kubanski 03.03.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Miałem na myśli prywatne uczelnie i kierunki pokroju marketing, logistyka, czy obrona narodowa. No niestety ale jak się okazuje poziom w nich jest jaki jest. Zrobisz jak uważasz. Nikt Cie nie straszy, tylko stara Cie uświadomić, że lekko nie będzie. Wszystko przed Tobą. Jeżeli masz takie parcie na kier. bud. to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś to zrealizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.03.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 JA szczerze odradzam te prywane uczelnie w szczegolności kierunki typu marketing. Strata czasu i pieniędzy. Marketingowcow, socjologów czy tam jakiś innych specjalisotw niewiadomo czego którzy ukończyli takie uczelnie znam kilkoro. Dziwnie sie składa wszyscy pracuje w podobnej branży która nie am nic wspolnego z posiadanym wyksztlceniem - kasa w markecie lub hala marketu. Markety różne. Jak dla mnie to wywalone w błoto pieniądze i czas. Co do prac jako masjter też zarobisz, będziesz solidny będziesz cenionym prcownikiem lub szefem swojej ekipy. Co do warunków pracy no cóz budowa to budowa na niej w gajerku nie chodzi nikt. Właśnie wrócilem ze swojej upierdzialłem się w błocie jak świnia. A ja tam tylko oglądam roboty Kierownik też w błocie brodzi - w tym samym co majster. Oczywiście kierownik wiecej czasu spedza w biurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 03.03.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) widzicie, zastanawiam się nad studiami, ale skoro mówicie że na zaocznym cięzko i nie opłąca sies tudiowac w innych kierynklach niz dokrztałcac sie w jednym (budownictwo)to tez troszke lipa;/ jak by nie było to jeszcze troszkę czasu zostało mi do konca szkoły technicznej...ale lepiej myśleć perspektywistycznie, prawda..tak sie zastanawiam czy nie podjąc się innego kierunku, by uzyskać wykrztałcenie wyższe.bo skoro mowicie ze cieżko jest zaocznie no to musi tak być... a jak porzyjdzie mi rozszerzona mata i fiza to;/....zastanawiam sie nad innym kierunkiem...ale nie wiem.mogli byście coś poradzić.??a jeśli chodzi o BHP... tych kierónkow jest multum.tylko musiał bym wybra... Edytowane 3 Marca 2011 przez Małolat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.03.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 nie opłąca sies tudiowac w innych kierynklach niz dokrztałcac sie w jednym (budownictwo) akurat tak nikt nie napisał. W sumie studia możesz zrobić dowolne po technikum. Tylko że przypadkowe studia to potem może byc kiespko z robotą. Jak wybierasz studia pomyśl nad tym czy potem znajdziejsz prace. Nie kiedyj sie gdzie jest łatwiej studiować a co zyskasz po studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 03.03.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 tak na powanie to myślę nadBHPArchitektura wnętrz - tutaj mają chyba powioązanie z budową...tutaj chyba mial bym szanse sie wybic razem z dyplomem technika budownictwa prawda.... jeszcze mam czas ale zastanawioam sie nad architekturą wnętrz..no i waham sie nad tym BHP... w osteteczności jakas pedagogika czy cuś... prosze o jakiekolwiek odp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 w osteteczności jakas pedagogika czy cuś... Bardzo trafiony wybór biorąc pod uwage ilośc likwidowanych placówek szkolnych. Szanse na zostanie bezrobotnym nauczycielem wiecej niż pewne. Nikt na forum nie podejmnie za Ciebie decyzji, nikt naprawde nie doradzi. Nie wiemy co lubisz czy masz umysł humanisty czy ścisły, co Cie tak naprawde interesuje. No poza kasą. Tylko na kase to trzeba zapierdzilać i to ciężko a ja mam wrażenie że Ty bys chciał miec kase czyste buty i pić kawę 8godzin czpaka na głowe i do domu. Powodzenia w tym planie życze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1789 04.03.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Co do WiŚ-u i WIL-u nie wmawiaj sobie że na WiS-u będzie łatwiej PK to PK muszą trzymać poziom a to że przeszło połowa ćwiczeniowców i wykładowców jest z WiL-u samo świadczy o tym że i poziom podobny. Mam porównanie jeśli chodzi o krk uczelnie. Łatwiej możesz mieć tylko na univerku (czyt. agh) znam ludzi z jednej i drugiej uczelni, widziałem notatki i wymagania. Na PK trzeba się sprężyć i nie można odkładać czegoś na potem bo polegniesz na agh słyszałem różnie. Jeśli chodzi o samo porównanie WIL a WiŚ to widziałem kiedyś siatkę godzin, na WIL-u masz wiecej mechaniki na wisiu robisz to co na WILu z mechaniki tylko szybciej. Jeśli chcesz zrobić łatwo studia techniczne to muszę Cię zmartwić ale nie ma takiej szansy na renomowanej państwowej uczelni. Żeby Cię nie załamywać powiem tylko tyle że sam zaczynając lo miałem 2-3 z matmy a kończąc wyszedłem na 5 i maturka roz z matmy poszła na 80-90% wszystko zależy od Ciebie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 04.03.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja sie Pyatm o BHP cz atchitekta wnętrz a wy mi piszecie, jakie WIŚ WIL a ja nie mam pojecia co to. chciałems ie dowiedziec czy moge zrobić BHP, i jakie tam są przedmioty.na Arcjitekturze wnętrz napewno jest matematyka prawda,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.03.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja sie Pyatm o BHP cz atchitekta wnętrz a wy mi piszecie, jakie WIŚ WIL a ja nie mam pojecia co to. chciałems ie dowiedziec czy moge zrobić BHP, i jakie tam są przedmioty. na Arcjitekturze wnętrz napewno jest matematyka prawda,, Wyluzuj, sam zadajsz pytania szyfrem. Co to BHP ? Bezpieczeństo Higiena Pracy co to ma ze studiami architektury wspólnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 04.03.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Proszę Państwa Przecież sie nie spinam poprostu proszę o porade, WIŚ -mam rozumieć, wydział inżynieri środowiska tak? chciałem sie od was dowiedzieć jak postrzegalibyście studia Bezpieczeństwa i chigieny Pracy z ukończoną szkołą Technikum budownictwa?? za rok szkolny kwota to 1700 pln... czy po ukonczeniu tak owych studii I stopnia, czy jestem inżynierem? czy wymagane są tak czy siak ukończyć 2 stopnia? jakie z tym wiążą sie przedmioty przybliżył by mi ktoś.... czy BHPOWIEC może zdobyc uprawnienia budowlane? jak zajżałem w zarobki to daremne pieniądze na studia, zauważyłem, gdyz zarobek BHPOWCA nie jest wiekszy niż technika budwonictwa. dlatego nie wiem cy oplaca sie tracić tyle pieniędzy na te studia roważając jesze Architekta wnętrz, czego sie trzeba uczyć na studiach rozszerzona mata jest?? za szybkie odp z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2011 przez Małolat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.03.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Nie każdy inzynier może miec uprawnienia. Muisz skończyć dokladnie takie studia jakie sa wymagane a nie przypadkowe.Tu masz wiecej szczegołów co nalezy skończyc http://www.inzynier.rzeszow.pl/download/uprawnienia/rozporzadzenieministra.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.03.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Architekt wnętrz jest teraz dwojaki. Po pierwsze na normalnej architekturze jest specjalizacja. Zapomnij. Dostanie się na architekturę to marzenie wielu.Po drugie porobili takie kierunki podstawowe na uniwerkach - ale to ma z prawdziwym architektem wspólną tylko nazwę a i możliwości niewielkie. Jeżeli na jakiejś politechnice zrobili wieczorowy kierunek - architekt wnętrz- jako podstawowy, to sama nie wiem, co to daje ale pamiętaj, że teraz na politechnikach bywają kierunki, które wcale nie są inżynierskie! Co do bhp- fucha może być nie zła. Ale to nie są studia zawodowe, czyli nie dają komkretnego zawodu a mozliwość bycia bhpowcem. trzeba dorobić liczne kursy (wiem, bo na takich czasem mam wykłady). Fajnie jest, jak się załapie do pracy w dużej firmie. Ale jak nie, to zostaje własna działalność i szukanie małych firemek do obsługi - dzień tu, dzień tam. Męczące, bywa odpowiedzialność materialna za głupie usprawnienia i cięcie kosztów przez pracodawcę, trzeba mieć głowę na karku, żeby nie popłynąć. . A, budownictwo ci w tym nijak nie pomoże. Edytowane 4 Marca 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1789 05.03.2011 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Zawsze możesz się przyłożyć do nauki iść na budownictwo. Nie koniecznie musisz pracować jako kierownik budowy, możesz byc dyrektorem jakiejś większej firm czemu nie? albo specjalistą różnej maści związanym z budownictwem, tylko że trzeba się uczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 05.03.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 także preferujecie studia tylko w kierunku budownictwa? to bhp to chyba kicha skoro trzeba tyle zaplacić za studia a zarobki są nie co wyższe niż płatnośc za jeden semestr tych studii;/ nie wiem chciałem iśc na studia ale ta mata na budownictwie to dla mnie czarna magia, tym bardziej mowicie zaocznie ciężko:( a na IS znowu chemia nie wiem co począć skoro to bhp jest tak nie oppłacalne jeszcze troche czasu mi zostało do studii wiec albo sie podciągne w macie albo zostanie mi szukać pracy ze średnim i dyplomem technika . "co znaczy matematyczne podejmowanie decyzji" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 05.03.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 to powiedzcie mi jak to wygląda skorto mowicie ze cieżko jeśli chodzi o studia nie stacjonarne,wbijasz na uczelnie dostajesz zagadnienia jakiś czas wykłądow i uczysz sie w domu np maty itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 06.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 to już chyba dla was zażenowanie ... nie wiem juz kogo sie poradzić. pozdrawaim, i za pomysł ze studiami dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 07.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 uczę sie w technikum na kierunku technik budownictwa. Ale widze ze tu każdy z was pisze że to nie opłacalna praca, ciężka i do tego męcząca. czy tak naprawdę jest? Proszę odpowiedzcie poniewaz demotywujecie mnie do dalszej pracy, nie wime skoro już fachowcy którzy są Technikami, i są zalogowani na tym forum tak piszą. to co taki laik jak ja może sobie pomyśleć o dalszej przysżłości może mi ktoś to przybliżyć... za wszelkie odp z gory dsziękuję i pozdrawiam. Dobra to ja się wypowiem jeszcze. Studia budowlane skończyłem ponad 10 lat temu, po studiach popracowałem rok w budowlance ale tak jak Małolat stwierdziłem, że to ciężka i mało opłacalna praca. Doprowadziło to do tego, że zacząłem pracować jako kierownik d/s sprzedaży w małej firmie internetowej . Do pracy chodziłem zadowolony, fajne towarzystwo uczyłem się nowych rzeczy itd...przy okazji starałem się nie stracić kontaktu z budownictwem. Z jednej strony robiłem karierę jako dyrektor d/s technicznych, wdrażałem systemy informatyczne, budowałem światłowodowe sieci telekomunikacyjne a z drugiej dogadałem się ze znajomym, iż będę u niego nadzorował wykończeniówkę na budowach a po roku okazało się, że mogę przecież wpisać to w praktykę budowlaną. W końcu po 6 latach od skończenia studiów zdałem egzamin na uprawnienia i mogłem obejmować funkcje kierownika budowy. No tak ale oferty pracy były marne, daleko albo sam stwierdzałem, że mam za małe doświadczenie. Prowadzenie budów domków jednorodzinnych to jakiś pryszcz. Co ważne, posiadając uprawnienia mogę też realizować obowiązkowe kontrole obiektów (czym się zajmuję) oraz zająłem się tym co po prostu lubię czyli rozwiązywaniem problemów z usterkami, wilgocią, zimnem i ogólnie pojętą jakością w budownictwie. Po 2 latach moja firma ma się coraz lepiej i aktualnie szukam studenta ostatniego roku inżynierii lądowej do współpracy. I co mogę stwierdzić. Mamy za mało dobrych majstrów, techników, którzy skutecznie przekażą wiedzę pracownikom na budowie. Jedni od drugich uczą się głupot i w ten sposób powstają przeróżne buble. Dlatego na Twoim miejscu nie myślałbym o studiach ale o porządnej nauce zawodu następnie podjęciu pracy w renomowanej firmie i tam zdobywanie dalszych szlifów w budownictwie przy jednoczesnym ciągłym podnoszeniu kwalifikacji. Praca jest męcząca, trzeba mieć predyspozycje ale satysfakcja z tego, że uczestniczyłeś w budowaniu czegoś fajnego jest nie do opisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 08.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Dzieki poprzedniku za "ciepłe słowa" ja nie smiem zaprzeczać, ze nie chce sie uczyć w kierynku Technika bud tzw. majstra - prawda? jeśłi powiodło by mi sie w życiub planuje cały czas pogłebiac wiedze na temat budownictwa, przy okazji studiować. zastanawiam sie na jednym z tych trzech, kierunków... administracja, zarzadzanie sazsobami ludzkimi czy psychologię w biznesie ja poprostu staram sie myśleć perspektywistycznie, postawić sobie piedestały, prawda... byle tylko zdrowie pozwoliło i oczywiście realia socjalne i materialne jakie nam dzisiejsze zarobki zapewniaja. życze wszystkim zdrowia, i sukcesów w pracy pozdrawiam i dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. przepraszam za nerwy które straciliście na małolata:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 08.03.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 jeśli przez myśl Ci przechodzi studiowanie administracji, zarządzania lub psychologii to daj sobie spokój z budownictwem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 09.03.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 a to niby dlaczego brutoned???????? rozwijać sie w kierunku majstra budowlanego mogę jeslizycie pozwoli mi dostać pracę w tak owym zawodzie... i chce przy tym zostać. a po kierunkach zarządzanie mogłbym zostać menagerem (kierownikiem mniejszego lub średniego przedsiębiorstwa... i wgl studiowac mogą dla siebie a nie tak jak ty to"uważasz daj sobie spokój":)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts