mikel_1 18.02.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam Buduję (a raczej za chwilę będę) z betonu komórkowego. Generalnie szukałem Solbetu, ale jeden z dostawców zachwala mi Termalicę Bruk-betu - czy ktoś z tego budował? Albo choć miał toto w ręku? Kruszy się / nie kruszy, trzyma wymiar, pęka, etc.? Cena wygląda zachęcająco, ale jeśli są z tym problemy, wycena na solbet niewiele wyższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 20.02.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 no właśnie cena solbetu nie wiele wyższa, a przynajmniej będziesz pewien jakości. Możesz ryzykować, bo teoretycznie i to jest bk i to bk, ale osobiście stawiałbym na to co już jest sprawdzone. Ale zaznaczam, że bk termalica w ręku nie miałem więc poczekaj jeszcze aż ktoś kto osobiście zna materiał się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 20.02.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Podbijam. Ktoś jeszcze się może wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 21.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 temat chyba juz latal na forum, z tego co pamietam brak sprecyzowanych norm technicznych, raczej jako lokalny producent dzialaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Po co zakładacie ludzie po 3 takie same tematy w ciągu 2 tyg.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 21.02.2011 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Bo nic nie napisaliście konkretnego w pierwszym Koniec końców Solbet zwyciężył, różnica w cenie do zaakceptowania, a obaw mniej (wykonawca i tak narzeka, że będzie się źle murowało na cienką spoinę, bo bloczki nierówne.... eh...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 23.02.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 od kiedy solbet ma bloczki nierowne, chyba ze klei termalice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 24.02.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 trzymałem w reku termalike i nie widzę różnicy między solbetem a termalika także śmiało buduj w termalice bo ja też wybrałem ten materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 11.04.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 trzymałem w reku termalike i nie widzę różnicy między solbetem a termalika także śmiało buduj w termalice bo ja też wybrałem ten materiał nawet jezeli tak chcesz to porownywac to sprawdz cala partie a nie pojedyncze sztuki cenowo oferta solbetu jednak przebila termalice, dorzucili klej wiec jezeli tylko na te argumenty patrzec to juz mam zarysowana odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.04.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 I faktycznie Solbet wychodzi taniej od nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 18.11.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Zamieściłem parę informacji praktycznych na podstawie budowy domu na:http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php/t11213.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki23 19.11.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witajcie Znalazłem stronę o tematyce budowlanej , coś jak wikipedia tylko z budownictwa Ciekawe artykuły tam mają sądzę , że znajdzie tu zapotrzebowanie , adres: http://budopedia.pl/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny26 31.01.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Mam zamiar zaczac budowe z termaliki , jestem ciekawy jak sie to sprawdza , czy moze ktos jest na bierzaco ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżozew 24.03.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Podbijam na 99 procent chcę budować z termaliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qprime 25.03.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nie bardzo wiem jak ocenić te bloczki bo się na tym zwyczajnie nie znam ale:Murarze zażyczyli sobie właśnie termalikę zamiast solbetu.Tynkarze nie narzekali na pracę murarzy.Glazurnik chwali równość tynków. Kierbud bez zastrzeżeń poodbierał prace murarskie. To chyba ok ? Wybudowałem ściany zewnętrzne z termaliki o gęstości 400 a jedną ścianę nośną wewnętrzną z 600 i teraz bez wahania dałbym wszędzie 600. Czterysetka bardzo krucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes6 05.05.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 qprimea z jakiej grubości bloczków budowałeś ściany zewnętrzne?i jaki strop robiłeś? też termalice czy normalny lany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ervin12 24.11.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Ja niestety wybrałem termalice i to był największy błąd, 70% pustaków popękanych słabych rozlatujących się w rękach i dla tego tak fajna cena tylko dla czego ktoś to poleca??? Materiał nie nadaję się do budowania (dla zainteresowanych prześlę zdjęcia), każdy beton komórkowy tylko nie termalica!!!!! Witam Buduję (a raczej za chwilę będę) z betonu komórkowego. Generalnie szukałem Solbetu, ale jeden z dostawców zachwala mi Termalicę Bruk-betu - czy ktoś z tego budował? Albo choć miał toto w ręku? Kruszy się / nie kruszy, trzyma wymiar, pęka, etc.? Cena wygląda zachęcająco, ale jeśli są z tym problemy, wycena na solbet niewiele wyższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 04.02.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Ja niestety wybrałem termalice i to był największy błąd, 70% pustaków popękanych słabych rozlatujących się w rękach i dla tego tak fajna cena tylko dla czego ktoś to poleca??? Materiał nie nadaję się do budowania (dla zainteresowanych prześlę zdjęcia), każdy beton komórkowy tylko nie termalica!!!!! Współczuję ale domyślam się że wybrałeś klasę 300-350/400 (cieplejsza ale krucha). Ja robiłem z 600-tki UZ i jestem bardzo zadowolony i zdecydowanie polecam chociaż jej cięcie jest uciążliwe o czym już pisałem. Przed budową miałem w ręce 300-350, 400, 500 i 600 i decyzja o 600 była przemyślana. Osobiście nie wyobrażam sobie budowania z tych cieplejszych klas. Jakiś czas temu postanowiłem domurować ściankę działową w garażu i jako ze na pobliskim składzie nie było Termaliki z której mam cały dom to zakupiłem Solbet 400 12cm który był od ręki. I muszę powiedzieć że moje odczucia były takie same jak Twoje. Sam pomagałem ładować te bloczki na samochód i po przejechaniu 3 km 1/3 z nich była popękana. Może się komuś narażę (bo atesty, badania wytrzymałości, itp...) ale moje zdanie jest takie że takie cieplejsze odmiany najlepiej się sprawdzają jako wypełniacz ścian pomiędzy słupami betonowymi a nie jako główny materiał nośny. Jako materiał nośny powinno się stosować odmiany 600/700. Reasumując uważam że problem leży w klasie betonu komórkowego a nie w firmie go produkującej. Z Solbetem, Ytongiem w tych samych klasach miałbyś ten sam problem. P.S. Nie mam nic przeciwko Solbetowi czy Ytongowi - jestem tylko i wyłącznie właścicielem domu wymurowanego z Termalica. Edytowane 4 Lutego 2016 przez krisgie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts