Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektroniczny sterownik do cyrkulacyjnej pompy c.w.u. - zna to ktoś??

wyposaza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę chyba ten sterownik CSC 1.4 zakupić bo inaczej niż przez własne doświadczenie nie będę wiedział czy się sprawdzi czy też nie.

Z instrukcji sterownika http://sterownikicwu.home.pl/files/INSTRUKCJACWU14.pdf wynika, że jak pracuje w trybie powiadamiania czyli w tym trybie, który mnie interesuje to tym 1 do 2 sekundowym załączeniem kranu z ciepłą wodą włączymy na 3 min cyrkulację a następnie jest 6 min blokady. Jednak aby ponownie włączyć cyrkulację np. po 30 min czyli mieć ciepłą wodę to temperatura w miejscu (zamontowania) czujnika na rurze CWU musi spaść poniżej 30 stopni C - i tu widzę problem, że można czasem długo czekać aby temperatura spadła poniżej 30 stopni w miejscu czujnika czyli cyrkulacja nie włączy nam się gdy będziemy tego chcieli.

Widziałbym potrzebę aby użytkownik mógł ingerować w sterownik w zakresie ustawiania granicy spadku tej temperatury a przez to dopasować sterownik do swoich potrzeb - no ale tu nie widać takiej możliwości.

• 3 weeks później...
Sterownik CSC 1.4 zakupiony parę dni temu - za jakiś czas przeprowadzę pierwsze testy i napisze jak się sprawuje. Przedstawiciel tej firmy poradził mi aby czujnik temperatury umieści nie na plastikowej rurze CWU ale na jakimś elemencie metalowy najlepiej na rurce miedzianej. Mam w pobliżu bojlera na rurce CWU zawór to na jego metalowej złączce zamontuje czujnik i zobaczymy co z tego wyniknie.

• 1 year później...
Sterownik CSC 1.4 zakupiony parę dni temu - za jakiś czas przeprowadzę pierwsze testy i napisze jak się sprawuje. Przedstawiciel tej firmy poradził mi aby czujnik temperatury umieści nie na plastikowej rurze CWU ale na jakimś elemencie metalowy najlepiej na rurce miedzianej. Mam w pobliżu bojlera na rurce CWU zawór to na jego metalowej złączce zamontuje czujnik i zobaczymy co z tego wyniknie.

Kolego, jeśli można spytać to jak się sprawuje ten sterownik? Czy jest godny polecenia?

Pozdrawiam

Używałem go w sumie przez parę dni a nawet przerobiłem wyjście z bojlera dając miedzianą rurkę aby właściwie się włączał. Działał ale nie zawsze włączał się kiedy ktoś puścił wodę z kranu. Wydaje mi się, że należało odpowiednio dopasować ten czujnik na tej rurce aby był w pewnej odległości od bojlera i zdążył wystygnąć.

Ale właśnie po paru dniach niestety albo stety kupiłem sterownik do kotła bruliego i teraz cały czas korzystam z jego programatora pompki cyrkulacyjnej tak więc dalszych doświadczeń z CSC 1.4 nie zdobyłem :no:

Potwierdzam.

Myślałem też aby użyć jego dodatkowe bez napięciowe wyjście - bo tu wystarczy dowolny przycisk na 'styk" to wtedy sterownik włączy cyrkulację na 3 minuty. Nawet miałem pomysł puścić przewody kanałami wentylacyjnymi z łazienek i kuchni na dół do kotłowni do sterownika aby to zrealizować ale pozostało w planach.

No ale pewnie jak niedługo reaktorki ECAT będą dostępne to może przy takim zasilaniu ten sterownik jeszcze mi się przyda - ha ha :)

Potwierdzam.

Myślałem też aby użyć jego dodatkowe bez napięciowe wyjście - bo tu wystarczy dowolny przycisk na 'styk" to wtedy sterownik włączy cyrkulację na 3 minuty. Nawet miałem pomysł puścić przewody kanałami wentylacyjnymi z łazienek i kuchni na dół do kotłowni do sterownika aby to zrealizować ale pozostało w planach.

No ale pewnie jak niedługo reaktorki ECAT będą dostępne to może przy takim zasilaniu ten sterownik jeszcze mi się przyda - ha ha :)

Tylko po co te zapisy na ECAT,jak jest towar to dawać,ja biorę w ciemno...

• 2 years później...
... kupiłem sterownik do kotła bruliego i teraz cały czas korzystam z jego programatora pompki cyrkulacyjnej ...
Witaj, od niedługiego czasu poszukuję rozwiązań sterowania pompą cyrkulacyjną CWU. Ja akurat ogrzewam gazem ziemnym, więc sterownik bruli mnie nie dotyczy. Widzę, że ma np, wbudowane cykliczne załączenia i wyłączenia pompy cyrkulacyjnej CWU. Ale pytanie z ciekawości - czy sterownik ma jakieś wejścia sterujące? Np. żeby jakimś włącznikiem, poprzez centralę alarmową lub komendą sms poprzez jakiś moduł GSM, coś załączyć/wyłączyć w kotłowni? Czy da się to zrobić jedynie z poziomu aplikacji www lub poprzez RS z kompa?

auraton 100 - 37 zł i po sprawie
Wiem, to najbardziej typowe rozwiązanie:) Ale właśnie nie załatwia sprawy do końca. Nie ma możliwości cyklicznych załączeń pompy, typu 5min włączone, 10min wyłączone. Nie ma możliwości jakiegoś automatycznego przełączania (np. w połączeniu z centralą alarmową). To tylko zwykły programator tygodniowy. Nie zareaguje na żadne inne zdarzenia. Ja spotkałem taki sterownik INSEL CWU-01

http://inseltom.pl/data/documents/Ulotka=20informacyjna=20INSEL=20CWU-01.pdf

Już zdecydowałem, że kupie tą wersje do montażu. Ale pytam też z ciekawości nt sterowników fabrycznych, bo np. ten bruli ma już możliwość programowania cyklicznych przełączeń pompy CWU.

Edytowane przez Hans Kloss

Wiem, to najbardziej typowe rozwiązanie:) Ale właśnie nie załatwia sprawy do końca. Nie ma możliwości cyklicznych załączeń pompy, typu 5min włączone, 10min wyłączone. Nie ma możliwości jakiegoś automatycznego przełączania (np. w połączeniu z centralą alarmową). To tylko zwykły programator tygodniowy. Nie zareaguje na żadne inne zdarzenia. Ja spotkałem taki sterownik INSEL CWU-01

http://serwer1375591.home.pl/kreator/data/documents/Ulotka=20informacyjna=20INSEL=20CWU-01.pdf

Już zdecydowałem, że kupie tą wersje do montażu. Ale pytam też z ciekawości nt sterowników fabrycznych, bo np. ten bruli ma już możliwość programowania cyklicznych przełączeń pompy CWU.

A jaki koszt tego?gdzie można to kupić?

Zamówiłem to co czpo01 ma:) .Ciekaw jestem jak zda to u mnie egzamin. Sterowania czasowe u mnie nie zdają egzaminu..w rożnych porach dnia używana cwu. Kiedyś miałem włączoną pompke cwu 24/h ale te straty węgla..a tu walka o każde deko :)

Edytowane przez wuwok

A jaki koszt tego?gdzie można to kupić?

Zamówiłem to co czpo01 ma:) .Ciekaw jestem jak zda to u mnie egzamin. Sterowania czasowe u mnie nie zdają egzaminu..w rożnych porach dnia używana cwu.

Szczegóły można znaleść na stronie producenta a ceny są konkretnie tu:

http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/cennik/

Ja zamówiłem mailowo wersję do zamontowania. Powinienem dostać w przyszłym tygodniu. Niestety u mnie też jest dokładnie tak jak napisałeś. Same programy czasowe pomagają tylko tym z regularnym, "wojskowym" trybem życia:) Poza tym cykliczne załączanie pompy generuje kolejne oszczędności. Właśnie to sobie osobiście sprawdzam, bo na stronach producenta jest analiza, która zwala z nóg, ile cyrkulacja może kosztować.

Szczegóły można znaleść na stronie producenta a ceny są konkretnie tu:

http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/cennik/

Ja zamówiłem mailowo wersję do zamontowania. Powinienem dostać w przyszłym tygodniu. Niestety u mnie też jest dokładnie tak jak napisałeś. Same programy czasowe pomagają tylko tym z regularnym, "wojskowym" trybem życia:) Poza tym cykliczne załączanie pompy generuje kolejne oszczędności. Właśnie to sobie osobiście sprawdzam, bo na stronach producenta jest analiza, która zwala z nóg, ile cyrkulacja może kosztować.

Przekłamane są założenia w tych wyliczeniach o kosztach cyrkulacji.

Ciepło zużyte na ogrzanie rur ciepłej wody i cyrkulacji nie do końca jest ciepłem zmarnowanym.

Latem tak ale zimą pośrednio grzeje pomieszczenia.

Sterowanie pompą za pomocą zegarów i sterowników temperatury nie jest wydajne.

Sterowanie centralką alarmową uzależnione od pobudzenia czujki wewnątrz domu [o ile nie posiadamy psa w domu].

I mamy wyeliminowanie pompowania nocą, podczas nieobecności itp.

Dla nie posiadających centralki pozostaje montaż najprostszej czujki ruchu PIR do oświetlenia.

Przekłamane są założenia w tych wyliczeniach o kosztach cyrkulacji.

Ciepło zużyte na ogrzanie rur ciepłej wody i cyrkulacji nie do końca jest ciepłem zmarnowanym.

Latem tak ale zimą pośrednio grzeje pomieszczenia.

Czy masz jakiś bilans zysków i strat? No bo cyrkulacja z założenia nie służy dogrzewaniu domu, tylko utrzymywania ciepła wewnątrz rur. Jak to ciepło ucieka do wnętrza domu to jeszcze ok., ale rury prowadzone są przecież różnie. Są częściowo w ścianach zewnętrznych, pod wylewkami na parterze. Wtedy też coś tam dogrzewają w domu, ale straty pewnie są przeogromne, więc i wydajność niska. No i faktycznie w lecie to już są czyste straty netto, czyli przez 5-6 m-cy.
Sterowanie pompą za pomocą zegarów i sterowników temperatury nie jest wydajne.
Co masz na myśli pod pojęciem sterownik temperatury?
Dla nie posiadających centralki pozostaje montaż najprostszej czujki ruchu PIR do oświetlenia.

Z tego co wywnioskowałem, własnie ten sterownik doskonale by się nadawał do współpracy z jakąś czujką PIR. Można go podpiąć i jak czujka będzie w odpowiednim reprezentatywnym miejscu do informowania o obecności w domu, to załatwi temat automatycznego działania cyrkulacji wtedy, kiedy trzeba.

Czy masz jakiś bilans zysków i strat? No bo cyrkulacja z założenia nie służy dogrzewaniu domu, tylko utrzymywania ciepła wewnątrz rur. Jak to ciepło ucieka do wnętrza domu to jeszcze ok., ale rury prowadzone są przecież różnie. Są częściowo w ścianach zewnętrznych, pod wylewkami na parterze. Wtedy też coś tam dogrzewają w domu, ale straty pewnie są przeogromne, więc i wydajność niska. No i faktycznie w lecie to już są czyste straty netto, czyli przez 5-6 m-cy. Co masz na myśli pod pojęciem sterownik temperatury?

Z tego co wywnioskowałem, własnie ten sterownik doskonale by się nadawał do współpracy z jakąś czujką PIR. Można go podpiąć i jak czujka będzie w odpowiednim reprezentatywnym miejscu do informowania o obecności w domu, to załatwi temat automatycznego działania cyrkulacji wtedy, kiedy trzeba.

Rur z ciepłą wodą nie prowadzisz chyba na zewnątrz budynku? Słyszałeś o ogrzewaniu ściennym? I podłogowym?

Od ograniczenia emisji ciepła na zewnątrz przez ściany jest ocieplenie.

Ja u siebie dałem w górnej warstwie styropianu, pod rurami 5cm styropianu, dodatkowo rury ocieplone otuliną z wełny mineralnej w ekranie aluminiowym [ścianka ocieplenia 30mm].

To na parterze, dalej po ścianie w WC i na piętro a tam tylko w ociepleniu z wełny.

Sterownik temperatury cieczy tłoczonej.

Jeśli czujka PIR to na cholerę sterownik co nowego wniesie do tematu?

Każda czujka ruchu do oświetlenia posiada wbudowany regulowany przekaźnik czasowy a można razem spiąć nawet kilka czujek.