Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

Gość TwojPan
We "wlasciwej wylewce" jest wlasciwy obwod grzewczy, ktory ma ją zagrzac, bardzie, lub mniej w zaleznosci od potrzeb i upodobań

To nie znaczy, że mam się izolować od ciepła produkowanego poniżej, za które i tak już zapłaciłem.

Głupota w najczystszym wydaniu.

.

Po co mam grzac łazienką sypialnie powyzej ?

Pomyśl nieco inaczej, o ile dasz radę i zacietrzewienie cię nie udusi.

Przy takim rozkładzie pomieszczeń o jakim napisałeś, może nigdy nie musiałbyś grzać sypialni, przy nieizolowanym stropie ;).

Tak czy siak, na 100% tej sypialni nie przegrzejesz. Druga strona medalu jest taka, że łatwiej będzie ci ją ogrzać. Ciepło z pomieszczenia poniżej ci to zagwarantuje.

Czysta logika. Nic więcej. Jednemu potrzeba jedynie rozumu, drugiemu lata na forum i programy nic nie pomogą.

Niestety :)

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan

Kilka słów mojego podsumowania.

Wszystko można zrobić we własnym domu. Wszystko. Bo to jest nasz dom. Jednak....

Proponuje każdemu, kto nie zbudował, a to czyta aby nigdy, ale to nigdy nie wierzył w "utarte forumowe slogany" zacnego grona forumowiczów z tysiącami postów. Którzy popierają jedynie siebie nawzajem i rozwiązania jakie zastosowali. Każde inne jest be.

Prawda jest niestety taka, że w większości są to archaiczne, rodem z minionej epoki, rozwiązania. Takim rozwiązaniem jest, styropian pod posadzką, przy ocieplonej od gruntu PF. Albo izolujemy się od gruntu odpowiednia warstwą izolacji, albo robimy to tuż pod posadzką. Każdy inny mix i hamburger to głupota. Następnym takim rozwiązaniem jest styropian, wełna, pianka jako izolacja stropu w piętrowym (lub z mieszkalnym poddaszem) budynku z betonowym stropem. Jedna Pani z forum, dała się już nabrać na konkursy i za własne pieniądze wybudowała sobie, przy użyciu najlepszych ekip, dom pasywny. Niestety dom o zapotrzebowaniu domu niepasywnego.

Tu chodzi jedynie o czystą logikę, bo większość inwestorów nie posiada wiedzy i wykształcenia budowlanego.

Czasem wystarczy jedynie pomyśleć....

Edytowane przez TwojPan

Kilka słów mojego podsumowania.

.... Następnym takim rozwiązaniem jest styropian, wełna, pianka jako izolacja stropu w piętrowym (lub z mieszkalnym poddaszem) budynku z betonowym stropem. Jedna Pani z forum, dała się już nabrać na konkursy i za własne pieniądze wybudowała sobie, przy użyciu najlepszych ekip, dom pasywny. Niestety dom o zapotrzebowaniu domu niepasywnego.

Tu chodzi jedynie o czystą logikę, bo większość inwestorów nie posiada wiedzy i wykształcenia budowlanego.

Czasem wystarczy jedynie pomyśleć....

W swojej nieskonczonej mądrosci i niegraniczonej wiedzy budowlanej podaj czym izolujemy stropy betonowe, oczywiscie mowa o stropach zewnętrznych. Z kontekstu Twojej wypowiedzi wynika wynika ze izolujemy je blizej nieznanym materiałem izolacyjnym lub nie izolujemy w ogole. Podejrzewam jednak co innego miałes na mysli a opis wyszedł nieco inny, w mysl powiedzenia "aby język giętki powiedział wszystko co pomyśli głowa". Zechciej to wyjasnic nam maluczkim.

Co do domu rzekomo pasywnego mwie to bez obliczen wiedziałem ze ten dom nie bedzie pasywnym. Ktos albo pomylił sie w obliczeniach w co wątpię, albo celowo te obliczenia sfalszował lub zastosował tzw kreatywne liczenie po to aby udowodnic rzekomą pasywnosc. Tak w rzeczywistosci to tylko dom kol. Barteza podchodzi pod pasywny

ze wzgledu na warunek Eu< 15 kWh/m2*a (ok 13,5) ale drugi warunek nie był spełniony czyli wskaznik obciązenia cieplnego budynku bo wyniósł 18 W/m2 (wymagany <= 10 W/m2) i co najwazniejsze parametry obliczone zostały potwierdzone w rzeczywistosci.

Gość TwojPan
W swojej nieskonczonej mądrosci i niegraniczonej wiedzy budowlanej .

Z jakiej dziedziny posiadasz tytuł inżyniera ?

Co do domu rzekomo pasywnego mwie to bez obliczen wiedziałem ze ten dom nie bedzie pasywnym

.

Brałeś w tym udział?

Z kontekstu Twojej wypowiedzi wynika wynika ze izolujemy je blizej nieznanym materiałem izolacyjnym lub nie izolujemy w ogole. Podejrzewam jednak co innego miałes na mysli a opis wyszedł nieco inny, w mysl powiedzenia "aby język giętki powiedział wszystko co pomyśli głowa". Zechciej to wyjasnic nam maluczkim..

Asolt.

Czy w moich wypowiedziach jest coś tak trudnego, że taki inteligentny koleś jak ty ma z tym problem?

Budynek każdy, a tym bardziej pasywny, nie rozpatrujemy jedynie w twoim głupim programie,. rozpatrujemy go jako całość, a nie podzielone na strefy parcele.

Budynek pasywny, a moim zdaniem każdy, powinien posiadać ciągłość izolacji. Od fundamentu, aż po strop. Jeśli lejemy płytę, to wybacz ale jak byś nie chciał zmniejszamy ryzyko mostków. Jeśli tak, to po co nam izolacja na izolacji, tak jak to się ma w postaci styro pod wylewką. Komu to służy?

Tylko wykonawcy.

U wspomnianej mwie, kolesie na stropie wełnę układali. Przy poklasku kilku kolesi z tysiącami postów z FM. To jest zakopisty błąd.

Taki sam , jak rozpatrywanie budynku na części. To nie hala do wynajęcia, ani inny tego typu obiekt. To dom. Nasz dom. i tak do niego trzeba podchodzić.

Z jakiej dziedziny posiadasz tytuł inżyniera ?

Brałeś w tym udział?

Asolt.

Czy w moich wypowiedziach jest coś tak trudnego, że taki inteligentny koleś jak ty ma z tym problem?

Budynek każdy, a tym bardziej pasywny, nie rozpatrujemy jedynie w twoim głupim programie,. rozpatrujemy go jako całość, a nie podzielone na strefy parcele.

Budynek pasywny, a moim zdaniem każdy, powinien posiadać ciągłość izolacji. Od fundamentu, aż po strop. Jeśli lejemy płytę, to wybacz ale jak byś nie chciał zmniejszamy ryzyko mostków. Jeśli tak, to po co nam izolacja na izolacji, tak jak to się ma w postaci styro pod wylewką. Komu to służy?

Tylko wykonawcy.

U wspomnianej mwie, kolesie na stropie wełnę układali. Przy poklasku kilku kolesi z tysiącami postów z FM. To jest zakopisty błąd.

Taki sam , jak rozpatrywanie budynku na części. To nie hala do wynajęcia, ani inny tego typu obiekt. To dom. Nasz dom. i tak do niego trzeba podchodzić.

Co do domu mwie to oswiadczam ze nie brałem w tym udziału. Na podstawie danych które zaprezentowała tu forum i własnej praktyki audytorskiej oceniłem ze ten dom pasywnym byc nie moze. Co zresztą opisałem w któryms z postów, oczywiscie mwie nie dała temu wiary bo jak to moze byc ze bez obliczen itd, ze budynek był liczony. Okazało sie ze miałem rację. W szacunkach i obliczeniach myle sie o ile mozna tak powiedziec, bo przyczyna jest raczej w niedoskonałosci metod obliczeniowych, bardzo rzadko. Studia podyplomowe z zakresu audytingu energetycznego na AGH są własnie podstawą mojej pewnosci, one i wieloletnia praktyka.

Jezeli chodzi o głupi program, czy on jest głupi czy nie to nie jest kwestia do dyskusji. Program jest jedynie narzędziem wspomagającym podobnie jak autocad dla architekta czy konstruktora jego nikt nie nazwie głupim, moze poza Tobą. Akurat tak składa ze miałem zajecia z autorami tego oprogramowania, są to naukowcy z Politechniki Warszawskiej i Słaskiej, doskonali specjalisci z zakresu fizyki budowli. Nie sądze abys im dorównywał wiedzą z tego zakresu i po prostu nie miasz kompetencji aby oceniac wartosc merytoryczną tego oprogramowania tym bardziej ze jest ono ciągle aktualizowane aby było zgodne z obecnie obowiazującymi normami, rozporzadzeniami. Chyba ze myslisz chociazby o cieplewlasciwym.pl, to tak zgodzę sie z tym. Wracając do audytora OZC to na AGH porówywano jego dokladnosc z innymi programami do obliczen ozc a w zasadzie do sporządzania charakterystyk energetycznych. Wyniki były jednoznaczne, ow głupi program jak go w swoim bezgranicznym zadufaniu ze własną wiedzę okresliłes miał najlepszą dokladnosc. Oczywiscie jest to tylko narzedzie wspomagające, nikt obecnie nie liczy na piechotę, chyba jedynie w celu sprawdzenia dokladnosci oprogramowania przez jego autorów. Nie znam zadnego audytora czy projektanta który by wykonywał ozc recznie, mija sie to z celem i wierygodne by te obliczenia nie były z powodu zwykłych pomyłek. Tak jak odeszły do lamusa deski kreslarskie, pisaki, suwaki logarytmiczne (tak przy okazji umiesz sie nim posłuzyc?) inne przyrządy do syzyfowych prac tak i audytor nie bedzie liczył ozc na kartce papieru a skorzysta ze specjalistycznego wspomagania. Jakie przyjąc mostki, wspólczynniki i

pozstałe dane to inna rzecz. Mialem okazję poprawiac takie "obliczenia" wykonane przez laików, dziwnym trafem prawie zawsze była róznica i to dosyc spora czsem nawet i 100%. Sam program nie wystarczy, a wg Ciebie powinien bo jest głupi. Skoro mowa o głupocie to wystarczy przejrzec jakiekolwiek wyniki w cieplewłasciwym w czeeci dotyczącej wyników końcowych a szczegolnie doboru mocy urzadzen grzewczych, zuzycia poszczegolnych nosników energii oraz najwiekszego couriosum czyli liczenia opłacalnosci i oksresu zwrótu.

Wielokrotnie zwracalem uwagę autorowi tego kalkulatora na te niescisłosci i muszę przyznac ze poprawił jedno a mianowicie rozkłąd strat na poszczegolne przegrody i wentylacje a w szczegolnosci strat na wentylację. Po tym osiadł na lurach chyba zmianiac nic nie ma zamiaru. Udzielił jakby to powiedziec licencji i przebrandował swój produkt dla znanego to na forum kol CNC. Dla mnie dokladnosc tego kalkulatora dla de facto wyceny (bo dobieramy moc pompy) pompy ciepła to trochę za mało, ale skoro CNC biznes sie układa to ja sie nie wtrącam.

Wracając do tego nieszczesnego stropu i to budynku niekoniecznie pasywnego to przy izolacji scian styropianem i izolacji styropianem stropu bez scianu kolankowej uzyskamy ciągłosc izolacji, co w tym trudnego. Jezeli mamy scianę kolankową to niestety nawet jej calkowite ocieplenie nie eliminuje mostka w całosci. Nie za bardzo rozumiem dlaczego miałby nie zalecac styropianu na stropie zewnętrznym. Poki co to jeden ze stosunkowo łatwych i efektywnych sposobów termoizolacji, moze nie najtanszy bo ceny styropianu ciagłe rosną.

A czy forumowicz asolt mógłby się wypowiedzieć na temat co lepsze czy tylko więcej styro pod płytą czy może jednak dać też styro na płytę i dlaczego?

Ze względu na maksymalne ograniczenie mostków termicznych powinna byc wiecej (grubiej styro, a zasadzie XPS pod płytą). Co prawda TB twierdzi ze nie musi byc XPS a wystarzczy zwykły EPS100, ale to inna bajka chociaz bardzo wazna dla inwestorów z powodów finansowych. Z nimi wiaze sie problem wyboru innego rozwiazania o którym pisze TwójPan mając swoich rózmówców za kolokwialnie mowiąc matołów zeby nie powiedziec debili. Otóz prawda jest nieco inna czego TwojPan zauwazyc nie chce. Stosowanie przekladanca czyli mniej izolacji pod płytą i uzupelnienie jej na płycie rozpatrywane jest przez inwestorów jedynie w aspekcie ekonomicznym. Po prostu XPS jest conajmniej 2 razy drozszy od dobrego EPS100 grafitowego. Owszem straty przez mostki płyta-sciana są wieksze ale nakłady inwestycyjne są mniejsze. Niektórzy inwestorzy są tego swiadomi a poniewaz dysponują ograniczonymi zasobami finansowymi idą na kompromis czyli mniejszy nakład wieksze straty do gruntu. Jest jeszcze inna strona medalu nie zwiazana z stratami, jest to łatwosc zmiane lokalizacji wc , wanny, prysznica, prowadzenia zasilania rozdzialaczy ogrzewania podłogowego i innych instalacji, jak rowniez łatwosc ukladania peltli ogrzewania podłogowego. Oczywiscie tracimy na akumulacyjnosci płyty, ale przy ogrzewaniu gazowym, buforem z grzałkami czy tez kotłem stalopalnym z podajnikiem nie ma to wiekszego znaczenia bo oprócz posadzki akumulacyjnosc mają sciany, stropy i wszelkie inne sprzety i stałe zabudowy.

Nie jesteś jak dla mnie wiarygodną osobą....

Dla panstwowej komisji egzaminacyjnej byłem, dla Ciebie nie musze, co mnie wcale to nie martwi, odkąd jestem na forum ciagle trafiam na trolli i hejterów, totez i Twojej postawie sie nie dziwie. Dla wielu moich klientów jestem gdyz nigdy poza jednym wyjątkiem nie miałem reklamacji co dokladnosci obliczen ozc i projektów ogrzewania podłogowego. Zapytam inaczej skoro jest tak zle to dlaczego jest dobrze. Bynajmniej odpowiedzi nie oczekuję.

Gość TwojPan
Ze względu na maksymalne ograniczenie mostków termicznych powinna byc wiecej (grubiej styro, a zasadzie XPS pod płytą). Co prawda TB twierdzi ze nie musi byc XPS a wystarzczy zwykły EPS100, ale to inna bajka chociaz bardzo wazna dla inwestorów z powodów finansowych. Z nimi wiaze sie problem wyboru innego rozwiazania o którym pisze TwójPan mając swoich rózmówców za kolokwialnie mowiąc matołów zeby nie powiedziec debili. Otóz prawda jest nieco inna czego TwojPan zauwazyc nie chce. Stosowanie przekladanca czyli mniej izolacji pod płytą i uzupelnienie jej na płycie rozpatrywane jest przez inwestorów jedynie w aspekcie ekonomicznym. Po prostu XPS jest conajmniej 2 razy drozszy od dobrego EPS100 grafitowego. Owszem straty przez mostki płyta-sciana są wieksze ale nakłady inwestycyjne są mniejsze. Niektórzy inwestorzy są tego swiadomi a poniewaz dysponują ograniczonymi zasobami finansowymi idą na kompromis czyli mniejszy nakład wieksze straty do gruntu. Jest jeszcze inna strona medalu nie zwiazana z stratami, jest to łatwosc zmiane lokalizacji wc , wanny, prysznica, prowadzenia zasilania rozdzialaczy ogrzewania podłogowego i innych instalacji, jak rowniez łatwosc ukladania peltli ogrzewania podłogowego. Oczywiscie tracimy na akumulacyjnosci płyty, ale przy ogrzewaniu gazowym, buforem z grzałkami czy tez kotłem stalopalnym z podajnikiem nie ma to wiekszego znaczenia bo oprócz posadzki akumulacyjnosc mają sciany, stropy i wszelkie inne sprzety i stałe zabudowy.

Jesteś hipokrytą, asolt. Wyhodowanym na FM.

A tym się ośmieszasz. Idź spać, zanim twego OZC , pies z kulawą noga nie zechce...

Oczywiscie tracimy na akumulacyjnosci płyty, ale przy ogrzewaniu gazowym, buforem z grzałkami czy tez kotłem stalopalnym z podajnikiem nie ma to wiekszego znaczenia bo oprócz posadzki akumulacyjnosc mają sciany, stropy i wszelkie inne sprzety i stałe zabudowy.

Wybacz, ale tutaj na odpowiedź szkoda czasu...Bełkot.

Jesteś hipokrytą, asolt. Wyhodowanym na FM.

A tym się ośmieszasz. Idź spać, zanim twego OZC , pies z kulawą noga nie zechce...

Oczywiscie tracimy na akumulacyjnosci płyty, ale przy ogrzewaniu gazowym, buforem z grzałkami czy tez kotłem stalopalnym z podajnikiem nie ma to wiekszego znaczenia bo oprócz posadzki akumulacyjnosc mają sciany, stropy i wszelkie inne sprzety i stałe zabudowy.

Wybacz, ale tutaj na odpowiedź szkoda czasu...Bełkot.

Podeprzyj to obliczeniami, bo jak na razie to bełkot jest ale z Twojej strony. Do czego jest potrzebna akumulacja PF, głownie do zysków słonecznych i bytowych. Policz ile tracimy na dobrze ocieplonej PF a ile na przekładancu. Przeciez to dla Ciebe zaden problem. Niestety Ty z klientami kontaktu zadnego nie masz, ja z nimi rozmawiam codziennie, wiem o co pytają z czym mają problemy i dlaczego we wiekszosci sie decydują na przekladanca. Ty niczym TB okopałes sie w swoim pogladach, ale podobnie jak TB nie potrafisz podac jakichkolwiek obliczen opłacalnosci jednej czy drugiej opcji, TB tez nie potrafi.

Twoja reakcja na OZC jest dokladnie taka jak kogos kto w tej materii jest laikiem, co mnie zreszta nie dziwi.

Gość TwojPan
Podeprzyj to obliczeniami, bo jak na razie to bełkot jest ale z Twojej strony. Do czego jest potrzebna akumulacja PF, głownie do zysków słonecznych i bytowych. Policz ile tracimy na dobrze ocieplonej PF a ile na przekładancu. Przeciez to dla Ciebe zaden problem. Niestety Ty z klientami kontaktu zadnego nie masz, ja z nimi rozmawiam codziennie, wiem o co pytają z czym mają problemy i dlaczego we wiekszosci sie decydują na przekladanca. Ty niczym TB okopałes sie w swoim pogladach, ale podobnie jak TB nie potrafisz podac jakichkolwiek obliczen opłacalnosci jednej czy drugiej opcji, TB tez nie potrafi.

Twoja reakcja na OZC jest dokladnie taka jak kogos kto w tej materii jest laikiem, co mnie zreszta nie dziwi.

Nie zmieniaj kierunku dyskusji.

Jakie masz wykształcenie inżynierskie. O mgr w twym tytule nie pytam. Polonista,AWF ?

Nie interesuje mnie to, co sprzedajesz inwestorom w postaci swej wiedzy. Interesuje mnie, jakie masz ku temu predyspozycje. I tyle.

To nie znaczy, że mam się izolować od ciepła produkowanego poniżej, za które i tak już zapłaciłem.

Głupota w najczystszym wydaniu.

Jak po dwóch stronach przegrody są te same temperatury to nie ma praktycznie strumienia ciepła bo skad dokad niby?

Naprawdę rżniesz takiego mądrale, że rece opadaja, ale prostego faktu nie potrafisz zrozumiec, że dla kogoś ważniejsza jest np akustyka i w dupie ma Twoje zdanie na ten temat i napewno nie będzie się przejmował pierdoleniem znafcy ....

Idź i nawracaj na jedyne słuszne rozwiazania...

Edytowane przez jacentyy

Nie zmieniaj kierunku dyskusji.

Jakie masz wykształcenie inżynierskie. O mgr w twym tytule nie pytam. Polonista,AWF ?

Nie interesuje mnie to, co sprzedajesz inwestorom w postaci swej wiedzy. Interesuje mnie, jakie masz ku temu predyspozycje. I tyle.

Mgr inz elektryk automatyk, specjalista z zakresu metrologii elektrycznej i wielkosci nieelektrycznych, wieloletni pracownik Tauronu zajmujący sie taryfami i ukladami pomiarowymi, co wykorzystuję w audytingu energetycznym.

Studia podyplomowe z zakresu audytingu energetycznego na potrzeby termomodernizacji i certyfikacji budynków, AGH rocznik 2010. Jestem z centralnym rejestrze Min Budownictwa uprawnionych do wykonywania charakterystyk energetycznych.

Mysle ze słowo termomodernizacji wystarczy.

Jezeli to jest dla Ciebie polonistyka lub AWF to gratuluję poczucia humoru. Teraz kolej na Ciebie.

A tak przy okazji sądzisz ze obsługa suwaka logarytmicznego (uzywalismy go w technikum dla obliczen liczb zespolonych) jest a raczej była uczona na wydziałach filologicznych tudziez AWF?

Edytowane przez asolt

Gość TwojPan
Mgr inz elektryk automatyk, specjalista z zakresu metrologii elektrycznej i wielkosci nieelektrycznych, wieloletni pracownik Tauronu zajmujący sie taryfami i ukladami pomiarowymi, co wykorzystuję w audytingu energetycznym.

Studia podyplomowe z zakresu audytingu energetycznego na potrzeby termomodernizacji i certyfikacji budynków, AGH rocznik 2010. Jestem z centralnym rejestrze Min Budownictwa uprawnionych do wykonywania charakterystyk energetycznych.

Mysle ze słowo termomodernizacji wystarczy.

Jezeli to jest dla Ciebie polonistyka lub AWF to gratuluję poczucia humoru. Teraz kolej na Ciebie.

A tak przy okazji sądzisz ze obsługa suwaka logarytmicznego (uzywalismy go w technikum dla obliczen liczb zespolonych) jest a raczej była uczona na wydziałach filologicznych tudziez AWF?

Asolt.

Pytam ponownie

Jakie studia, kierunek skończyłeś z tytułem inżynierskim.