Paweł_K 25.07.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy modelem WATT 2020 S a modelem WAT 3020 S. Porównanie (tylko różnice): Kolektor słoneczny WATT 2020 S / 3020 SMasa kolektora pustego 33,8 kg / 39 kgPowierzchnia brutto kolektora 2,04 m2 / 2,054 m2Powierzchnia absorbera 1,88 m2 / 1,873 m2Połączenie absorbera laser / lutowanieWspółczynnik sprawności ETA 0 = 0,756 / ETA 0 = 0,784Współczynnik utraty ciepła a1 3,545 W/(m2K) / 3,64 W/(m2K)Żywotność 25 lat / 25 latGwarancja 10 lat / 15 lat Wychodzi na to, że producent na połączenie lutowane udziela dłuższej gwarancji niż na połączenie laserowe.Czy jest zasadne zwiększyć koszty w moim przypadku o jakieś 1200 PLN? http://www.watt.pl/pl/produkty/kolektory-sloneczne/kolektory-plaskie/watt-2020-s.htmlhttp://www.watt.pl/pl/produkty/kolektory-sloneczne/kolektory-plaskie/watt-3020-s.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.07.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Połączenie absorbera laser / lutowanie A to ja jestem ciekaw co do czego jest lutowane skoro absorber jest aluminiowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.07.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Paweł_K z tych dwóch kolektorów ... raczej wybrałbym 40XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 24.08.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Mam, zamontowałem, tzn. zamontowała mi firma.3 panele Watt + zbiornik 300 L Szkoda mi było mojego dotychczasowego zbiornika (3 lata) 120 L więc postanowiłem połączyć je razem.Dziś wygląda to tak:Woda z sieci trafi na pierwszego zbiornika 300 L (Z1) z wężownicą z glikolem z solarów, gdzie jest podgrzewana energią słoneczną, a następnie trafia do zbiornika 120 L (Z2), który jest dodatkowo ogrzewany (w przypadku niskiej temp.) wężownicą podłączoną do pieca gazowego, a stąd trafia już przez zawór trójdrogowy mieszający do c.w.u. Po 3 dnia mogę powiedzieć, że kolektory działają rewelacyjnie.Niestety zrezygnowałem z pompy przeładowującej ciepło z Z1 do Z2 i teraz mam tak, że jak nie używam wody przez np noc, czy też gdy jestem w pracy, zbiornik Z2 nadmiernie się wychładza w stosunku do Z1. Powodem wychłodzenia jest w głównej mierze cyrkulacja wody. Poobserwuję jeszcze z tydzień, ale na dzień dzisiejszy jestem zdania, że będę musiał dodatkowo zamontować pompkę przeładowującą ciepło z Z1 do Z2, co dodatkowo pozwoli zmagazynować większą ilość ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.08.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A co cię podkusiło żeby zrezygnować z tej pompy. Wg mnie to podstawowy element takiej konfiguracji.Gratuluję działającej instalacji i życzę niezawodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 29.08.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 A co cię podkusiło żeby zrezygnować z tej pompy. Wg mnie to podstawowy element takiej konfiguracji. Gratuluję działającej instalacji i życzę niezawodności. Podkusiła mnie firma i to, że takie rozwiązanie będzie o ok 1000zł tańsze. Dziś już wiem, że to był poważny błąd... Mały zbiornik nigdy nie osiągnął wyższej temp. niż 40*C Wczoraj wywaliłem zasobnik 120 L i zostałem tylko na 300L. Teraz dopiero mogę powiedzieć, że działa prawidłowo. Ciekawe jak to się wszystko sprawdzi w działaniu. Obliczyłem dziś, że koszty poniesione w stosunku do oszczędności zwrócą się dopiero za 6 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Nie wiem jak to wyliczyłeś, ale to bardzo dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.08.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 ... Obliczyłem dziś, że koszty poniesione w stosunku do oszczędności zwrócą się dopiero za 6 lat... pokaż jak to podliczyłeś, bo na moje oko machnąłeś się lekko. oczywiście wynik byłby przedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.09.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Szkoda mi było mojego dotychczasowego zbiornika (3 lata) 120 L więc postanowiłem połączyć je razem. Dziś wygląda to tak: Woda z sieci trafi na pierwszego zbiornika 300 L (Z1) z wężownicą z glikolem z solarów, gdzie jest podgrzewana energią słoneczną, a następnie trafia do zbiornika 120 L (Z2), który jest dodatkowo ogrzewany (w przypadku niskiej temp.) wężownicą podłączoną do pieca gazowego, a stąd trafia już przez zawór trójdrogowy mieszający do c.w.u. Po 3 dnia mogę powiedzieć, że kolektory działają rewelacyjnie. Niestety zrezygnowałem z pompy przeładowującej ciepło z Z1 do Z2 i teraz mam tak, że jak nie używam wody przez np noc, czy też gdy jestem w pracy, zbiornik Z2 nadmiernie się wychładza w stosunku do Z1. Powodem wychłodzenia jest w głównej mierze cyrkulacja wody. Poobserwuję jeszcze z tydzień, ale na dzień dzisiejszy jestem zdania, że będę musiał dodatkowo zamontować pompkę przeładowującą ciepło z Z1 do Z2, co dodatkowo pozwoli zmagazynować większą ilość ciepłej wody. A może spróbuj takie rozwiązanie: http://obrazki.elektroda.pl/2783986100_1378033096_thumb.jpg W lecie z1 jest otwarty a z2 zamknięty. Wtedy korzystasz od razu z ciepłej wody ze zbiornika solarnego i nie grzejesz drugiego zasobnika. W zimie z1 zamknięty a z2 otwarty, zimą jak kolektory trochę dogrzeją wodę w zbiorniku solarnym ale nie na tyle, idzie ona na dalsze ogrzanie przez piec. Można też to zrobić w automacie i zamiast dwóch zaworów kulowych założyć zawór trójdrożny, który w zależności od temp. wody w zasobniku solarnym będzie automatycznie przekierowywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.09.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 A może spróbuj takie rozwiązanie: http://obrazki.elektroda.pl/2783986100_1378033096_thumb.jpg W lecie z1 jest otwarty a z2 zamknięty. Wtedy korzystasz od razu z ciepłej wody ze zbiornika solarnego i nie grzejesz drugiego zasobnika. W zimie z1 zamknięty a z2 otwarty, zimą jak kolektory trochę dogrzeją wodę w zbiorniku solarnym ale nie na tyle, idzie ona na dalsze ogrzanie przez piec. Można też to zrobić w automacie i zamiast dwóch zaworów kulowych założyć zawór trójdrożny, który w zależności od temp. wody w zasobniku solarnym będzie automatycznie przekierowywał. No to rozwiązanie to lipa.Jeśli klientom to sprzedajesz to ja im współczuję.Jakiej pojemności są te dwa zbiorniki ze schematu???Kominek grzeje tylko ten jeden zasobik i nie uczestniczy w grzaniu tego drugiego???Jeśli tak to ten schemat i to co tłumaczysz to obłuda..nabijanie klientów w butlą :D:D .Solar grzeje jedno.kominek grzeje drugie a gdzie jest PG???Nie wciskaj ludziom ciemnoty.Oni już rozumieją co to jest grzanie słońcem z nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.09.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.09.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Tak się kończy nie odpowiadanie w temacie ................Jak znam życie " :bye:" wyzysk mu się za bardzo udzielił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.09.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 01.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Ufff, i tu nareszcie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteklu 04.09.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 WItam, Jestem doradcą w sprawie doboru systemu solarnego. Pracuję na zlecenie firmy WATT. Oferuję pomoc w doborze zestawu oraz kompletną usługę pozyskania dotacji, montażu i uruchomienia. woj. mazowieckie i świętokrzyskie. W razie pytań proszę PM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 17.09.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 A może spróbuj takie rozwiązanie:..... Przez moment tez miałem podobne rozwiązanie w głowie. Chciałem do górnej wężownicy zasobnika solarnego (300L) podpiąć właśnie kominek, ale problem w tym mój kominek nie ma płaszcza wodnego. No i dalej potrzeba pompę do przeładowania ciepłej wody do zasobnika 120L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 17.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 pokaż jak to podliczyłeś, bo na moje oko machnąłeś się lekko. oczywiście wynik byłby przedni Bardzo proszę: Koszty instalacji z uwzględnieniem zakupu, dotacji, prowizji kredytu, podatku od dotacji, rabatu od firmy za pewne niedociągnięcia to dokładnie 6.800,46 zł Obecne koszty jakie ponoszę za gaz: ok. 300 zł / 2m-ce. Przyjmuję, że na samo gotowanie obecnie zużyje gazu za ok. 50 zł / 2 m-ce. Daje to oszczędności rzędu 250 zł na fakturze. Przyjmując, że przez ok. 6 m-cy czyli 3 faktury będę korzystał z dobrodziejstwa słoneczka, a przez kolejne 6 m-cy oszczędności będą średnio po 100 na fakturze (bo przecież nawet w zimie mamy słoneczne dni, więc woda tez się nieco podgrzeje). Więc rocznie oszczędności to: 3 x 250 zł + 3 x 100 zł = 1050,00 zł 6800 zł / 1050 zł = 6,5 roku Dodatkowo zrobiłem już sobie zawór na ciepłej wodzie pod zmywarkę, dzięki czemu w słoneczne dni można dodatkowo zaoszczędzić na prądzie. Zapewne zaraz pojawią się głosy, że jest to zbyt optymistyczne założenie, może i tak jest, wszystko okaże się za rok, lub nawet dwa gdy będę mógł dokładnie przeliczyć wg stanu licznikowego na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.09.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 za PGNIG-e: gaz ziemny zaazotowany typu Ls (dawniej GZ-35) * ciepło spalania - zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 2 lipca 2010r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu gazowego - nie mniejsze niż 26,0 MJ/m3 1) ) – Taryfa jednakże stanowi, że nie może być mniejsze niż 28,8MJ/m3, za standardową przyjmując wartość 27,9 MJ/m3 * wartość opałowa - nie mniejsza niż 24,0 MJ/m3 zakładając że gaz masz po 2zl/m3 (jak taniej to gorzej... albo lepiej - zależy co liczymy), to daje 1050/2=525m3x27,9MJ/m3=14647,5MJ. Licząc sprawność kotła na około 96% (bo CWU) to da około 14060MJ, a to daje 3906kWh z gazu, które planujesz pokryć solarami. czy to możliwe, hmmm ??? w końcu które wybrałeś? 3020 czy 2020? zresztą, mniejsza o to, ważne że jesteś zadowolony, a swoją drogą zassij sobie ze stronki WATT'a ich brandowaną wersje "Kolektorka" i policz co WATT na to. oczywiście to tylko wyniki orientacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Podkusiła mnie firma i to, że takie rozwiązanie będzie o ok 1000zł tańsze. Dziś już wiem, że to był poważny błąd... Mały zbiornik nigdy nie osiągnął wyższej temp. niż 40*C Wczoraj wywaliłem zasobnik 120 L i zostałem tylko na 300L. Teraz dopiero mogę powiedzieć, że działa prawidłowo. Ciekawe jak to się wszystko sprawdzi w działaniu. Obliczyłem dziś, że koszty poniesione w stosunku do oszczędności zwrócą się dopiero za 6 lat... Uważam, że zrobiłeś błąd wywalając ten mniejszy zbiornik. Na rysunku, który przedstawiłem wyżej zamiast kominka na rysunku miałeś podłączony piec gazowy. Szerzej opisałem taką sytuację tutaj: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts