studzinek 18.02.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Mam pytanie do forumowiczów.Potrzebuję porady odnośnie modernizacji instalacji grzewczej.W tej chwili funkcjonuje bardzo stary system (i bardzo nieekonomiczny). Zacznę jednak od początku opisując stan obecny:Budynek wolnostojący 3 rodzinny (parter + 2 piętra). W całości podpiwniczony do tego strych.Zbudowany z białej cegły docieplony 12cm styropianem. Piwnica i strych nieogrzewany.Okna w budynku są wymienione (plastikowe z pakietem dwuszybowym). Ja zajmuję mieszkanie na parterze które ogrzewam. Powierchnia jednej kondygnacji to ok 90m2.Początkowo cały dom był ogrzewany jednym piecem znajdującym sie w piwnicy. Sąsiedzi zdecydowali się rozdzielenie ogrzewania. Każdy z nich przerobił instalację grzewczą na nowe grzejniki i cienkie rurki z wodą plus dwufunkcyjny piec w łazience. Ja z racji tego że mam blisko do kotłowni zostałem na starej instalacji: grube rury + żeliwne grzejniki, do tej instalacji podłączone są w kotłowni dwa piece: węglowy oraz gazowy (które kiedyś ogrzewały cały budynek). Calość pracuje w obiegu otwartym. W tej chwili głównie korzystam z pieca węglowego ze względu na bardzo nieekonomiczny piec gazowy. W tej chwili koszt ogrzewania węglem (tak na 20 stopni w mieszkaniu) to okolo 700zł/miesiąc przy temperaturach na zewnątrz -5 do -10. W przypadku pieca gazowego trudno mi powiedzieć. Przed dociepleniem koszt ogrzewania wynosił koło 1200zł/miesiąc. Palenie węglem w starym piecu jest dość uciążliwe ze względu na fakt że trzeba do niego schodzić co godzinę lub dwie. W przeciwnym wypadku albo w nim wygaśnie albo woda w zładzie się zagotuje (obieg wody w instalacji jest niewymuszony - grawitacyjny).Ciepłą wodę w łazience ogrzewaną mam poprzez jednofunkcyjny piecyk gazowy (służący tylko do tego celu). Chciałbym jakoś rozwiązać problem ogrzewania u siebie w mieszkaniu jednak w związku z tym, że mam blisko do kotłowni rozważam też inne rozwiązania niż dwufunkcyjny piec w łazience (tak jak mają sąsiedzi).Czy wymiana samego pieca na nowy który może pracować w instalacji otwartej ma sens? Nie ukrywam że najchętniej pozostałbym przy obecnej instalacji w mieszkaniu (wymiana rur i grzejników jakoś nie nastraja mnie optymistycznie;p). Ktoś ma jakieś pomysły co mógłbym zrobić?Bardzo proszę o sugestie i przemyślenia. Edytowane 18 Lutego 2011 przez studzinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 "Ktoś ma jakieś pomysły co mógłbym zrobić?Bardzo proszę o sugestie i przemyślenia. " W duchy wierzysz?Tu potrzebny spory namysł!Niewielkie cuda opisujesz... albo... SAM NIE WIESZ co opisujesz...Bo...700zł za miesiąc na ogrzanie 90m2, gdzie masz "ciepłych" sąsiadów....To ci 26 groszy za m2 wychodzi dziennie!Albo bredzisz, abo czegoś nie widzisz/nie wiesz.....Daj pomyśleć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 może o tym jeszcze nie wiesz, ale sprawdź czy przypadkiem nie ogrzewasz sąsiadów, może masz jakąś wiedzę w jakich kosztach oni się mieszczą, jeśli możesz to sprawdź u nich zużycie gazu, ogrzewanie Twojego mieszkania nie powinno zbytnio różnić się w kosztach ponoszonych przez sąsiadów. 700zł/mies w węglu lub 1200 w gazie przy tej powierzchni to kosmos. Na pewno grube rury i żeliwne grzejniki nie są przyczyną aż tak wysokich kosztów. Może zacznij od zapotrzebowania na energię Twojego mieszkania, może pomoże Ci mój kalkulator, możesz w nim dane zmieniać w szarych polach, zacznij od komórki H2 - wielkość dopasuj aż uzyskasz ponoszony koszt węgla, przy węglu zmień odpowiednio wartość opałową i cenę jednostkową, jak potem wstawisz swoje ceny gazu (odpowiednia taryfa) to przynajmniej będziesz miał porównanie posztów, oczywiście po wpisaniu sprawności obu pieców, https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Zalecam "obrzęd gromniczny"!Zrobisz - to zagadasz jak człowiek....Podgrzewasz kosmos! (lokalnie!) JA bym za to nie chciał płacić, to i TOBIE się nie dziwię... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.02.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A ja bym się skupił na tym zdaniu "z racji tego że mam blisko do kotłowni zostałem na starej instalacji: grube rury + żeliwne grzejniki, do tej instalacji podłączone są w kotłowni dwa piece: węglowy oraz gazowy (które kiedyś ogrzewały cały budynek). ".Skoro kotły pracowały wcześniej na 3 razy większą powierzchnię to użycie 1/3 mocy musi mieć znaczący wpływ na koszty ogrzewania.Po drugie jak z izolacją stropu? Może rzeczywiście ogrzewasz sąsiada nad tobą? A jak z ociepleniem podłogi? Może piwnica też sporo wyciąga ciepłą z mieszkania?Jak wyglądały opłaty przed rozdzieleniem instalacji? Pewnie miałeś niższe koszty, ale czy dużo niższe? No i po ile liczysz opłą bo 700zł to może być 1,5t jak i 0,8t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek T-ski 03.02.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Spróbuj tutaj: http://www.emerserwis.com/ na pewno ci pomogą. Mam firme remontowo-budowlaną i właściwie tylko u nich zamawiam instalacje grzewcze i z nimi konsultuje rozwiązania dla moich klientów. Ja tam jestem z nich zadowolony to może i ty będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.02.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 studzinek - możesz np. zamontować kocioł gazowy kondensacyjny podłączony poprzez wymiennik płytowy (rozdzielenie układu otwartergo od zamkniętego), zamontować pompę obiegową po stronie układu otwartego, przepłukać instalację i grzejniki oraz zamontować zawory termostatyczne z głowicami.Możesz usunąć kocioł węglowy i przerobić układ na zamknięty - nie trzeba będzie stosować wymiennika płytowego i drugiej pompy.Inna opcja źródła ciepła to np. kocioł na pellet z podajnikiem, z pompą obiegową zamiast kotła na węgiel i gaz. Instlacja w układzie otwartym, płukanie instalacji i grzejników plus zawory i głowice termostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejek123 30.07.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ja bym jeszcze zadał sobie pytanie jaki rodzaj rur wybrać: http://wentylacja.com.pl/Forum/rury-miedziane-czy-pp-instalacja-co-14476.htmlpowyżej szerzej na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts