Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt a jego energooszczędność

Recommended Posts

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hehe...

Tak, to jest najwazniejsze (chyba) ale wiaze sie wlasnie z zapotrzebowaniem domu i posrednio dopiero ze stawkami etc.

Jesli Twoj dom potrzebowalby 10 000 kWh na cele co+cwu to koszt bedzie zalezny w duzej mierze od zrodla ciepla, jesli zmniejszysz odpowiedznio zapotrzebowanie domu to i owa zaleznosc zaczyna miec mniejsze znaczenie, poniewaz przy malym zapotrzebowaniu nie odczujesz zbyt dotkliwie roznic w cenach zrodel ciepla.

Obnizanie kosztow za pomoca coraz wydajniejszych urzadzen daje efekt ale na krotka mete. Zmiana cen moze odbic sie dosyc dotkliwie na kosztach.

Pzdr.

Rozpętała się wojna o koszty utrzymania domu, które dla dwóch identycznych domów będą różne w zależności od zastosowanego źródła ciepła. Może skupmy się na samym projekcie domu i jego zapotrzebowaniu na energię pierwotną Ep.

Jak to leciało z tym tematem wątku ? Coś mi się przypomina że : projekt a jego energooszczędność ;D

Projekt założyciela wątku to:

http://www.z500.pl/projekt/zx33,piet...od,frontu.html

Mnie też temat bardzo interesuje, mój projekt wydaje mi się podobny

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-morelach-3/m4cd9395fd9737

więc pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Podpowiedzcie nam, na co zwracać uwagę, jak wykonać pewne rzeczy, żeby nie popełnić błędów i osiągnąć przyzwoity wynik Ep. Obliczenia w OZC to jedno, a czy uda się w rzeczywistości uzyskać ten wynik to drugie. Źle wykonane detale mogą zepsuć piękne założenia.

W swoim projekcie na pewno:

- zrezygnuję z balkonów,

- garaż nieogrzewany, nad nim strych i pomieszczenie techniczne z kotłem gazowym,

- WM, zastanawiam się na GGWC,

- ocieplenie do poprawki,

- ściany z silikatów

Na co jeszcze wrócić uwagę?

Edytowane przez Maron79

dzięki Maron79 - ja jednak nie zdecydowałem się na projekt zx33 - całe szczęście że z500 chciało się wycofać z ustalonego rabatu.

Teraz robię projekt indywidualny i jestem bardzo zadowolony z tej decyzji. Na drugiej stronie tego wątku dałem wstępne rzuty mojego budynku.

W najbliższą sobotę jestem umówiony z architektem na zgłoszenie swoich uwagi poprawek.

Rozważam zlikwidowanie okna od północy ( mimo że architekt mówiła że salonowa ściana szerokości 7.7 metra bez okna będzie słabo wyglądała ) to ja sobie kombinuje że można to całkiem fajnie zagospodarować odpowiednim wystrojem wnętrz.

Teraz myśę żeby zrobić nadproże okna ale faktycznie je zamurować/ zakleić styropianem - zresztą podobnie jak przejście do garażu przez kotłownie.

Jak mi się okaże że architekt jednak miała rację ( albo mi się zmieni ) to sobie wytnę sytropian i wstawię okno/drzwi .

Balkon będzie oparty na ścianach nieogrzewanego i oddylatowanego garażu i na osobnej konstrukcji ( czyli bez mostków )

W Twoim projekcie na pewno rozważyłbym rezygnacje z okien narożnych - słyszałem że drogie w budowie ( i nadproża i same okna ) i że takie okna są bardzo energochłonne .

Nie wiem czy sama zmiana pokoju nad garażem na nieogrzewany strych jest wystarczająca - mnie się wydaje że tutaj wchodzi w grę duża zmiana konstrukcyjna - bo taka cześć nieogrzewana powinna być dobrze oddzielona od pomieszczeń ogrzewanych ( najlepiej łącznie z fundamentami i stropami )

Jeśli myślisz o ciepłym domu to wydaje mi się że ten projekt będzie wymagał sporo dużych zmian adaptacyjnych ( mi wyszło że dostosowanie zx33 do moich potrzeb będzie za drogie a przez to nieopłacalne - i to mimo braku zmian w stylu przeprojektowanie lub zmiana stropu czy fundamentu )

Rozważam zlikwidowanie okna od północy ... podobnie jak przejście do garażu przez kotłownie.

Jak mi się okaże że architekt jednak miała rację ( albo mi się zmieni ) to sobie wytnę sytropian i wstawię okno/drzwi .

Balkon będzie oparty na ścianach nieogrzewanego i oddylatowanego garażu i na osobnej konstrukcji ( czyli bez mostków )

Z okna bym zrezygnował, ale z przejścia do garażu nie rezygnuj. Nie zawsze trzeba wychodzić na dwór, żeby przynieść coś z garażu np. drewno do kominka. Częstsze otwieranie drzwi zewnętrznych też powiększy straty ciepła, a o komforcie użytkowania już nie wspomnę. Ja na początku kombinowałem, żeby kominek od strony salonu miał tylko szybę, a dokładać do kominka można było od strony garażu ( w twoim przypadku z kotłowni) i byłby rozwiązany problem z bałaganem w salonie. Dlatego między innymi spodobał mi się ten projekt, chociaż wybór nie jest jeszcze do końca przesądzony. Rozmawiałem ze znajomym projektantem i możliwe, że będę robił projekt indywidualny. Koszt poszerzenia, przesunięcia np. okna to koszt w ARCHONIE 300 zł, jak sobie policzę wszystkie poprawki to możliwe, że projekt indywidualny wyjdzie taniej. Projekt "W morelach 3" ma swoje plusy i kilka minusów.

Plusy to:

- wysoka ścianka kolankowa (178 cm),

- przejście do garażu z domu,

- tylko jedno okno dachowe (w garderobie) i z niego raczej nie zrezygnuję,

- dodatkowy gabinet na parterze,

- jeden komin, którym załatwię kominek, wentylację garażu i strychu, komin do kotła gazowego, wyrzutnia z WM,

- idealnie pasuje na moją działkę,

MINUSY:

- zaniżony garaż w stosunku domu jest problem, żeby posadowić go na płycie fundamentowej,

- po usunięciu balkonów musiałbym zmienić kształt okien,

- okna narożne fajnie wyglądają, ale z takiego rozwiązania zrezygnuję, w projekcie jest w sumie 37m2 okien, to chyba dosyć dużo?

- nie można go posadowić na dwóch płytach ze względu na połączoną konstrukcję dachu (jak to zamierzasz zrobić dylatację garażu siebie?)

Strych byłby okresowo dogrzewany, nie zamierzam mieć tam 20 oC, ale ma tam być pralnia, suszarnia, może mała siłownia albo stół do ping ponga, więc przydało by się tam parę stopni więcej niż w garażu.

Będziesz stawiał dom na płycie czy na fundamentach?

Zdecydowałeś się już gaz czy prąd?

Edytowane przez Maron79

Większość osób radzi zostawić przejście do garażu - chociaż ja się upieram że skoro garaż jest nieogrzewany, mam zadaszone przejście do garażu i dodatkowo zrobię drzwi do garażu od strony tarasu ( pod balkonem ) to dostęp do garażu będzie wystarczająco łatwy ? Od strony tarasu ( salonu ) byłoby to przejście niemal drzwi w drzwi. W zamian uzyskuje bardziej funkcjonalną kotłownię/PG i mniejsze straty ciepła.

Co do fundamentu i/lub płycie to zdam się w tej kwestii na architekta - do niedawna jakoś tak wydawało mi się oczywiste że będą fundamenty -ale ostatnio zacząłem wczytywać się w zalety płyty :| - ale już mnie trochę głowa boli od ilości decyzji które trzeba podjąć.

Decyzja czy prąd czy gaz po konsultacjach z architektem - z rozmowy telefonicznej powiedziała że projekt powinien mieć niskie zapotrzebowanie na ciepło ale z jej doświadczenia i obserwacji wynika że ludzie jednak jak mają możliwość to wybierają gaz i nigdy nie żałują . Tym bardziej że zostaje jeszcze kwestia CWU.

Ja prąd rozważam tylko w przypadku rezygnacji z kominka i komina (a właściwie postawienie komina ale tylko do warstwy ocieplenia - tak żeby mieć możliwość dobudowania dymnika w razie czego ).

Bardzo ciekawy pomysł z kominkiem doładowywanym od tyłu - muszę to przemyśleć ( czyt. spytać żony ;) )

Ja bym jeden balkon zostawił - myślę że może się przydać ale może warto postawić go na na osobnej konstrukcji ? ( ja częściowo skorzystam z konstrukcji garażu a z drugiej strony dwa slupy żelbetowe)

Garaż w moim projekcie będzie doklejony do domu ( będzie miał tylko 3 ściany ) - pewnie wychodzi na to że całość jednak będzie na fundamentach ( być może na wspólnej ławie ).

Osoby, które wybierają prąd musieliby kupę kasy zapłacić za przyłącze gazowe. W moim przypadku koszt przyłącza to 1900 zł, koszt instalacji w gazowej w domu,myślę,że ok 1000 zł, przyzwoity kocioł turbo można kupić za ok. 2000 zł, komin systemowy 5 m do takiego kotła to koszt ok. 500 zł i nie musisz budować żadnych kominów. W sumie za ok. 5500 zł. będę grzał dużo taniej niż prądem w taniej taryfie, inwestycja w gaz zwraca się w 2-3 lata. Dowiedz się, ile będzie kosztowało przyłącze gazowe u ciebie i sobie policz , co się tobie opłaca.

Z doświadczenia wiem, że balkon to tylko ozdoba, mając taras na działce na balkonie będziesz czasem suszyć co najwyżej pranie. Moim zdaniem nie na sensu wydawać kasy na coś, czego nie będzie się używało.

Co do strat ciepła przez przejście do garażu to nie demonizował bym tego, możemy policzyć, ale na pewno kilka razy więcej wydajesz miesięcznie na telefon, a komfort wnoszenia np. zimą zakupów do domu:cool:, w garażu możesz zrobić małą spiżarnię, skład drewna do kominka i o wszystko za 20 zł. rocznie

Edytowane przez Maron79

W moim przypadku koszt przyłącza to 1900 zł, koszt instalacji w gazowej w domu,myślę,że ok 1000 zł, przyzwoity kocioł turbo można kupić za ok. 2000 zł, komin systemowy 5 m do takiego kotła to koszt ok. 500 zł i nie musisz budować żadnych kominów. W sumie za ok. 5500 zł.

zapomniałeś doliczyć całej instalacji grzewczej wewnątrz budynku;)

Teraz mam balkon i jest nader często wykorzystywany - z aktualnego wykorzystania wynika ze będzie też przydatny w domku ( wietrzenie pościeli i suszenie prania - obie te rzeczy będą potrzebne głownie na piętrze. Mając balkon mogę wygodnie wywietrzyć pościel ( to jest konik mojej żony - i nie powiem żeby z tego powodu narzekał ;) ) i bez znoszenia i zagracania tarasu wysuszyć pranie.

Ale też rozumiem osoby które nie mają potrzeby posiadania balkonu - na pewno da się żyć - tyle że mi wychodzi że wygodniej z chociaż jednym balkonem.

Głównym argumentem za likwidacją przejścia z kotłowni do garażu jest poprawa funkcjonalności kotłowni ( likwiduje ciąg komunikacyjny ). Jeszcze będzie dodatkowe wejścia do garażu po balkonem co będzie niemal drzwi w drzwi wyjściem na taras - szacowana odległość to około 1 m. Straty ciepła to ostatni argument przemawiający za likwidacją - wcześniej jest jeszcze koszt ocieplanych drzwi.

Z tym wnoszeniem zakupów - myślałem o tym - planuje wjeżdżać do garażu przodem a zakupy mam w bagażniku - wtedy otwieram bagażnik i zakupy wnoszę przez drzwi frontowe przechodząc pod daszkiem. W alternatywnej sytuacji gdy parkuje tyłem wnoszę zakupy z bagażnika od razu do salonu ( chyba gorsza opcja ).

W przypadku pozostawienia przejścia przez kotłownie musiałbym jeszcze przechodzi koło auta i liczyć się z zapachem spalin w salonie. Może i wygodne ale pod warunkiem że pod ścianami nic nie będzie stało -a to w realu jest mało prawdopodobne - przynajmniej u mnie;)

gdybym od początku był takim świadomym inwestorem i projektował prąd, to pewne rzeczy bym inaczej rozwiązał i dopilnował, tak mam masę niedoróbek, które przy grzaniu prądem strasznie by się zemsciły....

he he...

ja nie byłem świadomym inwestorem, nawet nie wiedziałem ile tego prądu może zeżreć mój przyszły dom

nawet teraz jest problem żeby się dowiedzieć jak to będzie się miało w praktyce, wtedy jakoś to mnie zupełnie nie interesowało

budowałem jak umiałem, uczyłem się na własnych błędach...

zapomniałeś doliczyć całej instalacji grzewczej wewnątrz budynku;)

Pisałem tylko o kosztach samego kotła gazowego. W obu przypadkach założeniem było ogrzewanie podłogowe wodne, bo wydaje mi się bardziej komfortowe w użytkowaniu. Wydaje mi się, chociaż nie mam praktycznego doświadczenia z grzaniem kablami, że w tym przypadku, chcąc grzać w taryfie taniej, trzeba mocniej grzać w nocy, żeby wystarczyło na później. Czyli w nocy, mamy cieplej w pokoju, a wieczorem chłodniej. Według mnie powinno być odwrotnie, wszystko też pewnie zależy od ilości energii, jaką trzeba zmagazynować w posadzce. Jak to jest w praktyce? Grzejąc podłogówką wodną mam temperaturę w pokoju stałą. Jaki jest koszt ogrzewania elektrycznego dla 150 m2 podłogi?

Teraz mam balkon i jest nader często wykorzystywany - z aktualnego wykorzystania wynika ze będzie też przydatny w domku ( wietrzenie pościeli i suszenie prania - obie te rzeczy będą potrzebne głownie na piętrze. Mając balkon mogę wygodnie wywietrzyć pościel ( to jest konik mojej żony - i nie powiem żeby z tego powodu narzekał ;) ) i bez znoszenia i zagracania tarasu wysuszyć pranie.

Ale też rozumiem osoby które nie mają potrzeby posiadania balkonu - na pewno da się żyć - tyle że mi wychodzi że wygodniej z chociaż jednym balkonem.

Głównym argumentem za likwidacją przejścia z kotłowni do garażu jest poprawa funkcjonalności kotłowni ( likwiduje ciąg komunikacyjny ). Jeszcze będzie dodatkowe wejścia do garażu po balkonem co będzie niemal drzwi w drzwi wyjściem na taras - szacowana odległość to około 1 m. Straty ciepła to ostatni argument przemawiający za likwidacją - wcześniej jest jeszcze koszt ocieplanych drzwi.

Z tym wnoszeniem zakupów - myślałem o tym - planuje wjeżdżać do garażu przodem a zakupy mam w bagażniku - wtedy otwieram bagażnik i zakupy wnoszę przez drzwi frontowe przechodząc pod daszkiem. W alternatywnej sytuacji gdy parkuje tyłem wnoszę zakupy z bagażnika od razu do salonu ( chyba gorsza opcja ).

W przypadku pozostawienia przejścia przez kotłownie musiałbym jeszcze przechodzi koło auta i liczyć się z zapachem spalin w salonie. Może i wygodne ale pod warunkiem że pod ścianami nic nie będzie stało -a to w realu jest mało prawdopodobne - przynajmniej u mnie;)

Balkon sie przydaje ale nie jest niezbedny, do suszenia prania jest OK -ja prawie nigdy nie korzystam z balkonu w innym celu.

Przejscie z domu do garazu to jest bardzo dobry pomysl -dla mnie osobiscie. Wczoraj np. zeby wymienic zarowke w samochodzi od swiatel mijania to wieczorkiem w "gatkach" poszedlem do garazu i wymienilem. Przejscie mam w pom. gospodarczym i tam tez mam dodatkowe obuwie bo jak to w garazu jest troche "syfu" -piachu etc.... Drzwi mam stalowe Zbigmetu ale ocieplone w srodku welna chyba. Nie sa energo-oszczedne bo i nie takich szukalem. Na scianach w arazu mam 10 cm styro a drzwi to zamierzony "mostek" zeby w garazu temp. nie spadla ponizej 0*C przy silnych mrozach -takie dogrzewanie.

Zakupy rowniez wnosze przez zewnetrzne drzwi wejsciowe a nie wewnetrzne, nie trzeba sie przeciskac przez garaz itp.

Zapomnialem dodac ze mam tez drzwi od tylu garazu, tam mam wygenerowane pomieszczenie tzw. ogrodowe, oddzielone od garazu scianka z przejsciem i czesto w sezonie z niego korzystam, wnoszenie stolu, lawki i krzesel ogrodowych bez tego bylo by dosyc upierdliwe nie wspominajac juz o czynnosciach typowo ogrodowych jak wynoszenie kosiarki, roslinek do sadzenia etc. -naprawde przydatne sa.

Nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby do garazu wjezdzac tylem. wjezdzajac przodem spaliny wylatuja ciagle na zewnatrz a nie do domu -zreszta jaki sens ma manewrowanie przed domem i kombinowanie skoro mozna prosto i szybko wjechac przodem?

Pzdr.

Rozumiem wszystkie argumenty za przejściem do garażu - dają dużo do myślenia .

Ale ja będę miał dodatkowe drzwi z garażu na ogród oddalone 1 m od drzwi tarasowych i dodatkowo zadaszone 2 metrowym daszkiem ( balkonem ) czy tio nie zapewni wygodnego dostępu do garażu ?

W sumie to jeszcze nie podjąłem decyzji czy garaż zrobić z prawej czy lewej strony - w projekcie umieszczonym na stronie garaż mam po lewej stronie - czyli wjeżdżając przodem muszę latać dookoła auta żeby się dostać do tego przejścia. Już chyba prościej będzie wysiąść i przejeść przez i tak otwartą bramę garażową do frontowych drzwi. Pomijając fakt wyjścia z kotłowni/PG na salonowy przedpokój.

Liczba osób odradzających likwidację przejścia przekonuje mnie do wstawienia nadproża i zaklejenie styropianem - jak się okaże że przejście jest przydatne będę zawsze mógł zmienić zdanie. A taka opcja powinna też być tańsza w kluczowym momencie ( czyli do zasiedlenia ). To tylko koszt 2 metrów ściany, styropianu i nadproża.

@piwopijca - pomysł z parkowaniem tyłem w garażu jest wynikiem aktualnego przyzwyczajenia ( garaż pod blokiem 3x5 - wjeżdżając tyłem mogę się niemal idealnie przykleić do ściany i mieć swobodne wyjście z auta i jeszcze miejsce na rowery, hulajnogi , wózki etc.

Chociaż przy garażu na dwa auta o szerokości 6 metrów problem raczej nie będzie istniał ;)

@Maron79 20 złotych rocznie za wygodne przejście to malutko - ale 20 za niepotrzebne przejście i stratę 1 metra powierzchni użytkowej domu to już bardzo dużo. Stąd moje dywagacje - zresztą jeśli chodzi o ciepłe budownictwo to myślę że wszystkie oszczędności są tego rodzaju - tylko że ziarnko do ziarnka , etc.

W Twoim projekcie garaż będzie grzany przez ściany i stropy - podobno garaż w bryle budynku to poważne straty ciepła. Z drugiej strony wsiadanie do ciepłego auta jest nie do przecenienia ;)

Naszła mnie teraz jeszcze jedna wątpliwość - czy w totalnie nieogrzewanym garażu przy temp. -20 będę musiał skrobać szyby ? Cholercia nie wziąłem tego pod uwagę - teraz mam garażu pod blokiem zawsze dodatnią temperaturę.

Naszła mnie teraz jeszcze jedna wątpliwość - czy w totalnie nieogrzewanym garażu przy temp. -20 będę musiał skrobać szyby ? Cholercia nie wziąłem tego pod uwagę - teraz mam garażu pod blokiem zawsze dodatnią temperaturę.

Na FM masz przykłady - w garażu w bryle ocieplone ściany i strop, brak izolacji w podłodze (grzanie od gruntu) - temperatura nie spada poniżej 0 st.C.

W Twoim projekcie garaż będzie grzany przez ściany i stropy - podobno garaż w bryle budynku to poważne straty ciepła.

W moim przypadku garaż jest raczej przyklejony do domu. Ściana i strop w garażu będą ocieplone styropianem, a pozostałe straty ciepła dogrzeją mi trochę garaż. Garaż ma być nieogrzewany trochę tego ciepła się przyda. Chcę mieć dom energooszczędny, ale nie za wszelką cenę. Moim zdaniem trzeba znaleźć granicę pomiędzy oszczędnością a komfortem użytkowania.

Edytowane przez Maron79

@budowlany_laik - ale mój garaż nie będzie w bryle budynku - to będzie zupełnie osobna konstrukcja.

Nie dość że nie będzie ogrzewany to jeszcze rozważam pod posadzką garażu umieścić GWC - rozmawiałem z kolegą który parkuje samochód w wolnostojącym nieogrzewanym garażu - nie ma problemu ze skrobaniem szyb.

@Maron79 - zgadzam się w 100 % - ja tylko chcę wyeliminować to co jest zbędne i nie ma dużego wpływu na komfort użytkowania. Mnie właśnie konieczność ocieplania wnętrza garażu i strat ciepła wynikających z bramy garażowej skłoniły do decyzji o nieogrzewanym garażu. A nieogrzewany garaż implikuje kolejne możliwe oszczędności - chociażby likwidacja tego przejścia - które w przypadku ciepłego garażu w bryle budynku byłoby w ogóle poza dyskusją.

Ciepły garaż ( nawet jeśli tylko będą go grzały ściany ) w bryle budynku ma duży wpływ na jego energooszczędność.

Spodziewam się że przy -20 będę w garażu miał co najwyżej -10 - chociaż jeszcze nie wiem jak to się będzie miało do GWC pod garażem .

Może lepiej to żwirowe GWC dać pod domem ?

@Maron79 - zgadzam się w 100 % - ja tylko chcę wyeliminować to co jest zbędne i nie ma dużego wpływu na komfort użytkowania. Mnie właśnie konieczność ocieplania wnętrza garażu i strat ciepła wynikających z bramy garażowej skłoniły do decyzji o nieogrzewanym garażu. A nieogrzewany garaż implikuje kolejne możliwe oszczędności - chociażby likwidacja tego przejścia - które w przypadku ciepłego garażu w bryle budynku byłoby w ogóle poza dyskusją.

Ciepły garaż ( nawet jeśli tylko będą go grzały ściany ) w bryle budynku ma duży wpływ na jego energooszczędność.

Moim zdaniem, jeśli nieogrzewany garaż będzie zbudowany z materiału akumulacyjnego, np. z silikatów to taki garaż będzie mniej podatny na wahania temperatury zewnętrznej, otwieranie bramy. Co do strat ciepła przez ściany, to gdyby nie było garażu, to straty ciepła podgrzałoby atmosferę, a tak podgrzeją garaż. Bufor jakim jest garaż daje też zyski energetyczne (średnia temperatura w garażu będzie wyższa niż temperatura zewnętrzna =mniejsze straty) i chroni dom przed wiatrem, a moim zdaniem do strat energii bardziej przykłada się właśnie wiatr niż sama temperatura. Liczyłeś już swój dom w OZC?

Już się pogubiłem! Masz garaż przyklejony do domu i nie chcesz ocieplać ściany pomiędzy domem a garażem? Ścian zewnętrznych też nie chcesz ocieplać? Co na tym zyskasz? elewację na garażu i tak będziesz robił. Koszt m2 elewacji z ociepleniem styro 15 cm to ok. 90-100 zł, z czego styro kosztuje ok. 20 zł. Mam chyba lepszy pomysł, jak zaoszczędzić parę złotych, a zrobić cieplej. Garaż stawiam z silikatów na niepełną fugę (mam tam tak w pracy postawioną halę produkcyjną, magazyny i warsztat, stoi juz tak 15 lat i ciągle wygląda to przyzwoicie), odchodzi mi koszt tynkowania garażu wewnątrz i mam kasę zakup styropianu. Garaż będzie ocieplony cały na zewnątrz, ściana pomiędzy domem i strop.

Jak będę miał chwilę to spróbuję policzyć straty ciepła dla mojego garażu, sam jestem ciekaw wyników!;)

Edytowane przez Maron79

nie ogrzewany garaż będzie miał wewnątrz taką samą średnią temp. jak średnia zewnętrzna z całego sezonu grzewczego...

na początku jak się robi zimno to w garażu jest cieplej , potem jak na zewnątrz robi sie coraz cieplej to w garażu jest zimniej niż na zewnątrz , jak to uśrednimy to wyjdzie prawie to samo co średnia zewnętrzna z tego samego okresu..., tak że żaden bufor z niego.