Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Chodziło mi o to że większość pójdzie w wylewkę niż w płytę przynajmniej tak mi się wydaje.

Co miałem ci odpowiedzieć, napisałem ;)

Niech cię Bóg broni przed styropianem pod posadzką, roletami w oknach, oknami dachowymi, izolowanym stropem w 1 piętrowym budynku (via pasywność madamme mwie) , ścianami szczytowymi, kominami, kominkami, cyrkulacjąCWU, oknami typu HS, rekuperatorami za więcej niż 4-5k, gruntowymi PC, GWC, brukiem kładzionym na suchym betonie, tarasem z drewna syberyjskiego i innego egzotic (szczególnie kiedy legary są sosnowe i bez izolacji:) ), nadmiernymi głupcami z tysiącami postów na FM itd.

A wszystko ci się uda :)

Pozdrawiam

Chodziło mi o to że większość pójdzie w wylewkę niż w płytę przynajmniej tak mi się wydaje.

Zależy jak długo ładujesz podłogę, jakim materiałem jest wykończona - będzie różnica przy wykończeniu posadzki drewnem, będzie przy gresie.

Co do wyboru sposobu wykonania płyty - wszystko zależy, co na niej postawisz. Jeśli sciany w technologii szkieletowej, czy z BK, to warto wykonać płytę w jedną warstwą izolacji, jeśli materiał na ściany to silikat, to tego jeszcze żelbetowy strop, to śmiało możesz zrobić warstwową PF.

Weź pod uwagę prowadzenie instalacji - łatwiejsze w płycie ze styropianem pod wylewką i możliwość dokonania zmian w aranżacji np łazienki - przy PF z warstwą izolacji pod wylewką, jeśli decydujesz się przesunąć umiejscowienie muszli klozetowej, odpływu liniowego, umywalki, to mając te 10-15cm styropianu od wylewką masz miejsce na poprowadzenie rur.

Oczywiście - byś może jesteś już pewien, jak będzie wyglądała Wasza łazienka, może dysponujesz już projektem i ewentualne zmiany nie interesują, więc ta zaleta może nie być istotna.

Przelicz też, który wariant będzie tańszy - grafitowy EPS80 kosztuje nieco ponad połowę tego co XPS300

Najlepiej w wątkach o ogrzewaniu prądem, lub pompą sprawdź, jak ludzie z jednym i drugim rodzajem PF wykorzystują tanią taryfę.

Gość TwojPan

Angelo, mam pełną skrzynkę, widziałem że pisałeś.

Posłuchaj, to nie są żadne czary, tylko prosta sprawa.

Robisz płytę fundamentową wg.projektu. Wcześniej decydujesz o grubości izolacji. Jeśli cię stać na umieszczenie pod płytą co najmniej 20cm XPS-a (lub odpowiedniej warstwy szkła piankowego), to tak zrób. Unikniesz konieczności stosowania jakiegoś marnego styropianu pod posadzką. Płyta ma zwykle 20-25cm betonu. Do tego grubość posadzki ok 10cm i masz piękny magazyn ciepła dla OP.

Na PF mocujesz listwy PCV, lub jeśli nie chcesz dziurawić płyty, układasz matę i mocujesz rurki OP. Rozkładasz zwykłą (oczywiście pod matę czy listwy), grubą folie budowlaną (nie słuchając pierdół o odbijaniu ciepła przez folię alu zalaną w podłodze, sic! ) i zalewasz posadzką.

Oczywiście, rozkład toalet i innych sanitariatów wymagających odpływu masz już jako mądry inwestor zaplanowane, przemyślane i nie projektujesz położenia łazienki po wybudowaniu domu :) Jeśli nie, to czy będzie styro w posadzce czy nie, odpływu muszli klozetowej raczej nie przesuniesz bez kucia ;)

Posadzka to nie miejsce na układanie na ostatnią chwilę instalacji wodno-kanalizacyjnej.

Nawet jeśli zdecydujesz, że będzie styropian, nie proponuję umieszczania w nim żadnej instalacji wod-kan.

I tyle.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
^^

Czy folia aluminizowana odbija promieniowanie podczerwone?

A gdzie proponujesz umieszczenie wod kanu ?

proste pytania

1. Na tym forum, na którym "pracujesz", bo chyba nikt nie da wiary, że jesteś tutaj od świtu do nocy za free, jest wątek poświęcony sławetnej foli alu. Biorąc pod uwagę fakt, że jesteś doskonale zorientowany, a biorąc pod uwagę ton jakim władasz na innych wątkach, powinieneś wiedzieć (bo wiesz wszystko) , że odbija. Ale powinieneś też wiedzieć, jakie warunki powinny być spełnione (szczególnie ww zamkniętej przegrodzie), aby jak napisałeś, odbijała :) Do dzieła. Uczymy się wszak całe życie.

2. W mojej posadzce, umieszczonej na PF, nie ma żadnej instalacji wod-kan.

A ja też mam proste pytanie, jeśli można. Co oznaczają te dwie literki v obrócone ku dołowi, na początku każdego twego posta?

Taka ignorancja, dla każdego kto czyta twoje wypociny, bez ładu i składu?

Edytowane przez TwojPan
add

jacenty w 100% tutaj zgadzam się z TwojPan. Folia aluminiowa spełnia tutaj dokładnie tą samą funkcję co zwykła. Jedyną jej zaletą są narysowane kreski na niej co ułatwia rozkładanie rurek, reszta to takie półprawdy,marketing i lekki pic aby lepiej sprzedać. Natomiast kanalizacja cała idzie pod płytą a na wodę przy wylewaniu płyty można zrobić rowki zatapiając w miejscach jej przebiegu rurki fi50. Oczywiście pod warunkiem że się myśli o tym przy planowaniu a nie dopiero przy jej ciągnięciu.

^^

Tak zaprojektowałem i wybudowalem 3 płyty fundamentowe pod domki jednorodzinne, tylko 3 ponieważ ogólnie zajmuje sie troche wiekszym kalibrem i to jest taka odskocznia przy okazji budowy swojego domu.

1. Na tym forum, na którym "pracujesz", bo chyba nikt nie da wiary, że jesteś tutaj od świtu do nocy za free, jest wątek poświęcony sławetnej foli alu. Biorąc pod uwagę fakt, że jesteś doskonale zorientowany, a biorąc pod uwagę ton jakim władasz na innych wątkach, powinieneś wiedzieć (bo wiesz wszystko) , że odbija. Ale powinieneś też wiedzieć, jakie warunki powinny być spełnione (szczególnie ww zamkniętej przegrodzie), aby jak napisałeś, odbijała :) Do dzieła. Uczymy się wszak całe życie.

2. W mojej posadzce, umieszczonej na PF, nie ma żadnej instalacji wod-kan.

A ja też mam proste pytanie, jeśli można. Co oznaczają te dwie literki v obrócone ku dołowi, na początku każdego twego posta?

Taka ignorancja, dla każdego kto czyta twoje wypociny, bez ładu i składu?

Chyba Cie poniosło z określeniem "pracuje" ale wybaczę Ci...

Wątku szczerze mówiąc nie czytałem, widzieć wszystkiego napewno nie wiem.

Ale jeżeli odbija to stwierdzenie Twoje, że to totalna ściema jest przesadzone.

Co do tych znaczków to jest jakny odniesienie do wypowiedzi powyżej, od x lat stosowane na forach, moze nie znasz .....

jacenty w 100% tutaj zgadzam się z TwojPan. Folia aluminiowa spełnia tutaj dokładnie tą samą funkcję co zwykła. Jedyną jej zaletą są narysowane kreski na niej co ułatwia rozkładanie rurek, reszta to takie półprawdy,marketing i lekki pic aby lepiej sprzedać. Natomiast kanalizacja cała idzie pod płytą a na wodę przy wylewaniu płyty można zrobić rowki zatapiając w miejscach jej przebiegu rurki fi50. Oczywiście pod warunkiem że się myśli o tym przy planowaniu a nie dopiero przy jej ciągnięciu.

No ale przecież piszesz, że z tą folią to półprawda i lekki pic, czyli jednak coś w tym jest.

Ale abstrahując zgadzam się, że jest tu duży udział marketingu, ale nie zgadzam się, że jest to totalny pic.

Ale napewno przydają się jako znaczniki tutaj każdy co układał to wie , dodatkowo jest wytrzymalsza od zwyklej HDPE cieżko ją ładnie i równo przeciąc nozykiem, latiwej nożyczkami ...

Edytowane przez jacentyy

Gość TwojPan
Folia aluminiowa spełnia tutaj dokładnie tą samą funkcję co zwykła. Jedyną jej zaletą są narysowane kreski na niej co ułatwia rozkładanie rurek, reszta to takie półprawdy,marketing i lekki pic aby lepiej sprzedać.

No nie wiem :)

Narażasz się mocno wielu forumowiczom. Nie wiem jak teraz,ale jeszcze stosunkowo niedawno, nawet sam asolt twierdził, że ta folia ma "cudowne" właściwości i 'odbija".

Gość TwojPan

Tak zaprojektowałem i wybudowalem 3 płyty fundamentowe

Rozumiem, że masz wykształcenie inżynierskie budowlane i uprawnienia projektowe.

Wybacz.

Ale nie rozumiem zatem zatem tych bzdurnych pytań typu:

Gdzie umieścić wod-kan, jeśli nie w posadzce itd. N

No i z tą folią alu....pogrążyłeś się znacznie....:)

Gość TwojPan

No ale przecież piszesz, że z tą folią to półprawda i lekki pic, czyli jednak coś w tym jest.

.

Aby "odbijała", jak napisałeś musiałaby istnieć szczelina powietrzna pomiędzy nią (folią) a wylewką.

Przy takiej konstrukcji jaką opisujesz, o żadnym "odbijaniu" mowy być nie może.

Spełnia jedynie takie samo zadanie jak folia budowlana. Pozwala łatwiej rozprowadzić wylewkę (poślizg), zapobiega gwałtownemu odsączeniu wody, oddziela warstwę wylewki. Może o czymś zapomniałem, ale to jej główne zadanie. Ale na 100% nie jest żadnym izolatorem od wilgoci. Biorąc pod uwagę setki dziur od klipsów OP i łączenia.

Co miałem ci odpowiedzieć, napisałem ;)

Niech cię Bóg broni przed styropianem pod posadzką, roletami w oknach, oknami dachowymi, izolowanym stropem w 1 piętrowym budynku (via pasywność madamme mwie) , ścianami szczytowymi, kominami, kominkami, cyrkulacjąCWU, oknami typu HS, rekuperatorami za więcej niż 4-5k, gruntowymi PC, GWC, brukiem kładzionym na suchym betonie, tarasem z drewna syberyjskiego i innego egzotic (szczególnie kiedy legary są sosnowe i bez izolacji:) ), nadmiernymi głupcami z tysiącami postów na FM itd.

A wszystko ci się uda :)

Pozdrawiam

Czy mozesz wyjaśnić pogrubione punkty? Będę wdzięczny.

Zależy jak długo ładujesz podłogę, jakim materiałem jest wykończona - będzie różnica przy wykończeniu posadzki drewnem, będzie przy gresie.

Co do wyboru sposobu wykonania płyty - wszystko zależy, co na niej postawisz. Jeśli sciany w technologii szkieletowej, czy z BK, to warto wykonać płytę w jedną warstwą izolacji, jeśli materiał na ściany to silikat, to tego jeszcze żelbetowy strop, to śmiało możesz zrobić warstwową PF.

Weź pod uwagę prowadzenie instalacji - łatwiejsze w płycie ze styropianem pod wylewką i możliwość dokonania zmian w aranżacji np łazienki - przy PF z warstwą izolacji pod wylewką, jeśli decydujesz się przesunąć umiejscowienie muszli klozetowej, odpływu liniowego, umywalki, to mając te 10-15cm styropianu od wylewką masz miejsce na poprowadzenie rur.

Oczywiście - byś może jesteś już pewien, jak będzie wyglądała Wasza łazienka, może dysponujesz już projektem i ewentualne zmiany nie interesują, więc ta zaleta może nie być istotna.

Przelicz też, który wariant będzie tańszy - grafitowy EPS80 kosztuje nieco ponad połowę tego co XPS300

Najlepiej w wątkach o ogrzewaniu prądem, lub pompą sprawdź, jak ludzie z jednym i drugim rodzajem PF wykorzystują tanią taryfę.

Ściany mają być z silikatow i strop żelbetowy właśnie. Rozkładem nie przejmuje się zbytnio bo raczej wszystko dopięte jest na ostatni guzik. Co do wylewki też jestem pewny że będzie to min 10 cm nie zważając którą wersję wybiorę. Najwięcej snu z powiek to jednak plyta ze styro czy bez a takze to czy na piętrze zrobić też bez styro czy tam już można wariant ze styro zastosować.

Angelo, mam pełną skrzynkę, widziałem że pisałeś.

Posłuchaj, to nie są żadne czary, tylko prosta sprawa.

Robisz płytę fundamentową wg.projektu. Wcześniej decydujesz o grubości izolacji. Jeśli cię stać na umieszczenie pod płytą co najmniej 20cm XPS-a (lub odpowiedniej warstwy szkła piankowego), to tak zrób. Unikniesz konieczności stosowania jakiegoś marnego styropianu pod posadzką. Płyta ma zwykle 20-25cm betonu. Do tego grubość posadzki ok 10cm i masz piękny magazyn ciepła dla OP.

Na PF mocujesz listwy PCV, lub jeśli nie chcesz dziurawić płyty, układasz matę i mocujesz rurki OP. Rozkładasz zwykłą (oczywiście pod matę czy listwy), grubą folie budowlaną (nie słuchając pierdół o odbijaniu ciepła przez folię alu zalaną w podłodze, sic! ) i zalewasz posadzką.

Oczywiście, rozkład toalet i innych sanitariatów wymagających odpływu masz już jako mądry inwestor zaplanowane, przemyślane i nie projektujesz położenia łazienki po wybudowaniu domu :) Jeśli nie, to czy będzie styro w posadzce czy nie, odpływu muszli klozetowej raczej nie przesuniesz bez kucia ;)

Posadzka to nie miejsce na układanie na ostatnią chwilę instalacji wodno-kanalizacyjnej.

Nawet jeśli zdecydujesz, że będzie styropian, nie proponuję umieszczania w nim żadnej instalacji wod-kan.

I tyle.

Kolejne konkretne wiadomości które biorę pod uwagę. Z tego co czytam i się dowiaduję Ty i plusfoto macie widzę te same wizje wykonania płyty a do tego widziałem jego podział na I i II taryfę to jak najbardziej jestem na tak. Jeżeli dom będzie na tyle "dobry" by to wykorzystać to oczywiście na plus ale w razie co nie mam zamiaru mieć kagańca tylko na II taryfę no ale to już późniejszy temat bo jeszcze jestem przy wyborze pompy.

Nie ma to żadnego znaczenia czy jedna czy dwie taryfy. Jedyna różnica jaka może się pojawić to czas reakcji na zmianę nastawy temperatury. W jednym przypadku może to być 12 godzin a w drugim 24. Oczywiście czas reakcji podałem w dużym przybliżeniu bowiem w każdym budynku będzie inny.

Ściany mają być z silikatow i strop żelbetowy właśnie. Rozkładem nie przejmuje się zbytnio bo raczej wszystko dopięte jest na ostatni guzik. Co do wylewki też jestem pewny że będzie to min 10 cm nie zważając którą wersję wybiorę. Najwięcej snu z powiek to jednak plyta ze styro czy bez a takze to czy na piętrze zrobić też bez styro czy tam już można wariant ze styro zastosować.

Akumulacja u Ciebie spora.

Jak patrzysz na dom plusfoto, to zwroc uwage na ściany z Ytong i wylewke z anhydrytu - szybciej reagujacą na zmany nastaw.

Co do pietra - warstwy styropianu używa sie ze względów na akustykę.

Dzwièk spadających przedmiotów, biegajacych dzieci może byc bez niego bardziej dokuczliwy.

Nie wiem, jaką kostrukcje skosow planujesz, ale lane byłyby tu najlepszym rozwiazaniem, bo akumulacyjność parteru i pietra nie powinny się znaczaco różnić,

Edytowane przez fotohobby