Liwko 09.10.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Zrób w całym domu ogrzewanie podłogowe wodne. Do tego możesz wszystko podpiąć. Dowiadywałeś się ile będzie kosztować przyłącze gazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 09.10.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Dokładnie to nie - ale domyślam się że że sporo drożej będzie podłączyć gaz z instalacja CO niż dać elektryczne ogrzewanie podłogowe . Ale to bardzo ciekawy pomysł z wodnym ogrzewaniem podłogowym i zasileniem prądem - jak się okaże że drogo wyjdzie to podłączę gaz. Chociaż tutaj właściwie to już nie ma całych zysków wynikających z ogrzewania elektrycznego - czyli niskich kosztów instalacji - bo jednak muszę zrobić tą podłogówkę i też muszę wybudować komin do pieca gazowego ( chociaż to w sumie tylko dodatkowy kanał bo i tak będzie w jednym kominie z kominkiem) A jak jest z podłogówką w sypialni ? Trochę mam obawy o ogrzewanie podłogowe w sypialni - jak to jest w realu ? A jak wygląda sprawa klepki na podłodze - czy musi być jakaś droższa i jeśli tak to o ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Materiały na podłogówkę wodną to około 4tys zł/150m podłogi. Jest tylko więcej robocizny.Podłogówka w sypialni sprawdza się bardzo dobrze, mam na niej nawet grubą, włochatą wykładzinę i nie ma problemu. Ciepło od podłogi jest niemal nieodczuwalne.Ja mam na dole płytki drewnopodobne a na górze wykładziny. Jeżeli chodzi o drewno, poczytaj tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160213-Jaka-deska-na-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 podłogówka w calym domu sprawdza się rewelacyjnie.... Po doświadczeniach życiowych z grzejnikami i ogrzewaniem podłogowym potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 10.10.2011 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dzięki za sugestię - bardzo poważnie to rozważę bo do podłączenia gazu to już się chyba przekonałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 10.10.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dzięki za sugestię - bardzo poważnie to rozważę bo do podłączenia gazu to już się chyba przekonałem Koledzy dobrze radzą, podłogówka wodna po całości jest też moim zdaniem najlepszym i najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Ja też się zastanawiam nad gazem, bo mam już gaz na działce. Planuję,żeby zmieścić się w taryfie W-2 (czyli max. zużycie 1200 m3/rok na ogrzewanie i cwu). Przy takim zużyciu zaoszczędzę rocznie ok. 360 zł na opłatach stałych za gaz(różnica między W-2 a W-3). Dodatkowo mała pompa ciepła np. Hawalexa do CWU za ok 3000 zł i latem można grzać cwu prądem taniej niż gazem, a powinno też wystarczyć, żeby się dogrzewać w okresach przejściowych. Dodatkowo w upały można nieco schłodzić dom powietrzem z pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.10.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zapomniałeś o kominku, który deklarowałeś w innym poście ale pewnie zasilisz go małą PC, wymieszasz to jeszcze z gazem i będzie BUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 11.10.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zapomniałeś o kominku, który deklarowałeś w innym poście ale pewnie zasilisz go małą PC, wymieszasz to jeszcze z gazem i będzie BUM. Decyzji jeszcze nie podjąłem, ale widzę, że masz lepszy sposób na ogrzewanie. To może podziel się pomysłem, a nie tylko wypisujesz jakieś pierdoły. Gaz mam na działce, więc zastanawiam się nad ogrzewaniem gazowym. Co w tym dziwnego? Do ogrzania będę miał 150 m2. Jeśli wybuduję do 5-cio litrowy to na ogrzewanie będę potrzebował 750 m3 gazu. Na cwu i kuchenkę pozostaje 450 m3, jeśli zużyję więcej to wskakuję w wyższy abonament, zamiast 12,7 zł będę płacił 42 zł opłat stałych co miesiąc. Montując PCI PW do cwu mogę ograniczyć zużycie gazu i mam pewność, że nie przekroczę limitu, poza tym latem PCI podgrzeje mi wodę taniej niż kocioł gazowy, a dodatkowo latem mogę wykorzystać PCI jako klimatyzację. Uwzględniając tylko oszczędności na opłatach PCI zwróci mi się w 8 lat, jeśli dodam zyski z klimatyzacji to jeszcze szybciej. Co do kominka, to myślę nad małą "kozą" dla klimatu, a jeśli obawiasz się o BUM to można też kupić kominki z palnikiem gazowym i nie trzeba robić kotłowni z salonu a klimacik jest. Trzeba by się zastanowić po co ktoś buduje dom? Nie problem wybudować super oszczędny dom ale potem trzeba jeszcze w nim mieszkać. Jednemu zależy na niskich rachunkach a drugi zapłaci trochę więcej za komfort mieszkania. Może ELITA FORUM zaproponuje jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 11.10.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 ja tylko nadmienię że raz do roku powinien kocioł gazowy odwiedzić serwisant, za taką przyjemność bierze średnio 150zł, i ciężko jest tego uniknąć, i wypadało by to doliczyć do ogólnego rachunku za przyjemność z posiadania gazu Masz rację, chociaż wypadałoby serwisować też PCI, solary i inne piece a prawie nikt tego nie robi (chociaż tego nie popieram). Gaz się czasem też przydaje, upiec dobrego steka na kuchence elektrycznej się nie da (zbyt niska temperatura) chociaż nie gotowałem nigdy na płycie indukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 PC, ani solarów nie trzeba serwisować (chyba że jest w umowie), brak ognia. Gaz powinno a nawet nie wiem czy nie trzeba, nawet dla własnego bezpieczeństwa by się chałupa nie spaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 12.10.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Nie tylko, majac piec na paliwa stale musimy "serwisowac" kominy dymowe / spalinowe.Przy PCi czy solarach nie ma tez tego kosztu chyba ze ktos ma kominek w salonie, ale to inna bajka. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 12.10.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Nie tylko, majac piec na paliwa stale musimy "serwisowac" kominy dymowe / spalinowe. Przy PCi czy solarach nie ma tez tego kosztu chyba ze ktos ma kominek w salonie, ale to inna bajka.. Zboczyliśmy z tematu na bezpieczeństwo instalacji i ja też uważam, że trzeba być świadomym zagrożeń instalacji w swoim domu. Od siebie dodam, że instalacje elektryczne i odgromowe też podlegają przeglądom co 5 lat, a instalacje wyposażone w wyłączniki różnicowoprądowe co roku. http://pinb-wielun.w.interia.pl/Przeglad-domu.html Wróćmy do tematu "czym ogrzewać". Zarówno perso jak i ja mamy podobny problem, do ogrzania ok. 150 m2 i dylemat gaz czy prąd? Tylko nie piszcie, że to było już 1000 razy, bo w dyskusji z przed 3 lat nie dam rady wziąć udziału, żeby rozwiać swoje wątpliwości. Zebrała się tutaj sama ELITA więc proszę krótko i rzeczowo za i przeciw. Może orko wyjaśni mi, gdzie popełniam błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Wszystko zależy od kosztów i zapotrzebowania.Gaz, prąd czy pompa ciepła to rozwiązania przede wszystkim komfortowe. Co jest lepsze w twoim przypadku to po prostu musisz przeliczyć.Prąd-rozwiązanie tanie, ale musisz być absolutnie pewien tego co budujesz, inaczej płyniesz. Tu nie wystarczy dać więcej styropianu czy wełny.Gaz-rozwiązanie nieco droższe i moim zdaniem takie sobie. Musisz płacić nawet gdy gazu nie używasz. Ile, to zależy od taryfy w której się zmieścisz.Pompa ciepła jest rozwiązaniem najdroższym, ale masz niemal zagwarantowane rachunki na poziomie domu pasywnego przy standardowym ociepleniu. Pamiętaj, docieplanie domu też kosztuje, a nawet mocno ocieplając masz jeszcze w domu CWU. Pompa ciepła, jako jedyna z tych wymienionych zapewni ci i CO i CWU na tanim poziomie.Jak to mówią; wybór należy do ciebie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 12.10.2011 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Hmm - mi wychodzi na chwilę obecną i na tym etapie rozważań zrobienie dodatkowego kanału w kominie ( i tak będzie komin do kominka - a to w moim przypadku ten sam komin - także nie powinno być drogo ) i do tego zrobić ogrzewanie podłogowe wodne. Kwestię podłączenia gazu tym sposobem zostawiam na później - jak się okażę że prąd za drogo wychodzi ( bo np. nie dopilnuje właściwego wykonania ocieplenia ) to wtedy rozważę podłączenie pod instalacje pieca gazowego. Mi wychodzi że oprócz izolacji bardzo ważny jest projekt - w moim nie bardzo da się zrobić jakieś mostki termiczne ( balkon będzie leżał na garażu i na dodatkowych słupach ) . W moim projekcie architekt umieściła drzwi balkonowe w ścianie północnej ( w salonie na przeciw wejścia ) - argumentując że ściana 7.7 metra szerokości będzie źle wyglądała bez okna i będzie ciemna. Ja wolałbym się tego okna ( bo drzwi to na pewno tam nie dam ) pozbyć - ale mam obawy czy taka ściana faktycznie nie będzie wyglądała fatalnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 A dowiedziałeś się ile będzie kosztowało przyłącze? Bez tego niewiele ci pomożemy.Obliczałeś zapotrzebowanie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Można gdybać. Drogie okna do domu pasywnego też się tłuką. Na sąsiedniej działce sąsiada wyrośnie duże drzewo lub wybudują duży dom skutecznie nas odcinając od zysków słonecznych. Urodzi nam się trójka, czwórka dzieci zwiększająca zapotrzebowanie na CWU. Dom pasywny to też rygor, którego nie każdy chce. Dom pasywny to nie tylko plusy ale też minusy. Większość z nas się buduje by mieszkać komfortowo i zarazem w miarę tanio. Idąc w stronę domu pasywnego, ponosząc na to dodatkowe nakłady każde z wymienionych rozwiązań robi się coraz mniej opłacalne, ale nie każdy może i nie każdy chce mieć pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 12.10.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 jeśli masz gaz z sieci (myślę że tylko o ziemnym w tych rozważaniach mówimy) w miarę blisko działki - bierz gaz z sieci, jeśli jest b.daleko lub też nie ma go wcale to bierz PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.10.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Może orko wyjaśni mi, gdzie popełniam błąd? A popełniasz jakiś błąd? Po prostu bawi mnie gdy ktoś chce ogrzewać dom wszystkim o czym tylko usłyszy i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.10.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 co do gdybologii, ile lat zamierzasz mieszkać w swoim domku ?? jak dziadek budował dom , to dla niego był nowoczesny... jak ojciec budował dom, to dla niego był nowoczesny... jak my budujemy to też chcemy nowocześnie i ekonomicznie itd. ... ojciec nie bardzo chciałby mieszkać w domu dziadka bo dla niego jest przestarzały ... my nie bardzo chcielibyśmy mieszkać w domu rodziców bo dla nas jest przestarzały ... nasze dzieci też mało prawdopodobne że będą mieszkały w naszym domu bo dla nich będzie przestarzały... wnuki dostaną nasz dom w spadku i wyprują z niego flaki bo dla nich to będzie mało efektywny relikt przeszłości ... wydaje się że najlepiej żeby dom wytrzymał tyle co my i ani ciut dłużej bo dla następnego pokolenia i tak będzie rupieciarnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 wymień jakie to te minusy, niech każdy się zapozna, oraz zdefiniuj rygor, bo ja za bardzo nie wiem co chcesz osiągnąć co do gdybologii, ile lat zamierzasz mieszkać w swoim domku ?? Działka, projekt, zyski bytowe, drogie CWU (chyba że grzejemy PC lub solarami, ale to nam przedraża inwestycję), itd. Budując dom pasywny, budujemy go od samego początku pod pewnym rygorem. Nie można ot po prostu wybudować domu tam gdzie się chce i takiego jaki się chce. Inaczej będzie w zachodnich Niemczech a inaczej we wschodniej Polsce. Żeby nie było, nie jestem przeciwnikiem domów pasywnych, ale samemu wybrałem inną drogę do niskich rachunków i taka droga bardzo mi odpowiada. Mam duże okna od strony północnej (estetyka od strony ulicy też jest dla nas ważna), wielkie drzwi z naświetlami, okna dachowe od północy (ciemna łazienka czy garderoba to nie dla nas). Mam tanią CWU. Nie martwi mnie bardzo jak dzieciak nie domknie za sobą drzwi a nie mam przecież wiatrołapu. Mam kominek, który raczej przynosi więcej strat niż zysków ale chcieliśmy go mieć. Jeszcze coś by się znalazło, tylko nie w tym rzecz. Do każdej inwestycji i do każdego inwestora trzeba podejść indywidualnie. Z domem pasywnym jest jak z ekogroszkiem, nie każdy widzi problemy z tym związane. O co chodzi z tym pytaniem? Nawet jakbym kiedyś dom chciał sprzedać, to za dom ogrzewany pompą ciepła dostanę na pewno więcej. Raczej nie zamierzam. Ale nawet gdyby, to następny będzie zasilany również PC, tyle że zrobie to jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts