Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VETREX - okna: opinie, doświadczenia, modele, montaż, obsługa

Recommended Posts

A ja dziś podpisałem umowę z firmą Ortis z Kraśnika. Dowiedziałem się przy okazji, że zanim zaczęli współpracować z Vetrexem, przez 12 lat sprzedawali i montowali okna Oknoplastu i mają doświadczonych montażystów z długim stażem i po wielu szkoleniach. Jestem dobrej myśli. Za jakiś miesiąc zdam relację.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alphaline kosztuje tyle, ile inne systemy sześciokomorowe w dobrych firmach. Ta cena nie wyróżnia się w żaden szczególny sposób - ani nie jest wysoka, ani niska.

Z tym, ze można się doszukiwać w tym oknie innych zalet (jeśli ktoś potrzebuje czegoś wiecej niż po prostu dobrego okna).

Widzę ze marketing Vetrexu zadziałał, może i dobrze - bo firma ta zasługuje na większe uznanie dla swojej marki.

• 3 weeks później...
Brałem pod uwagę okna Oknoplastu lub Dako, kiedy natknąłem się na Vetrex i ich szybę o współczynniku przenikania 0,5 (w modelu V70 Optimal Black, któty nie jest topowy)! Oknoplast i Dako nie mają takich szyb nawet w swoich topowych, najcieplejszych oknach! Co o tym myślicie? Jak byście ocenili Vetrex na tle Oknoplastu i Dako?

Brałem pod uwagę okna Oknoplastu lub Dako, kiedy natknąłem się na Vetrex i ich szybę o współczynniku przenikania 0,5 (w modelu V70 Optimal Black, któty nie jest topowy)! Oknoplast i Dako nie mają takich szyb nawet w swoich topowych, najcieplejszych oknach! Co o tym myślicie? Jak byście ocenili Vetrex na tle Oknoplastu i Dako?

Na pewno nie niżej.

Na pewno nie niżej.

Mogę tylko potwierdzić. Trzeba by być tępym durniem lub cynicznym handlarzem, by mówić "tylko te okna są najlepsze", wiec tak trudno od nas wyciągnąć zachwyt, chociaż nie jedna firma zsluguje na pozytywne opinie :)

• 1 month później...

Znalezione na jednym z forów jak jest w rzeczywistości? Dotyczy to okien Vetrex V90+

Mała tajemnica tzn. wysyłając zapytania ofertowe - oczywiście prosiłem o cenę z 8% Vat.-em w tym oczywiście montaż. Po otrzymaniu ofert do podstawowej ceny okien netto dodałem 23% i poprosiłem o same okna bez montażu. Co się okazuje ..., nagle słyszę, że cena wymaga korekty - mało tego bez montażu tracę gwarancję - co jest wierutną bzdurą, gdyż okna zostaną zainstalowane na blachach - więc nie ma ingerencji w strukturę okna- no i tutaj nagle okazuje się, że mając ofertę na piśmie od danej firmy "jestem do przodu" 23% po odliczeniu montażu (mam papier w ręku).

Tzn. firmy ukrywają swój częściowy zysk w montażu, a Ty sobie myślisz, że wyszedłeś na swoje !!!.

Co do montażu to bez trudu znajdziesz "Ochotników" z firm produkujących okna, które Ci zamontują za max. jak w moim przypadku 670zł - a będą to osoby z produkcji stricte tej firmy.

Co się okazuje ..., nagle słyszę, że cena wymaga korekty - mało tego bez montażu tracę gwarancję - co jest wierutną bzdurą, gdyż okna zostaną zainstalowane na blachach - więc nie ma ingerencji w strukturę okna

Panie Prezesie! Udzielana Panu Gwarancja jakości jest świadczeniem dodatkowym, całkowicie nieobowiązkowym, zatem Pańskie twierdzenie o "wierutnych bzdurach" jest przesadzone i nic do tego nie ma sposób montażu:-)

A ja przyanam że Pana Prezesa nie zrozumiałem na tyle by odnieść się do jego wniosków :)

W tym biznesie cena jest różnie kształtowana ze względu na VAT, montaż i konkurencję.

Dlatego powinno się porównywać końcowe liczby a nie procenty czy częściowe kwoty.

Dla mnie kompletnym błędem jest zlecania montażu takim "ochotnikom". Nigdy nie wiadomo, na kogo się trafi. Fuchy łapią zwykle nie Ci najlepsi, dobrze opłacani, a ich koledzy..

Poza tym: 90% wad ujawniających się w oknie to wady których można uniknąć korzystając z doświadczonej ekipy.

I jeszcze jeden argument - ochotnicy pracują na ogół na sprzęcie i materiałach swojego szefa.. a ja nie popieram patologii.