Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo_lokalizacja mala dzialka_help

trafyc

Recommended Posts

Witam,

Czy jesli szambo bedzie odpowietrzone na dachu to mimo to bedzie czuc z niego niemile zapachy?

Jak to jest u Was jak czesto oprozniacie szamba ok 7m3?

Czy na tak malej dzialce 18mx22,5m i budynku zajmukacym pow ok 120m2 jest szansa upchnac oczyszczalnie?

Mam dylemat z lokalizacja szamba, nie wiem gdzie je wkopac, obawiam sie, ze do miejsca ktore zaproponowal architekt nie dojedzie szambiarka, ostry zakret i waska droga. po za tym odleglosc ok 15m od wyjscia z domu to zajeb.... daleko (patrz rys pelny prostokat nr 1=szambo). W zwiazku z tym, ze niedlugo bedzie kanalizajca i problemem z szambiarka chcialem dac szambo gdzie indziej w lokalizaji 2 lub 3 (patrz rys pelny prostokat nr 2 i 3=szambo). Pozycja nr 3 wydaje sie optymalna, niestety brakuje mi troche do 5 metrow od okna, handlowiec szamb twierdzi ze moze byc wkopane w podjezdzie garazowym...

help

Szambo lokalizacja01-00.jpg

Owa przepisowa odległość dotyczy otworu szamba, nie samego szamba, więc spokojnie z tą pozycją nr 3 powinieneś się wyrobić, jeśli pokrywę zrobisz bliżej ulicy, a kominek gdzieś z boku.

Ewentualnie w podjeździe do garażu, bez problemu się tak robi.

Kominek wentylacyjny lepiej dać, wentylacja szamba tylko przez przykanalik i pion w domu, to za mało. Jeśli nie chcesz sobie zagracać działki dodatkowym ustrojstwem, można taką wentylację jakoś zamaskować, np.wstawić ją w słupek ogrodzeniowy (murowany).

J.