Liwko 23.02.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Hmm, czyli na kuchence indukcyjnej mniej energii potrzeba na doprowadzenie np. 2 l wody do wrzenia niż w czajniku elektrycznym? Orko chyba się pośpieszyłęś . Ilość energii będzie ta sama więc i prąd ten sam. Przy gazie bym się zgodził że będą różnice bo gazowa dodatkowo grzeje pomieszczenie oprócz tego co na niej stoi. pzdr Czajnik musi pobrać energię na podgrzanie grzałki, w indukcji nie ma tego problemu. W dodatku indukcja podgrzewa szybciej więc zmniejszone jest wychładzanie wody w czasie podgrzewania. Ogólnie są to jakies tam ułamki po przecinku, ale są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) Czajnik musi pobrać energię na podgrzanie grzałki, w indukcji nie ma tego problemu. W dodatku indukcja podgrzewa szybciej więc zmniejszone jest wychładzanie wody w czasie podgrzewania. Ogólnie są to jakies tam ułamki po przecinku, ale są Nie wiedziałem że "prądowe" kW w grzałce są innymi "prądowymi" kW w bezprzewodowym. Ułamki też w takim razie będą jak kupisz bezprzewodowy o różnej wielkości i od temp. w pomieszczeniu bo się szybciej będzie wychładzać i inne tego typu nieistotne bzdety. WIęcej niz ułamki gdy postawisz czajnik na indukcji nie na tym polu co trzeba itd. kW na indukcji dadzą tyle samo energii bez przecinków ile kW z czajnika bezprzewodowego przy prawidłowym zastosowaniu np. pola na indukcji aby zagotować daną ilość wody. Na zagotowanie 1 l wody zawsze potrzeba tyle samo energii w podobnych warunkach m.n.p.m a ilością zer po przecinku zanim będzie liczba to zajmować się można akademicko. Jedno jest pewne- jak jest indukcja bezprzewodowy jest bez sensu wg mnie. Edytowane 23 Lutego 2011 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.02.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Hmm, czyli na kuchence indukcyjnej mniej energii potrzeba na doprowadzenie np. 2 l wody do wrzenia niż w czajniku elektrycznym? Orko chyba się pośpieszyłęś . Ilość energii będzie ta sama więc i prąd ten sam. Ilość energii może nie być taka sama, gdyż 2 l wody w czajniku może mieć mniejszą powierzchnię styku z grzałką niż te same 2 l wody w dużym garnku na kuchence indukcyjnej. A tym samym czajnik zużyje więcej energii na podgrzanie otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 23.02.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Majka - front jest od południa , garaż będzie od wschodu - nie ma jak zrobić od północy . Obrót budynku to raczej kiepski pomysł : 1. strata i tak małej działki na dojazd a 2 kto to by później odśnieżał . Myślę że po zlikwidowaniu północnych drzwi balkonowych, północnego okna w pokoju na górze oraz okna na klatce schodowej tych strat na oknach od północy nie powinno być dużo ? Montaż tych okien w warstwie ocieplenia też powinien dużo dać . Na pewno zostanie okno w gabinecie ( nie mogę przenieść na drugą ściane bo będzie 3 metry od granicy ) zastanawiam się nad oknem w łazience . Chciałbym mieć łazienkę z oknem ale przy wentylacji mechanicznej to chyba nie powinno mieć znaczenia ? Chyba wychodzi że okno w łazience też poszłoby do likwidacji . Czyli pozostałoby od północy okno w gabinecie. Czyli zostaje jak na moją ocenę bardzo zwarty budynek , łatwy w dokładnym ociepleniu i pozbawiony punktów wrażliwych - no może trochę psuje wysunięcie garażu - będzie tak z 1.3 m - ale to z kolei powinno się dać całkiem dobrze obłożyć styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.02.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Ilość energii może nie być taka sama, gdyż 2 l wody w czajniku może mieć mniejszą powierzchnię styku z grzałką niż te same 2 l wody w dużym garnku na kuchence indukcyjnej. A tym samym czajnik zużyje więcej energii na podgrzanie otoczenia. Tak (?), a gdzie to otoczenie wokół grzałki bo ja myślałem że ona w czajniku jest. Jedyne co zauważyłęm to to że podczas gotowania bardziej gorący jest czajnik na indukcji niż bezprzewodowy z grzałką a więc może na indukcji więcej traci do otoczenia. Tak naprawdę Ilość energi jest praktycznie taka sama. Poza tym bzdurna dyskusja o jakieś ułamki ułamków w zależności od wielu czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 24.02.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Hmm, czyli na kuchence indukcyjnej mniej energii potrzeba na doprowadzenie np. 2 l wody do wrzenia niż w czajniku elektrycznym? Orko chyba się pośpieszyłęś . Ilość energii będzie ta sama więc i prąd ten sam. Przy gazie bym się zgodził że będą różnice bo gazowa dodatkowo grzeje pomieszczenie oprócz tego co na niej stoi. pzdr Niestety nie masz racji, energii na podgrzanie potrzeba tyle samo, tylko indukcja grzeje punktowo dno garnka i zawartą w nim wodę (oscylujące pole magnetyczne cewek zamienia się na prąd Foucaulta, który natychmiast oddaje ciepło do wody, nie ogrzewa otoczenia tylko potrawę w garnku), a czajnik grzeje wodę, obudowę czajnika i otoczenie dookoła, więc efektywniejsze i krótsze jest grzanie 2 litrów wody przez indukcję i na tym masz zysk czas ogrzania jest krótszy. Reasumując zyskujemy na czasie gotowania. Czy są to zyski powalające NIE, to rozwiązanie dla wygodnickich. Teraz o gazie i indukcji też ciekawie, KWh gazu kosztuje około 20% mniej niż prąd w II taryfie i około 2,5 raza mniej niż prąd w I taryfie. Kuchnia indukcyjna to ponad 95% energii przekazana do potrawy, podczas gdy w gazowej to mniej niż 50%. Szybkie obliczenie i .... indukcja jest tańsza w II taryfie niż gaz. Oczywiście ceny troszkę zabijają, więc jest to rozwiązanie dla leniwych i roztrzepanych, mam indukcję w domu i przez to kilkakrotnie poparzyłem się gotując wodę na kuchni ceramicznej w domu rodziców (płyta indukcyjna się nie nagrzewa, ceramiczna i owszem). Edytowane 24 Lutego 2011 przez WaldiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.02.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Niestety ale Ty nie masz racji. Krótko- grzałka jest w wodzie jako źródło ciepła a nie w powietrzu więc nie ma jak grzać bezpośrednio otoczenia, a jeśli chodzi o pośrednie (poprzez straty) grzanie otoczenia i obudowy to czajnik na indukcji rozgrzewa się znacznie bardziej niż bezprzewodowy więc podczas gotowania też wysoką temp. ma jego obudowa (nagrzewa się) i do otoczenia teoretycznie ma więcej strat niż bezprzewodowy.A odnośnie różnicy przy gazie to masz rację i to krótko też zaznaczyłem na poprzedniej stronie w poście. pzdr Edytowane 24 Lutego 2011 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Teoria teorią a straty taki czajnik ma po prostu duże. I tak naprawdę to ledwie jest w stanie podgrzać swoją zawartość.Odnośnie relacji ceny gotowania na gazie i kuchenką indukcyjną macie racje ale tylko latem..Gotowanie na gazie może i generuje 50 % strat ale energia ta nie ginie lecz wchodzi w koszta ogrzewania domu, więc suma sumarum i tak jest taniej na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Dajcie już spokój:) O co idzie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 25.02.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No właśnie zakładając że herbatę będę sobie robił w pracy w termosie - to co myślicie o potencjale tego projektu ? Moim zdaniem zwarta bryła ( stosunkowo mała kubatura ) budynku oraz brak większych udziwnień ( poza odrobinę wysuniętym garażem ) pozwalają na podstawie tego projektu zbudować ciepły dom i to stosunkowo niedużym dodatkowym kosztem. W moim poprzednim poście zakreśliłem zmiany które chciałbym zrobić w projekcie - w szczególności likwidacja północnych okien i przeniesienie kominka do wnętrza domu. Jeszcze jakieś sugestie ? Szczególnie jeśli chodzi o zmiany projektowe - bo co do rodzaju i grubości izolacji to skłaniam się ku nadmiarowym rozwiązaniom - wydaje mi się że wzrost kosztów wynikających z dodatkowego materiału do ocieplenia jest stosunkowo mały a więc taka inwestycja jest bardzo sensowna. Pod posadzką około 20 cm styro - podobnie na ścianach + ze 30 cm wełny nad piętrem. Ale to tak trochę na marginesie . Czy likwidacja okna w łazience ( które będzie od strony północnej ) jest warte zachodu ? Bo może potencjalne straty na tym elemencie nie będą duże w porównaniu do wygody łazienki z oknem ? No i ogólnie czy fakt instalacji wentylacji mechanicznej nie powinien zniwelować niedogodności związanej z braku okna w łazience ( chodzi mi głownie o np. suszenie prania - bo na braniu prysznicu przy otwartym oknem to mi za specjalnie nie zależy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rekkk 26.04.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Dokładnie nie ma sensu likwidować okienka zakładając ze bedzie ono małe i dobrej jakości a nie np stare drewniane a swiatlo w lazience jest potrzebne tym bardziej jezeli chcesz tam trzymac rosliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.04.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 W sumie do łazienki można rozważyć okno nieotwieralne, będzie i tańsze i bardziej oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.04.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 W sumie do łazienki można rozważyć okno nieotwieralne, będzie i tańsze i bardziej oszczędne. Szczególnie na piętrze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 01.05.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Hmm nieotwierane okno na piętrze to chyba kiepski pomysł - niby to nie moja dola ale mycie okna z zewnątrz może w takiej sytuacji nastręczyć kłopotów ( a to wiąże się z ryzykiem że zostanie to moim nowym obowiązkiem - czego chciałbym uniknąć ). Nie wiem czy luksfery tutaj coś zmieniają ? Bo teoretycznie mógłby je dać w łazience na ścianie bocznej ( wschodniej ) bez konieczności odsuwania się od granicy. Ale czy to jest w ogóle porównywalne jeśli chodzi o ilość światła, koszty i energochłonność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 05.10.2011 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) No po kilku przemyśleniach i różnych rozważaniach (w dużej mierze dzięki forum muratora ) zdecydowałem się na projekt indywidualny dół: http://imageshack.us/photo/my-images/444/img551t.jpg https://picasaweb.google.com/118221165706164771797/Domek?authkey=Gv1sRgCIGIvNqKpIHkmwE#5660001207852835842 góra: http://imageshack.us/photo/my-images/854/img552.jpg https://picasaweb.google.com/118221165706164771797/Domek?authkey=Gv1sRgCIGIvNqKpIHkmwE#5660001189265095618 Garaż nieogrzewany i zupełnie odizolowany od domu, balkon będzie oparty na dodatkowym słupie przy tarasie oraz na ścianach garażu - także tutaj nie będzie mostków cieplnych. Widoczne na rysunku drzwi na ścianie tylnej budynku ( północ ) zostaną zamienione na jakieś mniejsze okno ( podobno brak okna przy ścianie 7.7 metra może słabo wyglądać i dawać efekt niedoświetlenia ? ) . To co jeszcze rozważam to połączenie pralni z łazienką ( oddzielenie niepełną ścianką ) i rezygnacja z wyjścia z pralni na balkon. Najbardziej męczy mnie to wyjście z pralni na balkon - niby fajnie byłoby je mieć ale to dodatkowe straty ciepła no i i zmniejsza ustawność łazienko/pralni a z drugiej strony w lato to bardzo wygodna sprawa wynoszenie prania prosto na balkon. Na razie grubość ocieplenie ścian to 20 cm czy dawać więcej ? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze ( szczególnie krytyczne chociaż najbardziej za konstruktywne ) Edytowane 6 Października 2011 przez perso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 06.10.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 No i jeszcze rozważam ogrzewanie gazowe versus ogrzewanie na prąd. Konstrukcja budynku pozbawiona jest większych mostków cieplnych a w połączeniu ze zwartą bryłą i stosunkowo niedużą powierzchnią powinny dać bardzo niskie zapotrzebowanie na ciepło. Pewnie przy decyzji o ogrzewaniu na prąd zdecydowałbym się zwiększenie grubości izolacji ścian do 30 cm styro i bardzo grube ocieplenie stropu nad pietrem.Awaryjnie myślę o DGP z kominka gdyby okazało się że prąd strasznie podrożeje . Jakieś sugestie, rady etc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Zostaw sobie te drzwi do garażu. Najwyżej, żeby było cieplej zrób dwa skrzydła. Dla oszczędności nie pozbawiaj się komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 06.10.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Myślałem nad tym - w sumie to mam od frontu zadaszone przejście do domu ,a skoro garaż i tak jest zimny to może niewiele to zmienia ?Tym bardziej że likwidując to przejście przez kotłownie chciałbym dodać dodatkowe wyjście z garażu na taras ( pod balkonem ) i tym sposobem mam dodatkowe przejście z salonu.Na chwilę obecną wymyśliłem sobie ze wymuruje z przejściem ale zakleję ścianę sytoro - jak w praniu wyjdzie ok to zostawię a jak nie to sobie sytro wytnę.Chyba dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Byle byś od razu wstawił nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 08.10.2011 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Planuje nie zmieniać tego w projekcie a na etapie zamykania budynku zakleić styropianem ( nie wiem czy to nie spowoduje jakichś problemów natury formalnej ? )Ale mój główny dylemat na chwilę obecną to kwestia ogrzewania - gazowe czy na prąd. Pewnie gdyby udało się wszystkiego dopilnować to ogrzewanie na prąd powinno wychodzić , przy tej bryle , całkiem nieźle.Chociaż wszyscy dookoła doradzają podłączenie gazu - ale jakoś mi się wydaje że to wcale nie jest taka super opcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts