Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka cena za okiennice? Jaka ochrona?

Recommended Posts

Mam akurat takie drzwiczki w łazience w szafce a na okiennice myślałam o czymś mocniejszym, grubszym, solidniejszym i o wiekszych tych poprzecznych deseczkach.

Czy to znaczy ze te sa niesolidne? Czy moze powinny wg Ciebie byc jeszcze solidniejsze? Na pierwszy rzut oka byly OK, nawet jesli mialyby zawisnac na zewnatrz.

brzuzens

dobry pomysl.

Wiem, mi tez sie podoba :D

pzdr.

brzuzens

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie są po prostu za delikatne, nic więcej ale to pewnie kwestia gustu. Uważam że powinny być masywniejsze to tak jakby zamiast drzwi wejściowych wstawić sobie takie cienkie jak do szafki na ubrania. W łazience sprawdzają się świetnie ale są tak lekkie, że nie wyobrażam ich sobie na zewnątrz.

Hej

właśnie wczoraj rozmawiałem z producentem okiennic : http://www.okiennice.pl

widziałem je - I klasa. Solidna konstrukcja (nawet nie przypuszczałem, że są robione z takiego grubego drewna i tak solidnie wykończone). Muszą mieć identyczne lub nawet lepsze parametry niż okna drewniane. Przecież stoją niema pod chmurką - słońce, deszcz, śnieg !! I kwestia okuć - przy takim ciężarze to już nie zabawa.

Montowanie do ściany dwuwarstwowej - po ułożeniu ocieplenia, ale przed tynkiem. Montaż na spejalnej ramie (opasce) drewnianej. Oferta wg wymiarów okien wyniosła 790 zł/m2 z montażem. Drogo i dlatego jeszcze się zastanawiam.

pzdr C

Ja też chciałam okiennice - ale ze względu na cene trochę zmieniłam plany.

Na okiennice z okuciami antywłamaniowymi szkoda mi pieniędzy. Myślę, że wystarczą nam takie ozdobne, zrobione przez stolarza. Tak na prawdę to nawet nie muszą się zamykać - przy dużym wietrze (u mnie często) ryzyko urwania, obtłuczenia tynku itp. Za to w pokoju dziennym i jadalni które są od południa planuję zrobić okiennice wewnętrzne które spełniałyby rolę zasłon. Tylko przydałyby się takie "południowe" z regulacją żaluzji. Znalazłam nawet jednego producenta takowych ale cena mnie zwaliła z nóg. :( Chyba przywiozę sobie taką wzorcową okiennicę z wakacji i poszukam kogoś kto mi je zrobi taniej.

My mamy okiennice - już prawie rok.Są odlotowe.............piękne..........bez porównania z roletami. Są drewinane, robił je gość - który robi okiennice i wozi za naszą zachodnią granicę - koszt - za 10 okien - w tym 3 potrójne zapłaciliśmy ok 7 000............z montażem. :D Okiennice ładnie wyglądają, chronią przed zimnem - w ostra mrozy - pomiędzy oknem z zamkniętą okiennicą - a oknem bez okiennicy była różnica 6 stopni, myślę że w lecie - przy upałach też się sprawdzą. Nie żałujemy wydatku - sprawuje się rewelacyjnie. A jak wyglądają....... :D

Tylko przydałyby się takie "południowe" z regulacją żaluzji. Znalazłam nawet jednego producenta takowych ale cena mnie zwaliła z nóg. :( Chyba przywiozę sobie taką wzorcową okiennicę z wakacji i poszukam kogoś kto mi je zrobi taniej.

Ewa, obejrzyj sobie stronę, którą podałem w poście powyżej. Myślę, że stolarz lub nawet średnio zdolny majsterkowicz jest w stanie z wykorzystaniem tych elementów (lub tych pomysłów) zrobić całkiem niezłe okiennice. Ja w każdym razie po wybudowniu domu już wiem przy czym będę spędzał długie zimowe wieczory w garażu :)

pzdr.

brzuzens

1) Okiennice są zamontowane do ściany - do muru - ponieważ mamy okna drewniane i szkoda nam było "dziurawić" - także ściany były przygotowywane jeszcze przed tynkowaniem.....(trzeba było robić wzmocnienia...)

2) Gość jest z okolic Bochni - ale jeździ do Niemiec - więc może wam będzie gdzieś po drodze.....Jak chcecie - prześlijcie mi adresy - poszukam w domu namiarów do niego - bo mam gdzieś w kartonach (po przeprowadzce jeszcze sie nie rozpakowaliśmy...) :wink:

• 2 weeks później...
Gość PRAKTIK

MAM W PROJEKCIE OKNA Z OKIENNICAMI OD STYCZNIA SZUKAM WYKONAWCY .JEST TYLKO JEDEN PRODUCENT CO ROBI JE NA ZAMÓWIENIE CZYLI NA WYMIAR I W WIELU WZORACH.

ALE ZA TO W IDENTYCZNYM KOLORZE CO OKNA

http://www.okiennice.com jak zauważycie jest to producent dla sprzedającego jako okiennice.pl

CENA OKIENNIC NIE JEST TAKA STRASZNA OKOŁO 3O0 ZŁ ZA METR KWADRATOWY -JUTRO ZADZWONIĘ I SIĘ DOWIEM DOKŁADNIE BO MAM WYCENĘ W BIURZE -JEST TO OKIENNICA Z DREWNA GRUBA RAMA .MAM WYCENĘ BEZ OKUĆ BO JEST WIELE OGRANICZEŃ ZE WZGLĘDU NA WYSOKOŚC I SZEROKOŚC OKIEN CZYLI CIĘŻAR OKIENNICY PRZEZ PROJEKTANTÓW NIE UWZGLĘDNIONE PARAMETRY TECHNICZNE ./producent odradza balkony na korbę bo za ciężkie

JEST TO OKIENNICA BEZ OKUĆ ZA OKUCIA JEST ODDZIELNA CENA.

I TU NALEŻY SIĘ ZASTANOWIĆ CZY BĘDZIE NAM CHODZIŁO O EFEKT WIZUALNY CZY O FUNKCJONALNOŚC /.wzoy okiennic w salonie tego producenta doprowadziły moją żonę do szoku jeszcze nie wie co wybrać a najlepiej jej się podobają z silnikami ./ czekam na wygraną /

Jest to producent o nazwie GEBAUER