solinstal 07.01.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 ja zakupiłem dla siebie płyty watt za 1000zł sztukę nowe a dokładniej odkupiłem od kobiety którea miała to do wspomagania centralnego ogrzewania z moich okolic originale pakowane na tablicy wykopałem ,coś jej tam firma docieplająca budynek spaprała na dachu i wycofała się z tego planu miała tego sporo chyba z 12 płyt ja wiozłem 3 jestem bardzo zadowolony w takie pogody jak obecnie 1-7 stycznia dziennie mam 50-55 st na zbiorniku 300L nie zaden mróz nie przeszkadza jak jest słonce , nie jestem zwolennikiem próżniówki z racji awaryjności tych tanich chińskich a te dobrych firm jak watt są absurdalnie drogie z tego co sie orientowałem w naszych warunkach spokojnie wystarczają płaskie a zresztą spójrzmy za okno teraz takie zimy będą normą !!! nie polecam tylko podróbek za 850zł znajomy zakupił to chińskie badziewie podrabiane watty z Zabrza czy Siemienowice Sl albo Swietochłowice jakoś z tych okolic parę lat i podobno powłoka absorbera cała zaśniedziała i zniszczyła się niema co tanio to wiadomo ............G ..... kupujemy wszystkie allegro to chińskie podróby a nas nie stać kupować tanio ale 2 lub 3 razy proponuje raz a solidnie na lata watt ma 25 lat spokojnej pracy to chyba o czymś światdczy ! To ten nr gg 2923212 spróbować zagadać może coś zostało Pozdrawiam Słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.01.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 parę lat i podobno powłoka absorbera cała zaśniedziała i zniszczyła się Gdyby były miedziane, to by nie było takiego ryzyka, a z alu tak czasem bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.01.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 1000zł za używane płaskie to mega drogo. Bez problemu można zakupić Hewalexy miedziane za niewiele większe pieniądze z 10-letnią gwarancją.Trochę nędzna reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.01.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 True żałuje że do siebie wziąłem aluminiowo miedziane trzeba było dołożyć kilka złociszy i było by lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 15.01.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 True żałuje że do siebie wziąłem aluminiowo miedziane trzeba było dołożyć kilka złociszy i było by lepiej.Ale co si się dzieje z alu-miedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.01.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pewnie nic, bo ktoś używki chce wcisnąć. Jakby to miał być taki badziew to by producenci w to nie brnęli za kilka złociszy. Ponadto na pewno to nie jest czyste aluminium tylko pokryte wysokoselektywną powłoką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.01.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pewnie nic, bo ktoś używki chce wcisnąć. Jakby to miał być taki badziew to by producenci w to nie brnęli za kilka złociszy. Ponadto na pewno to nie jest czyste aluminium tylko pokryte wysokoselektywną powłoką witam ok. 70% wszystkich kolektorów płaskich na świecie aluminium - Cu i ich udział z roku na rok wzrasta dlaczego, bo w produkcji znacznie tańsze - ok. 1% wydajniejsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 05.03.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) witam ok. 70% wszystkich kolektorów płaskich na świecie aluminium - Cu i ich udział z roku na rok wzrasta dlaczego, bo w produkcji znacznie tańsze - ok. 1% wydajniejsze pozdrawiam - nie są wydajniejsze tak naprawdę. jeśli porównać kolektory tego samego producenta, różniące się tylko absorberem, to całkowicie miedziane Cu-Cu są sprawniejsze o 1-2% (optyczna). - dzisiejsze sprawności kolektorów z absorberami Al-Cu są sprawniejsze często od "tradycyjnych" Cu-Cu z dwóch powodów: 1) poprawia się materiały - grubsza izolacja (np. 55 zamiast 50 mm), wyższa przepuszczalność szyb, czasem zwiększa orurowanie (liczba rurek w harfie, długość meandra) i oczywiście zwiększa min. 2x grubość blachy Al w porównaniu do Cu - tak się rekompensuje niższą przewodność aluminium 2) obecnie badania prowadzi się powszechnie na wodzie jako czynniku grzewczym (na co pozwala norma EN 12975) i co wg ośrodków badawczych zwiększa sprawność o 2-3% w stosunku do badanych na glikolu. A często "starsze" kolektory z absorberami Cu-Cu były jeszcze badane na glikolu (szczególnie te badane w SPF w Szwajcarii) Ale trzeba przyznać, że Al-Cu to standard rynkowy, sprawność porównywalna, a cena jednak niższa o ok. 15-20% do Cu-Cu. Czyli bardziej opłacalne. Miedź to jednak miedź... Edytowane 5 Marca 2014 przez estifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.03.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 -1) poprawia się materiały - grubsza izolacja (np. 55 zamiast 50 mm), Akurat tu w ogóle nie masz racji. Przytoczyłeś niżej normę ale jakoś nie wiesz co w niej jest. Przy badaniu sprawności materiał izolacyjny jak i jego grubość nic do rzeczy nie ma bo sprawność się bada w warunkach gdzie Ta i Tm są do siebie zbliżone. Natomiast ktoś kto zna normę od początku do końca wie jak "wyśrubować" sprawność. To co obecnie nagminnie robią producenci to podają w karach technologicznych inny przepływ do badań a inny jako później zalecany. Jest tam jeszcze innych parę sztuczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.03.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.03.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Dobre... Myślę, że to jest jednak żałosne. Nawet ci co badają kolektory śmieją się z tej Niemieckiej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 06.03.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 A To co obecnie nagminnie robią producenci to podają w karach technologicznych inny przepływ do badań a inny jako później zalecany. Jest tam jeszcze innych parę sztuczek. Zgadza się, jeden z producentów znanych na naszym rynku w badaniu ma blisko 6x większe natężenie przepływu wody niż póżniej zalecane w instrukcji montażu (oczywiście dla glikolu). Zatem różnica w sprawności rzeczywistej i tej z Solar Keymark może być naprawdę znaczna - może i większa niż te 2-3% wg SPF Rapperswil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.03.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Myślę, że to jest jednak żałosne. Nawet ci co badają kolektory śmieją się z tej Niemieckiej normy. Tak samo wszystkie szczepionki, suplementy diety itp są badane... a ty i tak nie masz możliwości sprawdzić czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter69 13.08.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Witamposzukując informacji o kolektorach które "lepsze" dostałem lekkiego zawrotu głowy. Postanowiłem zebrać trochę prospektów różnych producentów. Zajrzałem do hurtowni obok której codziennie przejeżdżam. Otrzymałem krótką broszurkę o firmie Watt. Pracownik tej hurtowni powiedział, że jak mam szukać kolektorów to Cu-Cu a nie Al-Cu i raczej płaskie niż próżniowe. Powyżej była informacja, że w starych modelach było Cu-Cu a obecnie standardem jest Al-Cu. Więc jak to jest? Nie zapytałem z jakiego powodu ma być Cu-Cu (korozja elektrochemiczna na styku, przewodność cieplna miedzi, trwałość połączenia, j/w nie łuszcząca się powłoka na absorberze)? A Watt ma w swojej ofercie głównie Cu-Cu. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez piter69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.08.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Nie zapytałem z jakiego powodu ma być Cu-Cu (korozja elektrochemiczna na styku, przewodność cieplna miedzi, trwałość połączenia, j/w nie łuszcząca się powłoka na absorberze)? A Watt ma w swojej ofercie głównie Cu-Cu. A może włśnie warto spytać sprzedawcy, niech uzasadni taką czy inną teorię. Albo będzie wiarygodny i zna się na temacie, albo to laik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts