Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek za sprzedane mieszkanie do US ?

Ula S

Recommended Posts

Mam mieszkanie,które chciałabym sprzedać po zbudowaniu domu.Jeśli sprzedam je przed upływem pięciu lat od zakupu musze zapłacić do urz.skarb.podatek lub określić się na co zostaną wydane pieniądze za mieszkanie.Czy rachunki z budowy domu ,który został zbudowany przed sprzedażą mieszkania mogę przedstawić w skarbowym czy liczyć się będą dopiero te po sprzedaży?

A dokładniej to najpierw musisz dostać pieniądze za sprzedaż i wtedy możesz je wydawać. Czyli jeśli masz umowę przedwstępną spisaną np. rok przed sprzedażą, choćby sporządzoną na kolanie, w której potwierdzasz otrzymanie zaliczki a kupujący potwierdza jej przekazanie to możesz wydawać pieniądze ze sprzedaży mieszkania już przed podpisaniem aktu notarialnego przeniesienia własności.

Drugie rozwiązanie - o ile pamiętam to te pieniądze można przeznaczyć również na spłatę kredytu wziętego na budowę domu - masz kredyt ?

To jeszcze wdając się w szczegóły: spłata kredytu, ale musi byc zaciągnięty nie wcześniej niż 2 lata przed sprzedażą

Natomiast co do umowy przedwstępnej, pamiętam takie wywody prawnicze, że owszem, pieniądze otrzymane jako zadatek tak, wydac można, ale umowa przedwstępna powinna być spisana w formie aktu notarialnego - jeśli u Ciebie cos takie istnieje to postaram się ten wywód odszukać

DO Inka1 i do Slaw;

Tak właśnie myślałam,że najpierw musze sprzedać.Kredytu na budowe nie będę brała więc nie mogę przeznaczyć pieniędzy na spłate.Mieszkanie mogę sprzedać po 5 latach od zakupu(i to tego liczy się rok kalendarzowy) a kupione było wiosną 2000r.Pozostaje mi więc tylko umowa przedwstępna o ile znajde kupca wcześniej i zgodzi się na to.

Chciałabym zapytać jeszcze o jedno: Jeśli będę musiała zapłacić to chyba od różnicy pomiędzy ceną sprzedaży a zakupu?

Pozdrawiam.

Inka1 dziękuje za odpowiedź.Prawde mówiąc byłam święcie przekonana,że zapłacę od różnicy cen.Pozwól,że zapytam jeszcze: na co oprócz materiałów budowlanych moge przeznaczyć te pienądze?czy drzwi,podłogi (panele,kafle), zabudowy wnęk też moge tu podciągnąć? A ogrodzeie?Pozdrawiam.

Jak z tego wynika ostatni ratunek w kredycie, który spłacamy po sprzedaniu mieszkania.

Czy jednak US wystarczy zaświadczenie z banku o spłacie kredytu, czy też żąda okazania do tego rachunków.

Powyższe pytanie padło co prawda z miesiąc temu, ale brak odpowiedzi od osób, które miały z tym do czynienia.

Hmmm, napewno liczy się rok +pełne 5 lat od nastepnego 01.01....

Napewno od ceny sprzedaży 10%

minus wszystkie koszty związane z zakupem nowego mieszkania, domu, rozbudowy, remontu... Jak sprzedaż za 100 000 *10% to 10 000, ale jak np. wyremontujesz za 60 000 to płacisz od róznicy tego co nie wykorzystałaś np 40 000 * 10% to pąłcisz 4 000.

Na wykorzystanie masz 2 lata od daty spzredaży

• 1 month później...

witajcie

Mam podobny problem:chce kupic dzialke za pieniadze uzyskane ze sprzedazy innej dzialki.Ale sprzedajacy cisnie mnie juz teraz,wiec najpierw musze kupic druga, a dopiero sprzedac pierwsza. Te pierwsza mam podobno krotko (tak twierdzi US - ale to osobny rozdzial, chociaz nabylam ja w 97 r.) Czy - jesli pozycze teraz pieniadze od rodziny (w ostatecznosci kredyt), to po sprzedazy pierwszej dzialki US zaliczy mi oddanie dlugu jako wydatki na cele mieszkaniowe?