jasiek71 19.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Ale przed wiatrem chroni jedną ze ścian. a po wiaterku następny dzień jest np. cieplejszy a garaż chłodny i ani drgnie bo akumulacja mu nie daje... kiedyś jak budynki nie miały izolacji to taki bufor był potrzebny, dzisiaj gdy domy są dobrze zaizolowane to już nie ma takiego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 19.10.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 @Maron79 - dom będę miał zupełnie odizolowany od garażu ( między garażem a domem będzie 20 cm warstwa styropianu ( bez żadnych mostków ). Pewnie będzie to posadowione na wspólnej ławie -ale ściany fundamentowe już będą od dylatowane i ocieplone będą tylko te "domowe" ( albo odcięte od fundamentów ). Garażu nie będę ocieplał bo i tak nie będzie miał żadnego ciepła do zatrzymania ( poza spalinami ). OZC jeszcze nie ogarnąłem - jak tylko coś będę wiedział to napiszę. @mpoplaw - a naszła mnie taka wątpliwość w czasie pisania postu - to se wziąłem i napisałem - dzięki za rzeczowe wyjaśnienie sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 20.10.2011 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) wyjdzie prawie to samo co średnia zewnętrzna z tego samego okresu..., tak że żaden bufor z niego. Temperatura będzie wyższa, może tylko pici kłaczek, ale zawsze jest to jakiś malutki plusik. Zakładając U przegród 0,15W/m2 i powierzchnię 50 m2, to rocznie do garażu wpadnie mi ok. 400 kWh + zyski od gruntu. Można by się zastanowić o jaki ułamek stopnia wzrośnie z tych zysków temperatura wewnątrz garażu, ale można to potraktować jak "maluteńki buforeczek":D Edytowane 20 Października 2011 przez Maron79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 LIwko, kbab ma rację, bo co z tego że do celów grzewczych prąd mi wychodzi taniej w G12, ale za to droższy mam prąd który zużywam w drogiej taryfie na oświetlenie,gotowanie,komputer itd. Że też jeszcze nikt na to nie wpadł Wszyscy liczą tylko jak to tanio grzeją a zapominają o droższym oświetleniu wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Że też jeszcze nikt na to nie wpadł Wszyscy liczą tylko jak to tanio grzeją a zapominają o droższym oświetleniu wieczorem. Bzdura, pozostały łączny prąd mam taniej niż w G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Bzdura, pozostały łączny prąd mam taniej niż w G11. przecież nikt nikomu nie broni grzać w g11;) oświetlenie będzie taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 przecież nikt nikomu nie broni grzać w g11;) oświetlenie będzie taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 kiedyś liczyłem jak by tak cały dom używać bez żadnego rygoru na taryfy, wszystko jak mu pasuje..., to średnia z całego roku wychodzi 0,53gr za kwhwięc nawet w takiej sytuacji opłaca się G12;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 przecież nikt nikomu nie broni grzać w g11;) oświetlenie będzie taniej... Ale można grzać czymś innym i oświetlenie mieć taniej. Jeżeli przepłacasz nieznacznie za kawę, obiady i oświetlenie to dolicz to do CO i CWU. Taryfę dobiera się do ogrzewania a nie do oświetlenia. Najlepiej jeszcze zacznij kosić trawę w nocy. Wyjdzie taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 no właśnie oni nie przepłacają za kawe,obiady ani za oświetlenie.... On tego nie zrozumie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ale można grzać czymś innym i oświetlenie mieć taniej. Jeżeli przepłacasz nieznacznie za kawę, obiady i oświetlenie to dolicz to do CO i CWU. Taryfę dobiera się do ogrzewania a nie do oświetlenia. Najlepiej jeszcze zacznij kosić trawę w nocy. Wyjdzie taniej:) tak dla sprostowania... wszystko co używasz do oświetlenia, gotowania,itp. jest ogrzewaniem...tak że nawet ci co się grzeją węglem czy innym eko... niech sobie doliczą to do ogrzewania, a mają na ogół G11;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 tak dla sprostowania... wszystko co używasz do oświetlenia, gotowania,itp. jest ogrzewaniem...tak że nawet ci co się grzeją węglem czy innym eko... niech sobie doliczą to do ogrzewania, a mają na ogół G11;) O, to kbab koniecznie powinien to przeczytać. Ciekawe jak to wyliczy:D A właśnie, gdzie się podział kbab jak się okazało, że pozostały prąd też mamy tańszy i to że spokojnie można to mając podlicznik policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 On tego nie zrozumie;) Rozumiem, ale bez mocnego rygoru nie jestem w stanie wejść powyżej 35% zużycia w II taryfie (ENEA) i nie zamierzam zmuszać domowników:) W nocy tylko oświelenie ogrodu (śladowe do całości, ok. 100W) i pompki obiegowe 2 szt. zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) tak dla sprostowania... wszystko co używasz do oświetlenia, gotowania,itp. jest ogrzewaniem...tak że nawet ci co się grzeją węglem czy innym eko... niech sobie doliczą to do ogrzewania, a mają na ogół G11;) Wiem , wiem. I dlatego mam klimę w kuchni ( załapała by się na 2 godziny tańszej w dzień) która chodzi całe popołudnie w kuchni i w sypialni na poddaszu odpalaną ok.19-23. O tych zyskach z gotowania i oświetlenia latem myślałeś? Dodam, że w nocy raczej klima w sypialni po schłodzeniu pomieszczenia wyłączona, tak, że zysk z II taryfy żaden Faktem jest, że w tym roku klimatyzacja prawie nie pracowała:) Edytowane 23 Października 2011 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Rozumiem, ale bez mocnego rygoru nie jestem w stanie wejść powyżej 35% zużycia w II taryfie (ENEA) i nie zamierzam zmuszać domowników:) W nocy tylko oświelenie ogrodu (śladowe do całości, ok. 100W) i pompki obiegowe 2 szt. zimą Co nazywasz rygorem? Czy to że pralka i zmywarka ustawiana jest na pracę w drugiej taryfie? Nic innego nie zmienialiśmy w naszym życiu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 O tych zyskach z gotowania i oświetlenia latem myślałeś? myślałeś, myślałeś i wymyśliłeś mój rekuperator ciepło bytowe upycha w wodę i wstępnie ją podgrzewa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 myślałeś, myślałeś i wymyśliłeś mój rekuperator ciepło bytowe upycha w wodę i wstępnie ją podgrzewa;) Wiem,wiem czytałem o tym. A tak na serio ile osób lub inaczej, właścicieli domów potrafi takie coś zrobić? 1-2% ? Ja osobiście nie jestem w stanie.Nie potrafię Mogę jedynie "zapłacić" za wykonanie tego ustrojstwa, tylko jak wtedy będzie wyglądał wkład finansowy do uzysku energetycznego? Przecież PC sam nie negujesz tylko uzysk do wkładu finansowego. Ja również nie neguję II taryfy tylko, że nie w każdym przypadku jest to uzasadnione ekonomicznie. Wyliczenia, że zawsze jest taniej, to znaczy zawsze do czego? Liwko co jutro robisz rano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Liwko co jutro robisz rano? A o co lotto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 O II taryfę Napisz może co robi rano małżonka jeśli nie jest to tajemnicą. Bo w moim przypadku 0,53kWh jest tańsze od 0,63 w I taryfie. Liczyłem dosyć dokładnie i nijak nie wychodzi mi taniej dwutaryfowy (bez ogrzewania) od jednotaryfowego. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego "zawsze" dwutaryfowy wychodzi taniej, z naciskiem na zawsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No może nie zawsze. U mnie w domu niemal przez cały czas ktoś przebywa. A to telewizor, a to komputer, a to Playstation, a to gotowanie (indukcja). Wstajemy już w drogiej taryfie, ale idziemy spać już w taniej. Ja mam taryfę weekendową, więc już na starcie mam w miesiącu pełne 8 dób z tanią taryfą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts