perso 17.02.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Cześć,przymierzam się do budowy domu - oczywiście jak pewnie większość osób planuje zbudować ciepły dom za stosunkowo małe pieniądze.Zależy mi niskim zapotrzebowaniu na ciepło. Mam działkę z wjazdem od południa.Mój wybór projektu to zx33 ( http://www.z500.pl/projekt/zx33,pietrowy,dom,w,stylu,willi,z,garazem,od,frontu.html ). W projekcie przewiduje kilka zmian takich jaki przeniesienie kominka do wnętrza domu, likwidacja pustki nad salonem, minimalizacja przeszkleń od strony północnej, zmniejszenie frontowego wysunięcia garażu oraz likwidacje wysunięcia bocznego.Z moich przemyśleń wynika że ten projekt powinien pozwolić na zbudowanie całkiem ciepłego domu. Zwarta bryła zbliżona do sześcianu oraz brak mostków termicznych powinna być dać się i łatwo docieplić i tanio ogrzać Z rozwiązań nowoczesnych to planuje instalacje rekuperatora; ogrzewanie będzie gazowe. Jestem ciekawy wszelkich sugestii na temat tego projektu - szczególnie w kontekście jego energochłonności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bal1719506920 18.02.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No te okna najgorsze, jak na złość na północ. Poza tym jakie materiały, ocieplenie itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jak chcesz zejść ze zużyciem na CO to wstaw też okna trzyszybowe i zrób wszędzie podłogówkę. Pomyśl też o GWC do rekuperacji. Gaz masz pod nosem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 18.02.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No okna od strony północnej to będą do likwidacji ( tam gdzie się da - zostaną na dole w gabinecie i na piętrze w łazience ) - przenieść nie mogę bo będzie 3 metry od granicy działki.Jeśli chodzi o ocieplenie na ścianach to pewnie jakiś gruby styropian ze 20 - 30 cm plus gruba wełna nad piętrem. Zastanawiam się nad ścianami z max-a grubości 19 cm - to wtedy będzie więcej miejsca na styro. Nie chciałbym mieć jakoś strasznie grubej ściany.Czy ogrzewanie podłogowe jest efektywniejsze niż zwykłe grzejniki ? Bo jeśli chodzi o zużycie gazu to mi się wydaje że to wychodzi to samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bal1719506920 18.02.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Uwierz na słowo ogrzewanie podłogowe jest super- nie ma nic lepszego niż ciepełko pod stopami jak wracasz z roboty zziębnięty, poza tym podłogówka wychodzi taniej niż grzejniki (w montażu ) no i masz lepszy rozkład temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Czy ogrzewanie podłogowe jest efektywniejsze niż zwykłe grzejniki ? Bo jeśli chodzi o zużycie gazu to mi się wydaje że to wychodzi to samo ? Podłogówka jest ogrzewaniem niskotemperaturowym i rocznie wychodzi około 15% mniej za CO. Rób w całym domu, ja tak mam i na 1000% zrobił bym tak jeszcze raz. Gaz masz pod nosem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 18.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Liwko pozwól, że zapytam Cię jaka będzie różnica w zużyciu gazu/prądu/węgla etc. dla domu o zapotrzebowaniu 50 kWh/m2/rok dla podłogówki i grzejników niskotemperaturowych?Pytam poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Napisałeś grzejników niskotemperaturowych a to prawie to samo co podłogówka. Prawie bo grzejniki tego ciepła nie akumulują ale zasilane są tą samą temperaturą. Gdyby jednak były to grzejniki zwykłe musiały by być zasilane wyższą temperaturą a oczywistą sprawą jest że wytworzenie tej wyższej temperatury kosztuje więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 18.02.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Przyjmijmy, że mowa o gazowym kotle kondensacyjnym. Gdzie tam jest różnica 15% sprawności między temp. zasilania 35, a 55 stopni C.No chyba, że wykresy producentów kotłów kłamią.Oszczędność energii na podłogówce to mit. Akumulacyjność podłogówki, a raczej jej bezwładność przy kotle gazowym też nie niesie ze sobą oszczędności.Tak u siebie będę miał 100% podłogówki, ale nie czarujmy nikogo, że zaoszczędzi coś na podłogówce.Nie dotyczy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A więc sprawa wygląda tak. Podłogówka i grzejniki promieniują ciepłem, z tym że podłogówka na całej powierzchni a grzejniki w swoim obrębie. Dzisiaj akurat pisałem z jednym forumowiczem na podobny temat. Ma on grzejniki i gaz. Doszedł sam do tego że zużycie gazu przy równej temperaturze przez całą dobę i temperaturach raz obniżanych i podnoszonych (nieobecność w domu) jest niemal identyczne. Ale odczucie ciepła w drugim przypadku większe. Dlaczego? Ano dlatego że przy podnoszeniu tej temperatury idzie do instalacji znacznie cieplejsza woda niż przy grzaniu równym i promieniowanie cieplne jest większe. I teraz. Mając taki grzejnik na całej powierzchni i do tego od dołu możemy tą powierzchnie ogrzewać o około 2oC niżej a temperatura odczówalna będzie taka sama jak w przypadku grzejników zasilanych 2oC wyżej. Chyba sam przyznasz że to wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 18.02.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Przepraszam, ale jeszcze raz trochę inaczej.Liwko pozwól, że zapytam Cię jaka będzie różnica w zużyciu gazu/prądu/węgla etc. dla domu o zapotrzebowaniu 50 kWh/m2/rok dla podłogówki i grzejników nieniskotemperaturowych?Pytam poważnie.P.S. Mam znajomego, który grzeje wode na herbate na indukcji bo indukcja "bierze mniej prądu" niż czajnik elektryczny, który stoi zaraz obok.P.S. 2. Przepraszam autora już nię będę rozmywał tematu wątku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Wiesz co to jest temperatura odczówalna? Wiesz że dwie takie same temperatury mogą się od siebie mocno różnić? Zapotrzebowanie liczone wyjdzie identycznie z tym że w przypadku podłogówki temperatura odczówalna będzie wyższa i będzie ją można zasilić niższą temperaturą. Jeszcze tego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.02.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Na podłogówkę najlepsze są płytki ceramiczne, a ceramika na podłodze w całym domu to już mało przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Takie mam płytki na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 No tak panele i płytki, ale ja wolę parkiet.Wy macie prawdziwe podłogówki a ja mam piękne prawdziwe drzewo na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 A kto powiedział że drewna się nie kładzie na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 A kto powiedział że drewna się nie kładzie na podłogówkę? Można położyć drewno ale wtedy obniża się efektywność podłogówki, która to jest podobno jej główną zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.02.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 P.S. Mam znajomego, który grzeje wode na herbate na indukcji bo indukcja "bierze mniej prądu" niż czajnik elektryczny, który stoi zaraz obok. No nie wiem co cię tak dziwi. Płyta indukcyjna rzeczywiście bierze mniej prądu niż czajnik elektryczny. Twój znajomy ma zwyczajnie rację i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.02.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 No nie wiem co cię tak dziwi. Płyta indukcyjna rzeczywiście bierze mniej prądu niż czajnik elektryczny. Twój znajomy ma zwyczajnie rację i tyle. Hmm, czyli na kuchence indukcyjnej mniej energii potrzeba na doprowadzenie np. 2 l wody do wrzenia niż w czajniku elektrycznym? Orko chyba się pośpieszyłęś . Ilość energii będzie ta sama więc i prąd ten sam. Przy gazie bym się zgodził że będą różnice bo gazowa dodatkowo grzeje pomieszczenie oprócz tego co na niej stoi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2010 23.02.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Jak dla mnie to jeśli dobrze zrozumiałam, że strona południowa jest od przodu, to garaż bym na północ przeniosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts