Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek z kamienie na działce

Recommended Posts

Witam ! Odziedziczyłem domek na jurze po dziadku zbudowany z kamienia wapiennego, praktycznie się już tam nie mieszka, czuć wilgocią, stęchlizną.

Okolica jest piękna, chcielibyśmy z żoną na miejscu tego domku postawić domek letniskowy albo murowany tak żeby na weekendy i w lato tam przyjeżdżać, ale nie wiemy co tak naprawdę zrobić.

Jak sobie pomyślę o biurokracji i czekaniu, użeraniu się z urzędnikami to mnie krew zalewa. Proszę doradźcie, co można by było sensownego zrobić.

Nie ma planów do tego domu, na mapce w geodezji zaznaczone są tylko budynki na działce, nie ma kartoteki budynku, czy w takim wypadku można by np cześć domu wyburzyć (pozwolenie mam na wyburzenie jednego budynku który jest przyległy do drugiego) a w jego miejsce wymurować sobie nowe mury z bloczków ? Nie znam się na budowaniu, to taka moja sugestia, czy to możliwe. Czy ktoś się do tego doczepi?

Zdaje sobie też sprawę że fundamenty są z kamienia wapiennego i mogą być tylko trochę wpuszczone w ziemie (w końcu to wieś) więc mogą nie wytrzymać nowych cięższych ścian, jest na to jakiś sposób?

Poradźcie mi coś sensownego, obok domku nie chce budować, bo działka nie za duża, także chciałbym albo go zmodernizować albo wyburzyć.

Pozdrawiam Serdecznie,

jesli domek sie nie sypie i nie peka to zdecydowanie modernizacja

stechlizna - nalezy wietrzyc i zlikwidowac zrodla wilgoci

mozesz wykonac nowe scianki wewnatrz domku a stare kamienne pozostawic jako elewacje - piekna zreszta bardziej

domek naniesiony na mapke?jaka ma funkcje wg opisu na mapce?

Oj chłopie z takim podejściem to ty to szybko sprzedaj a nie baw się w remonty. Bo zrobisz z pięknego zabytku, wstrętny koszmarek. Do takich obiektów trzeba mieć serce i kupę kasy a wtedy wychodzi majstersztyk. Takie domy wymagają zapału i duuuuuużo serca. Jeśli jednak chcesz się w to bawić to sprawdż czy dom nie znajduje sie w gminnej ewidencji zabytków. Jeśli tak każda przebudowa i rozbiórka wymaga uzgodnienia z konserwatorem a na to jak widać nie starczy ci sił o całkowity braku pasji nie wspominając.

Wierzcie mi, to żaden piękny zabytek, to nie zamek w Ogrodzieńcu gdzie było wszystko robione solidnie. Ostatnio chciałem sprawdzić jaki jest stan tynków, więc lekko puknąłem i zleciała warstwa tego tynku odkrywając luźno powiązane wapienne kamienie, między nimi jest coś w rodzaju piachu, sypkie to jest, gdzieniegdzie jakiś kawałek cegły, jak się mocniej uderzy to się sypie. W ewidencji zabytków raczej nie jest, chyba bym o tym wiedział jako właściciel. Jeżeli chodzi o funkcje w opisie mapki znalazłem na dwóch budynkach zaznaczone literką "G" a na jednym "M" Co do ścianek w środku, to domek jest parterowy i ma może 60-70 m2, jak postawiec scianki wewnatrz to sie powierznia zmiiejszy jeszcze bardziej.

Po pierwsze sam, od tak wyburzyć nie możesz, musisz mieć pozwolenie.

Po drugie sam od tak "w miejscu gdzie stał poprzedni" nawet identycznego nie możesz postawić bez projektu, pozwolenia, kierowników etc. czyli całego procesu budowlanego. Bez całej procedury możesz samodzielnie postawić tylko parterówkę gospodarczą do 25m2.

Co za to grozi? Za prowadzenie robót bez zezwolenia kara grzywny już nie liczona w setkach złotych tylko nawet w dziesiątkach tysięcy oraz odpowiedzialność karna, kara pozbawienia wolności do 2 lat. Legalizacja samowoli to następne kilkadziesiąt tysięcy złotych. To już nie są przelewki. Wystarczy, że ktoś poinformuje odpowiednie służby.

Po pierwsze sam, od tak wyburzyć nie możesz, musisz mieć pozwolenie.

Po drugie sam od tak "w miejscu gdzie stał poprzedni" nawet identycznego nie możesz postawić bez projektu, pozwolenia, kierowników etc. czyli całego procesu budowlanego. Bez całej procedury możesz samodzielnie postawić tylko parterówkę gospodarczą do 25m2.

Co za to grozi? Za prowadzenie robót bez zezwolenia kara grzywny już nie liczona w setkach złotych tylko nawet w dziesiątkach tysięcy oraz odpowiedzialność karna, kara pozbawienia wolności do 2 lat. Legalizacja samowoli to następne kilkadziesiąt tysięcy złotych. To już nie są przelewki. Wystarczy, że ktoś poinformuje odpowiednie służby.

Ok, zgłaszałem że chce wyburzyć jeden z budynków gospodarczych, ale to było zgłoeszenie. Dalej, wiem, że Państwo utrudnia swoim obywatelom życie. Na tej wsi gdzie jest ten mój domek z kamienia, są też inne podobne, i tam właściciele powymieniali sobie ściany z wapiennych na murowane z cegły, jak to zrobili ? Jak podmienili ? U dołu widać że to jest kamień, potem aż po dach jest warstwa z cegieł. Tak mnie to zastanawia. Czy to jest samowola w ich przypadku, podejrzewam że nigdzie nic nie zgłaszali.

Każde cywilizowane państwo ma procedury dotyczące procesu budowlanego. Dlaczego? Bo nie jest to zabawa w piaskownicy tylko rzecz mogąca potencjalnie zagrażać nie tylko Tobie ale każdemu kto Cię odwiedzi. Sąsiadowi się udało? Parafrazując... sporo osób napadło na banki, okradło je, nikt przy tym nie zginął, nie zostali złapani i świetnie bawią się za duże pieniądze. Może warto? Przecież im się udało?

Nie chcę w żaden sposób nikogo okłamywać, narażać na niebezpieczeństwo i kombinować, to są moje spostrzeżenia. Pisząc post na tym forum chciałem się poradzić, co jest lepiej zrobić, czy może to odnowić, czy też wyburzyć i zacząć od nowa. Szukam porad bo jestem laikiem i nie wiem, czy pakować się w remonty, i jak miałoby to wyglądać, ktoś musiałby stwierdzić jaki jest stan ścian itd(więźba wygląda na solidną), czy remont by musiał polegać na zerwaniu wszystkiego do gołego kamienia i na nowo tynkowanie itd, na podłogę wylewka.

Czy może nie ma to wszystko sensu i lepiej to zburzyć i postawić taki sam ale murowany domek.

Gdzie koszty będą mniejsze a efekt zadowalający, pozwalający na spokojny pobyt z rodziną i cieszenie się z przebywania w domku.

Pozdrawiam

Według mnie jeśli ma to być pobyt raz, dwa razy w roku na tydzień to taniej wyjdzie Tobie zakup za 15-20tyś zł używanego domku holenderskiego i dobudowanie do niego altanki. Ten domek z kamienia może okazać się workiem bez dna... bo jeśli chcesz to zrobić legalnie to na same koszty przygotowania wydasz kilka tysięcy... trudno cokolwiek mówić bez oglądania a tak z ciekawości można masz jakieś zdjęcia?