Małolat 01.03.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 przepraszam ze wydaje sie natretny, najwidocvniej jestem z innej orbity...chciałbym by mi ktoś pomógł poniewąz nie mam sie kogo poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 01.03.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 tak na marginesie mówiąc słyszełame w szkole, o P prodesora iz mają wrócić uprawnienia budowlane dla techników małych działek oraz obiektów... jako kierownictw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanski 01.03.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Inżynieria środowiska to nie tylko drzewka, krzaczki i ochrona środowiska. Popatrz na kierunki na danych wydziałach. U nas na Politechnice jest choćby ciepłownictwo, instalacje wodno kanalizacyjne, wentylnictwo, budownictwo morskie i te kier. bym brał pod uwagę bo OŚ na razie można sobie wsadzić między... Bardzo chcesz zostać kierownikiem budowy to do nauki siadaj. Profesor w technikum może mówić jedno a i tak wiemy, kto odpowiada za wprowadzanie zmian, uchwał, ustaw i jakie potrafiły wynikać z tego cyrki. Zresztą nawet jeżeli zostałbyś takim kierownikiem to czy ludzie chcieliby Ci powierzyć w opiekę budowę jeżeli wiedzieliby, że nie posiadasz magicznego inż przed nazwiskiem? Inna kwestia to kiepska perspektywa rozwoju przez właśnie ograniczenia, które by nad Tobą ciążyły.Na każdej uczelni jest inaczej. Patrząc jednak na ogólnopolski trend wyboru kierunków to budowlanka jest teraz oblegana. Nie powinieneś wybierać kierunku rozwoju tylko przez pryzmat kapusty.Poszukaj informacji w internecie. Są przecież strony uczelni wydziałów, specjalizacji. Wszystko jest podane na tacy Edytowane 1 Marca 2011 przez kubanski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.03.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 tak na marginesie mówiąc słyszełame w szkole, o P prodesora iz mają wrócić uprawnienia budowlane dla techników małych działek oraz obiektów... jako kierownictw. Na to raczej nic nie wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) przepraszam ze wydaje sie natretny, najwidocvniej jestem z innej orbity... chciałbym by mi ktoś pomógł poniewąz nie mam sie kogo poradzić. No to się radzisz. Widocznie mało na tym forum techników, więc ci, co radzą patrzą przez pryzmat studiów. I mają rację. Ja akurat z innej branzy, ale "robię" badania okresowe do pracy. I widzę jakie prace łapią ludzie po technikach. Właściwie po wszystkich, niezależnie czy budowlanym czy elektrycznym. Infolinia w jakimś banku, telefonii. Przedstawiciel handlowy. magazynier, czasem się nazywa ładniej - logistyk "mam pod opieką" dużą firmę budowlaną. Praca albo robotnik albo kierownictwo po studiach. Techników tam nawet jako majstrów nie widziałam. Z robtników elita ma jakies uprawnienia na maszyny. I pensje z dużym przeskokiem między "dołami" a kierownictwem. Inż środowiska jako taka ci pracy nie da. Można bhp-owcem zostać, ale trzeba się douczyć i mieć szczęście. Ale tak generalnie to po Łodzi chodzą stada po tym kierunku i pracy szukają. Jeżeli dojrzałeś do zastanawiania się, do teraz dojrzej do inwestycji. Musisz sam się utrzymać? To pracuj a co zarobisz zainwestuj w dobre korki z matmy i fizyki. Rozumiem, że po szkole wieczorowej możesz mieć niedosyt wiedzy w tym kierunku. Nie załamuj się, ślązacy podobno ludzie twardzi. Piszesz, że 23 lata to późno. Hi, hi. Ja w wieku 40 lat wyjechałam do Londynu uczyć się rzeczy, o których nie miałam zielonego pojęcia. W języku, który średnio znałam. Jak ja się nauczyłam, to i ty się nauczysz Edytowane 1 Marca 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 02.03.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 jełśi mogę o cs jeszcze zapytać... Mówicie że na inżynieri środowiska jest "mniej matematyki" ? jeśłi chodzi o studia to ja naprawde Ciemny jestem i chciałem sie kogoś poradzić... bo nie mam kogo. powiedzcie jeśliście łaskaw... --> inżynieria wody, ścieków i gleby gospodarka odpadami ogrzewnictwo, wentylacja i ochrona atmosfery inżynieria środowiska oraz czyste technologie w energetyce i motoryzacji energetyka komunalna higiena i bezpieczeństwo środowiska pracy technika ochrony środowiska techniczne wyposażenie budynków Wodociągi i kanalizacje wymienione zagadnienia mam postrzegać jako kierunki do wyboru taa? a nie nauke przez cały okres spedzenia na uczelni? naprawde chciałbym z kimś porozmawiać na ten temat jednak nie mam z kim... PS. powiedzmy że gdybym uzyskał już ten "dyplom technika" i zdał jako tak maturę... czy jest sens wybierac inne studia niż szkolić sie dalej w kierunku budownictwa? za wszystkie opdp z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.03.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ja jestem technik elektryczna i elektroniczna automatyka przemysłowa a inżynier budownictwa. Wszystko można. Na PK w Krakowie , na Wydziale Inżynierii Środowiska jest też budownictwo http://www.pk.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43 Tu jest właśnie trochę mniej fizyki i matmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 02.03.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Skończyłam Politechnikę Krakowską na Wydziale Inżynierii Lądowej kierunek budownictwo.Lekko nie było. Mniej matematyki nie znaczy że nie ma jej w ogóle. Matematyka, fizyka to są przedmioty wiodące na pierwszym roku. Odsiew po pierwszym semestrze był straszny. Drugi rok - wytrzymałość materiałów ( dużo poległo). Mechanika budowli (też ciężki przedmiot). Większość przedmiotów opiera się na matematyce i fizyce i tego choćbyś chciał nie przeskoczysz.Po pierwsze nie ma łatwych studiów technicznychPo drugie w życiu nie ma łatwo, każda praca wymaga zaangażowania.Po trzecie chcesz dobrze zarabiać musisz się napocić ( nie liczę prezesów szemranych spółek) A po skończeniu tych studiów jesteś nadal zielony jak trawka na wiosnę. Dopiero praktyka na budowie daje ci pojęcie o budownictwie. I po min 2 latach zdajesz egzamin i zdobywasz upragnione uprawnienia. Edytowane 2 Marca 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.03.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ja jestem technik elektryczna i elektroniczna automatyka przemysłowa a inżynier budownictwa. Wszystko można. Na PK w Krakowie , na Wydziale Inżynierii Środowiska jest też budownictwo http://www.pk.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43 Tu jest właśnie trochę mniej fizyki i matmy. Ja pisałem o IŚ, tam jest coś lepiej . Podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 02.03.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Ja pisałem o IŚ, tam jest coś lepiej . Podobno na WIS podobno wlasnie, znajomi tam studiowali - ciekawy kierunek - budownictwo wodne i geotechnika zajecia (matematyka,fizyka,chemia, zelbet, stal) prowadzili ludziska ci sami co na WIL, narzekali jeszcze na laborki z chemii:p WIL ma hydraulike,mech gruntow, miernictwo, fundamentowanie z ludzmi z WIS nie bylo zbyt latwo skoro zaczela studia 100 osob a skonczylo nie cale 40 tyle ze teraz studia dwustopniowe sa tylko i nie beda tak gnietli ogolnie na PK latwo nie jest, szczegolnie trudno tez nie-choc sa wyjatkowi wykladowcy, za to studia na PK sa bardzo czasochlonne - sporo pracy w domu nad projektami - trzeba byc systematycznym Edytowane 2 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 02.03.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Czy jest sens studiować na innym kierunku nie związanym z budownictwem po maturze? nawet jeśli bede mieć technika budownictwa? nigdy nie miałem ochoty sie uczyć... ja jednak mi coś odbiło:) mam wigor do nauki ale jakoś mata jest moją najsłabszą stronąsą jakieś przedmioity na studiach w których mata ne gra roli??iczy jest sens wgl studiowac w innym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.03.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Czy jest sens studiować na innym kierunku nie związanym z budownictwem po maturze? nawet jeśli bede mieć technika budownictwa? nigdy nie miałem ochoty sie uczyć... ja jednak mi coś odbiło:) mam wigor do nauki ale jakoś mata jest moją najsłabszą stroną są jakieś przedmioity na studiach w których mata ne gra roli?? iczy jest sens wgl studiowac w innym kierunku? Przepraszam Panie kolego ale połączenia braków w matematyce + budownictwo równa się mizerny efekt. Na każde 60 min. 30 wykorzystuje matematykę choć nie zawsze na poziomie akademickim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 02.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 dobrze Panie Kolego...Ja sie pytam czy jest sens studiowac w innym kierunku niż w budownictwie. co do dyplomu technika wydaje mi sie że nie powinienem mieć specjhalnych problemów by zdać. "odpukać"z maturą też sie postaram.... a jeśli nie to zostaje mi zostać Przy wykrztałceniu średnim, dyplomie technika i uzyskanymi kursami jeśli zdrowie pozwoli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.03.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Czy jest sens studiować na innym kierunku nie związanym z budownictwem po maturze? nawet jeśli bede mieć technika budownictwa? nigdy nie miałem ochoty sie uczyć... ja jednak mi coś odbiło:) mam wigor do nauki ale jakoś mata jest moją najsłabszą stroną są jakieś przedmioity na studiach w których mata ne gra roli?? iczy jest sens wgl studiowac w innym kierunku? Acha, matematyka nie jest potrzbna np na medycynie Choć ja akurat całe życie uważałam odwrotnie, że to matematyka jest podstawą logicznego myślenia a bez tego lekarz staje się pieczatkarzem Ale tak serio. Papiery składasz na kilka kierunków. Zawsze można spróbować na to wymarzone budownictwo a w odwodzie wpisać jakiś lajtowy, na który nawet przy słabszych stopniach się dostaniesz. Więc na razie ucz się i zobaczysz, jak kij popłynie. I pomyśl o tym korkach. Albo jakimś kursie przy politechnice - bywają takie, przygotowujące do studiów. Na PŁ na dobrym poziomie i popołudniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownictwook 02.03.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Taaa z prawa budowlanego wynika ze kierownik ma dwa prawa i o wiele wiecej obowiazkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanski 02.03.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Tak jak napisała Aglik Niestety albo nauka albo studiów nie skończysz. Matematyka to podstawa i to po prostu trzeba to opanować. Chcesz coś osiągnąć ale się nie narobić. Tak się na ogół nie da. Nie dotyczy to pewnych grup ludzi ale wszędzie są wyjątki... Więc albo zacznij się uczyć albo daj sobie spokój. Zrób sobie ewentualnie jakąś wyższą szkołę niższą czegoś tam... Wysiłek jaki w to włożysz będzie niewiele większy niż suma pieniędzy na czesne a nóż może się kiedyś ten "kwit" przyda. Wiele osób teraz legitymuje się mgr takich uczelni inna sprawa to poziom ich wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 03.03.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Według mnie lepiej być dobrym majstrem niż kiepskim inżynierem. Jeśli masz problemy z nauką to nie ma sensu żebyś pchał sie na siłę na studia. Lepiej żebyś w życiu robił to co lubisz. Zastanów się co naprawdę chcesz w życiu robić. Wejdz na stronę swojego wojewódzkiego urzędu pracy i zobacz barometr zawodów. Tam będziesz miał zawody deficytowe , czyli szybko znajdziesz pracę. Może będzie tam zawód który by ci odpowiadał. Zawsze możesz się dokształcić na to nigdy nie jest za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 pamietaj jeszcze ze jako inzynier-kierownik budowy, zwlaszcza duzej bierzesz na siebie duza odpowiedzialnosc za terminy, jakosc itp ale rowniez odpowiedzialnosc karna za ewentualne bledy i mozesz miec wiecej nieprzyjemnosci niz korzysci jesli nie czujesz tematu to moze powinienes sobie odpuscic - dobry kierownik musi lubic swa prace, to tzw "czlowiek budowy" a matematyka to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.03.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Dlaczego tak piszecie... z wyżyn studiów?Chłopak napisał wcześniej, ze kiedyś się nie uczył ale teraz chce. Pewnie ma olbrzymie zaległości, których nie łatwo nadrobić. Uczy się wieczorowo, pewnie sam się utrzymuje. Nie ma łatwo. Ale może osiągnąć, co chce. Nie trzeba być bogatym dzieckiem dobrych rodziców, żeby skończyć dobre studia. ALE TRZEBA BYĆ TWARDYM. Pytać o kursy, dokształcenie. może na uczelni coś z Unii będzie? Może bezpłatne? Może płatne ale niewiele. Jedno jest pewne - chcesz się uczyć to się ucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 03.03.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 "Więc albo zacznij się uczyć albo daj sobie spokój. Zrób sobie ewentualnie jakąś wyższą szkołę niższą czegoś tam... Wysiłek jaki w to włożysz będzie niewiele większy niż suma pieniędzy na czesne a nóż może się kiedyś ten "kwit" przyda. Wiele osób teraz legitymuje się mgr takich uczelni inna sprawa to poziom ich wiedzy." powiedzcie mi bo nie słyszałem są jakieś wyższe uczelnie o"niższym pozimie" taa? no już trudno, skoro nie wyszło by mi z tą inzynierią został bym przy tym tecchniku bud... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts