Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

1. Zakazu robienia dylatacji nie ma. Wykonawca mówił właśnie, że w przypadku samopoziomującej wylewki trzeba robić dylatacje z taśmy zamiast nacięć.

Tylko co z tego że się zrobi dylatację, jak podłoga się nie rozszerza, podobno "zaletą" anhydrytu jest właśnie uw brak rozszerzalności.

2. Planujesz pompą ciepła obniżać temperaturę? Najczęściej jest to "opcja" do pomp, która kosztuje "kilka groszy".

Nie planuję, nie lubię zimnej podłogi, raczej myślałem o chłodnicy na rekuperatorze z obiegiem dolnego źródła.

Przedstawiłem to raczej jako argument dla tych co planują i do dyskusji.

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@tobas - to czy ma pływać i jak bardzo zależy od rozszerzalności cieplnej materiału; akurat anhydryt ma niską rozszerzalność przez co własnie nie ma potrzeby robić dylatacji. ten specu to chyba o fizyce dawno nie słyszał ;) te info o przetarciach to jakaś bzdura.. jak coś to szybciej to wystąpi w zwykłej wylewce - bo jastrych cementowy bardziej rozszerza sie pod wpływem temp. tak więc bardziej napierać będzie na rurki które wg speca roszerzają sie również :) wiec w zasadzie podał zaletę anhydrytu.

to że jest "gipsopodobna" to fakt, nie lubi stałego kontaktu z wodą, ale stałego, pernamentnego. trzeba dbać o to aby rury nie przeciekały ;) mnie akurat opcja z chłodzeniem zupełnie nie interesuje, ogólnie mało ciekawy sposób na chłodzenie domu.. wolałbym już jakaś klimę, efekt szybszy i łatwo sterowalny

Edytowane przez Jacekss
poprawka

ten specu to chyba o fizyce dawno nie słyszał

Ja myślę że słyszał, ale u nas fachowcy niestety postępują w taki sposób że doradzają to w czym akurat się specjalizują. Przyjdzie spec od anhydrytu i wywali na wierzch wszystkie wady betonowej, o anhydrycie będzie mówił w samych superlatywach...Polska

• 5 months później...
Ja mam wylany anhydryt , średnio 5cm grubości , bez żadnych dylatacji tylko obwodowe przy ścianach . Grzeję PCi , podłoga szybko się nagrzewa . Mam już 1,5 roku nic na szczęście się z nią nie dzieje. Ze swojej strony mogę polecić , cenowo wychodzi trochę drożej niż zwykły "kret" (miksokret ;-) )

Ja mam wylany anhydryt , średnio 5cm grubości , bez żadnych dylatacji tylko obwodowe przy ścianach . Grzeję PCi , podłoga szybko się nagrzewa . Mam już 1,5 roku nic na szczęście się z nią nie dzieje. Ze swojej strony mogę polecić , cenowo wychodzi trochę drożej niż zwykły "kret" (miksokret ;-) )

A jak z akumulacja ciepła?? Krąży wiele mitów wiec może się rozjaśni...rzeczywiście szybciej się nagrzewa ale i szybciej oddaje ciepło, czyli stygnie?

Myślę że nie ma z tym problemu , ja w każdym razie nie zauważyłem żeby w ciągu dnia posadzka zrobiła się zimna . W ciągu doby temp. posadzki spada jakieś 0.5 stopnia w pomieszczeniu gdzie jest czujnik podłogowy mam 6 dużych okien , to pomieszczenia szybciej się wychładza , reszta pokoi bez problemu , można grzać co drugi dzień .

Witam.

Ja co prawda zamierzam lać posadzkę z mixokreta, a nie anhydryt, ale mam pytanie. Mam płytę fundamentową o gr. 11cm wylaną na styropianie. Teraz czeka mnie monaż podogówki. I tu mam problem. W związku z tym, że chcę grzać płytę fundamentową, podłogówkę chcę układać bezpośrednio na płycie, tzn. na siatce. Czy dawać folię pod siatkę? Czy mogę lać beton na beton? Jak sądzicie?

Witam.

Ja co prawda zamierzam lać posadzkę z mixokreta, a nie anhydryt, ale mam pytanie. Mam płytę fundamentową o gr. 11cm wylaną na styropianie. Teraz czeka mnie monaż podogówki. I tu mam problem. W związku z tym, że chcę grzać płytę fundamentową, podłogówkę chcę układać bezpośrednio na płycie, tzn. na siatce. Czy dawać folię pod siatkę? Czy mogę lać beton na beton? Jak sądzicie?

Folie daje sie jako hydroizolacje , nie termo, jak nie cjcesz aby była podciągana wilgoć raczej trzeba dać. Pytanie co masz pod płytą.

Witam, wszystko uzgodnione z wykonawcą pc pozostaje jeden nierozwiązany jak dotąd problem, z czego wykonać posadzkę

Dzisiaj wlasnie rozmawialem z sasiadem ktory ma 5cm anhydrytu wylane. Zalil sie troszke na mala pojemnosc cieplna posadzki. Szybko stygnie. Zdaniem jego zony za szybko.

Ja majac na uwadze PCi wylalem 8cm jastrychu cementowego na 18cm styro.

Wystarczy zbronienie i max 8 cm miksokreta, powoli i zgodnie z zasadami wygrzać podłogę i nie ma prawa nic sie stać! (no chyba że posadzkarze spartolą robotę)

Z drugiej strony 20cm styro na podłogę, to troszeczkę przesada (moim zdaniem) :)

Lepiej dać 12cm, a pieniążki z tych 8cm włożyć w docieplenie poddaszy - to tam się zbiera ciepło i tam musimy nie dać mu ucieć.

Oczywiście każdy robi jak uważa, nie mówię, że to źle :)