Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

Asolt.

Pytam ponownie

Jakie studia, kierunek skończyłeś z tytułem inżynierskim.

Czytasz i czytasz a nic nie rozumiesz, ok od początku.

W czasach gdy studiowałem nie było na moim wydziale (elektrycznym) oddzielnych studiów inzynierskich, były jednolite studia magisterskie.

Nie było podzialu na studia I stopnia (inzynierskie) i II stopnia (magisterskie)

Podeprę sie cytatem z wikipedii celem łatwiejszego przyswojenia tego terminu

"Jednolite studia magisterskie – studia zawodowe realizowane w szkole wyższej, które umożliwiają uzyskanie specjalistycznej wiedzy w określonym zakresie kształcenia i przygotowują do twórczej pracy w określonym zawodzie. Kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego: magistra, magistra inżyniera albo tytułu równorzędnego (np. lekarz, lekarz dentysta lub lekarz weterynarii)."

W moim przypadku był to tytuł magistra inżyniera elektryka.

Nie wiem czy mam podac wykaz przedmiotów zarówno ze studiów stacjonarnych jak i z podyplomowych, moze temat pracy dyplomowej

O reszcie juz napisałem wczesniej, ale czytanie ze zrozumieniem jak widac nie jest Twoją domeną. Podobno masz tytuł inzyniera, ale rozumienie tekstu pisanego chyba nie było przedmiotem cwiczen na Twojej uczelni. Zreszta nigdzie tego nie ma, a szkoda bo jak pokazują badania poziom rozumienia tekstu czytanego nieustannie sie zmniejsza

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan

Ok.

Więc nie posiadasz wykształcenia ani budowlanego czy dającego prawo do projektowania czy konstrukcji. Przy całym szacunku do twego wykształcenia i wiedzy w dziedzinie audytów energetycznych, pewne rozwiązania dotyczące konstrujcji płyty fundamentowej czy jakiejkolwiek przegrody budowlanej, możesz jedynie sugerować inwestorowi, albo raczej sobie z nim o tym porozmawiać, używając słów: moim zdaniem.

I choć posiadam nieco bardziej zbliżone do budownictwa wykształcenie, kończyłem kierunek architektura i urbanistyka na GP, to pisząc o rozwiązaniach konstrukcyjnych, używam słów: moim zdaniem.

A czy ci się to podoba czy nie, mam takie a nie inne.

Więc się nie spinaj , nie podpieraj audytową wiedzą w każdym możliwym temacie. Bo tak to niestety wygląda.

Edytowane przez TwojPan

Ok.

I choć posiadam nieco bardziej zbliżone do budownictwa wykształcenie, kończyłem kierunek architektura i urbanistyka na GP, to pisząc o rozwiązaniach konstrukcyjnych, używam słów: moim zdaniem.

Więc się nie spinaj , nie podpieraj audytową wiedzą w każdym możliwym temacie. Bo tak to niestety wygląda.

Kiedy ja studiowałem na ISIWIE PW uczono nas u rurkach , wentylacji ale też o konstrukcji budynku , o przegrodach budowlanych, nawet projektowanie regulatorów . Do dziś pamietam Laplasjany. Policzenie strat ciepła nie wymaga wiedzy specjalistycznej .Jest proste , wymaga wyobraźni i umiejętności czytania projektu .

Myśle ,że elektryk potrafi czytać dokumentację , a obliczenia na poziomie szkoły podstawowej

Ok.

Więc nie posiadasz wykształcenia ani budowlanego czy dającego prawo do projektowania czy konstrukcji. Przy całym szacunku do twego wykształcenia i wiedzy w dziedzinie audytów energetycznych, pewne rozwiązania dotyczące konstrujcji płyty fundamentowej czy jakiejkolwiek przegrody budowlanej, możesz jedynie sugerować inwestorowi, albo raczej sobie z nim o tym porozmawiać, używając słów: moim zdaniem.

Twoja skromnośc w ocenie własnej wiedzy mnie zadziwia. Nie widac jej jednak było w dyskusji z jacentym który jest uprawnionym konstruktorem. Ja widzaiałem to jako relację mistrz - uczen z tym ze to ty byłes mistrzem. Rzeczywistosc jest calkiem inna. Zauwaz ze nigdy nie wypowiadam sie na tematy zwiazane z obliczeniami wytrzymałosciowymi PF a ni innych czesci konstrukcyjnych budynku. To nie moja działka a konstruktorów, owszem wypowiadam sie na temat termoizolacji tych elementów bo takich informacji potrzebuje inwestor, a ze wszystko mozna obliczyc i wyniki tych obliczen (cieplnych) pomagają inwestorowi w wyborze takiego a nie innego rozwiązania. W zadnym przypadku nie wpływają one zmanę wytrzymałosci czy parametrów konstrukcyjnych budynku. Zresztą gdy inwestor pyta czy mze cos zmienic w konstrukcji przegrody (inny materiał, grubosc) , poza zmianą materiału izolacyjnego od razu odsyłam do architekta, twórcy projektu. Ty tego nie wiesz a ferujesz wyroki, czy aby nie za szybko?. Nie widzę potrzeby dodawac ze wyniki obliczen są "moim zdaniem" bo tak nie jest. Nie są rózwniez rozne rozwiazania w zakresie termoizolacji "moim zdaniem" bo są powszechnie sprawdzone i stosowane. Nie podpieram sie wiedzą audytową w kazdym temacie. Chociazby wiedza w zakresie taryf czy układów pomiarowych lub automatyki grzewczej, to nie jest wiedza audytowa, wykorzystywana jest w audytach ale inna dziedzina wiedzy.

Kiedy ja studiowałem na ISIWIE PW uczono nas u rurkach , wentylacji ale też o konstrukcji budynku , o przegrodach budowlanych, nawet projektowanie regulatorów . Do dziś pamietam Laplasjany. Policzenie strat ciepła nie wymaga wiedzy specjalistycznej .Jest proste , wymaga wyobraźni i umiejętności czytania projektu .

Myśle ,że elektryk potrafi czytać dokumentację , a obliczenia na poziomie szkoły podstawowej

Tak, tak, zwazywszy na to ze w przedszkolu nauka czytania, pisania i liczenia wprowadzona jest dla coraz młodszych dzieci, moze niedługo jakis zdolny starszak wiezmie sie liczenie strat ciepła a mostki opanuje w I lub II klasie szkoły podstawowej. Ze zapytam jak Tobie idzie to liczenie przeciez to bułka z masłem porównywałes moze wyniki swoich obliczen z rzeczywistym zuzyciem. Jakies wnioski?

Ze względu na maksymalne ograniczenie mostków termicznych powinna byc wiecej (grubiej styro, a zasadzie XPS pod płytą). Co prawda TB twierdzi ze nie musi byc XPS a wystarzczy zwykły EPS100, ale to inna bajka chociaz bardzo wazna dla inwestorów z powodów finansowych. Z nimi wiaze sie problem wyboru innego rozwiazania o którym pisze TwójPan mając swoich rózmówców za kolokwialnie mowiąc matołów zeby nie powiedziec debili. Otóz prawda jest nieco inna czego TwojPan zauwazyc nie chce. Stosowanie przekladanca czyli mniej izolacji pod płytą i uzupelnienie jej na płycie rozpatrywane jest przez inwestorów jedynie w aspekcie ekonomicznym. Po prostu XPS jest conajmniej 2 razy drozszy od dobrego EPS100 grafitowego. Owszem straty przez mostki płyta-sciana są wieksze ale nakłady inwestycyjne są mniejsze. Niektórzy inwestorzy są tego swiadomi a poniewaz dysponują ograniczonymi zasobami finansowymi idą na kompromis czyli mniejszy nakład wieksze straty do gruntu. Jest jeszcze inna strona medalu nie zwiazana z stratami, jest to łatwosc zmiane lokalizacji wc , wanny, prysznica, prowadzenia zasilania rozdzialaczy ogrzewania podłogowego i innych instalacji, jak rowniez łatwosc ukladania peltli ogrzewania podłogowego. Oczywiscie tracimy na akumulacyjnosci płyty, ale przy ogrzewaniu gazowym, buforem z grzałkami czy tez kotłem stalopalnym z podajnikiem nie ma to wiekszego znaczenia bo oprócz posadzki akumulacyjnosc mają sciany, stropy i wszelkie inne sprzety i stałe zabudowy.

Dziękuję za odpowiedź. Nie zważając na koszty rozsadniej jest zrobić więcej xpsa pod plyta a co za tym idzie nie stosowac go na płycie. Stosowany jest jedynie do ukrycia w nim różnych instalacji i na tym koniec.

Dziękuję za odpowiedź. Nie zważając na koszty rozsadniej jest zrobić więcej xpsa pod plyta a co za tym idzie nie stosowac go na płycie. Stosowany jest jedynie do ukrycia w nim różnych instalacji i na tym koniec.

Na płycie xps w zadnym wypadku, po prostu jest za drogi, jezeli ma byc styropian to wystarczy zwykły EPS 80 lub 100 grafitowy lub nieco gorszy w zaleznosci od grubosci oraz mozliwosci finansowych

Na płycie xps w zadnym wypadku, po prostu jest za drogi, jezeli ma byc styropian to wystarczy zwykły EPS 80 lub 100 grafitowy lub nieco gorszy w zaleznosci od grubosci oraz mozliwosci finansowych

Tak tak miałem w tej wypowiedzi na myśli ogólnie styropian zwykly na płytę także mój błąd w pisowni.

Asolt.

Pytam ponownie

Jakie studia, kierunek skończyłeś z tytułem inżynierskim.

WOW, jakby ukonczenie studiow swiadczylo w fachowosci, kolego nawet MIT dzisiaj tego nie gwarantuje. Wiekszosc zalicza na ZZZ i zwykle nie nadaje sie na swoj kierunek. Liczy sie to ile wiedzy i praktyki wchlonie sie PO studiach...

To nie znaczy, że mam się izolować od ciepła produkowanego poniżej, za które i tak już zapłaciłem.

Głupota w najczystszym wydaniu.

.

Pomyśl nieco inaczej, o ile dasz radę i zacietrzewienie cię nie udusi.

Przy takim rozkładzie pomieszczeń o jakim napisałeś, może nigdy nie musiałbyś grzać sypialni, przy nieizolowanym stropie ;).

Tak czy siak, na 100% tej sypialni nie przegrzejesz. Druga strona medalu jest taka, że łatwiej będzie ci ją ogrzać. Ciepło z pomieszczenia poniżej ci to zagwarantuje.

Czysta logika. Nic więcej. Jednemu potrzeba jedynie rozumu, drugiemu lata na forum i programy nic nie pomogą.

Niestety :)

Ale czlowieku... jakie ma znaczenie JAKIM obwodem przdkaże energie do własciwego pomieszczenie, skoro aby je ogrzac do wymaganej temperatury tak, czy tak MUSZE je wyprodukowac.

Chyba jestes pierwszym uzytkownikiem forum, ktory sadzi, ze izolacja w wewnetrznej przegrodzie wplywa na roczne zapotrzebowanie na cieplo budynku ;)

Na plycie stosuje sie EPS, ktory jiest prawie 2x tanszy.

Nie stoduje sie "jedynie do ukrycia w nim różnych instalacji", tylko, jako warstwę izolacji. Warto wspomniec, ze często o wsp lambda lepszym, niż XPS

Jakii to ma wpływ na "cenę jajek" :)

Jakbym miał szkieleciaka i grzał pompą, to po pierwsze starałbym sie wykorzystać akumulację posadzki nizszego pietra, po drugie akustyka tak, czy siak jest już do du.y, więc kwestia obecnosci, lub nie izolacji faktycznie nic nie daje.

Jak wyglada konstrukcja stropu u Ciebie i jakie ma U ?

Komfort sterowamia tempertaura w pomieszczeniach na pietrze, musi byc u Ciebie wyjatkowy :)

Edytowane przez fotohobby

Czy ty kiedykolwiek mieszkałeś w domu o konstrukcji szkieletowej? Takiej prawdziwej szkieletowej?

Bywam w dwoch regularnie.

Co do akustyki, to stwierdziles sam, ze to, iz slyszysz, jak czlonek twojej rodziny defekuje w toalecie Tobie nie przeszkadza, bo przeciez to Twoj bliski, a dzieki takiej, a nie innej akustyce masz szanse usłyszec, kiedy ktos w tej toalecie zasłabnie i przyjsc z pomoca.

Wiec wyobrazam sobie, jak jest u Ciebie.

Nie napisałeś o warstwach Twojego stropu. Nie ma tym zadnego wygluszenia ? Zadnej welny, nic ?

^^

przestań nam tu bajki opowiadać, co szczeliny między deskami masz, że dół ogrzewa Ci górę? To rzeczywiście w takim stropie to akustyka powala ..... bo jakbys miał cieplej na górze i normalną przegrodę budowlaną w miejscu tego niewiadomo czego to przy wyższej temperaturze u góry strumień ciepła jest skierowny w dół a nie odwrotnie tak dziala przewodzenie einsteinie ..., żeby góre dól grzał musi zachodzi ogrzewanie na zasadzie konwekcji albo rozprowadzanie ciepłego powietrza jakimiś kanałami z nawiewem..., żeby przez ta Twoja przegrode zachodziła konwekcja to musiałbyś w niej miec dziury einsteinie...

Edytowane przez jacentyy

Gość TwojPan
Twoja skromnośc w ocenie własnej wiedzy mnie zadziwia. Nie widac jej jednak było w dyskusji z jacentym który jest uprawnionym konstruktorem. Ja widzaiałem to jako relację mistrz - uczen z tym ze to ty byłes mistrzem. Rzeczywistosc jest calkiem inna. Zauwaz ze nigdy nie wypowiadam sie na tematy zwiazane z obliczeniami wytrzymałosciowymi PF a ni innych czesci konstrukcyjnych budynku. To nie moja działka a konstruktorów, owszem wypowiadam sie na temat termoizolacji tych elementów bo takich informacji potrzebuje inwestor, a ze wszystko mozna obliczyc i wyniki tych obliczen (cieplnych) pomagają inwestorowi w wyborze takiego a nie innego rozwiązania. W zadnym przypadku nie wpływają one zmanę wytrzymałosci czy parametrów konstrukcyjnych budynku. Zresztą gdy inwestor pyta czy mze cos zmienic w konstrukcji przegrody (inny materiał, grubosc) , poza zmianą materiału izolacyjnego od razu odsyłam do architekta, twórcy projektu. Ty tego nie wiesz a ferujesz wyroki, czy aby nie za szybko?. Nie widzę potrzeby dodawac ze wyniki obliczen są "moim zdaniem" bo tak nie jest. Nie są rózwniez rozne rozwiazania w zakresie termoizolacji "moim zdaniem" bo są powszechnie sprawdzone i stosowane. Nie podpieram sie wiedzą audytową w kazdym temacie. Chociazby wiedza w zakresie taryf czy układów pomiarowych lub automatyki grzewczej, to nie jest wiedza audytowa, wykorzystywana jest w audytach ale inna dziedzina wiedzy.

Widzę, że kolega ciśnienia nie trzyma. Wyluzuj nieco.

Ja wiem, że Tobie mocno nie w smak, jak ktoś takiej "znanej personie" na FM jak ty, zwraca uwagę na to, że swoimi radami mocno przekracza zakres kompetencji swego wykształcenia i wiedzy.

Miałem kilkakrotnie przyjemność rozmowy z Tobą, telefonicznie. Zrobiłeś moje OZC, rozmawialiśmy o automatyce. Było blisko nawet wykonania OP w moim domu, ale cena i odległość nie pozwoliły.W czasie tych pertraktacji, nigdy nie odczułem, że mam do czynienia z osobą która nie wie o czym mówi. Dlatego napisałem kilkakrotnie, że chylę czoła Twej wiedzy.

Natomiast czytając cię na FM, mam nieodparte wrażenie, że pisze to ktoś inny. Znawca każdego możliwego tematu. Nasze obecne spięcie, powstało na innym wątku, gdzie napisałem ci, że wygrzewanie moim zdaniem nie jest konieczne. A jak to poparł kolega, który ma nieco pojęcia w tym temacie i sam nie wygrzewał, to się zagotowałeś.

Asolt, nie obawiaj się, ja nie jestem Liwko i nie chcę ci psuć interesu na FM, ale jak dla mnie nie jesteś osobą, która ma rację w każdym temacie związanym z budową domu. Powielasz wiecznie te same, standardowe rozwiązania dla każdego. Bez względu na to trzeba, czy nie trzeba. Ja wiem dlaczego, wielu się domyśla, inni nie pojmą bo nie mają żadnej wiedzy.

Ale to nie znaczy, że są to zawsze dobre i jedyne rozwiązania.

I tyle w drodze wyjaśnienia. Szkoda czasu na dalsze skakanie sobie do oczu. Tutaj każdy, kto ma inaczej niż większość, to niepożądana osoba.

Więc dalej proponuj jedyne słuszne rozwiązania. Styropian w posadzkę, folia aluminiowa i voila! Na stropie to samo. Póki życia starczy :)

Edytowane przez TwojPan

Widzę, że kolega ciśnienia nie trzyma. Wyluzuj nieco.

Ja wiem, że Tobie mocno nie w smak, jak ktoś takiej "znanej personie" na FM jak ty, zwraca uwagę na to, że swoimi radami mocno przekracza zakres kompetencji swego wykształcenia i wiedzy.

Miałem kilkakrotnie przyjemność rozmowy z Tobą, telefonicznie. Zrobiłeś moje OZC, rozmawialiśmy o automatyce. Było blisko nawet wykonania OP w moim domu, ale cena i odległość nie pozwoliły.W czasie tych pertraktacji, nigdy nie odczułem, że mam do czynienia z osobą która nie wie o czym mówi. Dlatego napisałem kilkakrotnie, że chylę czoła Twej wiedzy.

Natomiast czytając cię na FM, mam nieodparte wrażenie, że pisze to ktoś inny. Znawca każdego możliwego tematu. Nasze obecne spięcie, powstało na innym wątku, gdzie napisałem ci, że wygrzewanie moim zdaniem nie jest konieczne. A jak to poparł kolega, który ma nieco pojęcia w tym temacie i sam nie wygrzewał, to się zagotowałeś.

Asolt, nie obawiaj się, ja nie jestem Liwko i nie chcę ci psuć interesu na FM, ale jak dla mnie nie jesteś osobą, która ma rację w każdym temacie związanym z budową domu. Powielasz wiecznie te same, standardowe rozwiązania dla każdego. Bez względu na to trzeba, czy nie trzeba. Ja wiem dlaczego, wielu się domyśla, inni nie pojmą bo nie mają żadnej wiedzy.

Ale to nie znaczy, że są to zawsze dobre i jedyne rozwiązania.

I tyle w drodze wyjaśnienia. Szkoda czasu na dalsze skakanie sobie do oczu. Tutaj każdy, kto ma inaczej niż większość, to niepożądana osoba.

Więc dalej proponuj jedyne słuszne rozwiązania. Styropian w posadzkę, folia aluminiowa i voila! Na stropie to samo. Póki życia starczy :)

Jezeli chodzi o wygrzewanie mam takie zdanie jakie przedstawiłem i zmieniac go nie bedę. Widziałem skutki braku wygrzewania i to mi wystarczy. Rzeczywistosc jest traka ze zdecydowana wiekszosc budów jest prowadzona w tempie mozliwie najszybszym co uniemozliwia usuniecie wilgoci do wymaganaego poziomu w krotkim czasie. Ty tego nie chcesz zrozumiec, trudno przekonywał nie bedę. O eliminacji naprezen przy wygrzewaniu tez nie. Wygrzewanie ma jedną istotna wadę, troche kosztuje. Jezeli wygrzewanie jest wykonane w lecie przy stosunkowo wysokich temperaturach koszt nie jest az taki duzy, przykladowo klient wygrzewal w lecie korzystajac z bufora z grzałkami, licznik pokazał ok 990 kWh, pomnozone przez 27 gr (taryfa G13) daje to zawrotną kwote ok 270 zł. Jak rozumiem i takiego wydatku chciałbys inwestorom oszczedzic. Gdyby jednak okazało sie niewygrzewanie było przyczyną pękniec posadzki a tym samym gresu to umywasz ręce, to koszt inwestora. Mozna i tak.

Jezeli chodzi o styropian na stropie (oczywiscie wewnętrznym) pod ogrzewanie podłogowe to tak zalecam i tak wykonuje, stryropian poza ukryciem instalacji wentylacji mechanicznej i innych instalacji (cyrkulacja cwu, zwu, odkurzacz itp) ma przekierowac strumien ciepłą do pomieszczenia w ktorym jest ta podłogówka, nie widzę powodu aby podłogówka grzała pomieszenia ponizej. Ideą ogrzewania podłogowego ma byc to aby grzała podłoga, a nie sufit. Nikt jeszcze tego kwestionował tu na forum, a naprawdę opinii calkem róznych i niedorzecznych tu nie brakuje. Co Ciebie skłania do takiego stwierdzenia nie wiem.

Jezeli chodzi szkodzenie mi to sie tego nie obawiam, a wrecz przeciwnie kazda taka dyskusja czasem dosc ostra powodowała skutek odwrotny od oczekiwanego przez mojego oponenta. Jak mam czas to dyskutuję, gdy go nie mam to nie piszę zadnych postów. Jezeli ktos bezposrednio zapyta staram sie odpowiadac.

Co do rozmowy z Tobą to jej nie pamietam, ale przy tylu rozmowach coddziennie mogę zapomniec, jezeli twierdzisz ze przebiegała ona w sposób który pozwolił sie czegos dowiedziec i rozwiac niektóre wątpliwosci to mi miło, jakby sie pojawiły nowe pytania to zapraszam do rozmowy staram sie odbierac wszystkie telefony, jak nie od razu to oddzwaniam.

Edytowane przez asolt

Kilka słów mojego podsumowania.

Wszystko można zrobić we własnym domu. Wszystko. Bo to jest nasz dom. Jednak....

Proponuje każdemu, kto nie zbudował, a to czyta aby nigdy, ale to nigdy nie wierzył w "utarte forumowe slogany" zacnego grona forumowiczów z tysiącami postów. Którzy popierają jedynie siebie nawzajem i rozwiązania jakie zastosowali. Każde inne jest be.

Prawda jest niestety taka, że w większości są to archaiczne, rodem z minionej epoki, rozwiązania. Takim rozwiązaniem jest, styropian pod posadzką, przy ocieplonej od gruntu PF. Albo izolujemy się od gruntu odpowiednia warstwą izolacji, albo robimy to tuż pod posadzką. Każdy inny mix i hamburger to głupota. Następnym takim rozwiązaniem jest styropian, wełna, pianka jako izolacja stropu w piętrowym (lub z mieszkalnym poddaszem) budynku z betonowym stropem. Jedna Pani z forum, dała się już nabrać na konkursy i za własne pieniądze wybudowała sobie, przy użyciu najlepszych ekip, dom pasywny. Niestety dom o zapotrzebowaniu domu niepasywnego.

Tu chodzi jedynie o czystą logikę, bo większość inwestorów nie posiada wiedzy i wykształcenia budowlanego.

Czasem wystarczy jedynie pomyśleć....

Ty to zwykły hipokryta jesteś, piszesz do nas o negowaniu innych rozwiązań ale to od Ciebie najwięcej można się dowiedzieć co jest a co nie jest czystą głupotą....

Nie wiem skąd masz takie dokładne informacje co się dzieje w moim domu. Gratuluję bogatej wyobraźni.

Pisaleś o tym jeszcze pod poprzednim nickiem - otym, jak nie przeszkadza ci kiepska akustyka i ze moze ona nawet zaletą.

Szkoda, ze wywaliles taki elaborat na temat swojego domu, a nie odpowiedziwles na konkretne pytanie o uklad warstw przegrody pomiedzy kondygnacjami

Edytowane przez fotohobby