bwojtek 30.12.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 1500x1500 to często spotykany rozmiar i dobrze wykonany i zamontowany działa bez problemu. Niektóre systemy dopuszczają nawet większe okna jednoskrzydłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.12.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A wstawiłbyś je Bwojtku u siebie? Ja nie mówię, że mam problemy z takim skrzydłem, bo poki co nawet nie mialem przy nich trudności w regulacji, ale zwykle próbuję sobie wyobrazić sytuację, którą opisał TEST w odniesieniu do parametru wytrzymałości mechanicznej: czyli ktoś myjący okna się potyka i ratując przed upadkiem łapie za okno. Niech waży jeszcze ok 80kg, złapie się za krawędź.. Albo to co pamiętam ze swojego dzieciństwa - lubiłem "wieszać się" na skrzydle i jeździć.. ot, taka mała głupota. Dobrze że jako dziecko nie byłem zbyt ciężki. Czy takie okno wytrzyma dodatkowe obciążenie? Moje obawy wiążą się tylko z takimi ekstremalnymi sytuacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.12.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Fin - obawy zupełnie niepotrzebne - wbrew pozoromPrzy wentylacji mechanicznej takiego okna wogóle nie otwierasz tylko do mycia. Przy grawitacji realnie korzystasz tylko z uchyłu i otwierasz tylko do myciaGdyby uwieszenie się na skrzydle powodowało wyrwanie okna ze ściany to montażyście to i owo bym urwał. Gdy masz kliny boczne, odpowiednią ilość kotew to nie ma szansy by wieszając się na skrzydle cokolwiek je wzruszyć w otworze, nawet gdy tynk nie nachodzi na ościeżnicę tak jak powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.12.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Fin - obawy zupełnie niepotrzebne - wbrew pozorom Przy wentylacji mechanicznej takiego okna wogóle nie otwierasz tylko do mycia. Przy grawitacji realnie korzystasz tylko z uchyłu i otwierasz tylko do mycia Gdyby uwieszenie się na skrzydle powodowało wyrwanie okna ze ściany to montażyście to i owo bym urwał. Gdy masz kliny boczne, odpowiednią ilość kotew to nie ma szansy by wieszając się na skrzydle cokolwiek je wzruszyć w otworze, nawet gdy tynk nie nachodzi na ościeżnicę tak jak powinien Wydaje mi się, że fin nie miał na myśli "wyrwania okna ze ściany". Dodatkowe obciążenie działające w płaszczyźnie skrzydła jest raczej testem na poprawność okuwania, a z tym bywa różnie w PVC (zbyt krótkie wkręty, brak kości termozgrzewalnych to dość częste zjawiska) więc spory ciężar skrzydła (wartość stała) + przypadkowe dodatkowe obciążenie może powodować nieprzewidywane wcześniej, niekorzystne skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.12.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 dlatego ważnym jest producent i co wykonać z PVC portafiWurtha śruby są drogie i jakże często widziałem zwykłe spaksy które przykręcały zawiasy i łamały się już w trakcie okuwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.12.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Chyba nie masz na myśli wkrętów do drewna SPAX - bo to jedne z lepszych wkrętów. Ja myślałem właśnie o tym, co podkreślił Test - wyrwaniu skrzydła z zawiasów lub choćby tylko ich obluzowania, co już spowoduje, że okno przestanie się poprawnie zamykać. Osobiście nie chciałbym testować u siebie wytrzymałości takiego rozwiązania.. Testować.. to z okazji Nowego Roku życzę Ci Teście, by Twój portal tak się rozrósł i przyniósł takie dochody, byś mógł sobie kupić każde okno w kraju i poddać je swoim oknotestom:) w imię Pro Quality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Testować.. to z okazji Nowego Roku życzę Ci Teście, by Twój portal tak się rozrósł i przyniósł takie dochody, byś mógł sobie kupić każde okno w kraju i poddać je swoim oknotestom:) w imię Pro Quality Pięknie dziękuję. Rośniemy całkiem nieźle. Przybyło nam w tym roku ponad 115 000 czytelników, w tym paru forumowiczów, by się znalazło:-). Mnie wypada Tobie życzyć tylu klientów ile gwiazd na niebie albo wpisów na FM:-) (A po okienko, przyjadę!!! Nie znasz dnia, ani godziny:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 28.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 co to za promocja vetrex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 29.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) co to za promocja vetrex ? W skrócie: Promocja aktualna do 31 stycznia: VE60C, VE60, VP70, VS70, VR70 - będą objęte dodatkowym rabatem zimowym w wysokości -5% Obowiązuje również standardowy rabat skonto -4%. V70 Optimal Black oraz V90+ Okna V70 Optimal Black kolor standardowy jednostronny – dopłata w okresie promocji będzie wynosiła+ 10%. Okna V70 Optimal Black kolor standardowy dwustronny – dopłata w okresie promocji będzie wynosiła + 30%. Okna V90+ kolor standardowy jednostronny – dopłata w okresie promocji będzie wynosiła +0%. Cena jak za okna białe. Okna V90+ kolor standardowy dwustronny – dopłata w okresie promocji będzie wynosiła +7%. Cena jak za okna w kolorze standardowym jednostronnym. Obowiązuje również standardowy rabat skonto -4%. EDIT: Zapomniałem dodać, że promocje łączą się z innymi: np. ciepła ramka bez dopłaty dla wszystkich okien wyposażonych w dwukomorowe pakiety szybowe Edytowane 29 Stycznia 2012 przez _FIX_ uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawko78 05.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Mogę prosić o kontakt do przedstawiciela okien VETREX z Torunia lub okolic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz_pg 05.03.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Zadzwoń do Vetrex-u i ich podpytaj kogo polecają . Niestety na swojej stronie nie mają wymienionych przedstawicieli ... ja tak zrobiłem i spytałem kogo polecają z 3miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 05.03.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Mogę prosić o kontakt do przedstawiciela okien VETREX z Torunia lub okolic ? Jest nawet wśród nas użytkownik i znawca tematu, przedstawiciel Vetrex, który ostatnio coś milczy. W Toruniu - agnieszkakusi - poszukaj i napisz priv. Na pewno się odezwie, może tylko z lekkim poślizgiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.03.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jestem z lekkim poślizgiem;) Ostatnio trochę rzadziej, bo trzy dni w tygodniu jestem w Trójmieście. Niedługo moje dzieci będą mi mówiły per pani. Kontakt z Sawko nawiązany;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 07.03.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 To się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 12.03.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ja mam zamontowane Vetrexy 5-ci komorowe ale 3-szybowe od pół roku. W domu jeszcze nie mieszkam ale to co mi się nie podoba, to że okna mają przepuszczalność światła tylko 80% o czym sprzedawca nie raczył wcześniej poinformować. Izolacyjność termiczna tez nie jest chyba lepsza niż 2-szybowych więc się okazało, że bez sensu wydałem 1000zł więcej. Okna ogólnie ok. ale mój sprzedawca niekompetentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.03.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Coś mi się zdaje że niekompetentne to są "pomoce" które Cię "ustawiają" do tych okien. Współczynnik przepuszczania światła LT 80% jest najnormalniejszym na świecie wynikiem dla szyb 1,1. Trzyszybówka jest jeszcze "ciemniejsza" - o ile można to tak nazwać. Szyba U 0,7 (bo zapewne taką masz) ma o 30% lepszą izolacyjność od zwykłej (notabene te poprawione ideały też mają "tylko " szybą 0,7) Więc zupełnie nie wiem skąd takie wnioski? Ktoś Tobą manipuluje i próbuje zniechęcić do wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja mam zamontowane Vetrexy 5-ci komorowe ale 3-szybowe od pół roku. W domu jeszcze nie mieszkam ale to co mi się nie podoba, to że okna mają przepuszczalność światła tylko 80% o czym sprzedawca nie raczył wcześniej poinformować. Izolacyjność termiczna tez nie jest chyba lepsza niż 2-szybowych więc się okazało, że bez sensu wydałem 1000zł więcej. Okna ogólnie ok. ale mój sprzedawca niekompetentny. Szanowny Panie, dla szyb dwukomorowych przepuszczalność światła na poziomie 80% to wynik wybitny!!! Może sprzedawca nie mówił, bo jest... skromny:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 13.03.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Prawdę mówiąc za bardzo się w temat okien nie zagłębiałem. Porównałem po porostu moje okna z oknami 6-komorowymi Budvar - kolega właśnie takie ma i u niego przepuszczalność światła wydaje się być znacznie lepsza. W moim obecnym mieszkaniu mam stare okna pcv 2szyby i też lepiej przepuszczają światło.Jeszcze jedno pytanie - w czasie mrozów pojawiał mi się lód na szybie od strony wewnętrznej ale tylko przy ramie, po środku była skroplona para - czy to jest normalne?Dodam, że to nowy budynek jeszcze nie zamieszkały i nie ogrzewany Edytowane 13 Marca 2012 przez czechu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.03.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Prawdę mówiąc za bardzo się w temat okien nie zagłębiałem. Porównałem po porostu moje okna z oknami 6-komorowymi Budvar - kolega właśnie takie ma i u niego przepuszczalność światła wydaje się być znacznie lepsza. W moim obecnym mieszkaniu mam stare okna pcv 2szyby i też lepiej przepuszczają światło. Jeszcze jedno pytanie - w czasie mrozów pojawiał mi się lód na szybie od strony wewnętrznej ale tylko przy ramie, po środku była skroplona para - czy to jest normalne? Dodam, że to nowy budynek jeszcze nie zamieszkały i nie ogrzewany Przeciętna trzyszybówka U 0,7 ma przepuszczalność światła na pozimie LT ok 70%. Bywają także ciemniejsze. Przeciętna dwuszybówka U 1,1 ma LT ok 80%, więc w domu masz zapewne zwykłe, dwuszybowe. Mówiąc przeciętna - mam na myśli "najczęsciej stosowana", bo tu wyjątki mogą być zwykle tylko na specjalne życzenie. Kolega może mieć też dwie szyby albo większe przeszklenia lub biały kolor.. Obstawiam że to złudzenie. Za to możesz mieć żal, że prawdopodobnie nie masz ciepłych ramek przyszybowych. Może wówczas para by nie zamarzła. Pociesz się, że jak zaczniesz sensownie grzać i zakończysz mokre prace, to o takich wyroszeniach powinieneś zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 13.03.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja mam na 100% trzy szyby - widać jak się zapali zapałkę. Ciepłej ramki faktycznie nie mam bo nie było takiej opcji w 5-cio komorówce veki i trzech szybach. Kolega również ma na pewno trzy szyby ale on ma profil 6-cio komorowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts