lessio 28.02.2004 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 nie mam piwnicbez drenazu zejdzie mi pare dniz drenazem pare tygodni /i koszt 3x/po co przeplacac, patrz murator 03.2004 str 21 /zbuduj solidne podstawy/no chyba ktos niby madry to pisze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2004 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Jeszcze bym dopowiedział, że przy zasypywaniu przy samej ścianie lepiej jest dać ziemię bardziej piaszczystą niż glinę tak na szerokości ok.0.5m wtedy woda szybciej spływa do drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2004 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Pól wywrotki żwiru + rura + kopanie na dobry sztych na szerokość łopaty taki mam drenaż tj. 300 może 400zł moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lessio 29.02.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 gdyby byl sam drenaz to spokoale nie mam gdzie odprowadzic z niego wodyna sasiada nie wypadaa woda gruntowa na 2,5 mdrenaz na pozionie fundamentow czyli -1,2 mzostaje mi 1,3 m studni nawet fi 2000 to jest 4 m. szesc. studnia i pezlewa sie po pierszej ulewielessio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domara 29.02.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 lessioJeśli dobrze zrozumiałem twoja sytuacja wygląda następująco:- poziom wody gruntowej -3 m.p.p.t- brak piwnic, czyli fundament -1,2 m.p.p.t- zaleganie gliny około -3 mp.p.t. Do obsypki fundamentów użyj gruntu rodzimego (czyli w tym przypadku gliny) Jako grunt zwięzły glina nie przepuszcza wody, czyli nie musisz się obawiać infiltracji wody opadowej w pobliże fundamentów. Trzeba tylko pamiętać o dokładnym zagęszczeniu obsypki. Dodatkowo proponuję wykonanie odprowadzenia wody opadowej przez odpowiednie wyprofilowanie terenu tak, aby woda samoistnie spływała z dala od domu. Po wykonaniu dachu wykonaj odprowadzenie wody z rynien np rurami kanalizacyjnymi dn 110 mm. Zakończeniem takiego odprowadzenia mogą być podziurawione beczki 200 l (w twoim przypadku jest tylko taki problem, że trzeba by je zakopać w warstwie wodoprzepuszczalnej), lub drenaż rozsączający rozprowadzający wodę po działce - w twoim przypadku chyba gorsze rozwiązanie bo w przypadku długotrwałych opadów ziemia nie przyjmie takiej ilości wody. Sprawdź też czy w pobliżu nie przebiega kanalizacja ogólnospławna - możesz wtedy podłączyć do niej odprowadzenie deszczówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 29.02.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Od kiedy to deszczówkę odprowadza się do studzienki kanalizacyjnej, a co później z odbiorem domu. przecież to nielegalne. No chyba że złamiemy prawo budowlane. pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domara 01.03.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 GrekuKanalizację można podzielić na trzy rodzaje:1. Bytowo-gospodarcza2. Deszczowa3. OgólnospławnaOgólnospławna to taka, w której prowadzone są ścieki zarówno gospodarcze jak i deszczowe (w jednym kanale). Są oczywiście jeszcze inne podziały, ale z punktu widzenia tego tematu mało istotne.Do kanalizacji deszczowej i ogólnospławnej można się podłączyć po uzyskaniu odpowiedniej zgody użytkownika sieci. Potrzebny będzie tylko projekt przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lessio 01.03.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 dzieki za rady domara!moja wersja jest podobna, projektant proponuje mi jednak wymiane gruntu pod fawą fundamentową na 0,5 m, czy aby to nie bedzie blad...ale widze ze drenaz raczej sie nie sprawdzi, nie ma nawet kan ogolnosplawnej, a spadki nie w ta stronea z woda z rynien jakos sobie poradze .. a co z ławami bez szalunku, na folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 01.03.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 U mnie wody gruntowe sa na 1,5m (w lipcu bo w maju to 1 m) i też glina.Ni ebawiłem się w folie w wykopie. Ławy wykopane na 1,4m beton z gruchy, później izolacja pozioma 2Xpapa na lepiku, 3 warstwy bloczków betonowych, 2xpapa na lepiku, folia budowlana wywinięta do środka, w środku piach zagęszczony. Nie robilem na razie opaski wokół fundamentu, odprowadzam tylko deszczówkę, zobaczę co sie będzie działo jak uprządkuję teren, mam zamiar nawiźć jeszcze piach i ziemi, i zaorać razem z gliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tam 01.03.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Witam,-Może da się podnieść fundamenty (płytsze wykopy, potem obsypać tak, aby miały te 120-150 cm). U siebie - mieszkam 3 lata, najplytsza część wykopów miała 40 cm, fundamenty lane w gruncie bez foli, z izolacji dałem tylko solidną poziomą. IMHO jeżeli nie buduje się piwnicy to liczy się tylko zabezpieczenie przed dostawaniem się wody do ścian i przed wystąpieniem mostka termicznego na styku ściana - fundament. Nie uwierzę, że przy wszelkich stosowanych obecnie zabezpieczeniach beton w fundamencie jest suchy jak pieprz. A skoro wilgoć fundamentom nie przeszkadza to... W opisanym przypadku woda jest na 3 metrach czyli znacznie poniżej ławy - podwyższając posadowienie domu można ten dystans jeszcze zwiększyć.Pozdrawiam, tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 01.03.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Ja mam tak jak tam i kierownik mówi, ż ebedzie ok!Tam czy odprowadzasz jakoś wodę opadowa z rynien? Czy wogóle coś z tym trzeba zrobiz, czy wystarczy ze w miejscu wylotu rynny będzie np. żwir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 ja proponuje zakup, nowej działki, a w ogóle jak to sie stało ze kupiłeś taki badeziew?pamiętaj stary, chytry dwa razy traci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 01.03.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 anonimusie na drzewo z takimi radami albo na...czaty onetu, akurat odpowiedni poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 01.03.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Witam,Czytam informacje Lessia i zastanawiam sie. Bo tak, woda gruntowa jest na 2,5m, tzn jak wykopiemy studnie np na 3m i bedziemy w nia wlewac wode to poziom wod gruntowych nie powinien sie podniesc lub podniesc minimalnie (zakladajac ze wody gruntowe sa na glebokosci 2,5 nie tylko na dzialce lessia) jako ze cisnienie slupa wody spowoduje spowoduje rozplyniecie jej nadmiaru w gruncie. Jezeli tak, to po prostu zrobic drenaz wokol fundamentow (na glebokosci 1,0-1,2m) czyli wyzej niz pozoiom wod gruntowych, odprowadzic wode z drenazu do wykopanej studni chlonnej (studnie zrobilbym glebsza, przyda woda sie do ogrodu, mycia), do tej samej studni odprowadzic osobnymi kanalami wode z rynien lub wode z rynien odprowadzic dalej od domu. Lokalne warunki gruntowe powinien dokladniej znac kierownik budowy. Lub tez popytaj tubylcowPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lessio 01.03.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 DZIEKI WSZYSTKIEM ZA RADY po konsulatcjach z doswiadczonym kierownikiem budowy, projektantem i wyspecjalizowanym geoleogiemoraz dzieki radą niektorych forumowiczówodstepuje od drenazuleje ławy żelbet bezposrednio w ziemi, bez szalunków w folii budowlanejrobie szczelną opaske z plytek wokol budynku oddalającą zagrozeniea pod rynny wykopie studnie chlonną....czekam na dogoną pogode i mam zamiar zalatwic fundamenty w tydzienlessio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tam 02.03.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam,- IMO - decyzja b.dobra Dla Honoratki: ponieważ warstwa wodonośna (glina) u mnie jest na głębokości ok 3m, a powyżej jest piasek i działka jest na niewielkim pochyleniu, problemem jest raczej zatrzymanie wody na działce. Osiągnąłem to poziomując teren i tworząc tarasy. Tylko jedna rynna (z 5) ma odpływ na drogę ze względu na możliwość zalewania pola sączkowego przydomowej oczyszczalni ścieków. A "wyciągnięcie" domu do góry oddaliło możliwość podmakania ścian nawet przy największych ulewach (np. sierpień 1997 mieszkam w Świętokrzyskim). Pozdrawiam, tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G2 21.09.2005 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 A dom bez piwnicy tylko i na glinie. Czy trzeba drenaz wokol bo moj inspector mowi ze nei trzeba bo glina i na gorce stoi. Nie wim czy zaczynac teraz czy poczekac do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.09.2005 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Poczekaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 27.09.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 U mnie do głębokości 4,5m tylko iły i glina. W projekcie zalecono drenaż + dodatkowo odprowadzenie wody z rynien do szczelnego zbiornika. Brak kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, rowu, naturalnego zbiornika wody w rozsądnej odległości a na dodatek nie można zrobić studni chłonnej (te przeklęte iły). Obok mnie działki innych właścicieli, więc też nie mogę ich zalewać. Od czasu do czasu gdzieś tę wodę trzeba wypompować i tu jest problem. Gdzie? Jaki duży powinien być zbiornik (360m2 dachu), żeby pomieścić wodę w okresie największych opadów? Poza tym co zrobić, żeby woda z drenażu, zawierająca piach, nie powodowała awarii pompy? Czy możliwe jest skuteczne filtrowanie?Może ktoś z Was podpowie coś mądrego, bo przedstawiciel firmy Pipelife na razie tylko drapie się po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 28.09.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 U mnie do głębokości 4,5m tylko iły i glina. W projekcie zalecono drenaż + dodatkowo odprowadzenie wody z rynien do szczelnego zbiornika. Brak kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, rowu, naturalnego zbiornika wody w rozsądnej odległości a na dodatek nie można zrobić studni chłonnej (te przeklęte iły). Obok mnie działki innych właścicieli, więc też nie mogę ich zalewać. Od czasu do czasu gdzieś tę wodę trzeba wypompować i tu jest problem. Gdzie? Jaki duży powinien być zbiornik (360m2 dachu), żeby pomieścić wodę w okresie największych opadów? Poza tym co zrobić, żeby woda z drenażu, zawierająca piach, nie powodowała awarii pompy? Czy możliwe jest skuteczne filtrowanie? Może ktoś z Was podpowie coś mądrego, bo przedstawiciel firmy Pipelife na razie tylko drapie się po głowie. Drenaż i odprowadzenie z rynien do jednego zbiornika? To, nie najlepszy pomysł. Przy dużych opadach lub przy awarii pompy istnieje możliwość cofania się wody ze zbiornika do drenażu. Jaki grunt jest na głębokości większej niż 4.5 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts