Hans Kloss 27.02.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Naprawdę teraz teraz nie mam w ogóle tematu cyrkulacji. Po parunastu dniach obserwacji i testowania muszę przyznać, że u mnie też działa:) Sama konstrukcja płytki jest banalnie prosta (i mam nadzieję, że przez to niezawodna). Zasadnicza wartość tkwi chyba w oprogramowaniu mikroprocesora - zastosowali ATMEGA 328, a czujnik temperatury to tak naprawdę osobny procesorek przesyłający dane cyfrowo (tak powiedzieli). Dzięki temu czytane są zmiany temperatur rzędu dzięsiątych części stopnia. Rzeczywiście, gdy jesteśmy w domu i korzystamy od czasu do czasu z CWU, sterownik działa i cyklicznie załącza pompę. Linijka żółtych diodek fajnie pokazuje, ile czasu pozostało do zablokowania sterownika. Jak nikt nie korzysta z CWU (u mnie nastawiony limit czasu godzina), sterownik blokuje pompę. Po krótkim odkręceniu ciepłej wody prawie natychmiast sterownik się "wybudza" i cyrkulacja pracuje. Teraz mnie to jeszcze bawi, zaglądam, oglądam, ale naprawdę wygląda na to, że to skutecznie działa tak, jak sobie wyobrażałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.02.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 prawdpodobnie czujnikiem temperatury jest dallas 1wire Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 23.06.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Rozwiązałem problem bezprzewodową czujką PIR, sterowanym radiowo gniazdem ELRO440 i prostą płytką arduino UNO z nadajnikiem/odbiornikiem 433MHdziała znakomicie na pojawienie się osoby w łazience. Bez kucia i kładzenia kabli. Dodatkowo jako gadzet mam podgląd i możliwość załączenia pompy z telefonu - ale system jest całkowicie automatyczny i autonomiczny. Szczegóły http://100-x-arduino.blogspot.com/2016/05/projekt-nr-1-sterowanie-pompa-obiegowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 19.04.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Rozwiązałem problem bezprzewodową czujką PIR, sterowanym radiowo gniazdem ELRO440 i prostą płytką arduino UNO z nadajnikiem/odbiornikiem 433MH działa znakomicie na pojawienie się osoby w łazience. Bez kucia i kładzenia kabli. Dodatkowo jako gadzet mam podgląd i możliwość załączenia pompy z telefonu - ale system jest całkowicie automatyczny i autonomiczny. Szczegóły http://100-x-arduino.blogspot.com/2016/05/projekt-nr-1-sterowanie-pompa-obiegowa.html Po 9 miesiącach użytkowania system załączania pompy czują PIR jest znakomicie skuteczny. Potwierdzają to domownicy i goście. A tu dodatkowo opis prostszej wersji wykonanej na gotowych elementach kupionych na Aliexpresie. Koszt ca 30 - 40 zł. Zasadza działania identyczna - w oparciu o bezprzewodową czujkę PIR. http://100-x-arduino.blogspot.in/2017/04/proste-i-tanie-pompa-cwu-sterowanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianopel 13.07.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Jestem na etapie robienia elektryki i hydrauliki w nowym domu i mam pytanie o sterowanie taką pompą cyrkulacyjną. Mój hydraulik twierdzi, że najlepiej zasilać ją bezpośrednio z kotła (gazowy, jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania) i sterować także z poziomu kotła. Pytanie czy potem bez problemu będę mógł dobrać kocioł i aby coś takiego zrobić? Czy ten sterownik w kotle to jest już fabrycznie wbudowany czy to się dokupuje osobno? To co chciałbym zrobić to ustawić godziny pracy na np od 6 do 9 i załączanie pompy co godzina na 5 minut i drugie okno od 17 do 24 i też co godzina na 5 minut. Mam za małą wiedzę w temacie na te chwilę a nie chce potem żałować podjętej decyzji. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 13.07.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Część kotłów zarówno gazowych jak i na ekogroszek, pelet posiada takowe wyjście do sterowania cyrkulacją pompki CWU. Jaki procent nie wiem. Ja jestem za sterowaniem od obecności np. Alarm [jeśli i tak będzie w domu], czujka PIR specjalnie dla tej pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts