jasiek71 23.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Wiem,wiem czytałem o tym. A tak na serio ile osób lub inaczej, właścicieli domów potrafi takie coś zrobić? 1-2% ? Ja osobiście nie jestem w stanie.Nie potrafię Mogę jedynie "zapłacić" za wykonanie tego ustrojstwa, tylko jak wtedy będzie wyglądał wkład finansowy do uzysku energetycznego? Przecież PC sam nie negujesz tylko uzysk do wkładu finansowego. Ja również nie neguję II taryfy tylko, że nie w każdym przypadku jest to uzasadnione ekonomicznie. Wyliczenia, że zawsze jest taniej, to znaczy zawsze do czego? Liwko co jutro robisz rano? dlaczego WM, PC, kolektory są drogie...? bo oszczędzają energię znam te wszystkie urządzenia od podszewki i naprawdę tam nie ma za co dać tych pieniędzy... są urządzenia na świecie znacznie bardziej skomplikowane ale nie służą oszczędzaniu więc są znacznie tańsze ja absolutnie nie neguję G 11, jeżeli ktoś używa prądu tylko do oświetlenia i rekreacji to na pewno będzie taniej, w każdym innym przypadku (CWU, PC )już jest nie opłacalne ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 O II taryfę Napisz może co robi rano małżonka jeśli nie jest to tajemnicą. no moja np. ogrzewa chałupę suszarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 O II taryfę Napisz może co robi rano małżonka jeśli nie jest to tajemnicą. Bo w moim przypadku 0,53kWh jest tańsze od 0,63 w I taryfie. Liczyłem dosyć dokładnie i nijak nie wychodzi mi taniej dwutaryfowy (bez ogrzewania) od jednotaryfowego. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego "zawsze" dwutaryfowy wychodzi taniej, z naciskiem na zawsze:) Nie wiem jak to liczyłeś ale bez podlicznika dwutaryfowego jest to niemal niewykonalne. Kup sobie taki podlicznik i wtedy dowiesz się tego na pewno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No może nie zawsze:) I o to mi chodziło:) Niemal a cały czas to jednak różnica. Cały czas mi chodzi, że co dla jednego jest dobre dla innego już nie. Demokracja Panie, ale na Muratorze jest dość silne lobby i narzucanie na siłę własnych rozwiązań. Nie neguję PC i Jaśka rozwiązań, tylko ile osób jest w stanie je wykonać tymi ręcami? Ja bym się bardzo szybko dostosował do II taryfy, ale żona już nie:) Mógłbym walczyć i wziąść na siebie (na siłę) załadowanie pralki i programowanie włączenia np. o 4.00 ale nie mam siły i chęci walki. Wstajemy w I taryfie, i 75% domowników idzie spać w I taryfie. Tylko ja bym korzystał z II a to za mało. No i w dzień wszyscy te dwie godziny. Ale to za malo, żeby się zamknęło ekonomicznie. Żona nie pracuje a ja cały dzień siedzę w domu i siłą rzeczy korzystamy z I taryfy. Gdybyśmy grzali prądem ( mam piec również elektryczny, pisałem o tyk kiedyś) to II taryfa była by ekonomiczna ale w NASZYM PRZYPADKU przepłacali byśmy za bytowe w I taryfie i to "przepłacenie bytowego" należało by doliczyć do ogrzewania domu:) Mam nadzieję, że napisałem to dosyć jasno i zrozumiale. Ciekawe co na to kebab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ja bym się bardzo szybko dostosował do II taryfy, ale żona już nie:) Mógłbym walczyć i wziąść na siebie (na siłę) załadowanie pralki i programowanie włączenia np. o 4.00 ale nie mam siły i chęci walki. he he... ehh te nasze żonki;) ja ze swoją cały czas o coś walczę... no ale pralka i zmywarka wywalczone:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Nie obrażaj kbaba, to kbab a nie kebab:D Oczywistą oczywistością jest to, że nie zawsze dwie taryfy to dobry pomysł, tyle że można to policzyć nie dzieląc całego rachunku przez ilość kWh a rozdzielając ogrzewanie od reszty. I o to w tym sporze z kbabem chodziło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Chodzi mi o to, że nie korzystamy z prądu do kawy, herbaty i gotowania. U mnie cały prąd idzie na "bytowe" cele. Chcąc dwutaryfowy licznik trzeba by zdemolować całe porządki w domu:) Pewnie docelowo wyszło by taniej, no ale........Mieszkam już dobre 10 lat (podobnie pewnie jak Jasiek), pralka jest już trzecia, można ją programować, ale zmywarka -1 (minus bo przeniesiona z zakładu gdzie mieszkaliśmy wcześniej, na tej samej działce) i nie można jej zaprogramować. Mam wymienić sprawną zmywarkę, żeby korzystać z II taryfy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ja o 21.00 jeszcze nie śpię, więc włączenie zmywarki bez sterowania nie jest jakimś problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Kolegę kbab przepraszam za pomylenie nick-a. Widocznie byłem głodny i miałem chleb na myśli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mam wymienić sprawną zmywarkę, żeby korzystać z II taryfy????? eee tam... wystarczy nacisnąć start po 22,00 tak odnośnie zużycia prądu przez zmywarkę i pralkę średnia z dziesięciu cykli pralka 0,45kwh zmywarka 0,72 kwh co prawda u mnie zasila się trochę cieplejszą wodą (ok.22*) więc troszkę przekłamane;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 eee tam... wystarczy nacisnąć start po 22,00 tak odnośnie zużycia prądu przez zmywarkę i pralkę średnia z dziesięciu cykli pralka 0,45kwh zmywarka 0,72 kwh co prawda u mnie zasila się trochę cieplejszą wodą (ok.22*) więc troszkę przekłamane;) Tak, to prawda, nowe te maszynki zużywają niewiele energii ale łatwo je akurat ustawić na tanią taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ja o 21.00 jeszcze nie śpię, więc włączenie zmywarki bez sterowania nie jest jakimś problemem. ENEA Bydgoszcz ze strony internetowej od 22.00 niestety:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 ENEA Bydgoszcz ze strony internetowej od 22.00 niestety:) Ja przecież napisałem, że mam weekendową. Od 21 do 6, i soboty, niedzielę i wszystkie święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Tak, to prawda, nowe te maszynki zużywają niewiele energii ale łatwo je akurat ustawić na tanią taryfę. Stare maszynki (telewizory) kineskopowe akurat zużywają mniej energi od nowszych plazmowych:) Akurat mi się udało przeskoczyć na LCD. Jak plazmy były na topie to ja akurat byłem spłukany:) Został mi jeszcze jeden kineskopowy ale ma się świetnie jak ta zmywarka ok. 12-15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Przy weekendowej już z marszu masz 28% tygodniowo zużycia w taniej taryfie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Tak, to prawda, nowe te maszynki zużywają niewiele energii ale łatwo je akurat ustawić na tanią taryfę. tak jeszcze dodam lodówka 0,86 kwh/doba( oczywiście jak się dużo do niej zagląda to pewnie znacznie więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Stare maszynki (telewizory) kineskopowe akurat zużywają mniej energi od nowszych plazmowych:) Akurat mi się udało przeskoczyć na LCD. Jak plazmy były na topie to ja akurat byłem spłukany:) Został mi jeszcze jeden kineskopowy ale ma się świetnie jak ta zmywarka ok. 12-15 lat jakie masz średnie zużycie energii na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ja przecież napisałem, że mam weekendową. Od 21 do 6, i soboty, niedzielę i wszystkie święta. Ale ja w MOIM PRZYPADKU nie mogę mieć od 21.00. A godzina robi różnicę Tak niewiele:) No dzisiaj bym włączył Ale wczoraj już nie. Dużo zależy od sposobu życia mieszkańców, co można trochę skorykować, ale zakładu energetycznego już nie. A u mnie pewnie się rozbija o grosze oszczędności ( bez ogrzewania, bo to bezdyskusyjne) o które nie warto walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 A niby dlaczego nie możesz od 21? Tak jak ty, tak i ja mam prąd z Enei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 A niby dlaczego nie możesz od 21? Tak jak ty, tak i ja mam prąd z Enei. Strona internetowa Enei, zakładka Bydgoszcz, od 22.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts