Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Jak to ustrojstwo ustawić???

SpejsiK56

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc. W naszym domu z użytkowym poddaszem mamy na całości ułożone ogrzewanie podłogowe. Dół ok 80 m2 i góra ok 100 m2. I wszystko byłoby prawie dobrze gdyby nie fakt, że nie mżemy w domu osiągnąć większej temp niż 19stopni. W skład instalacji wchodzi kocioł kondensacyjny o mocy 21 kW z wbudowanym zasobnikiem warstwowym c.w.u. o poj. 150 l. Vaillant VSC ecoCOMPACT i dwie rozdzielnie Herz. które wyglądają tak:

http://www.freeimagehosting.net/uploads/4eeffbca2b.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/f191c7cc10.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/4fda170d4d.jpg

Na obwód udaje się wypchnąć ledwo 26-28 stopni, a powrót to max 26. Efektem jest 18-19 stopni w domu. Podobno problemem są za mocne pompy w rozdzielniach jak to radośnie stwierdził serwis Herza w Krakowie. Przy wyłączonych pompach w rozdzielni, a chodzącej pompie w piecu ciepła woda z zasilania przemieszcza się mnie więcej tak:

http://www.freeimagehosting.net/uploads/2bf100be16.jpg

Jeśli pompa rozdzielni pracuje to pcha ona wodę z powrotem w zasilanie pobierając ją z powrotu - efekt: ciepły powrót, zimne zasilanie. Wygląda to mnie więcej tak:

http://www.freeimagehosting.net/uploads/13d4f0282a.jpg

Pompa pieca to 60 podobnie jak pompy rozdzielaczy. Serwis wymyślił, żeby zamienić pompy w rozdzielaniach na 40 podobno wtedy nie będą się one siłowały z pompą kotła. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś pomysł na ogrzanie nazego domku? A może sprzęgło hydrauliczne i pompy w rozdzielniach mocniejsze od pompy kotła dałyby efekty? Bardzo proszę o pomoc.

• 7 months później...
Nie widze dobrze, (słaba jakosć fotki) rotametry.. tu masz pole do popisu wg fotki (chyba) są odkrecone na max-a, poprzykręcaj je troche... w dziwnym miejscu masz tą pomkę ja bym samias pompki w tym miejscu zastosował zawór trojdrogowy a pomkę dał normalnie na wylocie ciepłej wody z pieca... Edytowane przez Piotrek42

Nikt chyba na forum nie jest duchem świętym :-) napisz na czym polega "prawie" - jeżeli temperatura nie jest ok to do regulacji wyłączyłbym siłowniki i poczekał kilka dni jaki będzie efekt, a potem korygował na rotametrach przepływy - tam gdzie za zimno zwiększyć przepływ, tam gdzie za ciepło zmniejszyć.

Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie tematem. Rzeczywiście dosyć enigmatycznie przedstawiłem problem z rozdzielaczami więc teraz konkretnie>

Ogrzewanie niby chodzi, ale w łazienkach ,gdzie nastawiłem 23 stopnie ledwo robi się 20, niektóre pomieszczenia są niedogrzane.

Mam więc kilka konkretnych pytań.

1. Czy przy owym mieszaczu można nastawić piec na wyższą temperaturę np 60 st?

2. Na jaką temperaturę nastawić termostat w rozdzielaczu (to białe na wlocie)

3. I chyba najważniejsze pytanie na które żaden serwisant nie udzielł mi odpowiedzi. Za termostatem znajduje się włącznik przylgowy pompy (to szare z pomarańczowym pokrętłem). Na jaką temperaturę go nastawić? Czy pompa w rozdzielaczu ma chodzić non stop? Czy ów wyłącznik ma regulować jej pracę?

4. Jaki przepływ ustawić na tym czerwonym pokrętle między zaworami trójdrożnymi - nie pamiętam jak ten elelment się nazywa ale ma on działać tak aby wymusić różnicę ciśnień pomiędzy zasilaniem i powrotem niezbedną dla prawidłowej pracy pompy w rozdzielaczu.

szczerze mówiąc mam już dosyć problemów z tymi rozdzielaczami. Wydana kupa kasy a nikt tego nie potrafi wyregulować.

1. Nie przekraczaj temperatury 50 stopni (teoretycznie 55 ale po co ryzykować) bo szlag trafi rurki.

2. Termostat ustaw na początek na 35 stopni potem będziesz korygował.

3. Wyłącznik pompy ma za zadanie zabezpieczyć twoją instalację "przed stopieniem" :-) generalnie ustawiłbym na 50 stopni żeby nie przegrzać rurek jeśli termostat się wysypie albo dzieci go przestawią :-).

4. nie masz chyba zaworów trójdrożnych to o czym piszesz służy zabezpieczeniu pompy przed pracą "w miejscu" jeśli zamkną się wszystkie siłowniki na poszczególnych obwodach - ile ustawić niech się wypowiedzą fachowcy bo mam prostszy układ i tutaj nie pomogę.

Tak jak pisałem jak chcesz dojść do ładu i składu zacznij od wyłączenia siłowników, ustaw przepływy na rotametrach (tych czerwonych rurkach na zasilaniu) wedle zasady im dłuższy obwód (większa powierzchnia ogrzewana jeśli nie znasz długości rur) tym większy przepływ np. 1,5 l/min, a gdzie krótszy tam 1 l/m i obserwuj.