Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt a jego energooszczędność

Recommended Posts

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz jedną taryfę, czy dwie? Ile kosztuje 1kWh i ile m2 ogrzewasz? Z obliczeń wyszła mi taka moc, chcąc zmieścić się w taniej taryfie. W zasadzie to jest moc szczytowa i będzie potrzebna niezbyt często, ale wtedy będzie trzeba się dogrzewać w droższej taryfie.

dwie taryfy, 154m2, ogrzewanie w taniej ( podłogowe w całym domu)

jakieś parametry to zerknij do dziennika

Dla porządku może lepiej tutaj nie roztrząsać kwestii ogrzewania tylko skupić się na temacie wątku - czyli projekt a jego enerogoszczędność.

Pojawiła się sugestia że dom energooszczędny to prosta stodoła z dachem dwuspadowy i bez balkonów. lukarn etc.

Wydaje mi się ( i tego się póki co trzymam ) że najbardziej optymalną bryłą budynku jest bryła zbliżona do sześcianu ( który jest stosunkowo bliski kuli ).

Taka bryła pozwala na minimalizacje liczby przegród zewnętrznych w stosunku do kubatury i powierzchni.

W moim przypadku powierzchnia 147 m - a bryła o wymiarach wewnętrznych 7.7*10.5*6 - co daje szacunkową kubaturę - 485.

Pewnie suma sumarum będzie mniej bo odejdą ściany wewnętrzne a oba piętra będą miały wysokość ciut poniżej 3 metrów.

Mając taką bryłę otrzymujemy powierzchnię przegród zewnętrznych (11.5+11.5+7.7+7.7)*6 ( ściany ) + 11.5*8.6*2 ( strop i podłoga ) co łącznie daje

powierzchnię przez którą ucieka ciepło około 430 metrów

To chyba niedużo ?

Oczywiście czy dom będzie ciepły i tani w eksploatacji zależy jeszcze od bardzo wielu czynników - ale w tym wątku zależało mi na wpływ projektu na jego energochłonność. W dyskusji udało mi się uchwycić jeden aspekt o którym wcześniej nie myślałem - kominy to jakby nie patrzeć mostki cieplne.

W swoim projekcie zamknąłem się w jednym kominie i chociaż przesłanką było minimalizacja kosztów budowy to teraz wiem że przy okazji będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło.

Ciągle bardzo mnie ciekawi jakie straty ciepła generuje komin z dymnikiem - i czy są rozwiązania eliminujące ten mostek np. warstwa komina ze szkła piankowego na równi z warstwą ocieplenia ?

Czy może to bez sensu bo straty i tak największe są przez rurę w kominie ?

Ale to jest nieistotne - cena drzewa etc. - pytam o straty ciepła wynikające z mostka jakim jest komin i czy da się taki mostek ograniczyć lub wyeliminować nie rezygnując z komina ? Bo jeśli będę musiał napalić w kominku 30 razy w ciągu roku i do tego jeszcze kupić drewno żeby te straty pokryć to będzie to przemawiało za rezygnacją z kominka. Dla mnie ewentualny kominek będzie miał funkcję tworzenia klimatu - od razu dodam że rozpalanie w kominku i czyszczenie go to nie mój klimat ;) .

Klimat daje mi żywy ogień i ciepło promieniujące z kominka ( obie te funkcje zapewnia biokominek ).

Tak na zdrowy rozum to taki komin to całkiem duży mostek termiczny - ktoś potrafi powiedzieć jak duży ?

To zależy za ile będzie miał kWh. Przy gazie czy prądzie będzie miał pewnie taniej grzejąc kominkiem, przy PC już raczej nie.

Koszt wytworzenia 1kWh zależy od wielu czynników. Od ceny gazu, drewna, kaloryczności, sprawności kotła czy kominka, COP PC. Moim zdaniem nie zawsze PC będzie tańsza. Ile w twoim rejonie kosztuje 1kWh prądu? Jaki COP osiągasz ze swojej PC?

Co do mostka cieplnego od komina to zależy od tego, gdzie komin jest umieszczony, jego powierzchni. W przypadku perso komin umieszczony w środku domu chyba nie ma szansy się tak bardzo wychłodzić jak komin przyklejony do domu na zewnątrz. Jest też kwestia ocieplenia komina. Ja mam w projekcie też komin w domu, a planuję zmniejszyć mostek cieplny od komina o połowę zaczynając budowę komina dopiero na poddaszu.

Cenę paliwa łatwo mogę sprawdzić gorzej z kosztem mostka cieplnego kominka :|

Paliwo do biokomnika ma dodatkową zaletę że można je kupić lub nie - a za mostek z komina płacisz cały czas - czy chcesz czy nie i czy Cie na to stać czy nie ;)

Podaj wymiary twojego komina to spróbuję policzyć ten mostek.

Średnia na rachunku za Co wyszła mi około 40gr za kWh. Przy COP4=10gr.

Średnia na rachunku za Co wyszła mi około 40gr za kWh. Przy COP4=10gr.

Wygląda to bardzo kolorowo, Ten COP=4 to twój średnioroczny dla twojej PCI dla co i cwu czy tylko podałeś ten COP dla przykładu. Jaką masz średnioroczną temperaturę DZ? Przy ogrzewaniu PC trzeba by uwzględnić, że płacisz wyższe rachunki za pozostałe zużycie energii. Czyba, że prowadzisz nocny tryb życia:stirthepot:

Nic z tego. Ostatnio policzyłem średnią z ostatniego rachunku dla pozostałej części domu i wyszła bodajże 52gr.

COP na CO zazwyczaj jest nawet wyższy, jedynie na CWU może być w granicach 3,5. Przy glikolowej PC nie ma co z tym COP dyskutować, no chyba, że ktoś ma za małe DZ, lub spaprane GZ.

Nic z tego. Ostatnio policzyłem średnią z ostatniego rachunku dla pozostałej części domu i wyszła bodajże 52gr.

COP na CO zazwyczaj jest nawet wyższy, jedynie na CWU może być w granicach 3,5. Przy glikolowej PC nie ma co z tym COP dyskutować, no chyba, że ktoś ma za małe DZ, lub spaprane GZ.

Jaką masz PCi?

W moim przypadku większość energii na pozostałe odbiory byłaby w droższej taryfie. Ile kosztuje u Ciebie prąd w taryfie G11 i G12?

Edytowane przez Maron79

Cenę paliwa łatwo mogę sprawdzić gorzej z kosztem mostka cieplnego kominka :| ;)

To spróbujmy policzyć.

1. Komin nieocieplony z cegły z dwoma kanałami, przechodzi przez dwie kondygnacje - wymiary 0,24x0,48x6m

2. III strefa klimatyczna, temp. zewn. -20 oC, średnia temperatura 7,6 oC,

3. Powierzchnia ścian zewnętrznych = 2*(0,24 +0,48) *6 = 8,64 m2

4. U=0,8 W/m2*K

5. Straty przegrody = 0,8 * 8,64 =6,912 W*K

6. Zakładam, że komin wychłodzi się do średniej temperatury powietrza, temperatura w domu 21oC

czyli roczna strata komina = 6,912*(21-7,6)*0,2*24= 444 kWh/rok

Żeby komin wychłodził się do takiej temperatury,musiałby przez niego hulać wiatr. W sytuacji, gdy będzie w kominie w miarę szczelny szyber, nieruchome powietrze nie ma prawa wychłodzić komina do tak niskiej temperatury więc straty będą sporo mniejsze.

Dobrze liczę?

u mnie średnia z całego roku wychodzi około 0,45zł - za cały prąd. Ale ja w taniej taryfie zużywam tylo 50%(dla całego domu)

COP średnioroczny z CO i CWU mam w granicach 3,4-3,5 - z tym że jest to COP wyliczony na podstawie wyliczonego zapotrzebowania na CO i CWU i faktycznego zużycia w kwh

Dzięki za wyniki.

Takie wyniki już wyglądają realnie, z twoich danych wychodzi koszt 1kWh ok. 0,13 zł czyli trochę taniej niż ogrzewanie gazem. W moim przypadku mając gaz pod nosem słaniam się do ogrzewania gazowego.

tak odnośnie strat komina...

w moim domu jest postawiony wewnątrz domu i nie dotyka ścian zewnętrznych, przechodzi przez dwie kondygnację i ocieplony stryszek a wystaje ok. 80cm nad dach

wydaje się że nie robi dużej straty, ale może się mylę

Też mi się tak wydaje, różnica temperatury komina a pomieszczeń będzie pewnie w okolicach 3-4 oC a to daje straty roczne na poziomie ok. 100 kWh/rok