puff-cio 17.02.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam Szanownych Forumowiczów. Proszę o poradę od instalatorów. Jak z głową połączyć następujące elementy systemu grzeczego:1. Pompa ciepła (główne źródło ciepła).2. Zbiornik CWU (wbudowane mają ok. 170 litrów, więc może być troche mało, może więc oddzielny, powiedzmy 250-300 litrów)3. Kominek z płaszczem wodnym odpalany raczej rzadko niż często (dodatkowe źródło ciepła). Chciałbym, żeby kominek pracował z priorytetem dla CWU. Po głowie chodzi mi pomysł, żeby wodę z kominka puścić najpierw przez wężownicę w zbiorniku CWU, a potem szeregowo do bufora CO. A może przydałby się zbiornik w zbiorniku?Żadnego zakupu jeszcze nie dokonałem, więc wszystko do ustalenia. Ogrzewanie nie powinno pochłonąć u mnie ogromnych ilości ciepła, gdyż dom będzie porządnie ocieplony, z ciepłymi oknami i wentylacją z rekuperatorem. Natomiast woda jak to woda - gość w dom - i... no, nie powinno jej zabraknąć po pierwszej kąpieli. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts