącie nachylenia 38 stopni (2 połacie dachu o wymiarach około 9,5 m x 7m do 8,5 m przy czym 7m do 8,5m to długość krokwi). Krokwie są ustawione w odległości około 78 cm.

Przy montażu okien dachowych wyszedł problem zgłoszony przez Dekarza. Mianowicie problem jaki mam to kontrłaty, ich wysokość to 18mm lub 20mm - stąd moje pytanie czy taka wysokość wystarczy? jaka powinna być minimalna wysokość aby spełnione zostały normy budowalne? W projekcie wysokość określona jest na 25 mm. Niestety projektantem domu, kierownikiem budowy jak i sprzedawcą jest ta sama osoba, która twierdzi, że wymiar 20mm kontrłaty również jest wystarczający - jednak z racji funkcji sprzedawcy opinie niniejszej osoby nie mogę traktować jako obiektywnej (wiadomo ewentualna wymiana oblicówki dachu to spory koszt).

W zaleceniach producenta jest minimum 24 mm jednak oni kierują się normą niemiecką DIN4108 - nie jest to norma polska więc jakby pod względem prawa jestem bezsilny. Sprawdzałem polskie normy ale nic na temat wysokości kontrłaty nie znalazłem. Co gorsza specjaliści dokonujący ekspertyz budowlanych z mojego regionu nie chcą się podjąć takiej ekspertyzy. Pomocy.

z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że taki przekrój kontrłat jest niewystarczający przy Twoich długościach krokwi. Nastąpi dławienie przepływu czyli zła wentylacja połaci dachu co może w konsekwencji znacznie skrócić jego żywotność. Jedynym sensownym i bezinwazyjnym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie dachówek wentylacyjnych. Pozdrawiam.

Wentylacja połaci dachowej nie odbywa się tylko gdy wieje wiatr ona powinna być skuteczna gdy wiatr nie wieje lub jest słaby. Dachówki wentylacyjne to nie urojenie producenta a technologiczna konieczność podobnie jak taśma pod gąsiorami. Część wykonawców nie zdaje sobie sprawy jak istotną rolę w poprawnej wentylacji dachu pełni kontrłata a konkretnie jej grubość. Pozdrawiam.

Głównym zadaniem kontr łaty jest uzyskanie dystansu pomiędzy wstępnym kryciem a łatą...

No i właśnie o ten dystans chodzi! Gdy jest on za mały następuje dławienie przepływu stąd projektanci niejednokrotnie sugerują inne niż tradycyjne 2,5 cm grubości kontrłat np. 3; 4 a nawet 5 cm. Pozdrawiam.

Ok dzięki za rady. No na szczęście trochę mnie uspokoiliście, że nie muszę ściągać dachówki z całego dachu i wymieniać wszystkie kontrłaty. Na szczęście tez nie mam założonego jeszcze ocieplenia więc zrobię szczelinę między membraną a wełną mineralna a ponad sufitem nie będe ocieplał. No i zostają także dachówki wentylacyjne jak co.

Jeszcze raz bardzo dziekuję!

Zle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że bardziej niebespoecznym zjawiskiem jest bespośrednie przyleganie łat do krycia wstępnego niz brak poprawnej wętylacji.Przylegająca łata blokuje skrapline.

Takie zjawisko mam na nadbitce. Mianowicie jest deskowanie a na tym membrana i do przybite od razu łaty. Tyle, że tą kwestię sprzedający uznał od razu do reklamacji i wymieni wadliwą część dachu - więc jakby temat nie istnieje. W kwestii wysokości kontrłat to sprawę będę miał załatwioną w ten sposób, że ocieplenie nie będzie przylegało do membrany a dodatkowo w ramach reklamacji zostaną wprowadzone dachówki wentylacyjne.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.