Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt a jego energooszczędność

Recommended Posts

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę tylko doradzić byś dobrze wszystko przeliczył. To, że na papierze współczynnik U przegród rozsądnie wygląda nie oznacza, że zapłacisz tanio za eksploatację. Też mam dom w kształcie stodoły ale 2 wykusze i balkony. Mi audytor w OZC wyliczył tak:

Wschodnie Mazowsze Siedlce.

Ja mam w projekcie:

ściany U - 0,1481 W/m*K

dach U - 0,09 W/m*K

Podłoga na gruncie U - 0,13 W/m*K

Okna i drzwi balkonowe U -1,1 W/m*K

WM z reku i GWC.

Powierzchnia ogrzewana budynku 160,3 m2 (użytkowe bodajże 133m2)

Kubatura ogrzewana budynku 399 m3

Projektowe obciążenie cieplne budynku 4849 W

Zapotrzebowanie do ogrzewania 9308 kWh/ Rok

Wskaźnik zapotrzebowania do ogrzewania 58,1 kWh/(m2 rok)

Wskaźnik zapotrzebowania do ogrzewania 23,3 kWh/(m3 rok)

Zapotrzebowanie do ogrzewania 9308 kWh/ Rok. Czyli około 930 m3 gazu ziemnego (bez cwu). Inne nośniki możesz sobie policzyć. Jaki będzie koszt ogrzewania.

Ty chyba chcesz mieć podobne metraże oraz U przegród? I piszesz o grzaniu prądem... ja robię :eek:

Mogę tylko doradzić byś dobrze wszystko przeliczył. To, że na papierze współczynnik U przegród rozsądnie wygląda nie oznacza, że zapłacisz tanio za eksploatację. Też mam dom w kształcie stodoły ale 2 wykusze i balkony. Mi audytor w OZC wyliczył tak:

Wschodnie Mazowsze Siedlce.

Ja mam w projekcie:

ściany U - 0,1481 W/m*K

dach U - 0,09 W/m*K

Podłoga na gruncie U - 0,13 W/m*K

Okna i drzwi balkonowe U -1,1 W/m*K

WM z reku i GWC.

Powierzchnia ogrzewana budynku 160,3 m2 (użytkowe bodajże 133m2)

Kubatura ogrzewana budynku 399 m3

Projektowe obciążenie cieplne budynku 4849 W

Zapotrzebowanie do ogrzewania 9308 kWh/ Rok

Wskaźnik zapotrzebowania do ogrzewania 58,1 kWh/(m2 rok)

Wskaźnik zapotrzebowania do ogrzewania 23,3 kWh/(m3 rok)

Zapotrzebowanie do ogrzewania 9308 kWh/ Rok. Czyli około 930 m3 gazu ziemnego (bez cwu). Inne nośniki możesz sobie policzyć. Jaki będzie koszt ogrzewania.

Ty chyba chcesz mieć podobne metraże oraz U przegród? I piszesz o grzaniu prądem... ja robię :eek:

zerknij do mojego dziennika to trochę się tobie rozjaśni na temat praktyki;)

zerknij do mojego dziennika to trochę się tobie rozjaśni na temat praktyki;)

To z twojego dziennika

coś źle liczysz...

po wszystkich opłatach stałych itp.

taryfa dzienna 2775 kwh*0,7zł=1942zł

taryfa nocna 9430 kwh*0,32zł=3017zł

czyli razem 4959zł ( przynajmniej u mnie takie ceny)

średnio 413zł na miesiąc, płacę od 800 do 900zł co dwa miesiące

na wstępie jest opis domu, kuchenka gazowa, część domu na led

jak czegoś nie znajdziesz to pytaj

pozdro

Zapotrzebowanie na ogrzewanie nie zależy od tego, czym będziemy ogrzewać dom, a na rachunki za ogrzewanie już tak. Żeby zachować ten sam komfort cieplny, trzeba dostarczyć tą samą ilość energii, niezależnie, czy to będzie prąd, gaz czy PCi. Z ogrzewaniem elektrycznym jest tak, że jak już je założyliśmy to nie ma odwrotu. Płacisz teraz rocznie ok. 5000 zł za prąd, myślę, że gdybyś miał ogrzewanie gazowe to spokojnie zostałoby tobie w kieszeni jakieś 2000 zł.

To z twojego dziennika

coś źle liczysz...

po wszystkich opłatach stałych itp.

taryfa dzienna 2775 kwh*0,7zł=1942zł

taryfa nocna 9430 kwh*0,32zł=3017zł

czyli razem 4959zł ( przynajmniej u mnie takie ceny)

średnio 413zł na miesiąc, płacę od 800 do 900zł co dwa miesiące

na wstępie jest opis domu, kuchenka gazowa, część domu na led

jak czegoś nie znajdziesz to pytaj

pozdro

Zapotrzebowanie na ogrzewanie nie zależy od tego, czym będziemy ogrzewać dom, a na rachunki za ogrzewanie już tak. Żeby zachować ten sam komfort cieplny, trzeba dostarczyć tą samą ilość energii, niezależnie, czy to będzie prąd, gaz czy PCi. Z ogrzewaniem elektrycznym jest tak, że jak już je założyliśmy to nie ma odwrotu. Płacisz teraz rocznie ok. 5000 zł za prąd, myślę, że gdybyś miał ogrzewanie gazowe to spokojnie zostałoby tobie w kieszeni jakieś 2000 zł.

czytaj ze zrozumieniem to zużycie to jest wszystko, a nie tylko ogrzewanie;)

jak bym założył PC to zaoszczędził bym max 1000-1200zł na sezon

czytaj ze zrozumieniem to zużycie to jest wszystko, a nie tylko ogrzewanie;)

jak bym założył PC to zaoszczędził bym max 1000-1200zł na sezon

Raczej nie mam z tym problemu. Nie piszesz, ile zużywasz energii wyłączając co icwu. Ja u siebie zużywam ok. 150 kWh/mies. czyli 1800 kWh/rok. Odejmując to od twojego zuzycia mamy 2775+9430 - 1800 =10405 kWh/rok na co i cwu. Ogrzewając gazem koszt ogrzewania przy założeniu, że 1kWh z gazu kosztuje 0,15 zł zapłaciłbyś ok. 1560 zł za co i cwu + 1800 kwh*0,60 zł = 1560 + 1080 = 2640 zł

różnica ok. 2400 zł. rocznie minus dodatkowy abonament.

Więc albo zapomniałeś wspomnieć, że dogrzewasz się np.kominkiem albo masz pasywniaka.

Oszczędzając przy PC 1000 zł/rok przy COP=4 ogrzewanie kosztowałoby ciebie 1250 zł/rok za co i cwu. Zakładając, że średni koszt 1kWh=0,45 zł, twoje zapotrzebowanie na ciepło na co i cwu wyniesie 1250/0,45= ok2780kWh/rok. czyli przy twoim mertażu ok. 150m2 wychodzi 18,5 kWh/m2*rok.

Jesnak pasywniak:yes:

Takiego wyniku nie powstydziłby się chyba nawet J-J. Był jeszcze jeden, który twierdził, że tyle mu wystarczy na wszystko....

A może to ty jesteć .......Brzęczkowski.....?

:wave:

zużywam ok. 11kwh na dobę na cele inne niż ogrzewanie co daje nam ok.4000kwh rocznie

ogrzewanie średnio na sezon wychodzi ok.8000kwh nocnej taryfy czyli ok. 2600zł

odnośnie kominka...

mieszkam w tym domu od sześciu sezonów grzewczych, kominek jest od dwóch

powiedz mi Maron79 gdzie na moim zestawieniu w dzienniku widać ten kominek i jakie wielkie oszczędności robi...

proszę nie porównywać mnie do jakiegoś pana B....

pozdrawiam

Edytowane przez jasiek71

zużywam ok. 11kwh na dobę na cele inne niż ogrzewanie co daje nam ok.4000kwh rocznie

ogrzewanie średnio na sezon wychodzi ok.8000kwh nocnej taryfy czyli ok. 2600zł

...

proszę nie porównywać mnie do jakiegoś pana B....

pozdrawiam

Trochę podkoloryzowałem moje obliczenia w celu uzyskania pasywniaka, ale i tak gratuluję ciepłego domu ( 8000/154=52 kWh/m2*rok). Gdyby udało mi się taki wynik osiągnąć to byłbym zadowolony. Porównania do pana B. nie bierz do serca, taki słaby żarcik, chociaż w pierwszym momencie wydał mi się bardzo śmieszny:cool: Chciałem podkreślić, że decydując się na ogrzewanie elektryczne nie mamy już odwrotu, a inwestycja w wodne ogrzewanie podłogowe pozwoli na zmianę źródła ciepła bez większych kosztów. W twoim przypadku, a gaz u siebie już masz, inwestycja w kocioł gazowy zwróciłaby się tobie w ok. 2 lata. Analizowałem, różne sposoby ogrzewania i w moim przypadku, mając gaz pod nosem wybieram właśnie gaz i ogrzewanie podłogowe wodne.

Wróćmy do tematu wątku, bo też mnie bardzo interesuje. Jak sprawdza się twój reku do wody prysznicowej, jakie temperatury z niego uzyskujesz? Obawiam się o zapychanie tego ustrojstwa.

Pozdrawiam

Mnie calkowite zuzycie dla domu wychodzi 77,5 kWh/m2*rok.

Wydaje mi sie to za duzo, polikwidowalem kilka mostkow o ktorych wiedzialem, pare nieszczelnosci i zobacze ile wyjdzie w tym roku.

Podana wartosc zawiera energie odnawialna wliczona jako zapotrzebowanie.

Gdybym odja energie odnawialna to wychodzi mi 29,3 kWh/m2*rok - wyglada znacznie leipej no nie? :)

Prawda jest taka, ze zapotrzebowanie to zapotrzebowanie a koszty to koszty -ale madra wypowiedz hm...

Wiekszosc podaje "oszczednosciowa" wersje, bez faktycznego zapotrzebowania na energie zapominajac ze energie odnawialna tez jest energia tyle ze tzw. darmowa i mozna jej nie zawierac w kosztach ale w zapotrzebowaniau nie zawrzec jej to juz jest nieuczciwe, chyba...

Pzdr.

Ja licze dla m2 powierzchni ogrzewanej nie uzytkowej, nie bedzie to miarodajne w zadnym wypadku poniewaz zalezne jest od ilosci i wysokosci skosow etc.

Uzytkowa mam 175m2 ale ogrzewana powierzchnie mam juz 215m2.

W sumie i tak najwazniejsze jest zeby tanio wychodzilo, niemniej jednak II taryfa dzisiaj jest a jutro moze jej juz nie byc natomiast zapotrzebowanie pozostaje.

@adiqq

Rozumiem ze podajesz calkowite zuzycie dla domu a nie tylko na co i cwu?

Nie liczmy nieogrzewanych powierzchni jesli takowe istnieja, ja np. nie wliczam garazu i pom.ogrodowego bo sa nieogrzewane.

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

Mnie calkowite zuzycie dla domu wychodzi 77,5 kWh/m2*rok.

Wydaje mi sie to za duzo, polikwidowalem kilka mostkow o ktorych wiedzialem, pare nieszczelnosci i zobacze ile wyjdzie w tym roku.

Podana wartosc zawiera energie odnawialna wliczona jako zapotrzebowanie.

Gdybym odja energie odnawialna to wychodzi mi 29,3 kWh/m2*rok - wyglada znacznie leipej no nie? :)

Prawda jest taka, ze zapotrzebowanie to zapotrzebowanie a koszty to koszty -ale madra wypowiedz hm...

Wiekszosc podaje "oszczednosciowa" wersje, bez faktycznego zapotrzebowania na energie zapominajac ze energie odnawialna tez jest energia tyle ze tzw. darmowa i mozna jej nie zawierac w kosztach ale w zapotrzebowaniau nie zawrzec jej to juz jest nieuczciwe, chyba...

Pzdr.

Bardzo krótko wyczerpująca, mądra :) i trafna wypowiedź.

pzdr

Dobrze, że dodałeś to chyba :). Całej wykorzystywanej energii prawdopodobnie i tak nie jesteś w stanie policzyć.

Liczysz np. energię pozyskiwaną przez okna? Dzisiaj już trzeci dzień z kolei u mnie temperatura średnia dobowa jest rzędu 5-6 st. C, ale dni są bardzo słoneczne i dzięki sporym oknom od południa, wschodu i zachodu ogrzewanie się nie włącza. Dzięki temu codziennie zyskuję kilkanaście kWh darmowej energii (tyle musiałbym ciepła dostarczyć, aby utrzymać temperaturę w domu, przy podobnych temperaturach zewnętrznych, w pochmurny dzień).

Teoretycznie, bo i tak najważniejszy dla każdego jest rachunek, który listonosz przyniesie

jak liczyłeś prąd po 25Gr/kWh to obrzucałeś mnie błotem przez kilka stron jak mówiłem o cenie z faktury. Wg moich 2 faktur wrześniowych w taryfie G-11 cena wyniosła zużyte/zapłacone/koszt: dom, 1118/647,8/0,5794, oraz mieszkanie, 744/460,65/0,6192 (wzrost ceny o 8% - poprzednio było 0,5734zł/kWh).

Edytowane przez kbab

jak liczyłeś prąd po 25Gr/kWh to obrzucałeś mnie błotem przez kilka stron jak mówiłem o cenie z faktury. Wg moich 2 faktur wrześniowych w taryfie G-11 cena wyniosła zużyte/zapłacone/koszt: 1118/647,8/0,5794, oraz 744/460,65/0,6192 (wzrost ceny o 8% - poprzednio było 0,5734zł/kWh).

A w czym problem? Jeżeli mam podlicznik, to otrzymując rachunek łatwo mogę sobie policzyć ile kWh poszło mi na cele poza grzewcze. Nie rozumiem cię.

A w czym problem? Nie rozumiem cię.

Dokładnie wiesz, że chodzi o cenę jednostkową prądu - nie wracaj do tego tematu.

Musiałbym też ująć te złote klamki które mam w drzwiach, dobrze akumulują ciepło

Ale ta zewnętrzna robi mostek - może Ci go zlikwidować??

Edytowane przez kbab