Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia PE czy papa, bede wdzieczny za podpowiedz!

Recommended Posts

Witam, prosze o rade czy na podlodze w piwnicy lepiej jest polozyc pape termozgrzewalna czy folie PE np 0.2 mm i na to styropian i wylewke betonowa?. Nie mam (odpukac) problemow z woda i wilgocia. Izolacja pozioma fundament-sciana piwnicy zrobiona z papy i "wchodzi"do wnetrza na ok 15-20 cm. Prosze o porady bo...jak zwykle potzreba na wczoraj. Z gory dziekuje

Witam, prosze o rade czy na podlodze w piwnicy lepiej jest polozyc pape termozgrzewalna czy folie PE np 0.2 mm i na to styropian i wylewke betonowa?. Nie mam (odpukac) problemow z woda i wilgocia. Izolacja pozioma fundament-sciana piwnicy zrobiona z papy i "wchodzi"do wnetrza na ok 15-20 cm. Prosze o porady bo...jak zwykle potzreba na wczoraj. Z gory dziekuje

W opowiedzi tak będzie wyglądać folia budowlana natychmiast po położeniu na niej styropianu czyli będzie przedziurawiona

jest to przykład z demontażu jastrychu po 2 miesiacach po położeniu przez kogoś kto uważał że folia nadaje się na izolację od wilgoci kapilarnej z gruntu

wiecej zdjęć w moim albumie

pozdrawiam janzar

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=42807

Janzar, trzeba powiedzieć że wiesz jak zrobić wrażenie, to na zdjęciu to prawdziwe okropieństwo...czyli jeżeli papa to czy trzeba a raczej technicznie można wywinąć ją na ściany czy pozostawić to dla folii która przyjdzie na papę bo znacznie łatwiej? No a styropian...czy lać na niego beton czy jeszcze raz folia na niego?

Witam, prosze o rade czy na podlodze w piwnicy lepiej jest polozyc pape termozgrzewalna czy folie PE np 0.2 mm i na to styropian i wylewke betonowa?.

Ja odpowiem tak: Żeby było szczelnie i prawidłowo. A materiał do wyboru.

0.2 to i tak za cienka. Jak chcesz ja to 2 warstwy.

Ale jak masz papę pod ściana, to aż się prosi żeby dać papę i zgrać.

Ale jak masz papę pod ściana, to aż się prosi żeby dać papę i zgrać.

dokladnie

10zl/m2 to normalna cena

mozna wywinac na sciany bez problemu

na styku podbetonka-lawa-sciana fundamentowa wkleic najpierw pasek papy wywiniety na sciane, dopiero na to papowanie powierzchni z wywinieciem na sciane fund

nie stosowac dysperbitu po pape termozgrzewalna bo ta odpadnie lepiej na goly dokladnie oczyszczony i suchy beton

gruntu na bazie rozpuszczalnikow organicznych sie wewnatrz bud nie stos

na pape folia, tu wystarczy 0,3 mm, styropian i w piwnicy dobrze by bylo dac folie na styropian

Edytowane przez face

No dobrze, ale jak jest ten styropian a na to folia to znaczy że chłopaki jak będą lali beton to będą po nim biegać-nie uszkodzą?

Dziękuje za rady...no a jak rozwiązuje się kwestię lania wylewania po styropianie, chodzi mi o ew. uszkodzennia styro, czy są na to jakieś patenty?

Dziękuje za rady...no a jak rozwiązuje się kwestię lania wylewania po styropianie, chodzi mi o ew. uszkodzennia styro, czy są na to jakieś patenty?

jest jeden patent - odrobina uwagi

jesli styropian dobrze ulozony to najwyzej delikatnie sie od obuwia "przygniecie" to nie jest zagrozenie, jesli zle ulozony(klawiszuje) moze popekac

da sie na ogrzewaniu podlogowym z alu-pex bez uszkodzen to i na styropianie rowniez

• 2 months później...