Erik 17.02.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Mam problem. Mianowicie w styczniu b.r. kupiłem dom w stanie surowym. Na dachu została ułożona dachówka cementowa BRAAS celtycka kolor grafitowy, membrana wysokoparoprzepuszczalna. Jeżeli chodzi o sam dach to jest to dach dwuspadowy o kącie nachylenia 38 stopni (2 połacie dachu o wymiarach około 9,5 m x 7m do 8,5 m przy czym 7m do 8,5m to długość krokwi). Krokwie są ustawione w odległości około 78 cm. Przy montażu okien dachowych wyszedł problem zgłoszony przez Dekarza. Mianowicie problem jaki mam to kontrłaty, ich wysokość to 18mm lub 20mm - stąd moje pytanie czy taka wysokość wystarczy? jaka powinna być minimalna wysokość aby spełnione zostały normy budowalne? W projekcie wysokość określona jest na 25 mm. Niestety projektantem domu, kierownikiem budowy jak i sprzedawcą jest ta sama osoba, która twierdzi, że wymiar 20mm kontrłaty również jest wystarczający - jednak z racji funkcji sprzedawcy opinie niniejszej osoby nie mogę traktować jako obiektywnej (wiadomo ewentualna wymiana oblicówki dachu to spory koszt). W zaleceniach producenta jest minimum 24 mm jednak oni kierują się normą niemiecką DIN4108 - nie jest to norma polska więc jakby pod względem prawa jestem bezsilny. Sprawdzałem polskie normy ale nic na temat wysokości kontrłaty nie znalazłem. Co gorsza specjaliści dokonujący ekspertyz budowlanych z mojego regionu nie chcą się podjąć takiej ekspertyzy. Pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że taki przekrój kontrłat jest niewystarczający przy Twoich długościach krokwi. Nastąpi dławienie przepływu czyli zła wentylacja połaci dachu co może w konsekwencji znacznie skrócić jego żywotność. Jedynym sensownym i bezinwazyjnym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie dachówek wentylacyjnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.02.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Jestem przeciwnikiem dachówek wentylacyjnych ( nawiewanie śniegu). Przy kryciu dachówką jest wystarczająca wentylacja. To nie te czasy gdy stosowało się zaprawę wapienną i nie było podwiewu . Erik wszystko ok. Chyba , że ocieplenie masz dopchnięte do foli . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Janie nawiewanie śniegu to normalka i bez dachówek wentylacyjnych. Jednak w tym konkretnym przypadku dachówki wentylacyjne wydają się koniecznością. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Czyli wiatr hula pod dachówkami bez takowych wentylacyjnych. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.02.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 " Fachowcy " teoretycy , mogą sobie dywagować i udzielać światłych rad. Ja z racji 37-letniego doświadczenia dekarskiego ( własną ręką ) wiem co mówię . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 20.02.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 2,3 dni po odwilży podsuń kilka dachówek ( bliżej kalenicy ). Jeśli ruszt będzie suchy to nic nie kombinuj jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Wentylacja połaci dachowej nie odbywa się tylko gdy wieje wiatr ona powinna być skuteczna gdy wiatr nie wieje lub jest słaby. Dachówki wentylacyjne to nie urojenie producenta a technologiczna konieczność podobnie jak taśma pod gąsiorami. Część wykonawców nie zdaje sobie sprawy jak istotną rolę w poprawnej wentylacji dachu pełni kontrłata a konkretnie jej grubość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 20.02.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Głównym zadaniem kontr łaty jest uzyskanie dystansu pomiędzy wstępnym kryciem a łatą, oczywiście wentylacja jest bardzo ważna. Bardziej martwiłbym się dachem krytym blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.02.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zgadza się. W szczególności gdy blacha na " kljk" lub na felc. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Głównym zadaniem kontr łaty jest uzyskanie dystansu pomiędzy wstępnym kryciem a łatą... No i właśnie o ten dystans chodzi! Gdy jest on za mały następuje dławienie przepływu stąd projektanci niejednokrotnie sugerują inne niż tradycyjne 2,5 cm grubości kontrłat np. 3; 4 a nawet 5 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erik 21.02.2011 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ok dzięki za rady. No na szczęście trochę mnie uspokoiliście, że nie muszę ściągać dachówki z całego dachu i wymieniać wszystkie kontrłaty. Na szczęście tez nie mam założonego jeszcze ocieplenia więc zrobię szczelinę między membraną a wełną mineralna a ponad sufitem nie będe ocieplał. No i zostają także dachówki wentylacyjne jak co. Jeszcze raz bardzo dziekuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 21.02.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Zle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że bardziej niebespoecznym zjawiskiem jest bespośrednie przyleganie łat do krycia wstępnego niz brak poprawnej wętylacji.Przylegająca łata blokuje skrapline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.02.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Takie wykonanie dachu bez kontrłat jest niedopuszczalne. To błąd w sztuce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erik 03.03.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Zle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że bardziej niebespoecznym zjawiskiem jest bespośrednie przyleganie łat do krycia wstępnego niz brak poprawnej wętylacji.Przylegająca łata blokuje skrapline. Takie zjawisko mam na nadbitce. Mianowicie jest deskowanie a na tym membrana i do przybite od razu łaty. Tyle, że tą kwestię sprzedający uznał od razu do reklamacji i wymieni wadliwą część dachu - więc jakby temat nie istnieje. W kwestii wysokości kontrłat to sprawę będę miał załatwioną w ten sposób, że ocieplenie nie będzie przylegało do membrany a dodatkowo w ramach reklamacji zostaną wprowadzone dachówki wentylacyjne. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martitkaa 08.03.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuję znaleźć normy budowlane na dach. Czy ktoś może mi podać chociaż numery norm zgodnie z jakimi powinien być zrobiony dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts