Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

Właśnie przeczytałem dlaczego plusfoto nie ma styropianu pod rurkami i...to co przedstawiciel znanej firmy powiedział na jego pomysł położenia rurek na siatce stalowej. Ktoś w innym wątku mi pisał, że się "mądruję i pouczam" pisząc, że wszędzie tam gdzie zalewałem rurki podłogówki robione przez instalatorów, były SIATKI KOMPOZYTOWE, bo chodząc po metalowych czy je kładąc, można ostrymi krawędziami rurki uszkodzić.

Oczywiście jest to w przypadku pomieszczeń jak garaż czy parking, bo w domach takie siatki są raczej zbędne.

plusfoto..poniekąd masz...płytę grzewczą, robioną "na raty" ;)

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak widać nie zawsze. On dostał licznik (swoją drogą też mało trafiona nazwa) prądu zamiast energii.

Zawsze, zaden odbiorca energii elektrycznej nie ma zamontowanego licznika prądu (nawet nie wiem co to jest, a jestem metrologiem). To ze ktos uzywa nazwy potocznej czy tez zwyczajowej nie oznacza ze wie o czym mówi.

Edytowane przez asolt

..Ktoś w innym wątku mi pisał, że się "mądruję i pouczam" pisząc, że wszędzie tam gdzie zalewałem rurki podłogówki robione przez instalatorów, były SIATKI KOMPOZYTOWE, bo chodząc po metalowych czy je kładąc, można ostrymi krawędziami rurki uszkodzić.

...

Nie znam takiego przypadku, wykonujemy duzo podłgówek ktore pozniej uruchamiamy, jeszcze wiecej wykonujemy projektów podłogówek, nigdy nie spotkałem sie z przypadkiem uszkodzenia rury przez siatkę zbrojeniową, nigdy zaden klient ktory sam wykonywał instalacje ogrzewania podłogowego nie zgłaszał mi ze uszkodzono mu rury siatką zbrojeniową. Smiem twierdzic ze problem nie istnieje bo na kilka tysięcy przypadków nie było zadnego uszkodzenia. Nie spotkałem sie równiez na forach z chociaz jednym opisem takiego uszkodzenia. Ten kto napisał Tobie o pouczaniu i medrkowaniu w tym wzgledzie akurat miał rację. Oczywiscie zastosowanie siatek kompozytowych niczemu nie zaszkodzi ale nie są one bezwzglednie konieczne. Mozna potraktowac je jedynie jako rozwiazanie alternatywne i nic wiecej.

Nie znam takiego przypadku, wykonujemy duzo podłgówek ktore pozniej uruchamiamy, jeszcze wiecej wykonujemy projektów podłogówek, nigdy nie spotkałem sie z przypadkiem uszkodzenia rury przez siatkę zbrojeniową, nigdy zaden klient ktory sam wykonywał instalacje ogrzewania podłogowego nie zgłaszał mi ze uszkodzono mu rury siatką zbrojeniową. Smiem twierdzic ze problem nie istnieje bo na kilka tysięcy przypadków nie było zadnego uszkodzenia. Nie spotkałem sie równiez na forach z chociaz jednym opisem takiego uszkodzenia. Ten kto napisał Tobie o pouczaniu i medrkowaniu w tym wzgledzie akurat miał rację. Oczywiscie zastosowanie siatek kompozytowych niczemu nie zaszkodzi ale nie są one bezwzglednie konieczne. Mozna potraktowac je jedynie jako rozwiazanie alternatywne i nic wiecej.

No tak... inni, coś robiący, tak mówią, ja tylko o tym wspominam ale to ja "mędrkuję" OK. Biorę to na klatę :D

Żeby nie było, że to tylko mój wymysł i Lafarge, to jeden klik i kolejna firma "mędrkująca" http://jastrych.net/wiedza-o-jastrychach/ i punkt 3 :)

Andrzej bardziej chodzi o wpływ anhydrytu na stal niż przetarcie. U mnie w każdym razie Wolplan powiedział iż nie dają gwarancji na wylewkę jeśli będzie siatka pod spodem. Dlatego twoje chłopaki musiały się trochę nawiercić.:)

Co innego przetarcie, co innego korozja siatki stalowej, ja zrozumiałem ze chodzi o wydumany problem uszkodzen podczas chodzenia po siatce w trakcie zalewania wylewki i do tego sie odniosłem. Wytrzymałosc mechaniczna rury pex jest tak duza ze trzeba sie naprawdę postarac i naprawdę tego chciec aby tym chodzeniem po siatce uszkodzic rury.

No tak... inni, coś robiący, tak mówią, ja tylko o tym wspominam ale to ja "mędrkuję" OK. Biorę to na klatę :D

Żeby nie było, że to tylko mój wymysł i Lafarge, to jeden klik i kolejna firma "mędrkująca" http://jastrych.net/wiedza-o-jastrychach/ i punkt 3 :)

Odnosnie pkt 3 to jest tam stwierdzenie ze siatki stalowe "mogą" uszkodzic rury. Oczywiscie ze mogą tyle tylko, ze ani ja ani nikt inny nie potwierdził istnienia takiego przypadku. Jest to przypadek czysto hipotetyczny, ale firma uwaza ze lepiej o tym napisac, jak nie napisac. Co oczywiscie nie zmienia statystyk ilosci takich uszkodzen. W dalszym ciągu wynosi ona 0 (słownie zero) procent wszystkich przypadków.

Edytowane przez asolt

Odnosnie pkt 3 to jest tam stwierdzenie ze siatki stalowe "mogą" uszkodzic rury. Oczywiscie ze mogą tyle tylko, ze ani ja ani nikt inny nie potwierdził istnienia takiego przypadku. Jest przypadek czysto hipotetyczny, ale firma uwaza ze lepiej o tym napisac, jak nie napisac. Co oczywiscie nie zmienia statystyk ilosci takich uszkodzen. W dalszym ciągu wynosi ona 0 (słownie zero) procent wszystkich przypadków.

Skoro zaśmiecamy temat, to ciągnijmy.

Bierzesz pod uwagę tylko swoje ZERO. Skąd wiesz, czy te firmy, które czasami mi zlecają, czy ta z internetu czy jakakolwiek inna, nie zaliczyła "wypadku" i teraz woli robić tak a nie inaczej? Nie uważasz, że Twoje złożenia, ktoś inny może brać również za "czysto hipotetyczne" ?

No chyba że Twoja firma robi wszystkie podłogówki w Polsce..wtedy tak, masz całkowitą rację :)

PS - ostatnio na innym forum, ktoś dał w temacie dachówek swoisty test (http://dachcentrum.pl/pierwszy-test-dachowek-ceramicznych/ )robiony przez hurtownię. Jeden polegał na badaniu wytrzymałości - upuszczaniu ich na beton z wysokości 24cm. WSZYSTKIE się rozpadły. Teraz robię w miejscy, gdzie jest sterta starych, poniemieckich dachówek sprzed niemal 100 lat. Robiłem im ten test z ciekawości test i...nie chcą się rozpaść :D

Czy z tego wynika, że inwestor robi błąd, kładąc nową dachówkę?

Edytowane przez Pytajnick

Gość Arturo72
Właśnie przeczytałem dlaczego plusfoto nie ma styropianu pod rurkami i...to co przedstawiciel znanej firmy powiedział na jego pomysł położenia rurek na siatce stalowej. Ktoś w innym wątku mi pisał, że się "mądruję i pouczam" pisząc, że wszędzie tam gdzie zalewałem rurki podłogówki robione przez instalatorów, były SIATKI KOMPOZYTOWE, bo chodząc po metalowych czy je kładąc, można ostrymi krawędziami rurki uszkodzić.

Oczywiście jest to w przypadku pomieszczeń jak garaż czy parking, bo w domach takie siatki są raczej zbędne.

plusfoto..poniekąd masz...płytę grzewczą, robioną "na raty" ;)

Również mam rurki bezpośrednio na płycie,bez izolacji ;)

Skoro zaśmiecamy temat, to ciągnijmy.

Bierzesz pod uwagę tylko swoje ZERO. Skąd wiesz, czy te firmy, które czasami mi zlecają, czy ta z internetu czy jakakolwiek inna, nie zaliczyła "wypadku" i teraz woli robić tak a nie inaczej? Nie uważasz, że Twoje złożenia, ktoś inny może brać również za "czysto hipotetyczne" ?

No chyba że Twoja firma robi wszystkie podłogówki w Polsce..wtedy tak, masz całkowitą rację :)

Nie, nie wykonujemy wszystkich podłogowek w Polsce, ale skoro masz informacje o takich uszkodzeniach to podaj je tu, moze masz informacje co do ilosci takich uszkodzen, wszelkie informacje wskazane, ale potwierdzone. Ja informacji zadnych o uszkodzeniach nie posiadam, a przegladam wiele for budowlanych, nigdzie nie spotkałem sie z zapytaniami na ten temat. Problem ten podniesiony został pierwszy raz przez Ciebie, nie chciałbym nic sugerowac, ale kojarzy mi sie z akcją promocyjną odnosnie siatek kompozytowych, które jak mniemam są drozsze od siatek stalowych i trzeba by nieco wypromowac popyt na nie.

Co do wypadku firmy wylewkarskiej to sądze ze taki przypadek byłby opisany przez inwestora jako przestroga przed stosowaniem siatek stalowych a jednoczesnie jako zacheta do stosowania siatek kompozytowych. Szkoda ze nie mozna spotkac takich opisów czy tez reklamacji inwestorów. Czy moje załozenia mozna brac za czysto hipotetyczne? uwazam ze nie, z racji mojego zawodu rozmawiam rocznie z kilkoma tysiącami inwestorów, równiez na tematy wylewek, ci inwestorzy maja swoich znajomych którzy tez są inwestorami. daje to liczbe kliku kilkunastu tysiecy inwestorów na temat których mam jakiekolwiek informacje. Przez wiele lat nie spotkałem sie z przypadkiem takiego uszkodzenia, jednoczesnie zdaje sobie sprawe ze to tylko niewielki procen wszystkich budów w Polsce. Nie sądze jednak ze ta próbka chociaz niewielka nie jest reprezentatywna.

Edytowane przez asolt

Również mam rurki bezpośrednio na płycie,bez izolacji ;)

Czyli można przyjąć, że mając płytę czy wylewkę betonową plus rurki zalane anhydrytem będzie coś w rodzaju hybrydy - akumulujący beton i szybciej oddający ciepło anhydryt? Ciekawe jak to działa w porównaniu z samym betonem.

Ja chcę mieć anhydryt, bo miałem okazję się przekonać w różnicy czasowej i jak się mojej kobiecie zachce mieć cieplej to wolę by było to po godzinie niż czterech :) Godzinkę marudzenia wytrzymam, nie więcej ;)

Tylko niech mi nikt nie pisze o grzejnikach, bo ich nie chcę.

Edytowane przez Pytajnick

Nie, nie wykonujemy wszystkich podłogowek w Polsce, ale skoro masz informacje o takich uszkodzeniach to podaj je tu, moze masz informacje co do ilosci takich uszkodzen, wszelkie informacje wskazane, ale potwierdzone. Ja informacji zadnych o uszkodzeniach nie posiadam, a przegladam wiele for budowlanych, nigdzie nie spotkałem sie z zapytaniami na ten temat. Problem ten podniesiony został pierwszy raz przez Ciebie, nie chciałbym nic sugerowac, ale kojarzy mi sie z akcją promocyjną odnosnie siatek kompozytowych, które jak mniemam są drozsze od siatek stalowych i trzeba by nieco wypromowac popyt na nie.

Co do wypadku firmy wylewkarskiej to sądze ze taki przypadek byłby opisany przez inwestora jako przestroga przed stosowaniem siatek stalowych a jednoczesnie jako zacheta do stosowania siatek kompozytowych. Szkoda ze nie mozna spotkac takich opisów czy tez reklamacji inwestorów. Czy moje załozenia mozna brac za czysto hipotetyczne? uwazam ze nie, z racji mojego zawodu rozmawiam rocznie z kilkoma tysiącami inwestorów, równiez na tematy wylewek, ci inwestorzy maja swoich znajomych którzy tez są inwestorami. daje to liczbe kliku kilkunastu tysiecy inwestorów na temat których mam jakiekolwiek informacje. Przez wiele lat nie spotkałem sie z przypadkiem takiego uszkodzenia, jednoczesnie zdaje sobie sprawe ze to tylko niewielki procen wszystkich budów w Polsce. Nie sądze jednak ze ta próbka chociaz niewielka nie jest reprezentatywna.

Nie, nie słyszałem o takich uszkodzeniach, tylko że ja nie robię podłogówek. Ale.. nawet gdyby komuś (instalatorowi) się to zdarzyło, to wątpię, by przy negatywnej próbie szczelności i wykryciu takiego faktu, informował on o tym inwestora albo się tym chwalił w necie :) Raczej szybko zmieni rurkę... i na tym się skończy.

Nie, nie słyszałem o takich uszkodzeniach, tylko że ja nie robię podłogówek. Ale.. nawet gdyby komuś (instalatorowi) się to zdarzyło, to wątpię, by przy negatywnej próbie szczelności i wykryciu takiego faktu, informował on o tym inwestora albo się tym chwalił w necie :) Raczej szybko zmieni rurkę... i na tym się skończy.

Instalator nie wykonuje wylewek, to domena wylewkarzy. Szybko zmieni uszkodzoną rurkę?, fajnie to sie pisze, a w jaki sposób ma wylewkarz zauwazyc to uszkodzenie które moze byc naprawdę niewielkie, jak ma od reki wymienic rurkę skoro sie na tym nie zna? Radze pooglądac na zywo układanie rur jak i wylewanie wylewek. Jak ja lubie dorady teoretyków.

Cóż, widocznie każdy ma inną teorię i sposób, tyle że nie każdy przyjmuje to do wiadomości.

Tam gdzie ja byłem i widziałem, to przed wylewkami były robione testy szczelności przez instalatorów i po ich zakończeniu wylewka. Zakładam, że gdyby test był negatywny, to pętla by była wymieniana. Później, po zmontowaniu wszystkich elementów instalacji itd, przed podłączeniem pieca, kolejny test. Czy to źle, czy dobrze, nie wiem. Być może jest to niezgodne z procedurą, ale to nie moja działka.

PS "dorada" to ryba, więc raczej miałeś na myśli poradę? Że niby ja komuś doradzam?

Problem ten podniesiony został pierwszy raz przez Ciebie, nie chciałbym nic sugerowac, ale kojarzy mi sie z akcją promocyjną odnosnie siatek kompozytowych, które jak mniemam są drozsze od siatek stalowych i trzeba by nieco wypromowac popyt na nie.

No to narobiłeś - za chwilę pojawi się opis takiej koszmarnej awarii z lamentem inwestora*.

*Awaria sponsorowana przez producenta siatek kompozytowych, pamiętaj tylko stosowanie siatek kompozytowych pozwoli uniknąć podobnych sytuacji na Twojej budowie!

Gość Arturo72
Czyli można przyjąć, że mając płytę czy wylewkę betonową plus rurki zalane anhydrytem będzie coś w rodzaju hybrydy - akumulujący beton i szybciej oddający ciepło anhydryt? Ciekawe jak to działa w porównaniu z samym betonem.

Ja chcę mieć anhydryt, bo miałem okazję się przekonać w różnicy czasowej i jak się mojej kobiecie zachce mieć cieplej to wolę by było to po godzinie niż czterech :) Godzinkę marudzenia wytrzymam, nie więcej ;)

Tylko niech mi nikt nie pisze o grzejnikach, bo ich nie chcę.

Wylewka betonowa :)

Wylewka betonowa :)

Taa...specjalnie mi to robisz? :) Zanim to się nagrzeje, to mi uszy zwiędną ;)

Poważnie, szukam kompromisu...i się zastanawiam ,czy ewentualna PC kiedy kobiecie się zachce mieć z 2st więcej, nie puści mnie z" torbami:"przy anhydrycie grzejąc całodobowo, bez akumulacji.

Co prawda, monoblok o którym myslałem jest nieco "w odwrocie" w mych planach na rzecz gazu, ale jeszcze go nie odrzucam.

Cóż, widocznie każdy ma inną teorię i sposób, tyle że nie każdy przyjmuje to do wiadomości.

Tam gdzie ja byłem i widziałem, to przed wylewkami były robione testy szczelności przez instalatorów i po ich zakończeniu wylewka. Zakładam, że gdyby test był negatywny, to pętla by była wymieniana. Później, po zmontowaniu wszystkich elementów instalacji itd, przed podłączeniem pieca, kolejny test. Czy to źle, czy dobrze, nie wiem. Być może jest to niezgodne z procedurą, ale to nie moja działka.

PS "dorada" to ryba, więc raczej miałeś na myśli poradę? Że niby ja komuś doradzam?

Po zakonczeniu prac instalacyjnych wykonuje sie próbę szczelnosci, pozostawia sie powietrze lub wodę (w zaleznosci od pory roku) w rurach pod cisnieniem i powinno sie sprawdzic jego poziom po zakonczeniu wykonania wylewek. Czy ekipy wylewkarskie to sprawdzają nie wiem, ale wiem ze nie spotkałem sie tymi uszkodzeniami.

Co do porad to uwazam ze doradzasz jednoczesnie wprowadzając w bład bo sugerowanie ze siatki stalowe moga uszkadzac rury podczas gdy jest to tylko mozliwosc hipotetyczna nosi znamiona reklamy negatywnej czyli siatki stalowe są złe a kompozytowe są dobre, kupujcie i stosujcie tylko kompozytowe.

No to narobiłeś - za chwilę pojawi się opis takiej koszmarnej awarii z lamentem inwestora*.

*Awaria sponsorowana przez producenta siatek kompozytowych, pamiętaj tylko stosowanie siatek kompozytowych pozwoli uniknąć podobnych sytuacji na Twojej budowie!

Lepsze jest wrogiem dobrego, kreowanie sztucznego popytu to dobry sposób na biznes