SpejsiK56 18.02.2011 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam wszystkich i proszę o pomoc. W naszym domu z użytkowym poddaszem mamy na całości ułożone ogrzewanie podłogowe. Dół ok 80 m2 i góra ok 100 m2. I wszystko byłoby prawie dobrze gdyby nie fakt, że nie mżemy w domu osiągnąć większej temp niż 19stopni. W skład instalacji wchodzi kocioł kondensacyjny o mocy 21 kW z wbudowanym zasobnikiem warstwowym c.w.u. o poj. 150 l. Vaillant VSC ecoCOMPACT i dwie rozdzielnie Herz. które wyglądają tak: http://www.freeimagehosting.net/uploads/4eeffbca2b.jpg http://www.freeimagehosting.net/uploads/f191c7cc10.jpg http://www.freeimagehosting.net/uploads/4fda170d4d.jpg Na obwód udaje się wypchnąć ledwo 26-28 stopni, a powrót to max 26. Efektem jest 18-19 stopni w domu. Podobno problemem są za mocne pompy w rozdzielniach jak to radośnie stwierdził serwis Herza w Krakowie. Przy wyłączonych pompach w rozdzielni, a chodzącej pompie w piecu ciepła woda z zasilania przemieszcza się mnie więcej tak: http://www.freeimagehosting.net/uploads/2bf100be16.jpg Jeśli pompa rozdzielni pracuje to pcha ona wodę z powrotem w zasilanie pobierając ją z powrotu - efekt: ciepły powrót, zimne zasilanie. Wygląda to mnie więcej tak: http://www.freeimagehosting.net/uploads/13d4f0282a.jpg Pompa pieca to 60 podobnie jak pompy rozdzielaczy. Serwis wymyślił, żeby zamienić pompy w rozdzielaniach na 40 podobno wtedy nie będą się one siłowały z pompą kotła. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś pomysł na ogrzanie nazego domku? A może sprzęgło hydrauliczne i pompy w rozdzielniach mocniejsze od pompy kotła dałyby efekty? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SpejsiK56 17.10.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 OK pompy zostały wymienione na słabsze i system pracuje prawie OK. Prawie bo nikt z instalatorów nie umiał tego cuda wyregulować. Zwracam się ponownie do szanownych forumowiczów o pomoc w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.10.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Nie widze dobrze, (słaba jakosć fotki) rotametry.. tu masz pole do popisu wg fotki (chyba) są odkrecone na max-a, poprzykręcaj je troche... w dziwnym miejscu masz tą pomkę ja bym samias pompki w tym miejscu zastosował zawór trojdrogowy a pomkę dał normalnie na wylocie ciepłej wody z pieca... Edytowane 17 Października 2011 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 17.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Nikt chyba na forum nie jest duchem świętym napisz na czym polega "prawie" - jeżeli temperatura nie jest ok to do regulacji wyłączyłbym siłowniki i poczekał kilka dni jaki będzie efekt, a potem korygował na rotametrach przepływy - tam gdzie za zimno zwiększyć przepływ, tam gdzie za ciepło zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.10.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 odyseuszek zobacz ta woda jej się po prostu miesza.....wg mnie to jest poprostu przekombinowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 17.10.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Chyba było źle narysowane - niech praktycy się wypowiedzą, czy możliwe jest podbieranie wody przez mocną pompę z powrotu kotła, czyli de facto odwrócenie obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SpejsiK56 18.10.2011 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie tematem. Rzeczywiście dosyć enigmatycznie przedstawiłem problem z rozdzielaczami więc teraz konkretnie> Ogrzewanie niby chodzi, ale w łazienkach ,gdzie nastawiłem 23 stopnie ledwo robi się 20, niektóre pomieszczenia są niedogrzane. Mam więc kilka konkretnych pytań. 1. Czy przy owym mieszaczu można nastawić piec na wyższą temperaturę np 60 st? 2. Na jaką temperaturę nastawić termostat w rozdzielaczu (to białe na wlocie) 3. I chyba najważniejsze pytanie na które żaden serwisant nie udzielł mi odpowiedzi. Za termostatem znajduje się włącznik przylgowy pompy (to szare z pomarańczowym pokrętłem). Na jaką temperaturę go nastawić? Czy pompa w rozdzielaczu ma chodzić non stop? Czy ów wyłącznik ma regulować jej pracę? 4. Jaki przepływ ustawić na tym czerwonym pokrętle między zaworami trójdrożnymi - nie pamiętam jak ten elelment się nazywa ale ma on działać tak aby wymusić różnicę ciśnień pomiędzy zasilaniem i powrotem niezbedną dla prawidłowej pracy pompy w rozdzielaczu. szczerze mówiąc mam już dosyć problemów z tymi rozdzielaczami. Wydana kupa kasy a nikt tego nie potrafi wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 18.10.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 A mogło być dużo taniej i sprawność dużo wyższa. ktoś chyba dobrze na tobie zarobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 18.10.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 1. Nie przekraczaj temperatury 50 stopni (teoretycznie 55 ale po co ryzykować) bo szlag trafi rurki. 2. Termostat ustaw na początek na 35 stopni potem będziesz korygował. 3. Wyłącznik pompy ma za zadanie zabezpieczyć twoją instalację "przed stopieniem" generalnie ustawiłbym na 50 stopni żeby nie przegrzać rurek jeśli termostat się wysypie albo dzieci go przestawią . 4. nie masz chyba zaworów trójdrożnych to o czym piszesz służy zabezpieczeniu pompy przed pracą "w miejscu" jeśli zamkną się wszystkie siłowniki na poszczególnych obwodach - ile ustawić niech się wypowiedzą fachowcy bo mam prostszy układ i tutaj nie pomogę. Tak jak pisałem jak chcesz dojść do ładu i składu zacznij od wyłączenia siłowników, ustaw przepływy na rotametrach (tych czerwonych rurkach na zasilaniu) wedle zasady im dłuższy obwód (większa powierzchnia ogrzewana jeśli nie znasz długości rur) tym większy przepływ np. 1,5 l/min, a gdzie krótszy tam 1 l/m i obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts