Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VETREX - okna: opinie, doświadczenia, modele, montaż, obsługa

Recommended Posts

Dalej coś tu nie gra. VR90S to zdaje się okno wyposażone dodatkowo w szybę P4, okucia WK2 i kontraktony. Z tej racji jest droższe od VA90+, które to już bardziej można porównywać do WInergetica.

A skąd wiesz, że w Winergeticu nie zastosowano tego wyposażenia? Jeżeliby nie zastosowano to na pewno Vetrex musiałby być zdecydowanie droższy,

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam, dostalem wycene okien V90+ z tym ze wykonala ja firma, ktora nie jest autoryzowana na stronie Vetrexu. Firma ta dziala juz w moim miescie od parunastu lat i slyszalem o niej przychylne opinie. Czy jezeli cos by sie stalo z oknami, to czy Vetrex przyjmie mi reklamacje? Czy musze koniecznie kupic przez firme z ich strony??

Moglby ktos powiedziec, ktory profil bedzie lepszy czy V90+ czy Schuco SI82? Cene Schuco SI82 mam nieznacznie lepsza. Pozdrawiam

Zapytaj w Vetrexie. Pewnie odpowiedzą że uznają i pewnie to będzie zgodne z prawdą. Ja mam to szczęście, że jestem na stronie firmy (chociaż nie wśród autoryzowanych salonów) i nie mam problemów z serwisem. Działają w tym zakresie szybko i z nastawieniem na załatwienie sprawy a nie jej odrzucenie.

Z tym że po co ten wywód: nie wiem czy firma w której chcesz kupić okna jest bezpośrednim odbiorcą Producenta?Czy może kupuje to przez pośrednictwo innego dilera? Wtedy wydłuża się droga reklamacji (Ty do sklepu, sklep do swojego sprzedawcy a ten do Producenta) i odpowiedzialność rozmywa się między firmy. Bardziej jednak problemu upatrywałbym w tym, dlaczego sprzedawcy nie ma na stronie fabryki?Żeby się nie okazało iż są to słabe doświadczenia we współpracy. A może tylko niedopatrzenie i przy najbliższej okazji się tam pojawią? Dlatego telefon jest wskazany: 58 692 24 00 - zadzwoń, powiedz z jakiego regionu jesteś, zapytaj o polecanego sprzedawcę a jak nie padnie nazwa Twojego faworyta to zapytaj dlaczego.

Ps. Do Schueco Si82 porównywałbym bardziej okno V82.

Okna na Schucco są od Adamsa a sprzedaje je Salva. Gorzej bedzie ze znalezieniem odpowiedniej ekipy montazowej. Teoretycznie w kazdym sklepie oferuja montaz, ale czy to sa prawdziwi fachowcy? Moze znacie jakies firmy godne polecenia w dolnoslaskiem z okolic Głogów, Lubin, Legnica?

Okna na Schucco są od Adamsa a sprzedaje je Salva. Gorzej bedzie ze znalezieniem odpowiedniej ekipy montazowej. Teoretycznie w kazdym sklepie oferuja montaz, ale czy to sa prawdziwi fachowcy? Moze znacie jakies firmy godne polecenia w dolnoslaskiem z okolic Głogów, Lubin, Legnica?

Adams to dobry producent. Co do ekip to Salvy nie znam. Z Twojego rejonu znam udzielającego się na forum witka86, w ofercie też ma Schucco tylko z Awiluxa (dawniej Hekaplast), które może być nieco droższe niż z Adamsa, ale lepiej wyposażone. Ma bardzo dobre opinie.

Edytowane przez ok**t
dopisanie

• 4 weeks później...

Witam,

Mam pytanie odnośnie okien Vetrex V90+ (z pakietem szybowym 0,5). Niedawno takie okna zostały u mnie zamontowane. Zdecydowałem się na okna z okleiną dwustronną w kolorze Winchester z karmelowymi ramkami międzyszybowymi i uszczelkami ( a więc wszystko w zbliżonym do siebie kolorze).

Zgodnie z informacją jaką uzyskałem przed zakupem okien, profil w oknach w tym kolorze jest barwiony w masie. Po ich montażu okazało się iż faktycznie tak jest, jednakże listwa przyokienna (wewnętrzna listwa utrzymująca pakiet szybowy w szkrzydle/ramie) jest już okleinowa. Powyższe powoduje, iż od strony zewnętrznej okna (patrząc z zewnątrz budynku do środka) w części okien widoczny jest biały fragment listwy przyokiennej (nie oklejony w kolorze poniżej uszczelki przyszybowej) - zaznaczone czerwoną strzałką na załączonym zdjęciu + real zdjęcie z widocznym fragmentem białej listwy przyszybowej.

Pytanie do osób które również mają okna Vetrex V90+ - czy u was też jest to widoczne?

vetrex V90+ listwa przyszybowa.JPG

biała listwa przyszybowa.JPG

• 1 month później...

rafal84x - przeszkadza Ci ? widać tylko z zewnątrz i trzeba się temu przyglądać, w pełnym słońcu na pewno tego nie dostrzeżesz

Taka jest uroda profila że nie ma dostępnych listew przyszybowych barwionych w masie (przynajmniej ja mam taką wiedzę)

Jak CI bardzo przeszkadza dogadaj się z monterami, niech zdemontują listwy i ten biały kawałek zamalują korektorem w kolorze Winchester - sam tego lepiej nie rób

I tu jest wyższość np. BluEvolution82 - ma szerszą uszczelkę i nie widać profila :)

• 1 month później...

"Ps. Do Schueco Si82 porównywałbym bardziej okno V82".

Warto dopisać: Schueco Si 82 produkcja w macierzystej fabryce Niemcy do V82 Veka produkcja w Skierniewicach.

Troszkę to mówi. A myślę, że to powie więcej:

http://www.skierniewice.com.pl/Forum/%C5%BBycie-zawodowe/Praca-w-nie-tylko-Skierniewicach/66355-praca-w-veka-polska/#.VB1k7BZPKt8

http://www.skierniewice.com.pl/Forum/%C5%BBycie-zawodowe/Praca-w-nie-tylko-Skierniewicach/56084-Zak%C5%82ady-pracy-w-Skierniewicach/4/#.VB1leRZPKt8

I pewnie jest taka sama jakość. Wystarczy poczytać posty pracowników i myślę, że odpowiedź sama przyjdzie. Nie porównujmy firmy Schuco ( globalna marka) do firmy Veka która nie jest w stanie nawet godnie zapłacić pracownikowi. O jakiej i jakości tu można rozmawiać jak tam co miesiąc jest nowy skład.

"Ps. Do Schueco Si82 porównywałbym bardziej okno V82".

Warto dopisać: Schueco Si 82 produkcja w macierzystej fabryce Niemcy do V82 Veka produkcja w Skierniewicach.

Troszkę to mówi. A myślę, że to powie więcej:

http://www.skierniewice.com.pl/Forum/%C5%BBycie-zawodowe/Praca-w-nie-tylko-Skierniewicach/66355-praca-w-veka-polska/#.VB1k7BZPKt8

http://www.skierniewice.com.pl/Forum/%C5%BBycie-zawodowe/Praca-w-nie-tylko-Skierniewicach/56084-Zak%C5%82ady-pracy-w-Skierniewicach/4/#.VB1leRZPKt8

I pewnie jest taka sama jakość. Wystarczy poczytać posty pracowników i myślę, że odpowiedź sama przyjdzie. Nie porównujmy firmy Schuco ( globalna marka) do firmy Veka która nie jest w stanie nawet godnie zapłacić pracownikowi. O jakiej i jakości tu można rozmawiać jak tam co miesiąc jest nowy skład.

zobaczcie rowniez date tych postow z forum Skierniewic

A mi sie wydaje ze nie masz do konca sprawdzonych informacji.Veka softline 82 jedzie z Niemiec. Ale ta forma dyskusji polegajaca na robieniu czarnego Pr jest ponizej pasa

Nie wiem gdzie widzisz tu jakiś czarny Pr co by to nie znaczyło. Ja stwierdzam rzeczywiste fakty, których nie ma w Schuco . W Schuco nie ma czegoś takiego, że to robimy w Niemczech to w Polsce a to w Rumuni. I to jest bardzo duża przewaga Schuco nad Veką czy innym systemodawcą. Takie są fakty i trzeba o tym pisać. A nie da się utrzymać jakości jak się nie najważniejszego: czynnika ludzkiego. Uważam Vekę za profil klasy średniej tej samej co Aluplast, Brugman ale porównywanie do Schuco to naprawdę przesada i to duża.

Nie wiem gdzie widzisz tu jakiś czarny Pr co by to nie znaczyło. Ja stwierdzam rzeczywiste fakty, których nie ma w Schuco . W Schuco nie ma czegoś takiego, że to robimy w Niemczech to w Polsce a to w Rumuni. I to jest bardzo duża przewaga Schuco nad Veką czy innym systemodawcą. Takie są fakty i trzeba o tym pisać. A nie da się utrzymać jakości jak się nie najważniejszego: czynnika ludzkiego. Uważam Vekę za profil klasy średniej tej samej co Aluplast, Brugman ale porównywanie do Schuco to naprawdę przesada i to duża.

Profile tłoczone w PL są czasem lepsze niż ich zagraniczne odpowiedniki z prostej przyczyny - nowszy/nowocześniejszy zakład produkcyjny! Między bajki można włożyć opinie, że "niemieckie jest najlepsze".

A co do samego Schuco to dystrybucja z DE w naszych warunkach nie jest niczym dobrym dla producent okien. Przecież na tym forum pojawiały się nie raz informacje jak z plakatu kampanii społeczej "..bo profil na skrzydła nie dojechał" :(

Profile tłoczone w PL są czasem lepsze niż ich zagraniczne odpowiedniki z prostej przyczyny - nowszy/nowocześniejszy zakład produkcyjny! Między bajki można włożyć opinie, że "niemieckie jest najlepsze".

A co do samego Schuco to dystrybucja z DE w naszych warunkach nie jest niczym dobrym dla producent okien. Przecież na tym forum pojawiały się nie raz informacje jak z plakatu kampanii społeczej "..bo profil na skrzydła nie dojechał" :(

Dobrze, że zaznaczyłeś czasami. Niemcy na pewno do nas czy tam do Rumuni dali nowy sprzęt, a na starszych maszynach produkują dla siebie. Raczej do nas do Rumuni itd. dają ekstrudery które wymieniają u siebie tak samo jak z samochodami cały szrot trafia do Polski. Do tego mają tanią siłę robocza płacąc grosze wystarczy poczytać. Pewnie, że niemieckie jest lepsze nawet głupi proszek do prania jest lepszy. Nie porównuj fabryk niemieckich do polskich czy tam rumuńskich.

Kolega wyżej zaznaczył , że Veka 82 jest produkowana w Niemczech. To czegoś nie rozumiem skoro w Polsce maja niby najnowocześniejszy maszyny to poco swój najnowszy produkt produkują w Niemczech i wożą do Polski. A może zależy im na jakości na początek, a później przeniosą produkcje jak wprowadzą kolejna nowość. Takie trochę logiczne.