lukasz860910 09.02.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 jeżeli na płyte położysz folie to minimum 5-6cma jeżeli zagruntujesz to możesz lać 4-5 cm chyba ze płyta jest popękana, jak nie nie ma obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 09.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 jak masz ogrzewanie podłogowe nie ma problemu podczas wygrzewania posadzki szybciej wyjdzie wilgoć z niej ja tu bym uważał z tym wygrzewaniem.....beton na beton bez folii,styropianu.nie tak szybko tutaj autorus zacznie wygrzewac,z ostrym wyczuciem tu powinno ono chodzic.ciężka sprawa w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 09.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Ile schnie 20-25cm płyta fundamentowa ? sucha nigdy nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 09.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 No to nie wiem dlaczego widze tu teksty, ze 10cm sie nie leje w domku. bo bardzo rzadko się leje tak grubo, lepiej 1-2 cm mniej a siatkę stalową dać tylko wszystko zależy od tego jaki jest styropian i jak jest ułożony jak jest wszędzie ogrzewanie podłogowe to wylewkę szybciej wyschnie a jak nie masz i chcesz się szybko wprowadzić to tak grubo nie możesz lać na domku przeważnie leje się od 5 do 8 cm lepiej zastosować siatkę i kruszywo aby uzyskać mocniejszy beton i zmniejszysz gr. betonu dodatkowo zwiększysz z kruszywem akumulacje dlatego z samego piasku 0-2mm nie można lać, ale to zależy jaki jest piasek nie raz o-2mm będzie gruby a w innej żwirowni miałki po niżej zdjęcia na nich piaski 0-2mm i różnice są w nich dlatego mieszamy piasek z kruszywem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 09.02.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 ja tu bym uważał z tym wygrzewaniem.....beton na beton bez folii,styropianu.nie tak szybko tutaj autorus zacznie wygrzewac,z ostrym wyczuciem tu powinno ono chodzic.ciężka sprawa w tym przypadku zawsze mowie klientowi że należy włączyć ogrzewanie podłogowe na minimalną temp. od razu nie można włączyć na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 sucha nigdy nie bedzie Dlaczego ? Chyba, ze masz na myśli to, ze beton praktycznie zawsze zawiera jakas ilość wilgoci, ale to dotyczy nawet 6cm wylewki. Wiec ile będzie schła do takiego poziomu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 09.02.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Dlaczego ? Chyba, ze masz na myśli to, ze beton praktycznie zawsze zawiera jakas ilość wilgoci, ale to dotyczy nawet 6cm wylewki. Wiec ile będzie schła do takiego poziomu ? nie wiem co to znaczy dla Ciebie sucha?powiedzmy,żegdyby to był strop o tej grubości a nie beton na gruncie to w miarę suchy 2-3lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) nie wiem co to znaczy dla Ciebie sucha?powiedzmy,żegdyby to był strop o tej grubości a nie beton na gruncie to w miarę suchy 2-3lata A kto pisze o betonie na gruncie ? Chodzi o płytę fundamentowa izolowaną. Co do 3 lat to spora przesada... Oznaczałoby to, że ci, co zrobili wylewke bezposrednio na płycie, albo zatopili na niej kable w warstwie kleju, przez dwa lata nie mogą podlogi polożyć ? Edytowane 9 Lutego 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 10.02.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 to kto sie pokusi o odpowiedz na pytanie z tematu ? ktora wylewka lepsza ? mi instalator poleca anhydryt, jesli go wybiore to wyjdzie mi 5cm, jakbym mikoskret wybral to weszloby mi 7 cm (odjalbym 2 cm z ocieplenia podlogi). orientujecie sie jaka jest roznica w cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.02.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 lepsza zależy od tego co się chce osiągnąć. Nie ma "lepszości" bezwzględnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 10.02.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) to kto sie pokusi o odpowiedz na pytanie z tematu ? ktora wylewka lepsza ? mi instalator poleca anhydryt, jesli go wybiore to wyjdzie mi 5cm, jakbym mikoskret wybral to weszloby mi 7 cm (odjalbym 2 cm z ocieplenia podlogi). orientujecie sie jaka jest roznica w cenie ? jezeli bedziesz mial wczesniej dobrze zniwelowane pod te 5cm i polozysz takie styropiany jakie ja Ci obliczę ,zwrocisz uwage zeby ten styropian dobrze rozlozysz,posprzatasz nierownosci po tynkach i dodasz do tego kruszywo 2-8mm to ja Ci gwarantuję,ze wyleje Ci te 5-5,5cm betonu 3xtwardszego i mocniejszego niz z piasku 0-2mm tylko.beton taki bedzie mial minimalny skursz bo kruszywo mu na to nie pozwoli a poza tym bedziesz mial bardziej zageszczony podklad ktory lepiej bedzie sie nagrzewal i wolniej tracil to cieplo,poza tym jesli bedziesz go odpowiednio pielegnowal i przywieziesz mi duzo wczesniej piasek na budowe ktory max wyschnie,odparuje w zyciu taka szlichta nie peknie nawet przy 4cm:p jezeli nie zniweluą Ci powierzchni pod anhydryt to Tobie tylko sie wydaje ze bedzie 7 cm anhydrytu,kazda powierzchnia śr.100m2 ma roznice miedzy 2 a 5cm ,poza tym anhydryty sa bardziej nierowne od betonow sa gorzej zageszczone niz beton szczegolnie w rogach i pod scianami.my szlichty wcieramy-dogniatamy łatami a tam Janek wibruje z grubsza "wode" Edytowane 10 Lutego 2014 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 10.02.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 lepsza zależy od tego co się chce osiągnąć. Nie ma "lepszości" bezwzględnej. lepsza pod wzgledem uzytecznosci pod pompe ciepla i ogrzewanie podlogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 10.02.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) A kto pisze o betonie na gruncie ? Chodzi o płytę fundamentowa izolowaną. Co do 3 lat to spora przesada... Oznaczałoby to, że ci, co zrobili wylewke bezposrednio na płycie, albo zatopili na niej kable w warstwie kleju, przez dwa lata nie mogą podlogi polożyć ? zalezy jak ja zaizolujesz.drewnianych podłog nie polozysz-klejonych gdzie musisz miec do 2% wilgoci .przy 25cm w ciagu 2lat wg pomiarow nie ma opcji.blizej to Ci wyjasni jarekkur lub Parkiet z foru ktorzy robia proby.Pan Jaroslaw jarekkur kiedys opisal strop 10cm ktory w rok jest jeszcze wilgotny no ale to juz do nich .ja nie mam odpowiednich narzedzi.pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2014 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 10.02.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 lepsza pod wzgledem uzytecznosci pod pompe ciepla i ogrzewanie podlogowe ogrzewanie podlogowe stanowi 40-50% metrow ktore wylewam w ciagu roku.pompa to zadkosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 10.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 ja wylewam 60-70% posadzek w ciągu roku na ogrzewanie podłogowe, robiłem domy w których była pompa ciepła i największy dom miał prawie 2000 m2 i właściciel był zadowolony, robiłem wiele dużych domów (inwestycji) i mniejszych i nikt nie narzeka trzeba tylko dobrze wykonać posadzkę. Ja osobiście w tamtym roku wylałem około 40000 m2 posadzki mixokretem, Firma PosGlanc wykonała ponad 130000m2 posadzki rocznie i z roku na rok mamy coraz więcej klientów więc ja nie odczuwam żeby moi klienci narzekali na posadzki mixokretem polecają nas dalej i jeżeli są zadowoleni z moich usług to napewno są zadowoleni z posadzki maszynowej mixokretem na ogrzewaniu podłogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 zalezy jak ja zaizolujesz.drewnianych podłog nie polozysz-klejonych gdzie musisz miec do 2% wilgoci . Tak, jak sie izoluje takie płyty. 10-20 cm styroduru na gruncie, folia, na tym płyta. Zatarta na gładko, albo z wylewką wyrownawczą na warstwie poślizgowej. Nie slyszałem, źeby ktoś musial rezygnować z jakiegoś rodzaju podłog w takim przypadku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 10.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 to kto sie pokusi o odpowiedz na pytanie z tematu ? ktora wylewka lepsza ? mi instalator poleca anhydryt, jesli go wybiore to wyjdzie mi 5cm, jakbym mikoskret wybral to weszloby mi 7 cm (odjalbym 2 cm z ocieplenia podlogi). orientujecie sie jaka jest roznica w cenie ? odp. wyżej co do posadzki co do styropianu powiem tak ile chcesz dać? 15? co jak dasz 17 będzie lepiej? nie długo całe paczki będziemy układać 60cm kolego masz ocieplone ściany, fundament to skąd ma zimno ciągnąć od ziemi? przecież ocieplasz fundament, jak dasz 10-15 cm styropianu wystarcz lepiej więcej w ściany i dach daj ocieplenia zwłaszcza dachem masz najwięcej strat ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 10.02.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Tak, jak sie izoluje takie płyty. 10-20 cm styroduru na gruncie, folia, na tym płyta. Zatarta na gładko, albo z wylewką wyrownawczą na warstwie poślizgowej. Nie slyszałem, źeby ktoś musial rezygnować z jakiegoś rodzaju podłog w takim przypadku.... domy powstają coraz szybciej i coraz więcej osób wybiera płyte zamiast fundamentu, można szybciej budować bez obaw osadzania budynku, dom jest stabilniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 lepsza pod wzgledem uzytecznosci pod pompe ciepla i ogrzewanie podlogowe Tu masz nomogram grubosci posadzki do grzania akumulacyjnego (jesli takowe planujesz): http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg Na pewno nie anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 O tak, jeśli akumulacja to na pewno NIE anhydryt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts