Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAX 19cm, 2 stropy żelbetowe, pełne deskowanie i dachówka ceramiczna. Można tak?

Recommended Posts

Witam.

Ściana trójwarstwowa: wewnątrz MAX 19cm, 16cm styropianu i od zewnątrz DZ12cm, 2 stropy żelbetowe, pełne deskowanie (bo dachówka miała być nieco później) i dachówka ceramiczna. Nośna wewnątrz domu U220 postawiona na 25cm.

Projektant nie miał przeciwwskazań. Murarz też - mówi, że już tak budował i domy stoją.

Kierownik budowy już ma. Mówi, że 19cm to zdecydowanie za mało na takie obciążenie i żeby zrezygnować z drugiego lanego stropu lub dachówki. Pustaki już mam, więc grubość ścian musi pozostać taka jak jest, ale czy na pewno trzeba zrezygnować z drugiego stropu lub dachówki? To trochę mnie boli...

Proszę o opinie kto ma rację.

W tym problem, że w projekcie jest MAX 29, 10 styropian i DZ12. I to jest właśnie d*pochron projektanta, który stwierdził, że na papierze właśnie tak się robi, a w rzeczywistości można dać MAX 19cm. Uwierzyłem, bo chciałem dać więcej styropianu i zachować całkowity wymiar ściany na około 50cm.

Pytanie:

Czy można zmniejszyć II strop lany z grubości 15cm na np 12cm, co przy jego powierzchni 130m2 i wadze 1m3 betonu wynoszącej ok. 2,5 tony zmniejszy jego wagę o około 10t (z 50t na 40t)? Dachówka z moich wyliczeń będzie ważyć podobnie (czyli ok. 10-11ton, przyjmując, że m2 waży 50kg a mam 210m2 dachu). Na drugim stropie nie będzie żadnego pomieszczenia użytkowego.

To kierownik może miec racja a nie inni. To kierownik swoimi wpisami w dzienniku potwierdza zgodnośc z projektem, lub wpisuje zmiany jakich dokonal. Tak czy inaczej to on bierze odpowiedzialnośc za ten budynek. Co do wypowiedzi projektanta ze inaczej sie rysuje inaczej sie wykonuje to rece opadają. Skoro dopuszcza gr. ściany 19cm to niech to da na piśmie (wpis do dziennika budowy). Nie muisi rysowac od nowa rzutów.

Muraż teraz mowi ze będzie dobrze, potem wszystkiego sie wyprze.

Problem takich ścian to w zależnosci od projektu moze ale nie muis wystąpic. Mozesz miec poprostu jakieś fragmenty ścian bardziej obciązone i tu moze da sie np zrobic rdzenie w ścianie.

Grubośc stropu zależy od jego rozpiętości. Z grubości wynika ilośc zbrojenia. Sam nie mozesz tego odchudzać.

Projekt to praktycznie niezmieniona Bella z PPROJEKT(KROPKA)PL

Chyba muszę rozejrzeć się za jakąś blachodachówką.

Ruukki Finnera - dobra jakościowo jest? Ruukki daje 40 lat gwarancji technicznej i 15 estetycznej na ten system. Wiem, że nie porówna się jej do glazurowanej ceramiki no ale cóż, moja wina, że nie zacząłem budowy od kierownika budowy...