Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt a jego energooszczędność

Recommended Posts

podaje całkowite zużycie prądu dla całego domu(CO+CWU to z tego około 5000kwh)

no właśnie ta piwnica jest dogrzewana, tam samo garaż. W OZC dałem piwnica 16C, garaż 5C - w piwnicy(75m2) podłogówkę mam co 20cm(podłogówka jest na około 65m2 - jedno pomieszczenie nieogrzewane,ale i tak nie mam tam jeszcze drzwi wewnętrznych) i mam na sterowniku ustawione grzanie na 1h(fakt, że zeszłej zimy więcej dogrzewałem piwnicę), a w garażu mam 2 grzejniki 60x180 na pętli podłogówki z piwnicy - garaż ocieplony, tyle że brama garażowa nieszczelna trochę, ale jak było zeszłej zimy -20, to miałem tylko przy samej bramie<0 - trochę lodu było. No i się zastanawiam czy to liczyć...teoretycznie wszystko jest ogrzewane...

sam dom = 61,5kwh/m*rok

dom z piwnicą(195m2, z piwnicy liczę te dogrzewane 65m2)= 41 kwh/m2*rok

dom z piwnicą i garażem = 32,7 kwh/m2*rok

no ale liczenie tego garażu jest bez sensu, 5C to nie jest ogrzewanie :D

to zabawne, wyszedł mi bardzo zbliżony wynik do tego, które wyszło mi w OZC :D

Nie wiem czy dobrze Cie rozumiem, ale podajesz zuzycie z podicznikow i licznika zakladu energetycznego, prawda?

Bo jakos malo Ci wychodzi te 5 000 kWh za co + cwu, mnie wyszlo prawie 14 400 kWh na samo co + cwu

Pzdr.

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiesz, początkowo tez się z tobą nie zgadzałem, ale zmieniłem zdanie, jak policzyłem średnią cenę dla 1kwh dla mieszkania które wynajmuję - wtedy było za 1kwh w G11 0,45gr, a po doliczeniu opłat abonamentowych wychodziło 0,60zł(małe zużycie prądu)

u mnie dla G12 wychodzi około 0,45zł (to średnia za cały rok dla cen które miałem do konca września 1T=0,55, 2T=0,30)

adiqq, ale 0,58zł dla G11 to jest bardzo normalna cena. Dla G11 wystarczy, że podzielisz kwotę rachunku przez ilość kWh., dla G12 to już jest nieco bardziej skomplikowane jeżeli chcesz policzyć zużycie na cele grzewcze (z podlicznika) i na bytowe.

W tym, że podajesz zwykle koszt (policzony po swojemu) dopiero po częstym zwracaniu uwagi zaczynasz podawać też zużytą energię w kWh - problemu nie widzę.

Bo w d... mam ilość kWh, ważniejsze jest dla mnie ile za nie zapłacę!!! Co mi po tym, że będę miał mniejsze zużycie a większy rachunek? Przykład? 4500kWg w G11 a 5000kWh w G12 (przy średniej załóżmy 0,40zł).

Zmniejszanie zużycia nie zawsze idzie w parzę ze zmniejszaniem kwot rachunków, a chyba nam wszystkim chodzi raczej o to drugie. Czy jest ktoś na sali, któremu idzie o to pierwsze?

u mnie dla G12 wychodzi około 0,45zł (to średnia za cały rok dla cen które miałem do konca września 1T=0,55, 2T=0,30)

W mieszkaniu z ogrzewaniem akumulacyjnym gdzie była G-12 (teraz jest G-12g) jeszcze jesiennej faktury nie otrzymałem, ale wg majowej zużycie było WT-1049, NT-4992, wg w/w zapisu to 6041kWh/2131,6zł/0.3529zł/kWh - jak widać tu nie ma "około" - i nie wgłębiam się w poszczególne pozycje faktury.

Edytowane przez kbab

dla G12 to już jest nieco bardziej skomplikowane jeżeli chcesz policzyć zużycie na cele grzewcze (z podlicznika) i na bytowe.

Bo lubisz sobie komplikować, policz jedną cenę prądu z faktury i po problemie jak w/w podałem.

Zmniejszanie zużycia nie zawsze idzie w parzę ze zmniejszaniem kwot rachunków

kolejna bzdura - jak zaoszczędzisz trochę prądu to na pewno mniej zapłacisz - chociaż cena jednostkowa może być nieco wyższa (w/w dane z 2 faktur). Przy G-12 zawsze warto zużywać prąd w tańszej taryfie - to decyduje o jego cenie.

Edytowane przez kbab

Bo lubisz sobie komplikować, policz jedną cenę prądu z faktury i po problemie jak w/w podałem.

Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam. Dla całości domu tak, ale jeżeli chce policzyć do celów grzewczych, to po jakiego grzyba mam dodawać prąd do kosiarki???

jak zaoszczędzisz trochę prądu to na pewno mniej zapłacisz

Bzdury to ty wypisujesz. Gdybym grzał równo przez całą dobę ilość kWh zapewne by mi spadła (mniejsze straty), ale wolę w taniej taryfie grzać do wyższych temperatur nawet kosztem większego zużycia prądu, bo rachunek będzie mniejszy!

LIwko, kbab ma rację, bo co z tego że do celów grzewczych prąd mi wychodzi taniej w G12, ale za to droższy mam prąd który zużywam w drogiej taryfie na oświetlenie,gotowanie,komputer itd.

To policz ten prąd i ile za niego płacisz. Mi wychodzi, że nadal za niego płacę mniej niż w G11. Pamiętasz, podawałem za ostatnie dwa miesiące 52gr/kWh. Nie jest prawdą, że gdy mam PC czy tez grzeję prądem w G12, to resztę prądu muszę mieć drogą. Owszem, ten dzienny prąd jest drogi, ale suma obu taryf się w tym przypadku liczy.

Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam. Dla całości domu tak, ale jeżeli chce policzyć do celów grzewczych, to po jakiego grzyba mam dodawać prąd do kosiarki???!

Chociażby dlatego abyś nie komplikował zbytnio swoich wyliczeń (jak wcześniej podałeś to masz z tym problem), a swoją drogą to koszt ogrzewania zawsze podajesz dokładny, ale ilość zużytych kWh to masz

Bo w d... mam ilość kWh

Co do bzdur to zarówno o taryfie G-11 jak i G-12 się wypowiedziałem - masz inne zdanie - to możemy policzyć.

Edytowane przez kbab

kbab, jesteś niereformowalny. Jeżeli wywalę PC i wstawię kocioł na węgiel, to łatwo mi będzie wyliczyć koszt tego opału. Czy wtedy do ceny wegla mam tez doliczyć cenę prądu??? Pozostanę wtedy przy G12, bo ona tak czy siak mi się opłaca. Ale jeżeli mam PC i podlicznik do niej, to w jaki inny sposób mam ci policzyć koszty? Dlaczego wrzucasz do jednego gara całe zużycie prądu??? Nie rozumiem kompletnie tego.

To policz ten prąd i ile za niego płacisz. Mi wychodzi, że nadal za niego płacę mniej niż w G11. Pamiętasz, podawałem za ostatnie dwa miesiące 52gr/kWh.Owszem, ten dzienny prąd jest drogi, ale suma obu taryf się w tym przypadku liczy.

W/w dane z faktury wg tar G-12 0,3529zł/kWh dotyczą dużego wynajmowanego mieszkania, nie mam tam wpływu na to kiedy ktoś ogląda tv, świeci światło, czy ślęczy przy kompie, dla mnie najważniejsza jest ilość zużytych kWh i ich cena (oczywiście jak najniższa) - gdybym usiłował policzyć ile kosztuje prąd na poszczególne odbiorniki i przy 2 taryfach to pewnie też miałbym z tym problem - a poza tym w rachunkach jestem wystarczająco mocny aby stwierdzić, że to jest bez sensu ponieważ będzie zawsze obarczone poważnym błędem.

ja nie twierdze że płacisz więcej niz w G11.

ale chodzi o to, żeby liczyć dla CO+CWU średnią cenę, bo licząc wg ceny za 1T i za 2T, to zaniżasz cenę za CO+CWU, a zawyżasz koszty utrzymania domu(których nie podajesz, bo i po co)

średnia cena prawdę ci powie...jak to liczyłem u siebie, to między G11 a G12 średnia cena 1kwh była dla G12 o 4gr niższa....u ciebie przy większym zużyciu w 2T będzie większa

Masz rację, średnia za całość jakaś będzie, ale czy zużycie i cena za kWh na pozostałe cele zmieni mi się, jak wywalę PC i zostanę przy G12? Nie, nadal bym miał te 52gr za ostatnie dwa miesiące. Ja to policzyłem zupełnie wywalając wyniki PC, tak jakbym jej nie miał. Rozumiesz?

problem w tym, że nie mogę tego zrobić, bo nie wiem jaki faktycznie mam COP(nie mam ciepłomierza)

mogę jedynie szacować...

Nie masz "licznika" energii w pompie ciepla?

Mnie podaje ile w danym miesiacu zuzylem energii odnawialnej podajac wartosci w kWh, zdaje sie ze pod koniec dnia zlicza jako dobowe " cy cus takiego" i wywala juz gotowy wynik.

Teraz rozumiem dlaczego tak mali Ci wyszlo, jesli dodasz do zuzycia energii elektrycznej jeszcze te odnawialna to mozesz sie zdziwic :) jakie zapotrzebowanie ma Twoj dom.

Upraszcajac, przy cop=4 musisz do 5 000kWh dodac jeszcze 15 000 kWh i wyjdzi Ci 20 000 kWh plus tzw. bytowe co da Ci 23 000 kWh.

23 000 [kWh/rok] / 195 [m2] = 117,95 [kWh/m2*rok] -oczywiscie policzysz sobie to dokladniej, ale takiego rzedu by wyszlo dla cop = 4, byc moze cop dla co+cwu wychodzi Ci znacznie mniej np. 3 to zapotrzebowanie dla domu moze wyjsc np. 92,3 [kWh/m2*rok]

Pzdr.