piotrmak 23.10.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) jakie masz średnie zużycie energii na dobę? Ok. 15-17 kWh na dobę. Nie mam podliczników. Średnia z odczytu co dwa miesiące. Wiadomo, latem troszkę klima, zimą oświetlenie + pompk iCO. Nie kontroluję tego super specjalnie. Bez CO i CWU, gotowania itp. Wszystko co można na gazie bez niepotrzebnego prądu ale też specjalnie nie oszczędzamy prądu a dzieciaki .... wiadomo. Pewnie jak pójdę za chwilę spać to ze dwa "światła" po drodzę zgaszę Edytowane 23 Października 2011 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 http://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/oferta-sprzedazy/taryfa-moj-weekend-53.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 przy braku CWU i CO dwie taryfy wychodzą prawie tyle samo co jedna tak że szkoda korowodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ok. 15-17 kWh na dobę. Nie mam podliczników. Średnia z odczytu co dwa miesiące. Wiadomo, latem troszkę klima, zimą oświetlenie + pompk iCO. Nie kontroluję tego super specjalnie. Bez CO i CWU, gotowania itp. Wszystko co można na gazie bez niepotrzebnego prądu ale też specjalnie nie oszczędzamy prądu a dzieciaki .... wiadomo. Pewnie jak pójdę za chwilę spać to ze dwa "światła" po drodzę zgaszę po przejściu na dwie taryfy zaoszczędzisz jakieś 150zł rocznie, ja po przejściu na jedną straciłbym ok.1500zł rocznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No ale Liwko cwaniaku podajesz taryfę weekendową, gdzie dzienny w I taryfie jest jedzcze droższy ale II jest wydłużona o weekendy ale nas przeważnie nie ma w domu. W tygodniu ja pracuję w domu, na wekendy to nas często ale nie zawsze i przeważnie nie ma w domu:) Odpoczywamy po ciężkim tygodniu w pracy. Jest w II taryfie tak samo ale dłużej (nas często nie ma w domu sobota+niedziela) a dzienna jest jeszcze droższa od tej na którą ja się powoływałem. Każesz mi jeszcze drożej płacić za dzienną żeby nie korzystać za dużo w niedzielę? Jaki masz styl pracy? Pewnie od 8-15? Żona również? Nie odpowiedziałeś konkretnie. Każesz mi płacić jeszcze drożej jak pracuję w tygodniu w domu żebym miał taniej w niedzielę jak mnie nie ma w domu? To jest chore co mi proponujesz, to wydłużenie II taryfy o weekend jak ja potrzebuję od 8-20. W nocy i w niedzielę nie potrzebuję, bo albo śpię lub nie ma mnie w domu:) A grzać się nie grzeję. Potrzebuję na swoje potrzeby bytowe. Tylko lub aż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 po przejściu na dwie taryfy zaoszczędzisz jakieś 150zł rocznie, ja po przejściu na jedną straciłbym ok.1500zł rocznie;) Jasiek71: bo grzejesz CO+CWU. Ja nie! Mam zacząć grzać, żeby średnia z kWh wyszła taniej? Przecież od tego zaczęła się ta dyskusja:) NIE ZAWSZE dwie taryfy wyjdą taniej, ale jak wychodzą to różnicę trzeba dopisać do grzania!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Jasiek71: bo grzejesz CO+CWU. Ja nie! Mam zacząć grzać, żeby średnia z kWh wyszła taniej? Przecież od tego zaczęła się ta dyskusja:) NIE ZAWSZE dwie taryfy wyjdą taniej, ale jak wychodzą to różnicę trzeba dopisać do grzania!!!! dla ciebie podałem tą niewielką różnicę... piec i pompki obiegowe też sobie dolicz do grzania, tak sie składa że częściej chodzi nocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ależ ja ci nic nie każę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 dla ciebie podałem tą niewielką różnicę... piec i pompki obiegowe też sobie dolicz do grzania, tak sie składa że częściej chodzi nocą Pewnie wyszłoby +- to co piszesz. Jak liczę to pewnie "-" ale jak bym zmienił taryfę to pewnie "+". Bo bym sie "zmusił" do zmywarki i pralki. Myślę że w moim przypadku +- to pewnie to samo, a psychicznie nie muszę się dostosowywać. Dużo zależy od nawyków domowników. Przy CWU a tym bardziej CO nie podlega dyskusji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 24.10.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Byłem u architekta i zmiany w projekcje jakie zrobiłem to:- likwidacja salonowego okna na ścianie północnej- zmiana okna w salonie na drzwi tarasowe ( potrójne ) czyli drzwi balkonowe będą i na wschód i na zachód- przejście z kotłowni do garażu zostaje- połączenie pralni z łazienką na piętrze - rozdzielenie tylko ścianką działową wys. np. 1.8 m Pozostało mi na tym etapie jeszcze rozważyć :- ustawienia czy zostaje tak jak w projekcie czy lustrzane odbicie ( czyli taras albo na wchód albo na zachód ) - ja skłaniam się ku tarasowi od wschodu a architekt sugeruje zachód ( oczywiście północny zachód i północny wschód )- może jednak garaż jednostanowiskowy i dodatkowo zaplanować wiatę na dwa auta ( na podjeździe przed garażem i domem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ja mam garaż dwustanowiskowy, a dzisiaj jeszcze bym go powiększył Jak zrobisz jedno stanowisko to już nic wiecej do niego nie wsadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 24.10.2011 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 No wiem że jak zrobię garaż dwustanowiskowy to nie będę żałował tylko też myślę jak zmniejszyć koszt budowy - bo wolę mniejszy ale zbudowany niż większy ale ciągle w budowie. Zastanawiam się czy po zostawieniu przejścia garaż , kotłownia , dom nie zrezygnować z frontowego zadaszenia ( pomiędzy garażem a wejściem do domu ) .Jak na moje oko to będzie ze 20 metrów kwadratowych dachu. Tak teraz przyszło mi do głowy - że skoro garaż jest nieogrzewany to może taniej i wcale nie gorzej będzie zrobić nad nim po prostu duży taras ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Jak masz małą działkę to taras jest jakimś rozwiązaniem, ale jeżeli masz wystarczająco miejsca to i tak z niego nie będziesz korzystał. No ale może wyjdzie ciut taniej niż dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.10.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Zawsze można jednostanowiskowy i wiatę http://www.carportplanet.pl/Jakiś płotek z przodu,jakiegoś bluszcza puśić i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 25.10.2011 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zawsze można jednostanowiskowy i wiatę http://www.carportplanet.pl/ Jakiś płotek z przodu,jakiegoś bluszcza puśić i już Mam w planach zrobić takie zadaszenie tarasu po okrojeniu domu z balkonów, ale to dopiero na finiszu jak starczy kasy:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zawsze można jednostanowiskowy i wiatę http://www.carportplanet.pl/ Jakiś płotek z przodu,jakiegoś bluszcza puśić i już Można, tylko w większości przypadków samochód stałby już zawsze pod wiatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 25.10.2011 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Wiata to nie jest IMHO głupi pomysł - tym bardziej że przy odpowiedniej konstrukcji można ją zbudować zaraz za bramą wjazdową - czyli odchodzi odśnieżanie podjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Wiata to nie jest IMHO głupi pomysł - tym bardziej że przy odpowiedniej konstrukcji można ją zbudować zaraz za bramą wjazdową - czyli odchodzi odśnieżanie podjazdu A po co ci brama wjazdowa? Nie szkoda pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 25.10.2011 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Liwko nie łapię powodu do ironii - przecież wiata zaraz za rozsuwaną brama wjazdową na posesję wydaje mi się całkiem wygodnym rozwiązaniem.Mamy wtedy normalny podjazd z zadaszeniem. Oczywiście nie zastępuje to garażu ale jest całkiem wygodnym jego uzupełnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Liwko nie łapię powodu do ironii - przecież wiata zaraz za rozsuwaną brama wjazdową na posesję wydaje mi się całkiem wygodnym rozwiązaniem. Mamy wtedy normalny podjazd z zadaszeniem. Oczywiście nie zastępuje to garażu ale jest całkiem wygodnym jego uzupełnieniem. No ja np. zrezygnowałem właśnie z bramy i płotu przed domem. Płot będzie tylko od boków domu. Ani nie chce mi się samemu otwierać bramy albo czekać aż się sama otworzy. Podjeżdżam, parkuję na podjeździe i kwita. Są domy bez bram, są i z bramami. Ja wolę wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts