Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co i jak? Gładź gipsowa na ściany.

Recommended Posts

Witam

W weekend chciałbym się zabrać za wypieszczenie sobie sypialni. W tej chwili mam ściany pomalowane zwykla kolorową farbą.

Chciałbym je wyrównać gładzią i pomalować tylko nie wiem jak do tego się zabrać bo to będzie mój "pierwszy raz"

Ostatnio jak miałem fachowców w domu to polecali mi gotowe gładzie w wiaderkach i teraz moje pytanie jakie gładzie tego typu są najlepsze i czym najlepiej nakładać.

I jak wygląda kolejność wykonywania czynności.

Na czystą ścianę grunt, potem gładź, grunt i farba czy inaczej.

Proszę o porady bardziej wtajemniczonych ;)

Dzięki !

Gładzie w wiaderkach są dla leniwców, którym nie chce się mieszać w wiadrze. Ja tam bardzo chwalę sobie Cekol C-45. Jeżeli jest to Twój pierwszy raz to tobie też polecam , bo to gładź, która wiele błędów Ci wybaczy. Jest elastyczna i łatwo się szlifuje. Niestety będziesz musiał wziąć wiaderko, mieszalnik i samemu ją rozrobić.

Dawaj śmiało i się nie przejmuj pierdołami. Każdy Ci doradzi coś innego i zgłupiejesz tak jak ten co cekolem zapiernicza i twierdzi że gitara wychodzi. Gitara gitarze nie równa i tyle. Leć systemem nidoskim jest ok na górną półkę się nie wysilaj bo jak nie miałeś sprzętu zawodowo w ręku to i kasy szkoda na flugera co kosztuje 90 zł wiadro. Zagruntuj dobrym gruntem - na to nie żałuj kasy bo ci bokiem wyjdzie. Sprawdź ściany i sufit czy farba mocno trzyma i trzymaj się dzielnie kolego a ja pozdrawiam tych co dziś udają profesorów a kiedyś naciągali 20 metrów cały dzień. Zapomniał wół jak cielęciem był.

żeby dobrze zrobić sobie gładzie trzeba troche się przyłożyć do tej pracy

przed położeniem masy należy wyrównać powierzchnię z różnych "nalepków" tynków itp.

należy póżniej zagruntować powierzchnię nośną

masa gotowa ma odpowiednią konsystencję zazwyczaj lecz suchą w worku trzeba wymieszać do porządanej konsystencji ,zbyt rzadka lub zatwarda bedzie sie źle rozciągać po scianie

ja używam do gładzenia scian szpachli do gipsu 350 lub 600 mm

nakładam dwie cienkie warstwy ,(druga po pełnym wyschnięciu drugiej)

gładzenie scian wymaga troche doświadczenia i umiejętnego posługiwania się szpachlą

• 2 weeks później...