Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektroniczny sterownik do cyrkulacyjnej pompy c.w.u. - zna to ktoś??

wyposaza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rur z ciepłą wodą nie prowadzisz chyba na zewnątrz budynku? Słyszałeś o ogrzewaniu ściennym? I podłogowym?

O ogrzewaniu podłogowym jak najbardziej słyszałem, bo mam podłogówkę wodną na parterze, a wielu ma w całym domu:) To gdzie Twoim zdaniem odą rury CWU? Najczęściej pod podłogówką, no chyba, ze ktoś je poprowadził jakoś po ścianach w nadziei, że mu rury CWU coś dogrzeją. Normalnie to są chyba niżej pod warstwą izolacyjną podłogówki, czyli 99% strat ciepła idzie w grunt (na parterze, bo pod podłogówka na piętrze jest szansa na dogrzanie stropu).

Często idą w ścianach i nieraz są to ściany zewnętrzne lub graniczące z pomieszczeniami nieużytkowymi, na których ogrzewaniu nam nie zależy (u mnie garaż, spiżarnia, kotłownia). Ocieplenie zewnętrzne budynku pomaga, ale gdyby to było ekonomiczne, to wszędzie robiliby wężownice CO w ścianach zamiast wieszać kaloryfery. Dlaczego tak się nie robi (w każdym razie rzadko)? M.in. dlatego, że straty ciepła takiego ogrzewania byłyby dużo większe, niż przy radiatorach, którymi są kaloryfery. My chcemy ogrzewać powietrze wewnątrz, a nie ściany. Przeczytaj ostatni akapit tego artykułu na poparcie tego, o czym piszę:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/ogrzewanie-scienne,222_8003.html

Dodatkowo, izolując sobie rury CWU ekranem aluminiowym, wyciąłeś sobie istotne źródło ciepła ogrzewania ściennego - promieniowanie podczerwone. I słusznie - mniejsze straty:)

Jeśli czujka PIR to na cholerę sterownik co nowego wniesie do tematu?
Sterownik załatwia cykliczne załączenia/wyłączenia pompy po to, żeby nie kręciła wody w sposób ciągły. Czujka PIR pełniłaby rolę tylko wskaźnika obecności. Z tego co wyczytałem, sam timer do wyłączenia jest już w sterowniku.

Ja u siebie dałem w górnej warstwie styropianu, pod rurami 5cm styropianu, dodatkowo rury ocieplone otuliną z wełny mineralnej w ekranie aluminiowym [ścianka ocieplenia 30mm]. To na parterze, dalej po ścianie w WC i na piętro a tam tylko w ociepleniu z wełny.

To myślę, że masz przede wszystkim duży zysk na porządnym zaizolowaniu rur CWU. I niewiele więcej. Ja jutro pomierzę sobie straty na CWU dokładnie tak jak na stronie www o sterowniku INSEL CWU-01. Może znajdziesz czas, żeby sprawdzić u siebie? Ja mam zwykłą otulinę bez bajerów, więc na pewno wyjdzie gorzej, niż u Ciebie. Edytowane przez Hans Kloss
uzupełnienie

Czujnik przepływu na rurze cwu i duża pompą cyrkulacyjna. Odkrecamy gorąca lekko i pompą w moment promuje ciepło. W pare sekund może przepompuje przez rurki. Wada nie leci od razu ale zminimalizowanie puste przebiegi
Też o tym myślałem, ale sądzę, że wąskim gardłem w sensie dosłownym jest powrotna rura cyrkulacji, która jest... wąska:) Dodatkowo, czujnik przepływu i mocniejsza pompa to już ingerencja w instalację i zauważalne koszty, jak sądzę. Edytowane przez Hans Kloss

O ogrzewaniu podłogowym jak najbardziej słyszałem, bo mam podłogówkę wodną na parterze, a wielu ma w całym domu:) To gdzie Twoim zdaniem odą rury CWU? Najczęściej pod podłogówką, no chyba, ze ktoś je poprowadził jakoś po ścianach w nadziei, że mu rury CWU coś dogrzeją. Normalnie to są chyba niżej pod warstwą izolacyjną podłogówki, czyli 99% strat ciepła idzie w grunt (na parterze, bo pod podłogówka na piętrze jest szansa na dogrzanie stropu).

Często idą w ścianach i nieraz są to ściany zewnętrzne lub graniczące z pomieszczeniami nieużytkowymi, na których ogrzewaniu nam nie zależy (u mnie garaż, spiżarnia, kotłownia). Ocieplenie zewnętrzne budynku pomaga, ale gdyby to było ekonomiczne, to wszędzie robiliby wężownice CO w ścianach zamiast wieszać kaloryfery. Dlaczego tak się nie robi (w każdym razie rzadko)? M.in. dlatego, że straty ciepła takiego ogrzewania byłyby dużo większe, niż przy radiatorach, którymi są kaloryfery. My chcemy ogrzewać powietrze wewnątrz, a nie ściany. Przeczytaj ostatni akapit tego artykułu na poparcie tego, o czym piszę:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/ogrzewanie-scienne,222_8003.html

Dodatkowo, izolując sobie rury CWU ekranem aluminiowym, wyciąłeś sobie istotne źródło ciepła ogrzewania ściennego - promieniowanie podczerwone. I słusznie - mniejsze straty:)

Sterownik załatwia cykliczne załączenia/wyłączenia pompy po to, żeby nie kręciła wody w sposób ciągły. Czujka PIR pełniłaby rolę tylko wskaźnika obecności. Z tego co wyczytałem, sam timer do wyłączenia jest już w sterowniku.

To myślę, że masz przede wszystkim duży zysk na porządnym zaizolowaniu rur CWU. I niewiele więcej. Ja jutro pomierzę sobie straty na CWU dokładnie tak jak na stronie www o sterowniku INSEL CWU-01. Może znajdziesz czas, żeby sprawdzić u siebie? Ja mam zwykłą otulinę bez bajerów, więc na pewno wyjdzie gorzej, niż u Ciebie.

Nie zniechęcam nikogo do oszczędzania energii.

Ale twierdzę że zwykła czujka do oświetlenia [w moim przypadku centralka włamaniowa] radzi sobie nie gorzej od tego sterownika a może i lepiej.

Nie specjalnie widzę różnicę. Kilka minut działania i kilka nie działania, to ja uzyskuję centralką na podstawie pobudzania czujek ruchu, które i tak mam w domu.

Timer systemowy też mogę wprowadzić ale nie widzę potrzeby. Pomieszkamy trochę to najwyżej kiedyś zmodyfikuję działanie jeśli stwierdzimy mankamenty.

W kalkulatorze podstawili ceny gazu - my będziemy grzać węglem, pompę cyrkulacyjną będziemy mieć WILO albo GRUNDFOS a to zaledwie kilka wat energii elektrycznej.

Ktoś chce oszczędzić to warto zastosować baterię termostatyczną.

Izolację dałem taką bo nie specjalnie podoba mi się pianka typu termaflex.

Kurczy się to po czasie jak pies.

twierdzę że zwykła czujka do oświetlenia [w moim przypadku centralka włamaniowa] radzi sobie nie gorzej od tego sterownika a może i lepiej. Nie specjalnie widzę różnicę. Kilka minut działania i kilka nie działania, to ja uzyskuję centralką na podstawie pobudzania czujek ruchu, które i tak mam w domu.

Timer systemowy też mogę wprowadzić ale nie widzę potrzeby.

Czy masz na myśli takie włączanie pompy na zasadzie włącznika światła na ruch i nic więcej? Czyli jak się będę kręcił po domu to cały czas pompa będzie pracować - podobnie jak by się świeciło światło z takim wyłącznikiem. Z kolei jak sobie usiądę na godzinkę przed TV (akurat nie pod czujką ruchu podłączoną do pompy) to pompa stanie i woda w rurach CWU całkiem mi wystygnie. I jak po godzince wstanę i pójdę do łazienki to mam już całkiem zimną wodę w rurach. Więc całkiem losowo albo będę miał wodę ciepłą, albo letnią, albo wcale - zależnie od tego jak intensywnie ostatnio chodziłem po domu. Czy tak to u Ciebie działa, czy jakoś inaczej?

Czy masz na myśli takie włączanie pompy na zasadzie włącznika światła na ruch i nic więcej? Czyli jak się będę kręcił po domu to cały czas pompa będzie pracować - podobnie jak by się świeciło światło z takim wyłącznikiem. Z kolei jak sobie usiądę na godzinkę przed TV (akurat nie pod czujką ruchu podłączoną do pompy) to pompa stanie i woda w rurach CWU całkiem mi wystygnie. I jak po godzince wstanę i pójdę do łazienki to mam już całkiem zimną wodę w rurach. Więc całkiem losowo albo będę miał wodę ciepłą, albo letnią, albo wcale - zależnie od tego jak intensywnie ostatnio chodziłem po domu. Czy tak to u Ciebie działa, czy jakoś inaczej?

czujnik łapie, pompa działa np. 15 sekund i ma blokadę na 15 minut

Nie działa jeszcze, wprowadzamy się za pół roku jak dobrze pójdzie.

Co widzisz złego w całkowitym wychłodzeniu wody w rurach jak nie korzystasz z wody ciepłej?

Mam kilka czujek PIR podłączonych do centralki włamaniowej ale sygnał do pompy cyrkulacyjnej CWU dałem tylko uruchamiany z czujki klatka schodowa, łazienka piętro, i może salon dorzucę.

Nie będzie cały czas pracować tylko ustawiony czas [ załóżmy 5 minut] po wykryciu ruchu którejś z czujek i przerwa wymuszona [ ustawię doświadczalnie czas np.10 minut]

Wiem że ze zwykłej czujki do oświetlenia nie uzyskamy przerwy wymuszonej ale można dorzucić przekaźnik czasowy.

Ile czasu potrzeba na przepompowanie wody z rur do zasobnika ciepłej wody?

Zanim dojdę do łazienki to pobudzać będziemy czujkę na klatce [pompa pracuję] i od razu nie odkręcam kranu tylko albo korzystam z WC albo przygotowuję się do kąpieli

i dopiero korzystam z ciepłej wody.

Panowie, wydaje mi się, że wiem co chcę i o czym piszę, bo ja praktycznie miałem zaprogramowaną pracę pompy CWU właśnie poprzez wypasioną (możliwości programowania) centralę alarmową. I przez kilka lat korzystałem z tego.

BrodowskiG - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w domu nawet Pendolino, a co dopiero pompka cyrkulacyjna, w ciągu 15s nie rozprowadzi ciepłej wody w rurach. Nawet ta ciepła woda nie zdąży chyba wyjść z kotłowni:) A jak potem zarządzisz postój 15min, to tak jakbyś w ogóle nic nie włączał.

Pawlo111 - Twoje pytanie nt tego, co widzę złego w całkowitym wychłodzeniu wody w obiegu CWU, gdy jestem w domu, odnawia dyskusję, która niedawno odbyłem z Jarek.pl w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222379-Cyrkulacja-CWU/page5&highlight=cyrkulacja

Nie będę tego powielał, bo tam każdy z nas wyłożył swoje argumenty. Generalnie reprezentujemy z Jarkiem.P dwa różne podejścia. Mnie by szlag trafił, gdybym miał czekać na ciepłą wodę w łazience/kuchni i ustalał pod to procedury postępowania. Jarek.P przeciwnie, chwali swoje i tak też może być. Kwestia wyboru. Tam też opisałem, dlaczego zainteresował mnie akurat ten sterownik pompy cyrkulacyjnej. Zamówiłem go, więc niedługo przetestuję w praktyce.

Edytowane przez Hans Kloss

BrodowskiG - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w domu nawet Pendolino, a co dopiero pompka cyrkulacyjna, w ciągu 15s nie rozprowadzi ciepłej wody w rurach. Nawet ta ciepła woda nie zdąży chyba wyjść z kotłowni:) A jak potem zarządzisz postój 15min, to tak jakbyś w ogóle nic nie włączał.

u mnie chodzi non stop więc nie wiem, czasy podałem jako przykład, a moja kotłownia to 500kW gaz + 500kW olej(aktualnie wyłączony olej):D

Czytałem trochę o tym sterowniku i waszą poprzednią dyskusje z Jarkiem i nie tylko i najnormalniej nie wierze w te super możliwości sterownika.

Też jestem zdania że komfort trochę musi kosztować i dla tego dałem dobrą izolację i mam nadzieję że w rurach PCV zgrzewanych, dobrze zaizolowanych, 20 m do ostatniego poboru wody nie wychłodzi mi się tak szybko.

Miałem ochotę zrobić sterowanie kotła węglowego z podajnikiem na sterownikach WAGO które akurat posiadam niezagospodarowane ale mi przeszło na razie a w planach było również sterowanie pompą CWU poprzez PLC.

Może opiszesz miarodajnie działanie tego sterownika to i inni skorzystają?

Może opiszesz miarodajnie działanie tego sterownika to i inni skorzystają?
Ok, spróbuję. Zakładamy tu oczywiście "mój" model korzystania z cyrkulacji. Wchodzę do łazienki/kuchni/pralni i chcę mieć ciepłą wodę od razu, a nie kręcić się i czekać, aż cyrkulacja ją dostarczy. Kto tak chce czekać to mu ten sterownik faktycznie jest niepotrzebny. Źródło jest tu, więc w razie czego można zweryfikować.

http://inseltom.pl/data/documents/Instrukcja=20INSEL=20CWU-01.pdf

Jak się ma cyrkulację to są dwie metody redukcji kosztów jej działania:

1. obniżenie temperatury wody cyrkulującej w rurach (wiadomo, niższa temperatura, mniejsze straty ciepła, mniej też prądu na kręcenie pompy i dogrzewanie).

2. całkowite wyłączanie cyrkulacji wtedy, gdy niepotrzebna (nikogo nie ma w domu lub w nocy),

Pkt 1 załatwia się właściwie jednym sposobem i to nie jest żaden wynalazek, bo gotowe urządzenia istnieją. Cyklicznie załącza się pompę (na kilka minut) po czym wyłącza (na kilka, kilkanaście minut). Te cykle praktycznie realizuje się na dwa sposoby. Proporcje czasowe włącz/wyłącz można dobrać na stałe i TAK MA TEN STEROWNIK. Można wybrać i zaprogramować jak długo ma pompa pracować i dobrać czas przerwy. Albo są sterowniki, które mierzą temperaturę na powrocie cyrkulacji, porównują z zadaną i od czasu do czasu zakręcą pompą. Osobiście uważam, że taka automatyka to strzelanie z armaty do kwiatów. Struktura i parametry danej instalacji CWU są stałe, więc wystarczy raz dobrać sobie proporcje załączeń pod swoje preferencje i potem nie potrzeba już nic mierzyć ani zmieniać.

Pkt 2 załatwiany jest chyba najpowszechniej przez wszelkiego rodzaju programatory czasowe. Tak może być najtaniej, ale w moim przypadku (i nie tylko) ma się to nijak to faktycznych okresów zapotrzebowania na wodę, które są nieregularne. Najlepiej, żeby jakieś urządzenie wykrywało i wskazywało naszą obecność i na tej podstawie sterowało pracą pompy. Rzeczywiście, idealny do tego może być system alarmowy (albo nawet same czujki ruchu), który na podstawie wykrycia ruchu przekaże sygnał do jakiegoś sterownika/włącznika/przekaźnika. No ale to dla tych co mają czujki, kable gdzie trzeba, alarm, i jeszcze umieją to wszystko zestawić. Decydują też możliwości programowania samej centrali (tu głównie timery sygnałowe). Słowem, zabawa dla pasjonatów. Tymczasem w sterowniku wykorzystano pomysł, który pozwala ominąć konieczność stosowania czujek, czy alarmów do kontroli obecności i w ogóle wychodzenia z czymkolwiek z kotłowni. Wymaga tylko zamocowania jednego czujnika temperatury na rurze wyjściowej ciepłej wody z zasobnika (nie na powrocie cyrkulacji) i na podstawie zmian temperatury sprawdza, czy ktoś korzysta przez jakiś czas z wody czy nie. Jak wykryje, że tak, to odnawia limit czasu działania cyrkulacji, analogicznie jak czasowy wyłącznik światła. Ponieważ sterownik cyklicznie załącza pompę, to sprawdzenie obecności odbywa się w fazie postoju pompy, kiedy woda w rurach się wychładza. Ale jeśli ktoś odkręci wodę w tym czasie, to rura z miejscu instalacji czujnika wychłodzi się wolniej, albo wcale. Jeśli nikt nie będzie korzystał z wody przez określony czas (tam są chyba 4 ustawienia 1/2, 1, 1.5, 2 godz.) to sterownik zablokuje pompę i przejdzie w stan czuwania.

Reasumując, ten sterownik pozwala małym nakładem sił i środków ograniczyć koszty cyrkulacji zarówno wg pkt 1 i 2. Programator czasowy staje się właściwie zbędny, bo działanie cyrkulacji zależy tylko od tego, czy ktoś się kręci po mieszkaniu i korzysta czasami z ciepłej wody. Mamy dokładnie taki efekt działania, jak przy czasowych włącznikach światła (powszechnie je przecież stosujemy zwłaszcza na zewnątrz). Światło się zaświeca wtedy, gdy potrzebujemy, a nie zawsze, albo wcale:) I tak bym chciał też z cyrkulacją:) Na forum trafił się już ktoś, kto to ma i potwierdza, że działa. Niebawem sam przetestuję osobiście.

Edytowane przez Hans Kloss

Na forum trafił się już ktoś, kto to ma i potwierdza, że działa. Niebawem sam przetestuję osobiście.
O, widzę, że jest jakiś temat o sterowniku, który mam od niedawna. U mnie działa całkiem przyzwoicie, a wcześniej miałem zwykły programator czasowy, który żona do czegoś zabrała i... włączyła sobie pompkę na stałe do gniazdka:( Dopiero po jakimś czasie zauważyłem to i natychmiast wyszukałem coś, co mi nie skotłuje gazu na kręcenie pompą.

Ja używam taki, chyba nie był tu omawiany;

sterownik-psc1s.jpg

Z opisu producenta;

Sterownik służy do regulacji czasu załączenia lub wyłączenia urządzeń. Może być wykorzystywany do współpracy z: wentylatorami w nocy, grzejnikami, oświetleniem, żelazkami, sprzętem RTV, pompami CO, lutownicami itp.

Bardzo przydatny w sterowaniu obiegiem ciepłej wody, zraszaczami.

W odróżnieniu od dostępnych urządzeń na rynku nie załącza o określonej godzinie lecz użytkownik przy pomocy dwóch przycisków ustawia maksymalny czas załączenia, wyłączenia. Po upływie tego czasu urządzenie odłącza lub załącza odbiornik.

Użytkownik może wybrać program cyklicznej pracy urządzeń załącz/wyłącz np w systemach centralnego ogrzewania. Dodatkowo użytkownik może wybrać sobie godziny pracy w których ma cyklicznie załączać i wyłączać pompę ciepłej wody.

W każdej chwili użytkownik może korygować ustawiony czas.

Jest prosty w montażu i obsłudze, zapewnia optymalne sterowanie urządzeniami. Pozwala na sterowanie urządzeń w maksymalnie 5 przedziałach czasowych lub przez całą dobę.

W każdym przedziale czasowym można ustawić inne czasy działania T1 lub T2.

Urządzenie może sterować w interwałach sekundowych lub minutowych. Osobne ustawienia przedziałów czasowych dla dni powszednich i weekendów. Podtrzymanie aktualnego czasu nawet przez 10 lat.

Prosty sterownik czasowy, bez czujek, jak i konieczności specjalnych zabiegów instalacyjnych. Nieograniczone możliwości sterowania czasem działania i cyklami zał / wył. Dla większości użytkowników powinien być wystarczający.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Prosty sterownik czasowy, bez czujek, jak i konieczności specjalnych zabiegów instalacyjnych. Nieograniczone możliwości sterowania czasem działania i cyklami zał / wył
Jak dla mnie to właśnie tu wymieniłeś podstawowe wady tego urządzenia. Jest to odmiana zwykłego timera czasowego, choć trzeba przyznać, że już z możliwością cyklicznego załączania/wyłączania urządzeń np. w cyklach minutowych. Poza tym możliwości sterowania są właśnie bardzo ograniczone, bo wynikają tylko z ustawionych programów czasowych, a tu jest dyskusja, jak się od tego uwolnić. Żadna automatyka CO, CWU czy centralki alarmowej z tym sterownikiem nie powspółpracuje, bo nie ma żadnych wejść/wyjść sterujących. Sam sterownik też niczego sam nie wymyśli. Nie jesteś np. w stanie automatycznie aktywować pracę pompy cyrkulacyjnej CWU, gdy jesteś w domu, lub blokować, gdy wychodzisz. Możesz to zrobić ręcznie, wyjmując chyba sterownik z gniazdka, bo nie wiem, czy jest w nim jakiś przycisk takiego szybkiego blokowania ON/OFF (jak np. w supermarketowych programatorach czasowych).

franek40 - dobrze, że znalazł się jeszcze ktoś, kto ma INSEL CWU-01. Jak go już dostanę to będę miał kogo wypytać w razie trudności lub wątpliwości:)

Witam kupiłem ten sterownik do cwu co czop01 ma i zonk. Mianowicie on działa tylko musi być zainstalowany w miejscu gdzie rurka jest już wychłodzona..wtedy ciepła woda uruchomi pompkę cwu. Niestety u mnie w kotłowni rury są ciepłe ...Czyli nie polecam..
Co to znaczy, że rury są ciepłe? Masz tak gorąco w kotłowni, że nawet jak nie odkręcasz kranu z ciepłą wodą i masz wyłączoną cyrkulację CWU to rury CWU Ci się nie wychładzają?

Czytałem instrukcję tego sterownika, który masz i nawet kiedyś dzwoniłem do producenta. On ma jedną dużą wadę. Ma na sztywno zafiksowaną temperaturę rury CWU, poniżej której załącza cyrkulację. Więc jak masz np. odpowiednio wysoką temperaturę w kotłowni to sterownik nigdy się nie załączy mimo, że rury CWU Ci się wychładzają - ale być może za mało, jak na parametry sterownika.

Ja już kupiłem ten sterownik INSEL CWU-01, o którym to ostatnio pisaliśmy. Też mierzy temperaturę na rurze CWU, ale zupełnie na innej zasadzie, gdzie zakres wychładzania rur nie ma decydującego znaczenia. Chodzi u nie dopiero 2 dni i wygląda na to, że hula:)

Ale jeszcze parę dni potestuję, więc na razie wstrzymam się z hura-optymizmem.

Co to znaczy, że rury są ciepłe? Masz tak gorąco w kotłowni, że nawet jak nie odkręcasz kranu z ciepłą wodą i masz wyłączoną cyrkulację CWU to rury CWU Ci się nie wychładzają?

Czytałem instrukcję tego sterownika, który masz i nawet kiedyś dzwoniłem do producenta. On ma jedną dużą wadę. Ma na sztywno zafiksowaną temperaturę rury CWU, poniżej której załącza cyrkulację. Więc jak masz np. odpowiednio wysoką temperaturę w kotłowni to sterownik nigdy się nie załączy mimo, że rury CWU Ci się wychładzają - ale być może za mało, jak na parametry sterownika.

Ja już kupiłem ten sterownik INSEL CWU-01, o którym to ostatnio pisaliśmy. Też mierzy temperaturę na rurze CWU, ale zupełnie na innej zasadzie, gdzie zakres wychładzania rur nie ma decydującego znaczenia. Chodzi u nie dopiero 2 dni i wygląda na to, że hula:)

Ale jeszcze parę dni potestuję, więc na razie wstrzymam się z hura-optymizmem.

a jak to działa??opisz? Jak steruje ?skąd wie że ciepła woda leci?

Witam kupiłem ten sterownik do cwu co czop01 ma i zonk. Mianowicie on działa tylko musi być zainstalowany w miejscu gdzie rurka jest już wychłodzona..wtedy ciepła woda uruchomi pompkę cwu. Niestety u mnie w kotłowni rury są ciepłe ...Czyli nie polecam..
Przy tym sterowniku INSEL CWU-01, też trzeba zadbać o instalację czujnika w dobrym miejscu. Na początku zamocowałem go bezpośrednio na rurze przy wyjściu z zasobnika. I nie bardzo działało, bo w tym miejscu rura prawie wcale się nie wychładzała. Zadzwoniłem do firmy i powiedzieli, że rura bezpośrednio przy zasobniku może być stale nagrzana od ciepłej wody stojącej w zasobniku i żeby odsunąć czujnik kilka-kilkadziesiąt cm od zasobnika. Tak zrobiłem i zadziałało:) Naprawdę teraz teraz nie mam w ogóle tematu cyrkulacji.