Ula S 27.02.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Mam mieszkanie,które chciałabym sprzedać po zbudowaniu domu.Jeśli sprzedam je przed upływem pięciu lat od zakupu musze zapłacić do urz.skarb.podatek lub określić się na co zostaną wydane pieniądze za mieszkanie.Czy rachunki z budowy domu ,który został zbudowany przed sprzedażą mieszkania mogę przedstawić w skarbowym czy liczyć się będą dopiero te po sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 28.02.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Najpierw MUSI nastąpić sprzedaż, dopiero potem wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 28.02.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 A dokładniej to najpierw musisz dostać pieniądze za sprzedaż i wtedy możesz je wydawać. Czyli jeśli masz umowę przedwstępną spisaną np. rok przed sprzedażą, choćby sporządzoną na kolanie, w której potwierdzasz otrzymanie zaliczki a kupujący potwierdza jej przekazanie to możesz wydawać pieniądze ze sprzedaży mieszkania już przed podpisaniem aktu notarialnego przeniesienia własności. Drugie rozwiązanie - o ile pamiętam to te pieniądze można przeznaczyć również na spłatę kredytu wziętego na budowę domu - masz kredyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 29.02.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 To jeszcze wdając się w szczegóły: spłata kredytu, ale musi byc zaciągnięty nie wcześniej niż 2 lata przed sprzedażą Natomiast co do umowy przedwstępnej, pamiętam takie wywody prawnicze, że owszem, pieniądze otrzymane jako zadatek tak, wydac można, ale umowa przedwstępna powinna być spisana w formie aktu notarialnego - jeśli u Ciebie cos takie istnieje to postaram się ten wywód odszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 29.02.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 A TO TRAGEDIA CZY JESTESCIE TEGO WSZYSTKIEGO PEWNI O MAMAMIJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 29.02.2004 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Co jest traktowane jako początek tego 5-letniego okresu. Mieszkanie otrzymałem w 92 na warunkach przydziału spóldzielczego, lokatorskiego a w 2001 po spłacie kredytu przekształcono na spółdzielcze własnościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 01.03.2004 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 DO Inka1 i do Slaw; Tak właśnie myślałam,że najpierw musze sprzedać.Kredytu na budowe nie będę brała więc nie mogę przeznaczyć pieniędzy na spłate.Mieszkanie mogę sprzedać po 5 latach od zakupu(i to tego liczy się rok kalendarzowy) a kupione było wiosną 2000r.Pozostaje mi więc tylko umowa przedwstępna o ile znajde kupca wcześniej i zgodzi się na to.Chciałabym zapytać jeszcze o jedno: Jeśli będę musiała zapłacić to chyba od różnicy pomiędzy ceną sprzedaży a zakupu?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 01.03.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Różnica między ceną zakupu a sprzedaży nie ma, niestety, nic do rzeczy. Płacisz 10% od ceny sprzedaży. Co najwyżej cenę sprzedaży możesz pomniejszyć o koszty związane ze sprzedażą np. prowizję ag. nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 01.03.2004 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Inka1 dziękuje za odpowiedź.Prawde mówiąc byłam święcie przekonana,że zapłacę od różnicy cen.Pozwól,że zapytam jeszcze: na co oprócz materiałów budowlanych moge przeznaczyć te pienądze?czy drzwi,podłogi (panele,kafle), zabudowy wnęk też moge tu podciągnąć? A ogrodzeie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 01.03.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 możesz przeznaczyć na cele określone w ustawie, m.in. budowę domu, remont, ogrodzenie pod to nie podpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 01.03.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 az liczy sie od roku 2002 musza byc pełne okresy np przekształcno ci to mieszkanie w styczniu 2001 to liczy sie okres piecioletni od stycznia 2002...konczy 5 lat pełnych pozniej....niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 01.03.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Jak z tego wynika ostatni ratunek w kredycie, który spłacamy po sprzedaniu mieszkania. Czy jednak US wystarczy zaświadczenie z banku o spłacie kredytu, czy też żąda okazania do tego rachunków.Powyższe pytanie padło co prawda z miesiąc temu, ale brak odpowiedzi od osób, które miały z tym do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dami1 03.03.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 do US musisz przedstawić pismo z banku o FAKTYCZNIE poniesionych wydatkach na spłatę kredytu i to zostanie zaliczone. od różnicy płaci się 10% podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 07.03.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Hmmm, napewno liczy się rok +pełne 5 lat od nastepnego 01.01....Napewno od ceny sprzedaży 10% minus wszystkie koszty związane z zakupem nowego mieszkania, domu, rozbudowy, remontu... Jak sprzedaż za 100 000 *10% to 10 000, ale jak np. wyremontujesz za 60 000 to płacisz od róznicy tego co nie wykorzystałaś np 40 000 * 10% to pąłcisz 4 000.Na wykorzystanie masz 2 lata od daty spzredaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.04.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 witajcieMam podobny problem:chce kupic dzialke za pieniadze uzyskane ze sprzedazy innej dzialki.Ale sprzedajacy cisnie mnie juz teraz,wiec najpierw musze kupic druga, a dopiero sprzedac pierwsza. Te pierwsza mam podobno krotko (tak twierdzi US - ale to osobny rozdzial, chociaz nabylam ja w 97 r.) Czy - jesli pozycze teraz pieniadze od rodziny (w ostatecznosci kredyt), to po sprzedazy pierwszej dzialki US zaliczy mi oddanie dlugu jako wydatki na cele mieszkaniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 09.04.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Pożyczki nie zaliczy, kredyt tak, ale nie jestem pewna czy każdy - sprawdź w innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts