parasite 17.02.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam, Czy ktoś miał do czynienia w praktyce z pompą ciepła Daikin SkyAir powietrze-powietrze? Nigdzie nie mogę znaleźć ceny tego ustrojstwa i dokładnych parametrów. Aktualnie zastanawiam się nad ogrzewaniem w nowo budowanym domu. Pow. ok 160m2 w technologi Thermomur 25cm styro na zewnatrz i 5cm styro wewnątrz. Posadzka 30cm styro. Dachu ok. 30-40 wełny. Węgiel odpada itp. bo nie ma gdzie tego składować. Gazu nie ma. Dlatego pierwotnie miała być pompa ciepła glikol-woda. Teoretycznie zapotrzebowanie domu przy takim ociepleniu nie powinno być duże dlatego zastanawiam się czy jest sens ładować tyle kasy w pompę glikolową i ogrzewanie podłogowe. Miejsce na rury i projekt wentylacji mechanicznej już jest i zastanawiam się czy nie dałoby się podłączyć pod to pompy powietrze-powietrze do ogrzewania domu. Wiadomo, że koszty użytkowania będą większe, ale odpada robota podłogówki i dolnego źródła. Rury do wentylacji i tak trzeba ułożyć. Dlatego zainteresowało mnie to rozwiązanie: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-powietrze-powietrze-daikin-skyair/ Czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 17.02.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 mam dokładnie ten system do tego instalatora . Grzać grzeje, nie ma problemu. Trochę szumi, ale to można sobie wyregulować. Mamy cały czas 23 st. w domu. Klimatyazacja latem - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parasite 17.02.2011 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 mam dokładnie ten system do tego instalatora . Grzać grzeje, nie ma problemu. Trochę szumi, ale to można sobie wyregulować. Mamy cały czas 23 st. w domu. Klimatyazacja latem - bezcenne To jest jedyny system grzewczy czy jest coś jeszcze w zapasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 17.02.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Nie, jeszcze jest kominek i podłogówki elektryczne w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parasite 17.02.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 I jeśli wolno wiedzieć, mam jeszcze jedno najważniejsze pytanie. Jakie były koszty pompy i całej instalacji?I jak się system sprawuje w te mrozy. Była konieczność dogrzewania kominkiem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 18.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Koszty to jakieś 35 tys. Daje radę bez problemu - poniżej -12 st. trzeba włączyć grzałkę backupową lub dogrzać kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.02.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A jaki duży dom.Czy przy mniejszym domu wystarczy do -20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 21.02.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 200 m2, ale nie ma sensu dobór na 100% zapotrzebowania - w tym sezonie backup chodził może 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.02.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ja też rozważałem ten system na daikinie, wybrałem w końcu bardzo podobną pompę ale mitsubishi. U mnie ciut przewymiarowana i nawet przy - 20 dawała radę utrzymać temperaturę zadaną. Klima latem jak ktoś już napisał bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbar 09.11.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) mam dokładnie ten system do tego instalatora . Grzać grzeje, nie ma problemu. Trochę szumi, ale to można sobie wyregulować. Mamy cały czas 23 st. w domu. Klimatyazacja latem - bezcenne Mogę spytac jak to się sprawuje po kilku latach? I jak jest realizowana regulacja temperatury w poszczególnych pomieszczeniach? [ZA KOLEJNY LINK DOSTANEISZ BANA] Edytowane 10 Listopada 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 10.11.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Układy nadmuchowe na pompach ciepła powietrze-powietrze realizujemy od ponad 15 lat. Od 2005 roku przeszliśmy z pomp on/off na invertery SkyAir (wówczas nazywały się super inverter) Aktualnie noszą nazwę seasonal smart. Jednostki te, chyba jako jedyne na rynku, posiadają możliwość sterowania pogodowego, tj. pracują na zmiennych temperaturach parowania i skraplania w zależności od temperatury zewnętrznej. Podstawowe sterowanie jest centralne w oparciu o termostat/sterownik ścienny i/lub temperaturę powrotu (wypadkowa z budynku) Jeśli ktoś chce sterować niezależnie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach to może zastosować system sterowania strefowego. Możliwe jest też zdalne sterowanie przez internet całym systemem i poszczególnymi strefami. Współpraca z centralką wentylacyjną (możliwa obsługa jednym sterownikiem) Ogrzewamy w ten sposób domy od kilkudziesięciu do 400m2 A jak podano wyżej - klimatyzacja całego domu jest bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts