Frankopulos 18.02.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam, Mam pytanko. Mam pewien dylemat bowiem mam przygotowane ścięte drzewo (jodły) z lasu na dach. Dach będzie wykonywany gdzieś za 3-4 miesiące. Czy już teraz pociąć drzewo wg. wykazu w tartaku czy poczekać tuż przed wykonywaniem dachu tj.tydzień może dwa przed? Podobno jak będę już teraz ciął drzewo to się mi powykręca ,że trudno będzie na dachu z tym coś zrobić. Pomóżcie co robić czy ciąć teraz czy później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.02.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 lepiej bezposrednio przed wykonaniembardzo prawdopodobne ze pokreci drewno a czasochlonne jest je poprawnie ulozyc aby nie pokrecilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 18.02.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 popieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.02.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Najbezpieczniej przetrzeć wstępnie z nadmiarem na skurcz, pomalować końcówki, ułożyć z przekładkami równo w sztaplu, dociązyć, przykryć z góry i czekać aż doschnie. Drewno w kłodach schnie bardzo długo i nierówno, poza tym naprężenia związane z wysychaniem mogą spowodować spękanie kłody więc odpad będzie duży. Trochę to kłopotliwe bo trzeba dwa razy do tartaku chyba że trak przyjedzie do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja_s20 25.02.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 witam mam pytanie.kupilismy z mężem sosne na dach.bedziemy miec w kwietniu to drzewo a we wrzesniu chcemy robic dach.czy musimy wczesniej dac to drzewo do suszarni czy nam wyschnie przez te 4 miesiace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 25.02.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 lepiej bezposrednio przed wykonaniem bardzo prawdopodobne ze pokreci drewno a czasochlonne jest je poprawnie ulozyc aby nie pokrecilo Ja też taką radę dostałem od wykonawcy i zastosowałem sie do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts