Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa zagrodowa

anizial

Recommended Posts

Witam,

Mamy pomysł żeby się wybudować na działce, która ma przyzwoitą wielkość.

Oczywiście warunki finansowe weryfikują możliwości i w tej chwili mamy namierzoną działkę o powierzchni 0,45 ha, która podobnie jak 4 obok będzie miała możliwość postawienia zabudowy zagrodowej.

Wyczytałem, że aby się na takiej działce wybudować muszę jednocześnie:

- mieć 1 ha przeliczeniowy aby zostać rolnikiem

- mieć wykształcenie min. średnie

- mieć gospodarstwo powyżej średniej w danej gminie (tutaj słyszałem zamiennie 2,5 ha przeliczeniowego, może chodzi o tę konkretną gminę)

- być zameldowanym w tej gminie, ewentualnie sąsiedniej (jestem w sąsiedniej)

Żeby spełnić warunki obszarowe zamierzam dokupić inną działkę, o powierzchni około 4,5 ha (około 6 ha przeliczeniowych).

Wyczytałem również, że na działce z zabudową zagrodową powinienem postawić oprócz budynku mieszkalnego jakiś budynek gospodarczy. Planujemy w przyszłości szklarnię i zagrodę dla kozy.

I teraz pytania:

- czy jest jakieś minimum dla budynków gospodarczych?

- czy budynki gospodarcze mogą powstać w sensownej przyszłości po budynku mieszkalnym?

- czy po zakończeniu inwestycji mogę sprzedać tę działkę 4,5 ha czy też muszę ja trzymać?

- czy mogę być jednocześnie etatowcem, mikroprzedsiębiorcą i rolnikiem z prawem do zabudowy zagrodowej?

Pozdrawiam

Nie hektar przeliczeniowy, tylko użytki (grunt) rolny

Ad.1. Na zgłoszenie do 35m2, na PnB bez limitu

Ad.2. Tak

Ad3. Tak, ale ze względu na podatek lokalny (gruntowy i od nieruchomości) opłaca się posiadanie więcej niż 1ha.

Ad.4. Tak