Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć na ścianie kolankowej

Recommended Posts

Witam!

Mam z kuchni od okapu przy suficie wyjście na dach zbudowane z cegieł ceramicznych (takich do budowania wentylacji).

Wyjście to ma ok. 1,5-2 metrów po ściance kolankowej i przez dachówkę kominkową na dach.

Wentylacja jest załączana tylko na noc, bo szpachlują i zacierają ściany.

Ale przy ostatnich mrozach pojawiła się wilgoć na ścianie kolankowej , tam gdzie idzie wyprowadzenie na dach.

Fachowiec mówi, że albo trzeba wybudować ocieplony komin wyżej o ok. 1,5 m niż dachówka kominkowa lub na ścianę położyć wełnę i przykryć płytą G-K.

Jak myślicie dobry pomysł?

A może jak będzie wentylacja pracowała 24h to tego problemu nie będzie?

A może w ten otwór włożyć ocieploną rurę i też temat się załatwi?

Gość Konto usunięte_12*

Ja w żadnym wypadku nie wpuszczałbym oparów kuchennych do murowanego kanału (podobnie z pralni i łazienki). Poczytaj starsze wątki w dziale "wentylacja", to poznasz moje zdanie dokładniej (były niedawno). Niektórzy twierdzą inaczej, ale twój przypadek wg mnie potwierdza moje doświadczenia.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
przydal by sie rowniez skraplacz z odplywem

lub (jeśli tych skroplin nie jest dużo) zbiorniczek, z którego sobie będą odparowywać w czasie postoju okapu lub przy mniejszej wilgotności powietrza).

Edytowane przez Konto usunięte_12*