tobas 07.07.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 1. Zakazu robienia dylatacji nie ma. Wykonawca mówił właśnie, że w przypadku samopoziomującej wylewki trzeba robić dylatacje z taśmy zamiast nacięć. Tylko co z tego że się zrobi dylatację, jak podłoga się nie rozszerza, podobno "zaletą" anhydrytu jest właśnie uw brak rozszerzalności. 2. Planujesz pompą ciepła obniżać temperaturę? Najczęściej jest to "opcja" do pomp, która kosztuje "kilka groszy". Nie planuję, nie lubię zimnej podłogi, raczej myślałem o chłodnicy na rekuperatorze z obiegiem dolnego źródła. Przedstawiłem to raczej jako argument dla tych co planują i do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) @tobas - to czy ma pływać i jak bardzo zależy od rozszerzalności cieplnej materiału; akurat anhydryt ma niską rozszerzalność przez co własnie nie ma potrzeby robić dylatacji. ten specu to chyba o fizyce dawno nie słyszał te info o przetarciach to jakaś bzdura.. jak coś to szybciej to wystąpi w zwykłej wylewce - bo jastrych cementowy bardziej rozszerza sie pod wpływem temp. tak więc bardziej napierać będzie na rurki które wg speca roszerzają sie również wiec w zasadzie podał zaletę anhydrytu. to że jest "gipsopodobna" to fakt, nie lubi stałego kontaktu z wodą, ale stałego, pernamentnego. trzeba dbać o to aby rury nie przeciekały mnie akurat opcja z chłodzeniem zupełnie nie interesuje, ogólnie mało ciekawy sposób na chłodzenie domu.. wolałbym już jakaś klimę, efekt szybszy i łatwo sterowalny Edytowane 7 Lipca 2011 przez Jacekss poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.07.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 ten specu to chyba o fizyce dawno nie słyszał Ja myślę że słyszał, ale u nas fachowcy niestety postępują w taki sposób że doradzają to w czym akurat się specjalizują. Przyjdzie spec od anhydrytu i wywali na wierzch wszystkie wady betonowej, o anhydrycie będzie mówił w samych superlatywach...Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.12.2011 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 w dzien nie ma czasu. Robi posadzki anhydrytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 16.12.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja mam wylany anhydryt , średnio 5cm grubości , bez żadnych dylatacji tylko obwodowe przy ścianach . Grzeję PCi , podłoga szybko się nagrzewa . Mam już 1,5 roku nic na szczęście się z nią nie dzieje. Ze swojej strony mogę polecić , cenowo wychodzi trochę drożej niż zwykły "kret" (miksokret ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.12.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja mam wylany anhydryt , średnio 5cm grubości , bez żadnych dylatacji tylko obwodowe przy ścianach . Grzeję PCi , podłoga szybko się nagrzewa . Mam już 1,5 roku nic na szczęście się z nią nie dzieje. Ze swojej strony mogę polecić , cenowo wychodzi trochę drożej niż zwykły "kret" (miksokret ) A jak z akumulacja ciepła?? Krąży wiele mitów wiec może się rozjaśni...rzeczywiście szybciej się nagrzewa ale i szybciej oddaje ciepło, czyli stygnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 16.12.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Myślę że nie ma z tym problemu , ja w każdym razie nie zauważyłem żeby w ciągu dnia posadzka zrobiła się zimna . W ciągu doby temp. posadzki spada jakieś 0.5 stopnia w pomieszczeniu gdzie jest czujnik podłogowy mam 6 dużych okien , to pomieszczenia szybciej się wychładza , reszta pokoi bez problemu , można grzać co drugi dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 16.12.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy w łazienkach też wylewałeś anhydryt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ciekawy temat a nie boicie się robić tej wylewki w takiej niskiej temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauri_b 17.12.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam.Ja co prawda zamierzam lać posadzkę z mixokreta, a nie anhydryt, ale mam pytanie. Mam płytę fundamentową o gr. 11cm wylaną na styropianie. Teraz czeka mnie monaż podogówki. I tu mam problem. W związku z tym, że chcę grzać płytę fundamentową, podłogówkę chcę układać bezpośrednio na płycie, tzn. na siatce. Czy dawać folię pod siatkę? Czy mogę lać beton na beton? Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 19.12.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Czy w łazienkach też wylewałeś anhydryt? Tak , całość podłóg to anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 19.12.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 ciekawy temat a nie boicie się robić tej wylewki w takiej niskiej temp? Podczas zastygania wydziela się tyle ciepła i wilgoci że raczej nie zamarznie , ja lałem w lipcu zeszłego roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 19.12.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam. Ja co prawda zamierzam lać posadzkę z mixokreta, a nie anhydryt, ale mam pytanie. Mam płytę fundamentową o gr. 11cm wylaną na styropianie. Teraz czeka mnie monaż podogówki. I tu mam problem. W związku z tym, że chcę grzać płytę fundamentową, podłogówkę chcę układać bezpośrednio na płycie, tzn. na siatce. Czy dawać folię pod siatkę? Czy mogę lać beton na beton? Jak sądzicie? Folie daje sie jako hydroizolacje , nie termo, jak nie cjcesz aby była podciągana wilgoć raczej trzeba dać. Pytanie co masz pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, wszystko uzgodnione z wykonawcą pc pozostaje jeden nierozwiązany jak dotąd problem, z czego wykonać posadzkę Dzisiaj wlasnie rozmawialem z sasiadem ktory ma 5cm anhydrytu wylane. Zalil sie troszke na mala pojemnosc cieplna posadzki. Szybko stygnie. Zdaniem jego zony za szybko. Ja majac na uwadze PCi wylalem 8cm jastrychu cementowego na 18cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Zdaniem jego zony za szybko. Bo im zawsze jest trudno dogodzić Ja majac na uwadze PCi wylalem 8cm jastrychu cementowego na 18cm styro. Miksokret ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Miksokret ? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.12.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Tak. Mi proponował jeden taki fachowiec że jak mam ponad 20cm styropianu w podłodze to trzeba dać 12-15cm miksokreta , a na to już nie miałem miejsca . Z anhydrytu jestem zadowolony , u mnie jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Cikawe skad taka zaleznosc mu wyszla tych grubosci syro/wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysrq 20.12.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Wystarczy zbronienie i max 8 cm miksokreta, powoli i zgodnie z zasadami wygrzać podłogę i nie ma prawa nic sie stać! (no chyba że posadzkarze spartolą robotę) Z drugiej strony 20cm styro na podłogę, to troszeczkę przesada (moim zdaniem) Lepiej dać 12cm, a pieniążki z tych 8cm włożyć w docieplenie poddaszy - to tam się zbiera ciepło i tam musimy nie dać mu ucieć. Oczywiście każdy robi jak uważa, nie mówię, że to źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.12.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Z drugiej strony 20cm styro na podłogę, to troszeczkę przesada (moim zdaniem) 20cm to mam średnio , są miejsca gdzie mam 24cm , poddasze ociepliłem warstwą 45cm ekofibru , myślę że powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts