kurt76 24.02.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) ja mam uzytkowy strop drewniany, belki co 80-100 cm:- na wierzch belek paski filcowe 10 mm- pelne deskowanie takie jak na dachu- legary prostopadle do belek co ok. 40 cm o wysokosci 4 cm (takie jak laty na dachu)- w kratownice plyta z welny 5 cm- na wierzch legarow pasek filcu 10 mm- na to OSB 18 mm scianki z profili alu + plyta GK generalnie ten stopien komplikacji wynika z potrzeby wyciszenia, a nie poprawy nosnosci stropu Edytowane 24 Lutego 2011 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 24.02.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 ja mam uzytkowy strop drewniany, belki co 80-100 cm: - na wierzch belek paski filcowe 10 mm - pelne deskowanie takie jak na dachu - legary prostopadle do belek co ok. 40 cm o wysokosci 4 cm (takie jak laty na dachu) - w kratownice plyta z welny 5 cm - na wierzch legarow pasek filcu 10 mm - na to OSB 18 mm scianki z profili alu + plyta GK generalnie ten stopien komplikacji wynika z potrzeby wyciszenia, a nie poprawy nosnosci stropu dużo tego ale wracając do pytania 22 starczy czy za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 dzisiaj rozmawiałam ze swoim wykonawcą - dla nieuzytkowego poddasza powiedział, żeby dać 25 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 25.02.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 a co powiecie na to osb 22 i na to położe panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 25.02.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 na stronie kronopol.pl sa zamieszczone dopuszczalne rozstawy podparcia w zaleznosci od grubosci plyty.... trzeba szukac e dziale OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka25 09.03.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witajcie, własnie zrobiłam podłogę na poddaszu w domu drewnianym i wygląda to u mnie tak: -belki stropowe co 80-100cm -Płyta GK (chodziło mi o sufit na parterze) -folia prizolacyjna -deska podłogowa 5cm z frezem -poszły legarki 4x5 co 28-45cm różnie w zależności od powierzchni pokoi i rur prowadzonych w stropie -między legarki wełna isover aku płyta (dla wyciszenia stropu) -płyta osb 22mm wystarczyłą w zupełności podłoga nie pływa Zamiast osb polecam płyty MFP są tańsze, mocniejsze i cięższe. Wytłumiają lepiej niż osb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukiko1 20.06.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 WitamTrafiłem na ten temat i dowiedziałem się wiele, lecz mam jeszcze wątpliwości. Potrzebuję pomocy w doborze właściwego rodzaju płyt (chyba osb).Płyty mają zostać ułożone na podłogę adaptowanego na pomieszczenia użytkowe poddasza - na drugą warstwę w celu usztywnienia. Aktualnie na poddaszu mam ułożone płyty OSB 18 mm Płyty ułożono osią główną prostopadle do belek o rozstawie co około 80 cm – dwie belki w środku płyty 4x80 cm = 250 cm –szerokość płyty. Są to płyty o prostych krawędziach przybite gwoździami.W celu usztywnienia podłogi planuję położyć drugą warstwę płyt. Docelowo na podłodze będzie podłoga pływająca – Panele, ale na poddaszu planuję również wydzielić łazienkę z wc i jeszcze nie wiem co tam na podłogę. Pytania ?1. Jaką grubość płyty zastosować czy wystarczy 12mm czy może lepiej 18 mm ma być solidnie ale liczą się także koszty ?2. Czy zastosować płyty o krawędziach prostych czy pióro/wpust- jaki zysk?3. Jak montować równolegle z przesunięciem do poprzedniej warstwy czy prostopadle i czy przykręcać do belek (długie wkręty ) czy do poprzedniej warstwy OSB wkręty o standardowej długości? Będę wdzięczny za pomoc w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukiko1 21.06.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Fleshback napisał "belki stropowe deskujemy robiąc podłogę, stawiamy ściany, układamy izolacje i na niej płyty osb jako posadzkę"Zapewne bardzo dobre rozwiązanie i może tańsze.W moim przepadku jednak pierwsza warstwa płyt osb jest już zamontowana -(kupiłem w takim stanie) i trudno ją zerwać - próbowałem (pękają płyty).Na płytach położone są również stemple od konstrukcji dachu.Również należy zauważyć, że legary plus deski to duża strata na wysokości pomieszczeń (i tak jest już dość nisko).Dlatego w dalszym ciągu szukam odpowiedzi co do grubości płyty (pytania jak wyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts